autoonderhouden.nl

Onderhoud

Wil je meer weten over het onderhoud van je auto? Bekijk dan nu onze interessante blogs.

Auto onderhoud

De aanschaf, verzekering, belasting en brandstof is niet het enige waar je financieel rekening mee moet houden bij auto’s. Veel mensen vergeten namelijk ook het onderhoud. Dit zijn vaak onverwachte hoge kosten en komen altijd op het verkeerde moment. Wel is het onderhoud van je auto erg belangrijk. Mocht je je auto goed onderhouden dan kan je relatief weinig bijkomende en/of onverwachte kosten krijgen.

Daarnaast is het onderhoud van je auto ook van belang voor je veiligheid. Zo is een goed onderhouden auto veiliger en kan je beter anticiperen op onveilige situaties in het verkeer. Daarnaast komt het dan ook minder vaak voor dat je met pech langs de weg staat. Hier komen veel kosten bij kijken wat je zeker niet wilt!

Soorten onderhoud

Het onderhoud van je auto kan uit veel verschillende soorten bestaan. Klein onderhoud, groot onderhoud, zomerchecks en nog veel meer. Onderstaand hebben we de meest voorkomende types onderhoud voor je opgesomd.

Olieverversing

Olieverversing is een belangrijk onderdeel binnen het onderhouden van je auto. Het verversen van de motorolie en het vervangen van je oliefilter is namelijk een van de meest voorkomende onderhoudstaken. Verse olie smeert de motor namelijk goed door. Hierdoor kan de motor soepel blijven draaien. Het oliefilter zorgt ervoor dat de olie gefilterd blijft en er geen ongewenst afval door de motor stroomt.

Filters

Naast het oliefilter zijn er ook andere filters die eens in de zoveel tijd vervangen moeten worden. Denk hierbij aan een interieurfilter en een luchtfilter. Het interieurfilter zuivert de binnenkomende lucht door pollen, stof, vet, roetdeeltjes en ongewenste geuren te filteren. Een luchtfilter daarentegen is een filter dat de aangezogen lucht zuivert van ongewenste stoffen, die geuren, pollen, bacteriën of eenvoudigweg stofdeeltjes kunnen bevatten.

Uitlaat

Uitlaat onderhoud is een type onderhoud dat niet enorm veel wordt uitgevoerd. Wel is het goed om dit mee te nemen. Een gezonde en onderhouden uitlaat zorgt namelijk voor een beter rijcomfort. 

Winter en zomer onderhoud

Naast het normale onderhoud is een winter en/of zomer check ook geen overbodige luxe. Hierbij wordt de auto vooral gecontroleerd voor bijvoorbeeld wintersport of zomervakanties.

Andere soorten onderhoud

Naast bovenstaande types onderhoud zijn er nog veel factoren waar je op kan letten met het onderhouden van je auto. Voorbeelden hiervan is het onderhoud van je banden, remmen, uitlijning, vloeistoffen, etc. Deze onderwerpen hebben we in andere categorieën beschreven op onze website. Ben je hier dus benieuwd naar? Bekijk dan al onze blogs!

Periodiek onderhoud

Een ander soort type onderhoud is het periodieke onderhoud. Dit omvat eigenlijk al het onderhoud dat regelmatig uitgevoerd wordt op geplande basis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleine of grote onderhoudsbeurt. Bij deze onderhoudsbeurten wordt een auto volledig geïnspecteerd. Daarnaast worden ook standaard onderhoudstaken uitgevoerd, zoals het vervangen van de olie. 

Zelf onderhouden of uitbesteden?

Doordat het onderhoud van je auto voor veel kosten kan zorgen voeren mensen soms zelf het onderhoud aan hun auto uit. Dit kan voor vele voordelen, maar ook zeker nadelen zorgen. Het voordeel is dat je voordeliger uit bent in de kosten. Je moet hier alleen wel de kennis en vaardigheden voor hebben. Mocht je een beetje handig zijn dan kom je in combinatie met onze blogs zeker een heel eind!

Een nadeel aan het zelf onderhouden van je auto is dat je het gereedschap of de onderdelen niet in huis kan hebben. Het onderhouden wordt dan natuurlijk erg lastig. Een ander nadeel is dat wanneer je het onderhoud zelf uitvoert je daar niet altijd de ruimte voor hebt. In een autogarage hebben ze speciale bruggen hiervoor, waardoor het makkelijker is om het onderhoud uit te voeren. 

Een voordeel van het uitbesteden van het onderhoud is dat een monteur de ervaring en expertise heeft voor complex onderhoud wat je zelf niet kan uitvoeren. Mocht je geen tijd hebben om het onderhoud uit te voeren dan is dit ook een bijkomend voordeel om het uit te besteden. Daarnaast behoud je soms de garantie op het onderhoud wat uitgevoerd is.

Onderhoudsboekje

Het maakt niet uit of je zelf je onderhoud uitvoert of het uitbesteed, maar het is van groot belang om dit bij te houden in een onderhoudsboekje. Dit kan namelijk van pas komen bij het verkopen van je auto. Mocht je aan kunnen tonen welk onderhoud is uitgevoerd en wanneer dit is gebeurd, dan kan je auto in waarde stijgen. Daarnaast is een onderhoudsboekje ook een geheugensteuntje voor jezelf. Je kan hier namelijk ook in terugvinden wanneer of op hoeveel kilometer je een volgende onderhoudsbeurt nodig hebt.