autoonderhouden.nl

Het Oliepeil lampje in je Auto, wanneer gaat deze branden?

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Betekenis brandend oliepeil lampje

Het oliepeil lampje in je auto fungeert als een kritieke indicator van de gezondheid van je motor. Wanneer dit dashboard lampje begint te branden, betekent het dat het oliepeil niet optimaal is. De motorolie wordt gebruikt voor het smeren en koelen van de bewegende delen in de motor. Een laag oliepeil kan daarom leiden tot oververhitting en ernstige motorschade. Het is dus van belang om het oliepeil lampje in de gaten te houden.

Oorzaken en Oplossingen brandend oliepeil lampje

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een brandend olielampje. Naast olielekken en defecte oliedruksensoren kan ook vervuilde olie een boosdoener zijn. Olie die te oud of vervuild is, verliest zijn smerende eigenschappen, wat kan leiden tot wrijving en oververhitting.

Om het probleem adequaat aan te pakken, is het essentieel om niet alleen het oliepeil te controleren, maar ook regelmatig de kwaliteit van de olie te inspecteren. Regelmatige olieverversingen en het gebruik van de juiste oliesoort voor je voertuig kunnen problemen voorkomen.

Gevolgen van een Brandend oliepeil lampje

Als het olielampje genegeerd wordt, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Oververhitting van de motor kan resulteren in beschadigde pakkingen, kromgetrokken cilinderkoppen en zelfs een volledig uitgevallen motor. De reparatiekosten kunnen aanzienlijk zijn, waardoor tijdig ingrijpen des te belangrijker wordt.

Bovendien kan het continu rijden met een laag oliepeil leiden tot versnelde slijtage van cruciale motoronderdelen, zoals de nokkenas en krukas. Een goed onderhouden motor is niet alleen betrouwbaarder, maar bespaart ook op de lange termijn aanzienlijk op reparatiekosten.

Hoeveel olie bijvullen als oliepeil lampje brandt?

Er is geen vaste regel voor de hoeveelheid olie, omdat dit sterk afhangt van het merk, model en de motorinhoud van je auto. Kijk dus altijd in de handleiding van je auto om te zien hoeveel olie je moet bijvullen. Meestal is een paar liter genoeg, en daarna verdwijnt de foutmelding van je auto. Vul de olietank bij totdat de olie het maximale niveau bereikt, zoals aangegeven door de oliepeilstok. Let er op dat je niet teveel olie in je auto doet. Bekijk ook eventueel onze blog met stappenplan over het bijvullen van je motorolie.

Hoe vaak motorolie bijvullen?

Ook hier is er geen vaste regel, omdat mensen simpelweg verschillende afstanden rijden. Het is echter belangrijk om regelmatig je oliepeil te checken en zo nodig bij te vullen. Hier zijn wel wat richtlijnen die je kunt volgen:

  1. Auto’s ouder dan 20 jaar hebben een olieverversing nodig tussen de 4.000 en 6.000 kilometer.
  2. Voor auto’s jonger dan 20 jaar is het aan te raden om de olie te vervangen tussen de 7.500 en 10.000 kilometer.
  3. Sommige volledig synthetische modellen hebben mogelijk pas nieuwe olie nodig na 20.000 kilometer. Voordat je synthetische motorolie gebruikt, is het cruciaal om te controleren welke olie de fabrikant aanbeveelt, dit kun je vinden in de handleiding van je auto.

Kan je doorrijden als het oliepeil lapje brandt?

Wanneer een oranje/gele olielampje oplicht, is het belangrijk om bij de eerstvolgende gelegenheid olie bij te vullen en door te rijden zodra het lampje niet meer brandt. Als het lampje blijft branden, raadpleeg dan een autogarage voor advies en passende maatregelen. Bekijk wel eerst onze blog, kan je direct olie bijvullen na het rijden?

Bij een rood brandend olielampje is het cruciaal om onmiddellijk te stoppen en contact op te nemen met een specialist. Zij zullen je verder begeleiden om kostbare reparaties te voorkomen. Het direct inschakelen van professioneel advies kan veel ellende en hoge kosten besparen.

Olielampje brandt bij genoeg olie

Het kan gebeuren dat, ondanks het bijvullen van de motorolie, het oliepeil lampje blijft branden. In dat geval is het raadzaam om opnieuw te controleren of er voldoende olie in het systeem zit en of er geen sprake is van een groot lek. Het is mogelijk dat de olie lekt uit het systeem, wat het aanhoudende branden van het lampje verklaart.

Als er toch voldoende olie in het systeem aanwezig is, kan een verstopt oliefilter de boosdoener zijn. Dit filter zorgt ervoor dat de olie wordt gefilterd en dat er geen vuil in de motor terechtkomt. Een verstopt filter kan leiden tot een brandend olielampje, en het vervangen ervan kost slechts enkele tientjes.

Een niet goed functionerende oliepomp kan ook resulteren in een te laag oliepeil, wat een ernstiger probleem is. Het vervangen van de pomp is tijdrovend en prijzig. Een andere mogelijke oorzaak van het brandende olielampje is een defecte oliesensor, die onjuiste informatie aan de boordcomputer van de auto doorgeeft. Gelukkig zijn de kosten voor het vervangen van een oliesensor niet hoog.

Belangrijk om te weten: het wordt sterk afgeraden om met een rood olielampje te rijden volgens de TOP Merkspecialist. Dit duidt op een ernstige storing waarbij het oliepeil te laag is. Los dit probleem snel op om ernstige schade aan de auto te voorkomen.

Preventie en Periodiek Onderhoud

Om te voorkomen dat het olielampje ooit gaat branden, is preventief onderhoud van groot belang. Regelmatige controle van het oliepeil, het tijdig vervangen van oliefilters en het volgen van het aanbevolen onderhoudsschema van de fabrikant zijn cruciale stappen. Het is raadzaam om een professionele monteur te raadplegen als het olielampje brandt, om de exacte oorzaak te achterhalen en adequaat te handelen.

Conclusie

Het oliepeil lampje in je auto is een waarschuwing die niet genegeerd mag worden. Het is een herinnering aan de cruciale rol van motorolie bij het handhaven van de motorprestaties. Door regelmatig onderhoud en een alerte reactie op het olielampje kun je voorkomen dat kleine problemen escaleren en je voertuig in topconditie houden. Onthoud: aandacht voor je olielampje vandaag kan je een kostbare motorreparatie morgen besparen.

Bekijk ook eens: