autoonderhouden.nl

Remmen

Wil je meer weten over remmen, remschijven en remblokken? Bekijk dan nu onze interessante blogs.

Werking van remmen

Remmen is van essentieel belang in het verkeer. Door het remsysteem ben je namelijk in staat om je auto in snelheid te laten verminderen of zelfs tot stilstand te brengen. Mocht je een noodstop moeten maken dan is het erg belangrijk dat dit onderdeel van je auto goed werkt. Met een optimaal remsysteem kan je namelijk snel anticiperen op gevaarlijke of dreigende situaties in het verkeer. Het is dus belangrijk om je remmen goed te onderhouden, maar hoe werken remmen nou?

Er zijn verschillende soorten remmen, maar in principe is de basis erg vergelijkbaar. Allereerst wordt er remkracht toegepast op het rempedaal, ofwel je drukt het rempedaal in. Deze kracht wordt overgebracht via bepaalde onderdelen, zoals remblokken of remvoeringen, naar de wielen.

Eenmaal bij de wielen komen deze onderdelen in contact met elkaar. De remblokken of de remvoering wordt namelijk tegen het draaiend wiel gedrukt, waardoor er wrijving ontstaat. Deze wrijving zorgt ervoor dat de wielen langzamer gaan draaien, waardoor de snelheid verminderd. 

Je kan je best voorstellen dat de onderdelen in een remsysteem erg warm kunnen worden. De wrijving zet de energie die vrijkomt namelijk om in warmte. De onderdelen in een remsysteem zijn echter speciaal ontworpen om de warmte goed af te voeren. Dit maakt het overigens niet onmogelijk om de remmen oververhit te maken. Mocht je een rustige rijder zijn dan zal dit vrijwel nooit voorkomen.

Onderdelen in een remsysteem

Het remmen in een auto wordt gedaan door het volledige remsysteem. Dit systeem bestaat uit veel verschillende soorten onderdelen. Onderstaand hebben we de bekendste en belangrijkste beschreven.

Rempedaal

Iets wat niet kan ontbreken in de auto, het rempedaal. Mocht je nou een elektrische, hybride of benzine auto hebben, elke auto heeft er een. Door het rempedaal kan jij als bestuurder remkracht opwekken. Hierdoor wordt hydraulische druk of mechanische kracht gegenereerd, waardoor de remmen geactiveerd worden. 

Remklauwen

De remklauw is ook een onderdeel wat vaak nog wel herkent wordt. De remklauwen zijn eigenlijk de onderdelen die tegen de remblokken aandrukken, waardoor de snelheid verminderd. De remklauwen zijn vaak zichtbaar tussen de velgen door. Deze worden dan ook soms in een speciale kleur geleverd om de look van je auto te verbeteren. 

Remblokken en remschijven

Remblokken zorgen ervoor dat je geleidelijk en op tijd een stop met kan maken. De remblokken drukken namelijk tegen de remschijven van je auto aan, waardoor je auto tot stilstand komt.

De remschijven kunnen zeker niet ontbreken in het remsysteem. Dit is namelijk het onderdeel waar de remblokken tegenaan wrijven om in snelheid te verminderen. 

Remvloeistof

Als laatst hebben we nog de remvloeistof. De remvloeistof is wordt gebruikt om druk uit te oefenen op de remmen. Omdat de remvloeistof door smalle kanalen en leidingen moet stromen, is het een dunne vloeistof met een lage viscositeit. Dit betekent dat het gemakkelijk door stroomt.

Problemen met remmen

Een van de meest voorkomende problemen met remmen is toch wel dat de remmen kunnen gaan piepen. Dit kan door verschillende oorzaken komen. De meest voorkomende oorzaken zijn het slijten van de remblokken, roestvorming of steentjes/zand tussen de onderdelen.

Daarnaast slijten onderdelen in het remsysteem na verloop van tijd. Hierdoor moeten deze onderdelen vervangen worden. Als ze te dun worden dan kunnen ze niet effectief genoeg werken. Dit kan voor onveilige situaties zorgen. 

Een ander probleem met het remmen kan ontstaan doordat er lucht in het remsysteem komt. Ook hierdoor kan de werking van het remsysteem verminderen. 

Als laatst kunnen de remschijven kromtrekken door oververhitting of slijtage. Dit kan gaan leiden tot trillingen tijdens het rijden.

Onderhoud van remmen

Het onderhoud van je remmen is erg belangrijk voor je eigen veiligheid. Mocht je hier nou geen verstand hebben van hebben dan kan je toch door onze blogs zelf onderhoud uitvoeren. 

Het onderhoud van je remmen begint bij een regelmatige inspectie. Daarnaast kan je zelf je remvloeistof controleren op lekkage. Als laatst an je zelf ook nog piepende remmen aanpakken.