autoonderhouden.nl

Alles wat je moet weten over remblokken vervangen

Ga jij jouw remblokken vervangen? Lees voor je begint hier alles over het remblokken vervangen zoals de kosten, tips en ons stappenplan.

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Wat zijn remblokken en hoe werken ze?

Voordat je de kosten leert of leer hoe jij jouw remblokken kan vervangen is het belangrijk om te weten wat ze zijn en wat ze doen. Remblokken spelen een belangrijke rol in het remsysteem van jouw auto. De remblokken zijn er om wrijving te maken tussen de remklauw en de remschijf (of trommel). Met als doel om de auto te vertragen of volledig te stoppen.

Remblokken vervangen kosten
Voorbeeld van remblokken

Werking van remblokken

Remblokken bestaan ​​bij de meeste auto’s uit twee delen namelijk het wrijvingsmateriaal en een stevige metalen plaat. Wrijvingsmaterialen bestaan vaak ​​uit mengsels van verschillende materialen zoals rubber, vezels of andere hardere materialen zoals keramiek of metaal. Wanneer je jouw voet op het rempedaal zet, wordt jouw remvloeistof hydraulisch naar de remklauwen geperst. In deze remklauw zit een soort zuiger die de remblokken stevig tegen de remschijf drukt. Hierdoor ontstaat er dus grote hoeveelheid wrijvingskracht tussen de remblokken en remschijven, waardoor jouw auto uiteindelijk remt en stopt.

Remblokken moet je helaas wel vervangen. Wanneer je op de rem trapt, slijten jouw remblokken namelijk. Het is daarom een goed idee om jouw remmen en remblokken regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen. Soms kan het ook aan jouw remklauw liggen, lees hier hoe je jouw remklauw vervangt. Dit zorgt ervoor dat jouw remmen optimaal werken en biedt jouw veiligheid op de weg.

Wanneer moet je remblokken vervangen?

Wanneer je jouw remblokken moet vervangen, hangt af van verschillende factoren. Waaronder jouw auto, rijgedrag en kwaliteit van de remblokken. Wel hebben wij hieronder enkele algemene symptomen geformuleerd die aangeven dat het tijd is om jouw remblokken te vervangen.

 • Dikte remblokken: Remblokken moeten een minimale dikte hebben, zodat je zeker weet dat je veilig de weg op gaat. Als de remblokdikte dus dichtbij of onder de minimale specificatie komt, dan moet deze worden vervangen. Deze minimale dikte vindt je eenvoudig in de gebruiksaanwijzing of als je het soort remblok intypt op google.
 • Slijtage-indicatoren: Dit kan je merken als een klein stukje metaal in contact komt met de remschijf. Als je een piep hoort wanneer je remt, zijn jouw remblokken mogelijk versleten en moeten ze worden vervangen. Ligt het niet aan je remblokken dan kan het ook nog aan andere rem onderdelen liggen: lees hier alles over piepende remmen.
 • Waarschuwingslampje: Sommige moderne voertuigen hebben een waarschuwingslampje op het dashboard om jouw versleten remblokken aan te geven. Als dit lampje gaat branden, is het belangrijk om je remblokken te controleren en indien nodig zelf gaat vervangen of laat vervangen. Ben je benieuwd hoe veel het vervangen van jouw remblokken gaat kosten? Dat lees je onderaan deze blog.
 • Verminderde remprestaties: Als je merkt dat jouw auto minder goed remt, is het tijd om snel jouw remmen te controleren. Als jouw remweg langer is dan normaal of als jouw rempedaal sponzig aanvoelt, kan dit er op wijzen dat jouw remblokken versleten zijn. Trilt jouw auto bij het remmen? Dan kan het eventueel ook aan jouw remschijf liggen, lees hier over auto trilt bij remmen.
 • Zichtbare slijtage: je kan slijtage ook zien aan de remblokken. Zijn deze bijvoorbeeld dun of hebben ze zichtbare schade? Dan is het tijd om jouw remblokken te vervangen.

Wij raden aan om de staat van jouw remmen en vooral remblokken regelmatig te controleren, bij onderhoud en bandenwissels. De aanbevolen vervangingsintervallen voor remblokken kunnen echter wel per fabrikant of soort verschillen, lees daarom dus altijd even de handleiding van jouw auto of remblokken.

Wat heb je nodig om jouw remblokken te vervangen?

Voor het vervangen van jouw remblokken heb je een aantal benodigdheden en gereedschappen sowieso nodig:

 • Nieuwe remblokken: let wel op dat je ervoor zorgt dat je de juiste remblokken hebt voor jouw auto en type remklauw. Raadpleeg indien nodig de gebruikershandleiding van jouw auto. Heb je deze even niet bij de hand? Klik hier om de remblokken voor in jouw auto te vinden, door simpelweg jouw automodel in te vullen.
 • Krikken en as steunen: Om jouw voertuig veilig op te krikken en bij jouw rem te kunnen komen, heb je een krik en as steunen nodig. Deze houden jouw wiel van de grond en zorgt voor stabiliteit bij het vervangen van jouw remblokken.
 • Wielsleutel: Wielsleutel of dopsleutel van het juiste formaat om jouw wielmoeren los te draaien.
 • Inbussleutel of -schroevendraaier: tot slot heb je wellicht ook een inbussleutel of schroevendraaier nodig. Hiermee kun je dan de bevestigingsschroeven of pennen van de remklauw los te draaien.
 • C-klem of remzuigerterugstelgereedschap: Let op, dit heb je alleen nodig bij voertuigen die remklauwen met zuigers hebben die moeten worden teruggeduwd. Een C-klem of speciaal remzuigerterugstelgereedschap heb je dan nodig om de zuiger terug in de remklauw en blok te duwen.
 • Remmenreiniger: Tot slot is het handig om wat remmenreiniger te hebben. Zo kun je de remcomponenten grondig te reinigen tijdens het vervangen. En kun je dit doen voordat je nieuwe remblokken monteert. Dit wordt ook vaak gedaan als je jouw remblokken laat vervangen, dit zie je dan ook terug in de kosten.

Voordat jij begint met het vervangen, willen we toch vertellen dat remblokken vervangen een technisch proces is. Als je niet zeker bent van jouw eigen vaardigheden en expertise, is het een goed idee om wellicht hulp te vragen van een ervaren monteur. Zodat je jouw remblokken op de juiste manier gaat vervangen. Wil je toch zelf jouw remblokken vervangen en de kosten voor het laten doen besparen? Lees dan ons stappenplan hieronder.

Stappenplan remblokken vervangen

Hieronder vind je een algemeen stappenplan voor het vervangen van jouw remblokken. Houd er wel rekening mee dat sommige stappen anders kunnen zijn bij jouw auto, dit kan liggen aan de soort remmen en automodel. Heb je alle benodigdheden al? Lees die hierboven nogmaals goed door voor je begint.

 1. Plaats jouw krik op een stevige plek onder jouw auto en krik het wiel van waar je de remblokken wilt vervangen voorzichtig op. Plaats indien nodig nog de assteunen onder het voertuig voor extra stabiliteit.
 2. Gebruik vervolgens de wielsleutel om jouw wielmoeren los te draaien, maar verwijder ze nog niet helemaal. Aangezien je niet wilt dat je wiel gaat schuiven of omvalt.
 3. Til het wiel nu van de grond en verwijder de wielmoeren volledig. Verwijder het wiel voorzichtig en leg deze op een veilige plek.
 4. Zoek vervolgens de remklauw achter de remschijf. Controleer of er bevestigingsschroeven of -pennen zijn die de remblokken op hun plaats houden. Gebruik indien nodig een inbussleutel of schroevendraaier om deze schroeven of pennen te verwijderen.
 5. Nu de bevestiging eraf is kun je de remklauw voorzichtig van de remschijf afhalen. Let hierbij op dat je de remvloeistofleidingen niet belast of beschadigd, zodat je de remvloeistof niet moet bijvullen na het vervangen.
 6. Controleer nu de remblokken op slijtage en verwijder de versleten, kapotte of oude remblokken. En maak nu je er toch goed bij kan de remklauw schoon met een remreiniger.
 7. Deze stap is alleen nodig als jouw remklauwen werken met zuigers. Gebruik in dit geval een C-klem of remzuigerterugstelgereedschap om de zuiger terug te duwen in de remklauw.
 8. Plaats nu de nieuwe remblokken in de remklauw. Zorg er hierbij voor dat de wrijvingsmateriaalzijde natuurlijk wel tegen de remschijf aan komt.
 9. Plaats tot slot de remklauw en het wiel weer terug over de remblokken en bevestig de bevestigingsmoeren, -schroeven of -pennen.
 10. Verwijder de krik en laat het voertuig voorzichtig zakken.
 11. Herhaal alle bovenstaande stappen bij elk wiel waar jij jouw remblokken gaat vervangen.
 12. Ben je helemaal klaar? Start de motor en pomp het rempedaal een paar keer. Vervolgens is het nog verstandig om even op jouw oprit de remmen kort te testen en als het ware in te remmen.

Hoelang duurt remblokken vervangen?

Hoe lang het duurt om jouw remblokken te vervangen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het model van de auto en de ervaring van jou of de persoon die jouw remblokken gaat vervangen. Over het algemeen duurt het ongeveer 1-2 uur om de remblokken te vervangen als alles vlot verloopt. Uit eindelijk zal hierdoor de prijs van het remblokken vervangen niet zo hoog zijn.

Wel willen wij meegeven dat bij het vervangen van remblokken het erg belangrijk is om de tijd te nemen en om ervoor te zorgen dat alles goed wordt geïnstalleerd. Het is namelijk logischerwijs erg belangrijk dat jouw remmen werken. Twijfel je over jouw voertuig en vervangen remblokken? Dan is het altijd een goed idee om professionele hulp in te roepen om ervoor te zorgen dat jouw remblokken nog even gecheckt worden en eventueel wel goed worden vervangen.

Toch niet zelf vervangen? Wat gaat het remblokken vervangen kosten?

Een ruwe schatting van de kosten voor het vervangen van remblokken kunnen variëren tussen de €100 en €300. Deze schatting omvat de kosten van de remblokken en de arbeidskosten als je de vervanging laat uitvoeren door een gemiddelde professional.

Houd er dus wel rekening mee dat dit slechts een ruwe schatting is en dat de werkelijke kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Het namelijk duurder uitkomen door een specifieke voertuigmodel, de garage waar je het laat doen en eventuele extra benodigde onderdelen of werkzaamheden aan de remmen. Maar in principe kun je ervan uitgaan dat je door jouw remblokken zelf te vervangen ongeveer €200 aan kosten bespaart.

Bekijk ook eens: