autoonderhouden.nl

Mijn auto trilt bij het remmen, wat nu?

Trilt jouw auto bij het remmen?  In deze blog lees je alles over de oorzaken, oplossingen en gevaren van trillingen bij het remmen.

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Trilt jouw auto bij het remmen?  Een trillende auto is een van de meest voorkomende en vooral een van de vervelendste klachten bij een auto. En dit rijdt natuurlijk helemaal niet fijn. In deze blog lees je alles over de oorzaken van trillingen bij het remmen en of het gevaarlijk is.

Waar trilt jouw auto bij het remmen?

Om te weten wat het veroorzaakt dat jouw auto trilt bij het remmen is er erg belangrijk, dat je weet waar je de trilling voelt. Trilt naar je auto, je stuur bijvoorbeeld bij het remmen? Dan is de kans groot dat er iets met de remschijven aan de hand is, maar let op! Dit is namelijk nog niet met zekerheid te zeggen. Een trilling kan bijvoorbeeld op één plaats terecht komen, maar dit is zeker niet altijd het geval. Zo kan bij het remmen bijvoorbeeld je stuur, je rempedaal of zelfs je stoel trillen. Hoe beter jij weet waar de trilling zit, hoe eerder we weten wat de oorzaak is. 

Trilt het rempedaal tijdens het remmen? Dan kan de oorzaak zowel bij de voorste banden als achterste banden liggen. Is de trilling vooral voelbaar in de zitting van je auto dan is de oorzaak waarschijnlijk in de achteras te vinden. Tot slot, zit het stuur vast aan de voorwielen. Dus als het stuur trilt, dan ligt het zeker aan jouw vooras.

Verschillende oorzaken

Nu we weten waar jouw auto trilt bij het remmen, kunnen we kijken naar de oorzaken. Naast de remschijven zijn er namelijk nog veel meer oorzaken voor trillingen bij het remmen. Een andere reden waarom jouw auto kan gaan trillen tijdens het remmen, is een probleem met de ophanging. Daarnaast kan er ook een kleine speling zitten in de stuurkogels, fusee pennen of in de draagarmrubbers. Maar dit is makkelijk te herkennen, aangezien In dat geval je de trillingen waarschijnlijk door de hele auto voelt.

Dus hieronder zie je een lijst op volgorde van de meest voorkomende oorzaken van trillingen tijdens het remmen. Controleer dus de volgende elementen op je auto:

 1. remschijven/remtrommels
 2. ophanging/uitlijning
 3. stuurkogels
 4. fuseepennen
 5. ophangrubbers
 6. draagarmrubbers
 7. Heel soms kan het ook aan jouw remvloeistof stand liggen, lees hier alles over remvloeistof bijvullen, controleren en zelfs vervangen.

Trillingen bij remmen door remschijven

Je hebt dus last van trillingen bij het remmen, dan is de kans groot dat u te maken heeft met beschadigde/vervormde remschijven of remklauwen. Remschijven kunnen namelijk vervormen door bijvoorbeeld oververhitting. Door de kromme kan er bij het remmen frictie ontstaan en dit leidt dan weer dat jouw auto trilt bij het (hard) remmen. 

Ben je zelf heel handig met auto’s? Dan kun je jouw remschijven waarschijnlijk zelf controleren en indien nodig deze remschrijven of remklauwen vervangen. Ben je niet zo zeker van je eigen kunnen of de oorzaak? Dan is het altijd slim om een garage of andere specialist in te schakelen. Zij kunnen dan voor jou, de oorzaak van de trilling vinden en deze verhelpen!

Auto trilt bij remmen

Hoe voorkom je kromme remschijven?

Zeker niet elke auto heeft last van kromme remschijven. Jouw remschijven kunnen al snel vervormen door kleine dingen, zoals de manier waarop je wielen zijn vastgedraaid. Hieronder staat 5 dingen die je kromme remschijven kunnen veroorzaken:

 • Wielen te vast gedraaid; draai deze dus niet te vast.
 • Te hoge remschijf temperatuur; laat remmen genoeg afkoelen en rem bijvoorbeeld niet onnodig vaak achter elkaar.
 • Plotselinge en ongelijke afkoeling; pas bijvoorbeeld op voor koud water op warme remmen.
 • Rijstijl; rij en rem vooral soms iets rustiger, hoe moeilijk dat ook is.
 • Te dunne (versleten) remschijven; vervang je oude remschijven tijdig en check of laat deze regelmatig checken.

Trillingen bij het remmen door de ophanging

Ook kunnen jouw trillingen bij het remmen komen door de ophanging van jouw auto. Dit zorgt er in principe voor dat de auto onstabiel aanvoelt als je begint met remmen, maar dit kan er ook voor zorgen dat jouw banden niet gelijkmatig slijten (lees hier meer over oude banden en slijtage), dit kan dan uiteindelijk weer resulteren in een lekke band. Deze oorzaak ontstaat vaak na een bandenwissel en veroorzaakt trillingen in het stuur. Dit probleem kom je vaak tegen als je net een bandenwissel hebt gehad. Echter, voel je bij deze oorzaak niet alleen dat jouw auto trilt bij het remmen, maar ook tijdens het rijden.

Trekt jouw auto toevallig ook naar rechts tijdens het remmen? Dan kan dit ook aan de ophanging liggen. Ben je benieuwd naar hoe het onderhouden van je ophanging werkt? Lees dan onze blog over auto trekt naar rechts bij het remmen.

Trillingen bij het remmen door fuseepennen/stuurkogels

Een Fuseekegel is een van de belangrijkste onderdelen van de wielophanging en het stuur. Als jouw fuseepennen trillen tijdens het remmen, dan zijn zij waarschijnlijk versleten. Maar een trillingen met dit als oorzaak is enkel een lichte trilling in jouw stuur. Als jouw auto duidelijk trilt bij het remmen, dan ligt het vaak toch bij jouw remschijven.

Trillingen bij het remmen door ophang- en draagarmrubbers

Tot slot, de ophang- en draagarmrubbers kunnen ook versleten zijn en trillingen bij het remmen veroorzaken. Echter is deze oorzaak erg onwaarschijnlijk. Dus heb je je oorzaak na alle bovenstaande oorzaken nog niet kunnen vinden? Controleer dan nog deze rubbers en vervang deze eventueel. Heb je daarna nog geen oorzaak gevonden of zekerheid over de oorzaak? Schakel dan een expert in of ga even langs jouw garage!

De gevaren van trillingen bij het remmen

Naast dat remmen met trillingen erg vervelend rijdt en het voor piepende remmen kan zorgen, kan het ook nog gevaarlijk en slecht voor je auto zijn. Trillingen in je auto kunnen al snel op andere plekken slijtage en problemen veroorzaken. Ook kan je auto (mede hierdoor) onveiliger op de weg rijden en vooral aanvoelen, waardoor je sneller de macht over je auto verliest of zo min mogelijk probeert te remmen. Wij adviseren daarom dat als je de trilling niet zelf kan vinden en voorkomen je met deze klachten naar een expert of garage gaat. Zodat jij weer fijn kan rijden en remmen zonder dat jouw auto trilt.

Andere klachten bij trillen en remmen

Nog niks kunnen vinden? Het kan nog zijn dat je jouw remblokken moet vervangen. Is dat het ook niet? Dan willen wij het advies meegeven dat als je nog niet zeker bent van de oorzaken of hoe jij het kan oplossen. Je dan een expert of garage laat kijken naar waarom jouw auto trilt mij het remmen. Rij in ieder geval niet te lang met trillingen bij het remmen!

Bekijk ook eens: