autoonderhouden.nl

Remklauw

Wat is een remklauw?

Een remklauw (ook wel remtang genoemd) is een onderdeel van het remsysteem van een voertuig dat de remblokken tegen de remschijf drukt om het voertuig te vertragen of te stoppen. De remklauw bevat een zuiger die de remblokken samendrukt en tijdens het remmen tegen de remschijf duwt. Er zijn verschillende soorten remklauwen zoals zwevende remklauwen en vaste remklauwen. Zwevende remklauwen hebben een of twee zuigers en worden bevestigd aan beugels die aan de ophanging van het voertuig zijn bevestigd. Vaste remklauwen hebben vier of meer zuigers en zijn direct op de as van het voertuig gemonteerd.

Wanneer moet ik mijn remklauw vervangen?

Over het algemeen moeten remklauwen vervangen worden als ze versleten of beschadigd zijn, dat komt omdat hierdoor de remprestaties en vooral de veiligheid van jouw auto sterk kan afnemen. Hieronder staan enkele symptomen die kunnen wijzen op een kapotte of beschadigde remklauw, let wel op. Het kan ook aan kapotte of versleten remblokken liggen, in dit geval moet je jouw remblokken vervangen:

 • Piepend of krakend geluid bij het remmen.
 • Moeilijkheden om het voertuig te stoppen.
 • Auto trilt bij remmen.
 • Remblokken slijten sneller dan normaal of als de bijgevulde remvloeistof niet aanslaat.
 • Verkleuring of overmatige hittevorming op de remklauwen.

Het is belangrijk om überhaupt regelmatig onderhoud en controles uit te voeren aan jouw remmen van het voertuig, waaronder het controleren van de remklauwen en andere componenten eromheen, zoals banden en remschijven op slijtage, beschadiging en lekkage.

Hoe kan vervang ik mijn remtang?

Remklauwvervanging is meestal een ingewikkeld en tijdrovend proces waarbij de oude remklauw wordt verwijderd, de nieuwe remtang wordt geïnstalleerd en het remsysteem wordt ontlucht. Ben je geen ervaren monteur of expert? Dan raden we af om dit werk zelf te doen, maar door een expert of jouw garage te laten doen. Wil je het toch zelf doen? Lees hieronder dan deze korte uitleg of lees onze blog: remklauwen vervangen, voor uitgebreidere uitleg.

 1. Krik het voertuig omhoog en verwijder het wiel.
 2. Verwijder de remblokken.
 3. Verwijder de remleiding van de oude remklauw.
 4. Verwijder de bouten waarmee de remklauw aan de remklauwsteun is bevestigd.
 5. Verwijder de oude rem en plaats de nieuwe rem op de remklauwsteun.
 6. Bevestig de rem met de bouten.
 7. Plaats de remblokken terug in de remklauw.
 8. Sluit de remleiding aan op de nieuwe rem.
 9. Vul het remsysteem met nieuwe remvloeistof.
 10. Ontlucht het remsysteem volgens de instructies van de fabrikant.
 11. Herhaal de bovenstaande stappen voor elke rem die je moet vervangen.

Remklauw aanschaffen

Wil je een remklauw bestellen, maar weet je nog niet welke (er in jouw auto past)? Dan raden wij de volgende site aan. Klik op de onderstaande knop en vul vrijblijvend jouw kenteken of automodel in, om super snel te kijken welke bobine er in jouw auto past!

Bekijk ook: