autoonderhouden.nl

APK keuring in Arnhem

Moet je jouw auto APK laten keuren in Arnhem? Lees dan hier alles wat je moet weten en maak snel een afspraak voordat het te laat is.

Waarom APK keuring in Arnhem?

Een auto APK (Algemene Periodieke Keuring) is wettelijk verplicht in Nederland. Een auto in Nederland moet regelmatig gekeurd worden om de verkeersveiligheid en milieubescherming te bevorderen. Tijdens de APK controleert de keurmeester je auto op verschillende punten, zoals de remmen, verlichting, banden, uitstoot en andere belangrijke onderdelen.

Door regelmatig je auto te laten keuren kan er worden vastgesteld of deze nog aan de minimale veiligheids- en milieueisen voldoet. Als dat zo is dan kan de auto veilig op de weg blijven rijden. Zo kunnen eventuele gebreken of mankementen tijdig gevonden en gerepareerd worden. Hierdoor zal de kans op ongelukken of andere gevaarlijke situaties verkleinen.

Bovendien is een geldige APK ook vereist om je auto te mogen verzekeren en om deze op de openbare weg te mogen gebruiken. Het niet laten keuren van je auto kan dan ook leiden tot hoge boetes. 

 

APk Arnhem
APK Arnhem

Wanneer APK keuren in Arnhem?

De frequentie waarmee je je auto moet APK laten keuren is afhankelijk van het type brandstof en het bouwjaar van je auto. Voor benzineauto’s geldt dat de eerste APK moet worden uitgevoerd wanneer de auto 4 jaar oud is, gevolgd door een APK-keuring om de 2 jaar. 

Voor dieselauto’s is de eerste APK verplicht wanneer de auto 3 jaar oud is, gevolgd door jaarlijkse keuringen. Auto’s die op LPG of aardgas rijden moeten voor het eerst nagekeken zijn wanneer ze 3 jaar oud zijn. Gevolgd door een APK-keuring om de 2 jaar. Het is belangrijk om de APK-vervaldatum van je auto bij te houden. Hierdoor kan je tijdig een afspraak maken om boetes te voorkomen.

Werkwijze APK keuring Arnhem

Iedere APK keuring verloopt in principe hetzelfde. Allereerst begint de keurmeester de auto op allerlei verschillende punten te keuren. Als het voertuig niet aan de eisen voldoet, moet de eigenaar het voertuig laten repareren voordat het voertuig wordt goedgekeurd. Nadat het voertuig aan alle eisen voldoet, ontvangt de eigenaar een keuringsrapport. Dit rapport toont aan dat de auto een geldige APK keuring heeft gehad. Het keuringsrapport kan via het RDW verkregen worden, wanneer de keuring is goedgekeurd. Het kan ook voorkomen dat er een steekproef zal ontstaan. In dat geval komt er iemand van de RDW de auto opnieuw keuren om te kijken of de APK keurmeester in de garage de APK goed heeft uitgevoerd. Op deze manier weet je zeker dat de APK op een goede manier uitgevoerd is, waardoor de verkeersveiligheid zal verbeteren. 

Keuren

Reparaties/onderhoud

Afmelden bij RDW
(Eventuele steekproef)

Wat wordt er gekeurd bij een APK keuring?

Een APK keuring is wettelijk verplicht bij voertuigen in Nederland. Dit om de verkeersveiligheid te waarborgen en de uitstoot van schadelijke stoffen te controleren. Bij een APK-keuring wordt een voertuig op de verschillende punten gecontroleerd, zoals:

1. 
Verkeersveiligheid: remmen, wielophanging, stuurinrichting, schokdempers, banden, verlichting en carrosserie.
2. Milieu: uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2, koolmonoxide, stikstofoxiden, en de werking van de katalysator.
3. Registratie: de kilometerstand, het voertuigbewijs en het identificatienummer van het voertuig.
4. Overige zaken: de werking van de claxon, de ruitenwissers, de ruitensproeiers en de spiegels. 

 

APK Arnhem

APK afgekeurd, wat nu?

Het is belangrijk om de keuringsrapport goed te bespreken met de keurmeester en te begrijpen welke gebreken er zijn gevonden en hoeveel het zal kosten om deze te laten repareren. Zodra de reparaties zijn uitgevoerd, is het verstandig om het voertuig zo snel mogelijk opnieuw te laten keuren, zodat je weer veilig de weg op kan. 

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de reparaties zijn uitgevoerd door een erkend garagebedrijf, zodat je zeker weet dat de reparaties op de juiste manier worden uitgevoerd en dat je voertuig weer veilig is om mee te rijden.

Gevolgen van een verlopen APK in Arnhem

Als de APK van een voertuig is verlopen en het voertuig niet opnieuw is gekeurd, dan heeft dat verschillende gevolgen. Allereerst riskeer je een boete. De hoogte van de boete kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Ten tweede is het zo dat als je met een voertuig rijdt waarvan de APK is verlopen en je veroorzaakt een ongeval, dan kan het zijn dat de verzekering niet uitkeert. Dit kan leiden tot hoge kosten. Ten derde voldoet het voertuig niet meer aan de gestelde veiligheidseisen en kan het gevaarlijk zijn om ermee te gaan rijden. Ten vierde is het zo dat als je schade veroorzaakt aan anderen auto’s, dan ben je wettelijk aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt. Ook dit kan leiden tot hoge kosten. 

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het voertuig tijdig is gekeurd en dat de APK op tijd is vernieuwd om boetes, problemen met de verzekering en risico’s voor de verkeersveiligheid te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Een APK keuring kan nog verschillende vragen oproepen. Om je van alle informatie te voorzien hebben we de meest voorkomende vragen onderstaand opgesteld.

De kosten van een APK-keuring kunnen per garagebedrijf verschillen. Gemiddeld genomen kost een APK-keuring voor personenauto’s in Nederland tussen de € 30,- en € 60,-. Voor andere voertuigen, zoals bedrijfsauto’s, campers, en motoren kunnen de kosten hoger liggen.

Daarnaast kunnen er extra kosten bijkomen als er reparaties nodig zijn om het voertuig door de APK-keuring te krijgen. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan de keuring een prijsopgave te vragen en duidelijke afspraken te maken met het garagebedrijf over de kosten en de tijdsduur van de keuring.

De duur van een APK-keuring kan per garagebedrijf en per voertuig verschillen. Over het algemeen duurt een APK-keuring voor personenauto’s ongeveer 45 minuten tot een uur. Voor andere voertuigen, zoals bedrijfsauto’s, campers en motoren kan de keuring langer duren, afhankelijk van de omvang van het voertuig en de complexiteit van de keuring.

De duur van de keuring kan ook afhangen van eventuele reparaties die nodig zijn om het voertuig door de keuring te krijgen. Als er bijvoorbeeld reparaties nodig zijn aan de remmen of de verlichting, kan dit meer tijd in beslag nemen.

Het is verstandig om voorafgaand aan de keuring te informeren bij het garagebedrijf hoe lang de keuring ongeveer zal duren, zodat je hier rekening mee kunt houden in je planning.

Sinds 1 januari 2022 geldt er nieuwe wetgeving voor de roetfilter bij dieselauto’s in Nederland. Deze wetgeving houdt in dat dieselauto’s met een bouwjaar vanaf 2011 en later verplicht zijn om bij de APK-keuring te worden gecontroleerd op de aanwezigheid van een roetfilter. Dit geldt zowel voor personenauto’s als bedrijfsauto’s. Dit betekent wel dat er extra kosten in rekening gebracht kan worden.  

Als bij de keuring blijkt dat de roetfilter niet meer aanwezig is of niet goed functioneert, dan is de auto afgekeurd. De eigenaar van de auto is dan verplicht om de roetfilter te laten vervangen of repareren om het voertuig opnieuw goedgekeurd te krijgen.

Daarnaast geldt er sinds 2019 een aanscherping van de milieuzones in verschillende steden in Nederland. Dieselauto’s zonder roetfilter mogen dan niet meer in deze zones rijden. Deze zones hebben als doel om de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van de inwoners te beschermen.

Het is dus belangrijk om als eigenaar van een dieselauto met een bouwjaar vanaf 2011 en later te zorgen dat de roetfilter goed functioneert en indien nodig te laten vervangen of repareren om boetes, afkeuring bij de APK-keuring en beperkingen in de milieuzones te voorkomen.