autoonderhouden.nl

Hoe vervang ik een remklauw?

Wil jij jouw remklauw vervangen? Lees hier alles over de kosten, ons stappenplan en waar je op moet letten bij het vervangen van een remklauw.

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Wat is een remklauw?

Voor we jouw remklauw gaan vervangen, leggen we eerst uit wat het is. Een remklauw maakt deel uit van het remsysteem van een voertuig dat het voertuig vertraagt ​​of stopt door de remblokken tegen de remschijf te drukken. De remklauw bevat een zuiger die de remblokken tegen de remschijf drukt wanneer de remmen worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten remklauwen zoals zwevende remklauwen en vaste remklauwen. Zwevende remklauwen hebben een of twee zuigers en zijn bevestigd aan beugels op de ophanging van het voertuig. Vaste remklauwen hebben vier of meer zuigers en zijn direct op de as van het voertuig gemonteerd.

Remklauw vervangen kosten

Wanneer moet ik een remklauw vervangen?

Over het algemeen moeten remklauwen worden vervangen als ze versleten of beschadigd zijn. Dit komt omdat het de remprestaties en zelfs de voertuigveiligheid ernstig kan beïnvloeden. Hieronder staan ​​enkele symptomen die wijzen op een defecte of beschadigde remklauw.

 • Krakend geluid tijdens het remmen.
 • Piepende remmen
 • Moeilijkheden om het voertuig (op tijd) te stoppen.
 • Jouw auto trilt bij remmen.
 • Remblokken slijten sneller dan gewoonlijk
 • Verkleuring of overmatige hittevorming op en in de remklauwen.

Het is wel belangrijk om überhaupt regelmatig onderhoud en controles uit te voeren aan jouw remmen. Denk hierbij aan het controleren van de remklauwen en check andere onderdelen eromheen, zoals banden en remschijven op slijtage en beschadiging.

Hoe kan mijn remklauw kapot zijn en hoe kan ik dit voorkomen?

Remklauwen kunnen op verschillende manieren kapot gaan. Enkele veelvoorkomende oorzaken van problemen met de remklauw zijn:

 1. Een vastzittende zuiger, kan door vuil komen. Hierdoor beweegt je remklauw stroef.
 2. Remvloeistof lekkende afdichtingen, hierdoor is de remvloeistoftoevoer niet voldoende.
 3. Corrosie en roest, dit kan de beweging in de remmen tegengaan.

Om problemen met remklauwen te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:

 1. Regelmatig onderhoud: Laat regelmatig onderhoud uitvoeren aan het remsysteem, inclusief inspectie van de remklauwen. Hierdoor lees je waar je op kan letten:
 2. Houdt je remklauwen schoon.
 3. Remvloeistof onderhouden, zorg er in ieder geval voor dat je altijd de goede en genoeg remvloeistof in je auto hebt.
 4. Vermijd oververhitting, dit kan de remklauw en andere onderdelen simpelweg snel beschadigen.

Wat kost een remklauw en het vervangen ervan?

Over het algemeen kunnen de prijzen voor een remklauw variëren tussen €50 en €300 per stuk. Dit ligt natuurlijk sterk aan het merk en model. De kosten van een remklauw vervangen zitten iets anders in elkaar. De kosten voor het vervangen van een remklauw kunnen namelijk ook sterk variëren, dit is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals bijvoorbeeld: het merk en model van het voertuig, de locatie en het arbeidsloon van jouw monteur, en of je kiest voor een originele remklauw of een tweedehandsonderdeel. Over het algemeen kunnen de kosten voor het vervangen van een remklauw daardoor variëren tussen €100 tot €500 per remklauw.

Wil je het toch zelf doen? Dit is lastig maar niet onmogelijk! Lees dan snel verder…

Hoe moet ik mijn remklauw zelf vervangen?

Remklauwvervanging is meestal een gecompliceerd en tijdrovend proces, waarbij de oude remklauw wordt verwijderd, de nieuwe remklauw wordt geïnstalleerd en het remsysteem wordt ontlucht. Het lijkt een beetje op de moeilijke versie van remblokken vervangen. Bent u geen ervaren monteur of specialist, dan raden wij u aan om de werkzaamheden niet zelf uit te voeren, maar dit door een professionele garage of expert te laten doen. Toch zelf proberen? Lees de beschrijving hieronder:

 1. Krik de auto op en verwijder het wiel van de te vervangen remklauw.
 2. Verwijder de remblokken uit de remklauw.
 3. Verwijder de remleiding van de remklauw. Plaats altijd een opvangbak onder de leiding om de overgebleven remvloeistof op te vangen.
 4. Verwijder de bouten waarmee de remklauw aan de remklauwsteun is bevestigd. Verwijder de oude remklauw en reinig de remklauwsteun.
 5. Installeer nu de nieuwe remklauw in de remklauwsteun en schroef deze stevigvast.
 6. Plaats de remblokken terug op de remklauw.
 7. Sluit de remleiding aan op de nieuwe remklauw en zorg ervoor dat deze goed vast zit.
 8. Zorg ervoor dat alles goed vastzit en dat er geen losse onderdelen zijn. Vul het remsysteem met nieuwe remvloeistof en ontlucht het remsysteem volgens de instructies van de fabrikant of lees hieronder.
 9. Herhaal de bovenstaande stappen voor elke remklauw die moet worden vervangen.

Hoe ontlucht ik mijn remsysteem?

Dit is nog de moeilijkste stap van het vervangen van jouw remklauw. Het ontluchten van het remsysteem is altijd een belangrijke stap na het vervangen van remcomponenten want dit verhelpt remproblemen. Hier is een algemeen stappenplan voor het ontluchten van een remsysteem:

 1. Zorg ervoor dat jouw remsysteem voldoende remvloeistof heeft en dat het reservoir bijgevuld is volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Lees hier alles over remvloeistof bijvullen en vervangen.
 2. Doe dit bij het wiel, waar je zojuist de remklauw van hebt vervangen.
 3. Plaats een opvangbak onder het ontluchtingsventiel van de remklauw of de remtrommel.
 4. Vraag een hulp om het rempedaal langzaam en gelijkmatig in te drukken en voor je vast te houden.
 5. Draai tijdens dat het ontluchtingsventiel ongeveer een halve slag open met behulp van een sleutel of een geschikt gereedschap.
 6. Terwijl het ventiel open is, zal er remvloeistof met luchtbelletjes uitstromen. Let op laat de hulp het rempedaal nog steeds volledig indrukken en vasthouden.
 7. Draai het ontluchtingsventiel zodra er niks meer uitkomt weer dicht.
 8. Laat jouw hulp het rempedaal loslaten.
 9. Herhaal stap 4 tot 8 totdat er geen luchtbellen meer uit de ontluchtingsnippel komen en er alleen schone remvloeistof uitstroomt.
 10. Ga naar het volgende wiel en herhaal de stappen 4 tot 9 indien je die ook vervangen hebt.
 11. Controleer het niveau van de remvloeistof in het reservoir en vul indien nodig bij om te voorkomen dat er weer lucht in het systeem komt.

Remklauw vergelijken

Wil je een remklauw bestellen, maar weet je nog niet welke (er in jouw auto past)? Dan raden wij de volgende site aan. Klik op de onderstaande knop en vul vrijblijvend jouw kenteken of automodel in, om super snel te kijken welke bobine er in jouw auto past!

Bekijk ook eens: