autoonderhouden.nl

Hoe oud mogen autobanden zijn?

In deze blog leer je alles over hoe oud je autobanden mogen zijn en geven we je tips over het tegengaan van de slijtages van jouw banden!

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Hoe oud mogen je autobanden zijn? Autobanden kunnen behalve door de leeftijd ook verouderd raken door de wegen en jouw rijgedrag. Zelfs het klimaat kan effect hebben op jouw banden en hoelang je deze mee gaan. Zon, regen en bijvoorbeeld sneeuw, het zijn allemaal factoren die niet goed voor een band zijn. In deze blog leer je alles over de leeftijd van je autoband, hoe oud autobanden mogen zijn en tips over hoe je oude banden kan herkennen en veroudering van je banden tegen kan gaan!

Hoe oud is jouw band? Hoe zie ik de leeftijd van jouw autoband?

De leeftijd van banden is gelukkig heel duidelijk af te lezen aan de zogeheten DOT code. Deze 4-cijferige code, vaak weergegeven in een ovaal is te vinden aan de zijkant van jouw band. Deze DOT code bestaat uit 2 delen, de eerste 2 nummers geven het weeknummer aan en de laatste 2 nummers het jaartal van productie. Als er op jouw band dus bijvoorbeeld ‘3421’ staat, betekent dit dus dat de band geproduceerd is in week 34 van het jaar 2021. Kun jij jouw DOT code niet vinden? Kijk dan is aan de binnenkant van je band. Of heeft jouw band zelfs een DOT code van maar 3 cijfers? Dan kun je de banden het beste meteen vervangen, aangezien deze banden dan voor het jaar 2000 zijn geproduceerd. Dit komt niet vaak voor, maar let bijvoorbeeld op een 3-cijferige bij de aankoop van een oldtimer. Tot slot, vergeet ook niet de DOT code van jouw reserveband te checken. Zo weet je zeker dat al je banden de juiste leeftijd hebben.

Hoe oud mogen autobanden en banden zijn?

Nou dat je weet hoe je de leeftijd van jouw banden herkent, is het belangrijk om te weten hoe oud jouw banden maximaal mogen zijn. Eerst is het belangrijk om te weten hoelang gaan jouw autobanden eigenlijk mee? De gemiddelde autobanden gaan 5 tot 10 jaar mee en dit is eigenlijk ook meteen hoe oud autobanden mogen zijn. Het zelfde geldt voor hoe oud de banden mogen zijn van aanhangers, campers, caravans etc. In principe is er in Nederland geen wettelijke verplichting over de leeftijd van banden, echter hanteren we wel de vuistregel dat banden na maximaal 10 jaar vervangen moeten worden. Wel kan het dus zijn dat jouw banden al eerder aan vervanging toe zijn. Dit kan je beoordelen aan de hand van 2 criteria naast de leeftijd. Zo moeten de banden wel altijd de minimale profieldiepte hebben en moet jouw band natuurlijk geen andere slijtage, uitdroging, scheuren en andere schade hebben. Is jouw band al ouder dan 5 jaar en ben je niet zeker van de staat van jouw band? Laat deze dan even controleren bij een bandenspecialist of jouw autogarage! Check je het liever zelf? Lees dan snel verder. Zo weet je zeker dat je het langst en vooral veilig op jouw banden rijdt.

Hoe oud mogen aanhanger- en caravan banden zijn?

Voor banden met aanhangers en caravans gelden weer andere regels. Dit komt doordat deze banden vaak stilstaan. Daarom hanteren we bij banden van aanhangers en caravans een maximale leeftijd van 6 jaar. In België en Frankrijk is het zelfs illegaal om met caravanbanden te rijden die ouder zijn dan 6 jaar. Daarnaast is het natuurlijk verschrikkelijk als jouw vakantie verpest zou worden door een klapband. Controleer daarom voor vertrek altijd al je banden nog een keer.

Hoe controleer ik mijn oude autobanden op slijtage, uitdroging en scheuren?

Heb je geen zin of tijd om een band te laten controleren door professionals? Geen probleem, want dit kan ook makkelijk zelf. Ten eerste, naast gemakkelijk de leeftijd van jouw autobanden kun je gemakkelijk jouw banden op zichtbare beschadigingen controleren, check je banden bijvoorbeeld op scheurtjes, bultjes, en happen. Ten tweede is het van belang dat jouw banden nog voldoen aan de profieldiepte van 1,6 millimeter. Dit is gelukkig ook makkelijk te beoordelen door het hulpblokje, zoals hieronder weergegeven staat. Zolang de groeven van jouw band boven dit blokje uitsteken is jouw profieldikte nog in orde. Tip: parkeer je auto met de banden zo ver mogelijk naar rechts en daarna links om zo de profieldiepte en ook slijtage makkelijker te spotten. Tot slot, raden wij je aan om ook maandelijks het aantal bar in je banden te checken met een bandenspanningsmeter. Te veel of te weinig bar zorgt al snel voor slijtage. Wil je toch zeker weten dat je banden veilig zijn? Ga dan even langs de bandenspecialist of jouw garage.

Soorten slijtage

Er kunnen veel soorten slijtage op het loopvlak van jouw band ontstaan, met het loopvlak bedoelen wij het stuk van je band dat in contact komt met de grond en waar de groeven en profiel zich bevinden. Hieronder bespreken wij 5 soorten slijtage en de eventuele oorzaken. Ten eerste, slijtage op het midden van het loopvlak, in dit geval zit er waarschijnlijk teveel bar in jouw band. Het kan ook zo zijn dat je alleen slijtage hebt aan de zijkanten van jouw band, dan hebben je banden waarschijnlijk te weinig spanning gehad. Ten derde kan je band ook een plat stuk slijtage hebben, dit komt dan waarschijnlijk door een of meerdere keren te hard remmen. 

Er zijn ook nog 2 soorten slijtage waar jij niks aan kan doen en een bezoekje bij de garage erg verstandig is. Heb je bijvoorbeeld alleen slijtage aan de binnenkant of buitenkant van de band? Dan staan je banden waarschijnlijk gebogen. Tot slot, kan je hele loopvlak hobbels en bultjes hebben. Als dit het geval is kan het aan je schokdempers liggen en is een check bij de garage ook verstandig. Vind je wat slijtage? Geen paniek! Slijtage is niks geks het komt namelijk altijd voor bij autobanden op leeftijd. Daarnaast weet je hierdoor precies hoelang jouw autobanden mee gaan.

Gecupte banden

Auto’s die stil staan hebben vaak last van banden op leeftijd die vierkant worden en/of droogtescheuren krijgen. Dit noemen we ook wel gecupte banden, maar wat zijn gecupte banden nu precies? Gecupte banden, ook wel banden met zaagtandslijtage genoemd hebben een vorm van onregelmatige slijtage rond de bovenkant van de zijkant van een band. Over de gehele band is ook mogelijk, maar dit komt minder vaak voor.

Wat zijn de gevolgen van oude leeftijd autobanden?

Rijden met slechte banden kan erg gevaarlijk zijn in het verkeer, maar zeker ook voor jou. Naast dat oude autobanden jouw rijconform erg kunnen beïnvloeden, zorgen oude banden ook voor minder grip en een langere remweg. Ook neemt de kans op lekke banden en klapbanden erg toe bij banden ouder dan 6 jaar. Denk daarom goed na of je nog even doorrijdt op je banden of dat je toch een nieuwe set wil aanschaffen.

Tips om je banden langer mee te laten gaan!

Tot slot, heb je oude banden of wil je langer met je (nieuwe) autobanden doen? Dan geven we hier nog een paar korte tips! Ten eerste, zorg er altijd voor dat je banden de juiste hoeveelheid spanning hebben. Als je slijtage wil tegen gaan kun je de spanning het beste maandelijks controleren. Voor onze tweede tip is het belangrijk dat je elk seizoen met de juiste banden rijdt. Vervang dus op tijd je zomerbanden door winterbanden, of kies voor All Season banden. Ten derde, heb je toevallig 2 sets banden? Berg de banden die je niet gebruikt dan koel, donker en droog op en bescherm ze tegen Uv-licht om nog meer veroudering tegen te gaan. De laatste tip die wij mee kunnen geven is dat je bij twijfel over je banden op tijd aan de bel trekt. Geef je banden in ieder geval nooit de voordeel van de twijfel! Uiteindelijk valt de aankoopprijs van nieuwe banden erg mee, als je kijkt naar de jaren die je met de autobanden kan doen!

Bekijk ook eens: