autoonderhouden.nl

Wat is de minimale profieldiepte van banden?

leer alles over de minimale profieldiepte van jouw zomer-, winter- en All Season banden en hoe je jouw banden profieldiepte kan controleren.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

De juiste profieldiepte is een van de belangrijkste factoren, om te checken of jouw band veilig is. Bij de APK kijken ze daarom ook vaak het eerst naar de banden en zijn profieldiepte. In deze blog leer je alles over de minimale profieldiepte van jouw zomer-, winter- en All Season banden. We leggen je ook uit hoe je zelf jouw banden profieldiepte kan controleren.

Minimale profieldiepte van nieuwe banden

Nieuwe banden hebben vaak een minimale profieldiepte van 6,5 mm tot en een maximale van 9,5 mm. Echter verschilt dit per band, dit kan bijvoorbeeld liggen aan het merk, type of seizoen. Wanneer je nieuwe zomerbanden koopt is de profieldiepte gemiddeld zo’n 6,5-9,5 mm. De profieldiepte van nieuwe winterbanden ligt vaak rond de 9 mm. Toch verschilt de profieldiepte van nieuwe banden dus erg sterk en kan je dit het beste vragen bij de aankoop van jouw nieuwe set banden.

Minimale profieldiepte van zomerbanden

Volgens de Nederlandse wet hebben jouw zomerbanden een minimale profieldiepte van 1,6 mm nodig. Toch adviseren wij om bij een profieldiepte van 2 mm, je zomer banden al te vervangen. Zodat jij veilig de weg op gaat.

De bekeuring in Nederland voor het te lang rijden op banden met profieldiepte onder de 1,6 mm, bedraagt €150 per band of €500 voor alle banden samen. Super zonde natuurlijk, want voor dit geld heb je al snel een mooie set nieuwe banden. Daarnaast is rijden met te weinig profieldiepte ook erg gevaarlijk in het verkeer.

Minimale profieldiepte van All Season banden

Voor All Season banden gelden in de Nederlandse wet dezelfde regels voor de zomerbanden. Dit betekent dus dat de profieldiepte van de All Season banden minimaal 1,6 mm geldt. Ga je met jouw All Season banden in Duitsland op wintersport? Dan gelden er wel weer andere banden regels.

Minimale profieldiepte winterbanden

Tot slot, de winterbanden. Het opvallende aan de Nederlandse wet is dat ook voor de winterbanden dezelfde regel geldt. De profieldiepte van jouw winterbanden mag wettelijk gezien ook minimaal 1,6 mm zijn, echter raden experts en autogarages wel aan om winterbanden al vanaf 4 mm te vervangen. Vooral omdat je hierdoor veel veiliger de weg op gaat en je ook legaal rijdt in de rest van Europa. Als je door blijft rijden op winterbanden onder de 4 mm, dan zullen de banden niet het gewenste resultaat brengen. Je hebt namelijk veel minder grip, waardoor de winterband niet echt meer een winterband is.

Hoe meet je de profieldiepte van je banden?

Het is dus van belang dat jouw banden nog voldoen aan de profieldiepte van 1,6 millimeter. Maar hoe kan je dit het beste checken? Dit is gelukkig heel makkelijk te beoordelen door het hulpblokje op je band, zoals hieronder weergegeven staat. Als het blokje mee begint te slijten zit je op de 1,6 mm profieldiepte en zou je deze banden dus moeten vervangen.

Heb je geen blokje in de profiel van je band? Dan kan je de profieldiepte ook heel gemakkelijk meten met een profieldieptemeter. Heb je die niet? Ook geen probleem! Je kan jouw profieldiepte namelijk ook heel makkelijk en gratis checken met een 1 euro of een 2 euro muntstuk. Voor zomerbanden gebruik je het 1 euro muntstuk Steek het 1 euro muntstuk in de minst diepe groef van je autoband. Als je de gouden rand van de 1 euro ziet bij het checken van je zomerbanden dan is het profiel van de band onder de gewenste profieldiepte. Voor jouw winterbanden gebruik je het 2 euro muntstuk. Als je de zilveren rand ziet bij het checken van je winterbanden dan is het tijd om jouw band te vervangen. Als je dus de rand van de beide euro stukken verdwijnt in de rand van het profiel, dan is het profiel voldoende.

Minimale profieldiepte in de rest van Europa

De minimale profieldiepte van banden in de rest van Europa verschilt soms wel met die van in Nederland. Ga je toevallig over de grens? Check dan nog even de minimale profieldiepte in dat land in het schema hieronder:

Minimale profieldiepte per land

Welke profieldiepte heb ik nodig bij de APK?

De profieldiepte van de banden is een van de eerste zaken waar tijdens de APK-keuring naar gekeken wordt. Het wettelijk minimum is dus 1,6 millimeter, maar al vanaf een profieldiepte van 2,0 tot 2,5 millimeter zal jouw APK-monteur aanraden om jouw zomerbanden te vervangen. Bij winterbanden adviseert de APK een minimumdiepte van 4 millimeter en kun je deze het beste vervangen. Een te lage profieldiepte zorgt er namelijk voor dat je minder grip op de weg hebt en het zorgt ervoor dat jij, jezelf en het overige verkeer eerder in gevaar brengt.

Hoeveel millimeter slijt een band per kilometer?

Deze vraag is helaas lastig te beantwoorden, omdat dit namelijk ligt aan het soort banden, jouw rijgedrag en het weer. Daarentegen is het wel bekent dat de gemiddelde band tussen de 30.000 en 100.000 km kan rijden. Dit gemiddelde ligt zo ver uit elkaar, omdat bijvoorbeeld All Season banden 15-30% sneller slijten dan zomerbanden, wat komt door de samenstelling van het rubber. Je kan er beter wel niet te lang mee wachten, zo voorkom je in ieder geval een lekke band.

Het is wel heel makkelijk om langer met je banden te doen, zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je het juiste aantal hoeveelheid bar in je banden hebt. Wil je meer te weten komen over de leeftijd van je banden en tips om slijtage van je profiel op je banden tegen te gaan? Lees dan onze blog over: hoe oud mogen je banden zijn?

Bekijk ook eens: