autoonderhouden.nl

Wat te doen bij een lekke band?

Heb je een lekke band? Lees hier alles over de oorzaken en oplossingen. Daarnaast leggen we je uit hoe jij jouw lekke band kan vervangen en zelfs repareren.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Wat zijn de oorzaken van een lekke band?

Is je bandenspanning lampje gaan branden en zie je dat jouw band lek is? Dan is dat natuurlijk erg vervelend. Voordat je jouw lekke band van je auto gaat repareren is het slim om wat meer te weten over de oorzaken. Zo kunnen er natuurlijk meerdere oorzaken van een lekke autoband zijn, waaronder:

 1. Punctie: Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van lekke banden. Jouw band kan al snel lek worden door een spijker, schroef, glas of andere scherpe voorwerpen die op de weg liggen en in jouw band terechtkomen.
 2. Slijtage: Banden kunnen na verloop van tijd versleten raken en barsten of scheuren ontwikkelen, waardoor lucht uit de band kan ontsnappen.
 3. Overbelasting: Wanneer jouw auto te zwaar beladen is, leidt dit al snel tot overmatige belasting van jouw banden. Dit kan er ook voor zorgen dat jij een lekke band krijgt.
 4. Slechte bandenspanning: Als jouw bandenspanning te laag is, kan dit jouw band bijvoorbeeld oververhitten en uiteindelijk leiden tot een lek in jouw band.
 5. Vandalisme: Helaas kunnen jouw banden ook opzettelijk worden lek gestoken of beschadigd door vandalen. Dit kun je herkennen aan onregelmatige steken of scheuren in jouw band.

Hoe herken je een lekke band?

Weet je nog niet zeker dat jouw band lek is? Hier lees je een aantal tekenen waaraan je kunt herkennen dat jouw auto een lekke band heeft:

 1. Trillingen: Als jouw auto trilt tijdens het rijden, kan dit duiden op een band lek bij jouw auto. Maar dit kan door heel veel dingen komen zoals bijvoorbeeld dat jouw auto trilt bij het remmen.
 2. Slechte wegligging: Als je auto naar één kant trekt tijdens het rijden, kan dit wijzen op een lekke band aan die zijde. Is dit wel het geval maar is je band niet lek? Lees dan onze blog over: auto trekt naar rechts.
 3. Langzamer leeglopen: Een lekke band kan langzaam leeglopen in plaats van onmiddellijk leeglopen. Hierdoor kan het langer duren voordat je merkt dat er iets mis is. In dit geval is het slim om je bandenspanning te checken. Het kan zo zijn dat de spanning van een van jouw banden erg afwijkt, dan spreek je vaak van een lekke band. Weet jij niet precies hoeveel bar er in jouw autoband moet?
 4. Visuele inspectie: Soms kun je visuele aanwijzingen zien dat er iets mis is met een band, zoals een scherf die in jouw band steekt of een scheur op de zijwand van jouw band.
 5. Tpms sensoren: gaat het bandenspanningslampje branden? Dan zullen de tpms sensoren een lage bandendruk hebben gemeten. Dit is te merken aan het bandenspanning lampje dat blijft branden.

Kan ik doorrijden met mijn platte band?

Mocht je weten dat je bandenspanning van je auto te laag is dan raden we sterk af om door te rijden. Het is namelijk erg gevaarlijk om met een of meerdere lekke band(en) te rijden, vooral omdat dit kan leiden tot verlies van controle over jouw auto. Als je dus denkt dat jouw autoband lek is, is het belangrijk om meteen te stoppen en jouw band te inspecteren op de oorzaken hierboven. Of is het verstandig om jouw banden te laten controleren bij een bandenspecialist. Daarnaast kan het rijden op een lekke band, de band en velg beschadigen en kan dit dus gevaarlijk zijn voor jou en andere weggebruikers.

Wil je toch heel even doorrijden met jouw lekke band?

Als je toch besluit om door te rijden op een lekke band, is het erg belangrijk dat je jouw snelheid mindert en zo snel mogelijk naar een veilige locatie rijdt om daar de band te laten vervangen of repareren. Echter raden wij dit dus streng af.

Als het mogelijk is, kun je natuurlijk wel altijd jouw lekke band vervangen met jouw reserveband of hulp inroepen van een bandenspecialist om de lekke band te repareren of jouw lekke band laten vervangen op locatie. Wil je jouw lekke band toch zelf repareren of vervangen? Lees dan snel verder!

Hoe kun je jouw lekke band zelf repareren?

Als je een lekke autoband hebt, zijn er eigenlijk twee opties: een tijdelijke reparatie of een permanente reparatie. Het is wel handig ervan bewust te zijn dat een tijdelijke reparatie alleen bedoeld is om jou naar een dichtbij zijnde bandenspecialist of jouw garage te brengen. Hieronder lees jij hoe je jouw band kunt repareren.

Bij een punctie is jouw band zelf erg eenvoudig te repareren, heeft jouw lekke band: grotere gaten, scheuren of slijtage? Dan moet je waarschijnlijk jouw band vervangen of laten repareren bij een garage. Lees in dit geval het kopje: hoeveel kost het repareren van jouw lekke band bij een garage?

Punctie repareren, zo moet je een bandenreparatieset gebruiken!

Heeft jouw band alleen maar een punctie, dus een schroef, scherf of anders scherp voorwerp in zich? Dan kun jij gemakkelijk een banden reparatieset gebruiken. Hier zijn de stappen voor een tijdelijke reparatie van jouw lekke band:

 1. Zoek als eerst de oorzaak van jouw lek in jouw band, zoals een spijker, schroef of ander voorwerp. Als het voorwerp nog in de band zit, verwijder het dan voorzichtig met een tang of handschoenen.
 2. Gebruik een bandenreparatieset om een plug of prop in jouw lek te stoppen. Zorg ervoor dat je de instructies op jouw reparatieset zorgvuldig volgt.
 3. Gebruik een compressor of een bandenpomp om de band weer op de juiste spanning te brengen.
 4. Rijd daarna langzaam en voorzichtig naar een bandenexpert of jouw garage om jouw band permanent te laten repareren of te vervangen.

Hoeveel kost een bandenreparatieset?

Een reparatieset voor autobanden kan variëren in prijs. Dit ligt namelijk aan het merk, de kwaliteit en de functionaliteit van de kit. In de meeste gevallen kost een eenvoudige kit voor noodreparatie van een autoband tussen de 10 en 45 euro. Het is wel belangrijk om te onthouden dat een reparatieset niet altijd werkt op de lange termijn en het soms een tijdelijke oplossing is. Je kunt in de handleiding van jouw reparatieset lezen of het permanent of tijdelijk is.

Lekke band laten repareren of vervangen?

Heeft jouw lekke band dus grotere gaten, scheuren of slijtage? Dan is de kans dat je jouw band helemaal niet of in ieder geval niet zelf gerepareerd kan worden. Vooral scheuren of gaten in de wang van je band zijn meestal niet meer te repareren. Neem in dit geval op met een expert of jouw garage. Om jouw band te laten repareren of zelfs te vervangen.

Hoeveel kost een lekke band repareren?

De kosten voor het repareren van een bandlek kunnen variëren door veel factoren zoals: de ernst van de schade, de grootte van de band en de regio waarin je woont. Een simpele reparatie van een lekke band kost meestal tussen de €20 en €50. Als de schade echter ernstiger is en de band niet meer te repareren is, moet de band zoals eerder genoemd worden vervangen. De kosten voor het vervangen van een band kunnen variëren van €70 tot €300 of meer, dit ligt natuurlijk aan de kosten van een nieuwe band.

Hoe vervang ik mijn lekke band zelf?

Het vervangen van een lekke autoband hoeft niet altijd door een garage te gebeuren. Toch kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste tools en instructies kun je dit ook zelf doen. Hier is een stappenplan voor het vervangen van een lekke autoband met een nieuwe band:

 1. Parkeer jouw auto op een vlakke ondergrond en zet de auto in de parkeerstand en zet de handrem erop. Zodat je in ieder geval zeker weet dat jouw auto niet wegrijdt.
 2. Gebruik een kruissleutel of een wielmoersleutel om jouw wielmoeren los te draaien, voordat je de auto omhoog brengt. Draai de wielmoeren ongeveer een halve slag los.
 3. Plaats hierna de krik op een stevige en vlakke ondergrond en op de juiste plaats op het chassis van jouw auto, De juiste plek kun je vinden in de handleiding van de krik.
 4. Draai de goed geplaatste krik omhoog, totdat de lekkeband vrijkomt van de grond en verwijder dan de wielmoeren volledig.
 5. Hierna kun je de lekke band verwijderen door hem recht van de as te trekken.
 6. Plaats vervolgens jouw reserveband op de as en zorg ervoor dat de gaten op de velg overeenkomen met de boutgaten op de as.
 7. Plaats dan de wielmoeren terug en draai ze met de hand vast.
 8. Laat de krik zakken totdat de reserveband de grond raakt.
 9. Draai de wielmoeren stevig vast met de sleutel in een diagonale patroon, beginnend met een moer en draai daarna de tegenoverliggende moer aan.
 10. Controleer tot slot of alle wielmoeren stevig vastzitten. Ja? Dan heb jij je band succesvol vervangen. Alleen stap 11 is nog even belangrijk
 11. Controleer de bandenspanning van de band en pomp deze indien nodig op tot de juiste druk.

Hoe voorkom ik een lekke band?

Voor de volgende keer kan je een lekke band bij jouw auto ook makkelijk voorkomen. Er zijn namelijk verschillende maatregelen die je kunt nemen om een lekke band te voorkomen:

 1. Controleer regelmatig jouw bandenspanning: zorg ervoor dat de banden altijd de juiste spanning hebben volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dit helpt de banden om beter contact te maken met de weg en vermindert de kans op slijtage en beschadiging.
 2. Controleer de banden op beschadigingen: inspecteer de banden regelmatig op eventuele scheuren, bobbels, deuken of andere beschadigingen. Als je dergelijke beschadigingen opmerkt, laat de band dan onmiddellijk repareren of vervangen door een professional. Lees hier alles over slijtage checken en herkennen: hoe oud mogen autobanden zijn?
 3. Vermijd ruwe wegen: indien mogelijk natuurlijk, vermijd dan ruwe wegen of wegen met veel scherpe objecten. Valt het niet te vermijden? Rijd dan langzaam en voorzichtig.
 4. Rijd daarnaast ook niet over andere obstakels: vermijd het rijden over scherpe obstakels zoals stoepranden, stenen of glas.
 5. Vermijd overbelasting: overbelasting kan leiden tot extra stress op de banden en een verhoogde kans op beschadiging en slijtage. Zorg ervoor dat je het laadvermogen van je auto niet overschrijdt. Weet je jouw laadvermogen niet? Lees dat hier jouw load-index van jouw banden.
 6. Vervang versleten banden: vervang versleten banden tijdig om te voorkomen dat ze lek raken. Controleer regelmatig de profieldiepte van de banden en vervang ze wanneer deze de minimale diepte hebben bereikt.
 7. Rij niet te lang door op het verkeerde soort banden: vervang op tijd jouw winter- en zomer banden. Lees hier wanneer je zomer banden moet wisselen.

Door deze maatregelen te volgen, kun je de kans op een lekke band verminderen en de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers verbeteren.

Bekijk ook eens: