autoonderhouden.nl

Hoeveel bar in je autoband?

De hoeveelheid bar in een autoband kan van grote invloed zijn op de prestaties en de veiligheid van jouw auto. Het is belangrijk dat je als bestuurder weet hoeveel bar er in je banden moet zitten en wat de gevolgen/risico's kunnen zijn van een te hoge of te lage spanning. In deze blog vertellen we je hoe je kan controleren hoeveel bar er in jouw banden moet en hoe je de bandenspanning het best kunt meten.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Hoeveel bar in autoband?

Als je je afvraagt hoeveel bar er in je autobanden zou moeten zitten, is het belangrijk om te weten waar je moet kijken. Er zijn vier plekken rondom een auto waar je kan vinden hoeveel bar er in je banden moet. Controleer allereerst de sticker op de binnenkant van de tankdop van je auto. Op de sticker kan je meestal per banden maat zien hoeveel bar optimaal is. Ook staan er verschillende scenario’s op de sticker afgebeeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal personen die je per rit vervoert. Door deze sticker weet je precies hoeveel bar er in je autoband moet.

Als tweede kan je de optimale bandenspanning vinden op de sticker in het frame van de bestuurder. Hier zit zo’n zelfde sticker als op de tankdop. Er staat precies beschreven hoeveel bar er in welke scenario optimaal is.

Hoeveel bar autoband

Als derde stap kan je altijd kijken in de handleiding van de auto. Hierin staat specifiek beschreven hoeveel bar in je autoband optimaal is. Mocht dit ook niet lukken dan kan je altijd nog op de band zelf kijken. Zoek hierbij naar het woordje PSI in plaats van bar. PSI is een andere meeteenheid voor de bandenspanning en staat ook vaak aangegeven op de bandenklok om je banden mee op te pompen.

Gevolgen te hoge bandenspanning

De juiste bandenspanning is essentieel omdat het de prestaties, de veiligheid, het brandstofverbruik en zelfs het rijcomfort beïnvloed. Er zijn mensen die denken dat een hoge bandenspanning geen kwaad kan. Dit is eigenlijk niet waar. Een te hoge bandenspanning kan gevolgen hebben als voortijdig slijtage (lees onze blog het onderhouden van jouw banden) en verlies van grip/tractie tijdens het rijden. Dit kan vooral gevaarlijk zijn in natte of ijzige omstandigheden, omdat je auto dan minder goed op tijd kan stoppen. Je creëert hiermee namelijk een langere remweg. Een te hoge bandenspanning zorgt ook voor meer spanning op de zijwanden van de band, waardoor het risico op een klapband toeneemt. Dit kan leiden tot een ongeval en mogelijke schade aan jouw auto en zelfs letsel aan je mede passagiers.

Gevolgen lage bandenspanning

Rijden met een te lage bandenspanning kan ook ernstige gevolgen hebben. Een te lage bandenspanning kan ertoe leiden dat de auto moeilijker te besturen is, waardoor de controle over het voertuig afneemt en de kans op een ongeval toeneemt. Andere problemen in verband met een te lage bandenspanning zijn een verhoogde slijtage van de banden en een hoger brandstofverbruik.

Het is dus erg belangrijk dat jij weet hoeveel bar er in jouw autoband moet. Banden met de juiste spanning gaan langer mee en bieden een betere brandstofefficiëntie, omdat ze hun vorm behouden en niet uitzetten door te veel lucht. Daarom is het belangrijk om je bandenspanning op pijl te houden voor optimale prestaties.

Aanhangers staan vaak een langere tijd stil en hebben daarbij ook een te lage bandenspanning. Ook hier is het belangrijk om de juiste bandenspanning bij je aanhanger te hebben om optimaal gebruik te maken van de banden.

Hoe vaak moet je de bandenspanning meten?

Hoe vaak je de bandenspanning meet hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen wordt aanbevolen om de bandenspanning ten minste één keer per maand te controleren wanneer de banden koud zijn. Hierdoor ben je op alles voorbereid en zal een onverwachte hevige regenbui makkelijker te begaan zijn. Mocht je een langere afstand af gaan leggen met je auto dan is het ook handig om allereerst uw bandenspanning te meten. Hiermee voorkom je eventuele problemen onderweg en ervaar je optimale prestaties van je banden. Tijdens het rijden kan het bandenspanning lampje ook gaan branden. Dit betekent dat je tpms sensoren verlies in druk hebben gemeten. Hierdoor weet je ook dat je banden opgepompt moeten worden of dat er een lek is.

Hoe controleer je de bandenspanning?

Om te controleren hoeveel bar er in je autoband zit heb je een bandenklok, bandenpomp of bandenspanningsmeter nodig. Deze zijn relatief goedkoop en makkelijk te gebruiken. Mocht je deze niet hebben dan kan je natuurlijk altijd naar een benzinepomp of banden bijvulplek gaan waar het vaak ook mogelijk is om je banden op te pompen.

1. Als eerste stap bekijk je eerst hoeveel bar er in je autoband moet. Als je dit weet draai je het ventieldopje van het ventiel af.
2. Als tweede stap zet je het uiteinde van de bandenklok op het ventiel tot je een sissend geluid hoort. Dit geeft namelijk aan dat je een luchtdichte afsluiting hebt gemaakt tussen de band en de meter.
3. Als stap twee goed gelukt is kan je de bandenspanning aflezen op de display van de bandenpomp. Als uw banden een te lage spanning hebben dan pomp je ze bij tot de aanbevolen hoeveelheid. Let hierbij op het aantal bar of PSI. Er zit namelijk een groot verschil in eenheden.
4. Wanneer je banden op de juiste spanning staan moet je niet vergeten om het ventieldopje er terug op te draaien.

Door deze stappen te volgen kan je de bandenspanning van je auto nauwkeurig meten en ervoor zorgen dat deze optimaal is. Dit verbetert de brandstofefficiëntie, verlengt de levensduur van de banden en vermindert de slijtage van andere onderdelen van uw auto. Mocht jouw auto een kleine beurt ondergaan in de garage, dan worden de banden ook altijd bijgepompt.

Bandenspanning bij koude band

Bij het meten van de bandenspanning van je auto is het belangrijk dat dit gebeurt wanneer de band koud is. Dit betekent dat je auto tenminste 3 uur niet heeft gereden of een afstand van minimaal 1,6 km heeft afgelegd. Het meten van de bandenspanning in warme toestand kan zorgen voor onnauwkeurige metingen, omdat de warmte ervoor zorgt dat de luchtmoleculen uitzetten. Hierdoor kan de druk in de banden erg toenemen, waardoor er foute metingen gedaan worden en je dus nooit precies weet hoeveel bar er in jouw autoband zit en er nog bij moet. Hierdoor kan het zijn dat je alsnog een verkeerde bandenspanning hebt, waardoor het bandenspanning lampje blijft branden.

Waardoor verliezen banden lucht?

Lekke banden worden meestal veroorzaakt door scherpe voorwerpen zoals spijkers, schroeven en glasscherven die de rubberen wanden van de band binnendringen. Hierdoor verliest de band langzaam lucht. Lekke banden kunnen ook ontstaan wanneer je met hoge snelheid over oneven oppervlakken rijdt en te hard tegen kuilen botst. Dit kan grotere scheuren in de banden veroorzaken, waardoor meer lucht kan ontsnappen dan bij kleinere banden.

Ook kunnen temperatuurschommelingen voor luchtverlies zorgen in jouw vakantieland kunnen zorgen voor zachtere banden. Vooral als je met een caravan of camper op vakantie gaat is dit erg belangrijk om in de gaten te houden, lees hier alles over bandenspanning caravan. Bij lagere temperaturen daalt de luchtdruk in de band, wat kan leiden tot een lekke band. Ten slotte zullen oude banden na verloop van tijd natuurlijk lucht gaan verliezen door slijtage als gevolg van de vele kilometers. Als je merkt dat je banden er versleten uitzien, kan je ze het beste zo snel mogelijk laten vervangen, zodat ze niet voor onverwachte problemen kunnen zorgen. Om hoeveel bar in jouw autoband aan verliezen dit gaat, kunnen wij niet met zekerheid zeggen. Daarom is het dus erg belangrijk om jouw bandenspanning vaak te meten.

Betekenis bar

Bar is een drukeenheid die wordt gebruikt om de luchtdruk in autobanden te meten. Bar geeft je dus informatie over hoeveel lucht er in je band zit. Het verschil tussen Bar en PSI (pounds per square inch) zit in de meeteenheden die worden gebruikt. Bar gebruikt het metrische stelsel, terwijl PSI het imperiale stelsel gebruikt, maar beide kunnen worden gebruikt om de bandenspanning te meten. Vaak staan bar en PSI beide op een bandenklok of bandenpomp weergegeven, waardoor je altijd zeker weet hoeveel luchtdruk er in je band zit.

Hoeveel bar autoband vw polo?

De aanbevolen luchtdruk voor een VW Polo banden ligt meestal tussen de 2,0 en 2,4 bar (29-35 psi). Dit varieert op basis van de specifieke bandenmaat van je auto. Het is dus belangrijk om eerst te kijken hoeveel bar optimaal is voor jouw autoband. Volg hierbij de stappen die eerder beschreven zijn in deze blog bij het kopje: “Hoe controleer je de bandenspanning?”

Hoeveel bar in autoband 17 inch?

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals het type en merk van je band, het gewicht van de auto en nog veel meer. Over het algemeen kan je voor een 17-inch autoband rekenen op een barheid tussen 2,2 en 2,6. Ook hier is het handig om eerst te kijken wat de optimale bandenspanning is voor jouw autobanden. Volg hierbij de stappen die eerder beschreven zijn in deze blog.

Bekijk ook eens: