autoonderhouden.nl

Alles over de bandenspanning van je aanhanger.

Benieuw naar de juiste bandenspanning van je aanhanger? Lees dan deze blog en gebruik je banden optimaal!

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Gevolgen van een te lage bandenspanning

Een te lage bandenspanning bij een aanhanger kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de aanhanger als de auto. Het is dus belangrijk om de bandenspanning elke keer te controleren wanneer je de aanhanger gaat gebruiken. Het is dus niet zo dat als je de aanhanger niet gebruikt, de bandenspanning hetzelfde blijft. De banden verliezen over tijd namelijk langzaam de lucht die erin zit. Het maakt hierbij niet uit of je de aanhanger veel gebruikt of helemaal niet. De band zal altijd lucht verliezen. Controleer dus de bandenspanning wanneer je een aanhanger gaat gebruiken.

Wanneer je de bandenspanning bij je aanhanger niet op orde hebt dan kan dit zorgen voor snellere slijtage, eerdere klapbanden, verminderde stabiliteit en een langere remweg. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je een stuk minder zuiniger rijdt. Het is voor je auto namelijk lastiger om de aanhanger te trekken, waardoor er meer brandstof nodig is om op gang te komen.

Voordelen van een juiste bandenspanning aanhanger

Mocht je de bandenspanning bij je aanhanger op orde hebben, dan kan dit zorgen voor vele voordelen. Ten eerste zorg je voor een betere verkeersveiligheid voor jezelf en andere weggebruikers. Met een juiste bandenspanning heb je namelijk een betere stabiliteit en controle over de aanhanger. Vooral in de bochten, bij hoge snelheden en in noodsituaties kan je beter anticiperen omdat de auto en aanhanger makkelijker te besturen zijn. Lees in deze blog meer over hoe hard je met een aanhanger mag rijden.

Daarnaast is het ook beter voor je portemonnee, omdat je minder brandstofverbruik hebt. Een juiste bandenspanning bij je aanhanger banden zorgt namelijk voor verminderde rolweerstand en een betere brandstofefficiëntie. Ook zorgt een juiste bandenspanning voor een langere levensduur van je baden. De banden slijten namelijk geleidelijker af, waardoor je ze langer kan gebruiken. Als laatst zorgt een juiste bandenspanning voor een verminderde kans op een klapband of lekke band.

Hoe controleer ik de bandenspanning van mijn aanhanger?

Om de bandenspanning van een aanhanger band te controleren zal je een bandenspanningsmeter moeten hebben. Dit is een meter die de druk van een band in bar of PSI weergeeft. Daarnaast kan je met een bandenspanningsmeter ook de luchtdruk bijpompen. Mocht je geen bandenspanningsmeter hebben dan kan je ook altijd naar een tankstation gaan. Hier hebben ze vaak (tegen betaling) ook een bandenspanningsmeter waarmee je je banden kan controleren.

Wanneer je een bandenspanningsmeter hebt is het vrij eenvoudig om je banden op te pompen. Dit gaat namelijk op dezelfde manier als bij een auto. Lees hier hoeveel bar er in je autoband moet en hoe je dit kan doen. Om de bandenspanning te controleren draai je het ventiel dopje van het ventiel af en zet je de bandenspanningsmeter op het ventiel wat een sissend geluid kan maken. Hierna controleer je op de bandenspanningsmeter hoeveel bar er in de aanhanger band zit. Pomp bij waar nodig is, maar let wel op de manier waarop je de bandendruk afleest. Je kan namelijk de bandenspanning in bar en PSI meten. Mocht de band dan op de juiste hoeveelheid druk staan dan kan je het ventiel dopje er terug op draaien.

Om de bandenspanning van je aanhanger te controleren raden wij altijd aan om dit te doen bij koude banden. Dit houdt in dat je minder dan een afstand van 1,6km hebt gereden. Wanneer je de bandenspanning van je aanhanger controleert in warme toestand, kan dit zorgen voor onnauwkeurige metingen. De warmte zorgt er namelijk voor dat de luchtmoleculen in een band uitzetten, waardoor de druk erg kan toenemen. Je weet in dit geval nooit hoeveel bar er daadwerkelijk in je band zit. Wanneer je de bandenspanning van je aanhanger aan het controleren bent, raden we je ook aan om ook de bandenspanning van je auto te controleren. Als je dan toch bezig bent dan maar goed!

Hoe vaak bandenspanning van aanhanger controleren?

Het controleren van de bandenspanning is dus een must als je je banden optimaal wilt gebruiken. Natuurlijk hoeft dit niet elke week te gebeuren. Wel zijn er een aantal factoren die meespelen hoevaak en wanneer je dit het beste kan doen. Dit hangt namelijk af van de afstand die je gaat afleggen, het gewicht van de lading en de wegomstandigheden.

Over het algemeen raden we aan om de bandenspanning eenmaal per twee manden te controleren mocht je de aanhanger regelmatig gebruiken. Hierbij raden we niet alleen aan om de bandenspanning van de banden te controleren, maar ook een visuele inspectie te doen van de banden. Kijk hierbij naar de slijtage, beschadigingen en eventuele lekkages.

Mocht je de aanhanger veel gebruiken, bijvoorbeeld tijdens je werk, dan kan je ook de bandenspanning controleren op basis van afgelegde kilometers. Je legt namelijk veel kilometers af, waardoor de band ook sneller beschadigd kan zijn. Controleer daarom de band en de bandenspanning elke 2000 kilometer (of een keer in de twee maanden).

Bandenspanning aanhanger tabel

De ideale bandenspanning van een aanhanger band ligt tussen de 3.0 en 4,5 bar of tussen de 5.00 en 6.0 bar.

BandenmaatBarPSI
145 R102.739.2
155/70 R132.739.2
155/70 R12C6,2590,6
155 R132,739,2
165/50 R133.239.2
185/70 R143.539.2
175 R14 C4.565.3
185 R14 C4.565.3
195/50 R136.289.9
195/50 B106.289.9
195/55 R106.289.9
195/65 R153.565.3
195 R144.565.3
500-10C2,536,3
18.5 X 8.5-83,449,3
Bandenspanning aanhanger tabel

Bandenspanning aanhanger op de band

Mocht je helemaal 100% zeker willen zijn van de aanbevolen bandenspanning, dan kan je dit altijd nog controleren op de band zelf. Op de zijkant van de band staat namelijk de aanbevolen bandenspanning weergegeven. Deze aanbevolen bandenspanning is berekend door de fabrikant zelf en is gebaseerd op verschillende factoren. De bandenspanning staat op de zijkant van de band in PSI of KPA weergegeven. Deze indicatie staat ook vermeld op de bandenspanningsmeter zelf. Let er dus wel altijd goed op dat je de juiste indicatie aanhoudt en deze niet door elkaar haalt. Mocht je geen bandenspanningsmeter hebben dan kan je de hoeveelheid bar ook altijd terugrekenen. 1 PSI is namelijk 0,0689 bar.

Daarnaast staat de bandenspanning ook altijd vermeld in het boekje van de aanhanger. Meestal staat er hier ook een volledig schema bij, waarbij je kan controleren welke druk bij welke maat banden en past. Ook kan je zien welke maximale draagkracht en rijsnelheid hoort, of terwijl de loadindex en de snelheidsindex.

Aanbevolen bandenspanning voor verschillende ladingen

Doorgaans kan een lege aanhanger en een licht beladen aanhanger de aanbevolen bandenspanning hanteren. Mocht je een gemiddelde of zware belading hebben op je aanhanger dan kan het handig zijn om de bandenspanning iets wat te verhogen. Met hoeveel je dit het beste kan verhogen kan je het beste in het boekje van de aanhanger kijken. Mocht je deze niet hebben dan raden we aan om de aanbevolen bandenspanning met 0,3 te verhogen. Zo zorg je namelijk voor meer ondersteuning bij de band, waardoor het risico op een klapband wordt verminderd.

Bekijk ook eens: