autoonderhouden.nl

Wat betekent loadindex bij banden?

Er wordt steeds meer gesproken over loadindexen bij banden, maar wat is dit nou precies en moet jij je er zorgen over maken? In deze blog leggen we je uit wat de index betekent, waar je de index kan vinden, hoe je jouw optimale index kan berekenen en wat de voordelen ervan kunnen zijn.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Wat betekent de loadindex bij banden?

Loadindex bij banden verwijzen naar het maximale draagvermogen van een band, gemeten bij een optimale bandenspanning en de maximale snelheid. Dit nummer wordt gebruikt om het draagvermogen van verschillende banden te vergelijken. Hoe hoger het nummer van de index, hoe groter het draagvermogen van de band is. Het is belangrijk dat je de juiste type banden met de juiste loadindex kiest om de veiligheid tijdens het rijden te garanderen. Bij het kopen van nieuwe banden is het dus van belang om te weten hoeveel kilo de auto weegt en hoeveel bar er in je autoband moet om optimale bandenspanning te krijgen. Hierdoor kan je de juiste loadindex kiezen die passend zijn in jouw situatie.

Waar vind je de loadindex op je band?

De loadindex van een band is te vinden op de zijkant van de band en is weergegeven in een getal tussen 0 en 279. Dit nummer geef aan hoeveel lading de band veilig kan dragen. Om de loadindex te vinden, kijk je langs de buitenrand van je band en zoek je naar de bandenmaat. De banden maat heeft meestal deze indeling: 225/55R17 97H. Het getal na R17 (in dit geval 97) is de load index. Dit geeft aan dat de band veilig tot 730 kilo kan dragen bij optimale luchtdruk. Naast de bandenmaat kan je ook zien hoe oud een autoband is.

Hoeveel kg kunnen mijn banden dragen?

Om te weten hoeveel kg jouw banden kunnen dragen hebben we onderstaande tabel gemaakt. Hierin kan je per loadindex zien hoeveel kg jouw banden kunnen dragen. Een voorbeeld is omcirkeld in de tabel. Bij een index van 97 kan de band 730 kilo dragen. Nu je dit weet is het ook makkelijk om te berekenen hoeveel kilo jouw auto in totaal kan dragen. Vermenigvuldig de 730 kilo x 4 (2920) en je hebt het totale draagvermogen van jouw auto.

Loadindex banden tabel

Onderstaand is een tabel te zien met de loadindex en het bijpassend gewicht.

Loadindex banden per gewicht

Welke loadindex moeten mijn banden minimaal hebben?

Nu je weet hoeveel kg je banden momenteel kunnen dragen is het ook belangrijk om te weten hoeveel kg je auto weegt. Hiermee kan je controleren of je de juiste banden met de juiste loadindex hebt. Om dit te berekenen neem je het totale gewicht van je auto en deel je dit door 4. Het getal wat hieruit komt is het gewicht dat je band moet kunnen dragen. Om het makkelijker te maken werken we een voorbeeld uit. Stel je auto weegt 1800 kilo. 1800/4= 450kg. In bovenstaande tabel is dan te zien dat de index minimaal 80 moet zijn wil je de banden niet overbelasten. Let hierbij wel op dat je auto altijd zwaarder kan worden door extra passagiers of bagage die je mee gaat nemen.

Gevolgen van een verkeerde loadindex bij je banden

Een verkeerde loadindex kan voor vele negatieve gevolgen zorgen. Een verkeerde loadindex betekent dat de banden het gewicht van je auto niet aan kunnen. De banden worden in dat geval dus overbelast. Een van de gevolgen van een verkeerde load index is dat je band eerder slijt en dus eerder vervangen moet worden. Wanneer er bij het vervangen van de banden weer de verkeerde loadindex wordt gemonteerd, dan blijf je de banden snel vervangen en lopen de kosten hoog op. Een ander gevolg van een verkeerde index is dat de kans op een klapband erg groot wordt. De banden kunnen de druk niet aan en begeven het op een gegeven moment omdat de band te warm wordt. Als laatst zorgt een verkeerde loadindex ervoor dat de auto meer zijwindgevoeliger wordt. Hierdoor is het moeilijker om je auto onder controle te houden bij stevige wind.

Regels loadindex bij bedrijfswagens

Het is dus van belang om de goede loadindex voor je personenwagen banden te kiezen ook al zijn er hier geen regels voor. Bij bedrijfswagens zit dit net wat anders. Als je namelijk een te lage loadindex hebt bij de banden van je bedrijfswagen, dan is dit een reden voor een afkeur bij de APK. Bij de aankoop van een bedrijfswagen of banden voor je bedrijfswagen is het dus van belang om naar de load index te kijken. Niet alleen voor het gewicht dat je kan dragen, maar ook voor de APK. Anders komen er hier extra kosten bij kijken die voorkomen konden worden.

Gevolgen van banden met een te hoge loadindex

Het kan zijn dat je nu denkt, ik kies voor een hele hoge loadindex, dan kunnen mijn banden sowieso het gewicht van mijn auto aan. Dit brengt alleen wel nadelen met zich mee. Banden met een hoge loadindex brengen over het algemeen ook een hogere prijs met zich mee. Daarnaast kunnen de banden ook een hogere kosten met zich mee brengen bij reparaties door de wat grotere complexiteit. Daarnaast brengen banden met een hoge loadindex meer weggeluid met zich mee. Dit kan vooral vervelend zijn wanneer je lange stukken op de snelweg gaat rijden. Als laatst zijn hoge load index banden zwaarder dan normale banden. Hierdoor zal het brandstofverbruik ook hoger uitvallen dan bij minder zware banden. Soms moet je wel jouw loadindex in de gaten houden, als je bijvoorbeeld op vakantie gaat met een camper of caravan. Daarbij is jouw bandenspanning ook heel belangrijk, lees daarvoor onze blog over bandenspanning van caravan.

Tips om de levensduur van banden met loadindex te verlengen

Banden met loadindex hebben over het algemeen een duurder aanschafwaarde. Het is hierbij belangrijk om de banden goed te onderhouden om optimaal te kunnen genieten. Wanneer je dit niet doet zul je sneller je loadindex banden moeten vervangen wat kan oplopen tot een hoog bedrag.

  1. Controleer regelmatig je bandenspanning. Een optimale bandenspanning zorgt er namelijk voor dat je load index banden minder hard slijten en minder brandstof verbruiken
  2. Vermijd overbelasting. Dit kan zorgen voor klapbanden en snellere slijtage
  3. Zorg voor een goede uitlijnen van je auto. Anders kunnen de banden schuin afslijten en ervoor zorgen dat de schouder kaal is, terwijl het midden van de band nog ruim voldoende profiel heeft.
  4. Controleer de banden op slijtage. Door de loadindex banden te controleren op slijtage kun je eventuele klapbanden voorkomen.

Wat is het verschil tussen snelheids- en loadindex banden?

Naast loadindex banden heb je ook de snelheidsindex bij auto banden. Snelheidsindexen zijn bedoelt om aan te geven wat de maximale snelheid van je banden mag zijn, oftewel hoe hard je mag rijden. Dit is dus net iets anders dan loadindexen. Wil weten wat de snelheidsindex bij banden nog meer betekend? Bekijk dan nu onze blog.

Bekijk ook eens: