autoonderhouden.nl

De essentiële gids voor de juiste bandenspanning voor je caravan

Ga jij op vakantie met jouw caravan? Lees hier alles over hoeveel bandenspanning er in jouw caravan band nodig is en lees al onze vakantietips.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Waarom is de juiste bandenspanning belangrijk voor jouw caravan?

Een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten als je op reis gaat met jouw caravan is de bandenspanning. Jouw caravanbanden is namelijk het enige contactpunt tussen de caravan en de weg, en de bandenspanning is hierdoor van invloed op de prestaties, stabiliteit en veiligheid van het voertuig.

Ten eerste heeft een juiste bandenspanning invloed op de wegligging van jouw caravan. Een te lage of te hoge bandenspanning kan al snel leiden tot gevaarlijk rijgedrag zoals rollen of leunen in bochten. Daarnaast maakt dit de caravan ook moeilijker te besturen en verhoogt dit de kans op ongevallen.

De bandenspanning heeft ook invloed op de remweg van jouw caravan. Als jouw bandenspanning te laag is, wordt de remweg van jouw caravan langer. Dit komt doordat jouw banden dan minder grip hebben op het wegdek. Dit kan natuurlijk gevaarlijk zijn in noodsituaties waar een snelle en veilige stop essentieel is. Tot slot is de bandenspanning van invloed op het brandstofverbruik van het trekvoertuig. Een te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand flink en verhoogt daardoor het brandstofverbruik.

Daarom is het dus erg belangrijk om regelmatig de bandenspanning van jouw caravan te controleren en aan te passen naar de onderstaande adviezen. Dit zorgt voor een veilige en comfortabele reis, vermindert de kans op ongevallen en verlengt de levensduur van jouw banden. Zodat jij gerust op vakantie kan gaan.

Hoeveel bandenspanning in mijn caravanband?

De aanbevolen bandenspanning voor een caravan kan sterk variëren afhankelijk van het specifieke model en de fabrikant. Het is daarom belangrijk om de handleiding van jouw caravan te raadplegen voor de juiste bandenspanningsspecificaties. Wel zijn er een paar algemene richtlijnen:

In het algemeen wordt de bandenspanning voor caravans vaak uitgedrukt in bar net zoals bij auto’s (of PSI). Een gangbare richtlijn voor de bandenspanning van caravans is ongeveer 3,0 tot 3,5 bar (of 43 tot 50 PSI). Maar let op! Dit is slechts een algemene richtlijn en de exacte aanbevolen bandenspanning kan dus variëren bijvoorbeeld op basis van het gewicht van de caravan en de belading.

Om de juiste bandenspanning te bepalen, is het wel belangrijk om het gewicht van de caravan te kennen. Het gewicht van jouw lege caravan kan je makkelijk terugvinden in de (online) handleiding. Wel moet je onthouden dat dit gewicht ook veranderd bij het inpakken van jouw caravan.

Waar vind ik de bandenspanning zonder de handleiding?

Heb je even jouw handleiding niet bij de hand? Geen probleem, naast dat je deze online kan vinden door jouw caravan model te googlen. Kun je ook op de volgende drie plekken eventueel vinden hoeveel bandenspanning jouw caravan nodig heeft. Let wel op, het wordt hier niet altijd bar genoemd. Het kan naast bar ook: KPA of PSI genoemd worden.

 1. Deur bestuurderszijde: In sommige caravans is er een sticker geplakt in de deuropening aan de bestuurderszijde. Deze sticker kan naast wat extra informatie vaak de aanbevolen bandenspanning voor jouw caravan vermelden.
 2. Zijwand van de banden: Ook op de zijwand van de banden zelf kun je belangrijke informatie vinden, zoals de loadindex, de bandenmaat en de maximale bandenspanning. Controleer de zijwand van de banden om te zien of de bandenspanning wordt vermeld zoek naar ‘bar’, ‘KPA’ of ‘PSI’. Houd er wel rekening mee dat de bandenspanning op de zijwand van de banden de maximale druk aangeeft en niet noodzakelijkerwijs de aanbevolen bandenspanning voor jouw caravan is, aangezien deze zwaarder of lichter kan zijn.
 3. Sticker of plaatje op de caravan: Soms is er een sticker of plaatje bevestigd aan de buitenkant van de caravan, meestal in de buurt van de deur of op het chassis. Op deze sticker kan de aanbevolen bandenspanning staan.

Nog niet kunnen vinden of zeker weten welke bandenspanning je moet aanhouden? Geen probleem, je kan altijd even contact opnemen met jouw garage of caravandealer. Zij zoeken graag voor jou de bandenspanning op.

Hoe merk je dat jouw caravan bandenspanning te laag is?

Je kan ook snel merken tijdens het rijden dat jij jouw banden moet oppompen. Veelvoorkomende tekenen van een lage bandenspanning zijn:

 1. Visuele controle: Dit is natuurlijk best logisch, maar controleer af en toe de vorm van de band. Als de band plat lijkt en de zijkanten naar buiten gebogen zijn, kan de bandenspanning te laag zijn (of jouw caravan te zwaar zijn voor de banden). Dit kan erop duiden dat de banden te zacht zijn opgepompt, check is dat geval even de bar in jouw band.
 2. Slechte wegligging: Onvoldoende bandenspanning kan de wegligging van jouw caravan sterk aantasten. Als je tijdens het rijden merkt dat de caravan moeilijk bestuurbaar is, dat het voertuig onstabiel aanvoelt of dat de caravan meer dan normaal schudt. Kan dit ook komen door een lage bandenspanning en raden we aan om zo snel mogelijk bij een tankstation jouw caravan bandenspanning te meten.
 3. Verhoogd brandstofverbruik: Kan leiden tot een hoger brandstofverbruik. Als je merkt dat jij tijdens het trekken van jouw caravan veel meer brandstof verbruikt dan normaal. Is het ook verstandig om jouw bandenspanning even te controleren
 4. Onregelmatige slijtage: te lage bandenspanning kan ongelijkmatige bandenslijtage veroorzaken. Inspecteer jouw caravanbanden regelmatig op tekenen van onregelmatige slijtage, zoals gaatjes (pitting) of ongelijkmatige slijtage van het loopvlak. Wil je meer weten over hoe je dit het beste kan checken? Lees dan onze blog over: hoe oud mogen autobanden zijn?

Het is dus erg belangrijk om de bandenspanning van jouw caravan regelmatig te controleren, bij voorkeur voor elke lange rit en minimaal één keer per maand. Door jouw banden goed opgepompt te houden, kun je de veiligheid en prestaties van jouw caravan op vakantie verbeteren en lekke banden of problemen voorkomen. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang om de bandenspanning van je auto te controleren.

Waar moet ik nog meer op letten bij de banden van mijn caravan?

Hier zijn enkele belangrijke aspecten om op te letten bij het kiezen van banden voor je caravan:

 1. Draagvermogen: Controleer het maximale draagvermogen of te wel de loadindex dat de banden kunnen dragen. Dit wordt aangegeven door de load index op de zijwand van de band. Zorg er in ieder geval voor dat de gekozen banden voldoende draagvermogen hebben om het gewicht van je caravan te kunnen dragen. Klik hier om alles te lezen over de loadindex van jouw banden?
 2. Bandenmaat: Kijk ook naar de juiste bandenmaat voor je caravan. Dit wordt aangegeven door een combinatie van getallen en letters, bijvoorbeeld 185/70 R14. Deze cijfers geven de breedte, hoogte-breedteverhouding, constructie en velgdiameter van de band aan. Zorg ervoor dat je banden kiest met dezelfde maat als de originele banden van je caravan.
 3. Snelheidsindex: Controleer de maximale snelheid waarmee de banden veilig kunnen worden gebruikt. Zorg ervoor dat de snelheidsindex van de banden geschikt is voor de snelheden waarmee je van plan bent te rijden. Lees hier alles lezen over de snelheidsindex van banden?
 4. Seizoen en wegomstandigheden: Overweeg of je specifieke banden nodig hebt voor bepaalde wegomstandigheden. De keuze tussen zomerbanden (en wanneer), winterbanden of all-season banden hangt af van het klimaat, regels en de omstandigheden van jouw vakantieland.

Veel van de bovenstaande punten kun je ook altijd terugvinden in de handleiding van je caravan. Hier vind je ook eventuele aanbevelingen van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je de juiste banden kiest die voldoen aan de specifieke eisen van jouw caravan en vakantie!

Tips bandenspanning tijdens het reizen.

Tot slot geven wij graag nog wat extra (bandenspanning) tips die jouw vakantie met caravan kan verbeteren:

 1. Controleer de bandenspanning voor vertrek: Controleer voor vertrek de bandenspanning van uw caravan om er zeker van te zijn dat deze binnen de aanbevolen niveaus blijft. Doe dit voor het beste resultaat altijd als de banden koud zijn, dus een tijd na het rijden. Heb je geen zin om het zelf te checken? Dan kun je ook altijd tpms sensoren instaleren.
 2. Vergeet ook niet om een keer tijdens jouw vakantie regelmatig de bandenspanning van uw caravan te controleren, vooral als je lange afstanden aflegt. Doe dit ook als de banden koud zijn.
 3. Pas de bandenspanning aan wanneer de temperatuur verandert: Houd er rekening mee dat de buitentemperatuur de bandenspanning kan beïnvloeden. De bandenspanning kan toenemen bij toenemende temperatuur. Houd hier rekening mee en controleer de spanning bij een verandering van het koude of warme klimaat. Ga je naar een koud land? Bekijk dan ook zeker of winterbanden niet verplicht zijn in jouw vakantieland. Dit lees je in onze blog: Wanneer winterbanden wisselen.
 4. Weet je even niet hoeveel er in je banden moet? Pomp ze dan liever iets harder op. Je hebt je banden namelijk liever te hard dan te zacht.
 5. Schaf een draagbare spanningsmeter aan, zo weet je overal, waar je ook bent. Of jij nog veilig de weg op kan met jouw bandenspanning.
 6. Vergeet ook de bandenspanning en minimale profieldiepte van je eigen auto niet. Lees hiervoor onze blog over: hoeveel bar in autoband.
 7. Vergeet tot slot ook je reservewiel niet te controleren voor je wegrijdt uit Nederland.

Nu je alles weet over hoe jij veilig met jouw caravan bandenspanning op vakantie gaan ben je klaar voor vertrek. Ga je naar een warm land? Dan kun je altijd nog even een keer onze zomercheck blog lezen.

Bekijk ook eens: