autoonderhouden.nl

Wel of geen zomercheck auto doen? Hoe jij dit ook zelf kunt doen.

Met de zomer in aantocht is het tijd om je auto klaar te maken voor de warmere dagen. Voordat je de weg op gaat richting zon en zee, is het belangrijk om je auto grondig te laten inspecteren. In dit artikel lees je waarom een zomercheck, ook wel vakantiecheck genoemd, voor jou van belang kan zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je veilig en zonder zorgen op vakantie gaat met de auto. 

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Met de zomer in aantocht is het tijd om je auto klaar te maken voor de warmere dagen. Voordat je de weg op gaat richting zon en zee, is het belangrijk om je auto grondig te laten inspecteren. In dit artikel lees je waarom een zomercheck, ook wel vakantiecheck genoemd, voor jou van belang kan zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je veilig en zonder zorgen op vakantie gaat met de auto. 

Waarom een zomercheck auto doen? 

Tijdens een zomercheck worden verschillende onderdelen van je auto gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze goed werken en niet versleten zijn. Elk bedrijf voert een zomercheck verschillend uit. Gewoonlijk worden de volgende punten gecontroleerd bij een zomercheck:

 • De bandenspanning wordt gecontroleerd en de profieldiepte gemeten
 • De remmen en remklauwen worden geïnspeceerd;
 • De verlichting wordt nagekeken;
 • De accu wordt gecontroleerd;
 • De airconditioning wordt nagekeken;
 • De koelvloeistof wordt gecheckt en indien nodig bijgevuld; 
 • De Veren worden gecontroleerd op roestvorming;
 • De radiateur wordt gecontroleerd;
 • De V-snaar niet versleten is.

In de zomer kan de hitte ervoor zorgen dat de genoemde onderdelen sneller versleten of minder goed werken. Het is dus belangrijk om deze zaken te laten controleren voordat je op pad gaat. Ook kan het gebeuren dat je koelvloeistof moet bijvullen of vervangen. Een goede zomercheck kan problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je zonder zorgen op vakantie kunt gaan. Niets is zo vervelend als gestrand te zijn in een vreemd land met huilende kinderen op de achterbank.

Wat zijn de kosten van de zomercheck?

De kosten van een zomercheck kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de garage waar je deze uitvoert, evenals het merk van de auto. Over het algemeen geldt dat de kosten hoger liggen in steden zoals Amsterdam in vergelijking met steden zoals Arnhem. Het is dus verstandig om vooraf informatie te winnen bij de garage over de specifieke kosten. Gemiddeld liggen de kosten voor een zomercheck tussen de €15 en €35.

Let wel op dat de kosten van de zomercheck niet altijd alles omvatten. Indien er tijdens de controle gebreken worden geconstateerd, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor eventuele reparaties of vervanging van onderdelen. Het is daarom verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken met de garage over wat er precies gecontroleerd wordt en welke kosten hiermee gepaard gaan. 

Zonder zomercheck met de auto op vakantie gaan

Het is natuurlijk niet verplicht om een zomercheck te doen voordat je op vakantie gaat. Het is wel handig om niet voor onaangename verassingen te staan. Een zomercheck is uiteindelijk een kleine investering, wat voor meer rust kan zorgen. Als je geen zomercheck wilt laten doen, dan kun je zelf ook een aantal dingen doen, dat lees je in de volgende alinea.

Hoe kun je zelf een zomercheck auto uitvoeren?

Wij hebben een checklist gemaakt voor als je zelf een zomercheck wilt uitvoeren met de belangrijkste punten die gecontroleerd moeten worden. Zo kun je een gratis zomercheck uitvoeren en met meer rust op vakantie. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste controles die je zelf kunt uitvoeren:

 1. Controleer de bandenspanning en diepteprofiel: Een goede bandenspanning is van essentieel belang voor een veilige rit. Controleer de bandenspanning met een bandenspanningsmeter en zorg ervoor dat de bandenspanning overeenkomt met de aanbevelingen van de fabrikant. Lees hier meer over hoeveel bar er in je autoband moet. Zorg voor goede banden, zodat je geen lekke band op vakantie krijgt!
 2. Controleer ook nog even hoe oud jouw banden zijn en mogen zijn. Dit kan zelfs per Europees land nog andere regels met zich meebrengen.
 3. Controleer de verlichting: Controleer of alle lampen (koplampen, achterlichten, remlichten en knipperlichten) goed werken en of de lenzen schoon zijn.
 4. Controleer de remmen: Hiervoor hebben wij ook een stappenplan remvloeistof checken voor gemaakt.
 5. Controleer de vloeistofniveaus: Controleer het niveau van de koelvloeistof, remvloeistof, ruitensproeiervloeistof en motorolie. Vul de vloeistoffen bij indien nodig. Moet je je motorolie bijvullen, controleer dit na bijvullen nog een aantal keer voor de zekerheid.
 6. Controleer de accu: Controleer de accu en zorg ervoor dat deze goed is opgeladen. Controleer of er geen corrosie op de accupolen zit.
 7. Controleer de airconditioning: Controleer of de airconditioning koud wordt en goed werkt.
 8. Controleer de ruitenwissers: Controleer of de ruitenwissers goed werken en of de ruitenwisservloeistof nog voldoende is.

Geniet van je vakantie!

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het begrijpen van het belang van een zomercheck voor je auto en wat er allemaal gecontroleerd moet worden. Of je nu van plan bent om op een lange roadtrip te gaan of gewoon wat rond te toeren in de zomer, het is altijd verstandig om ervoor te zorgen dat je auto in goede conditie verkeert. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te laten voeren en indien nodig een zomercheck te laten doen om veilig en zonder zorgen te kunnen genieten van je vakantie!

Bekijk ook eens: