autoonderhouden.nl

Alles over de milieusticker in Frankrijk!

Ga je met de auto naar Frankrijk? Zorg voor een juiste milieusticker in Frankrijk, lees hier alles over milieustickers tot milieuzones en alles wat je moet weten!

Moeilijkheidsgraad: n.v.t.

Inhoudsopgave:

Wat is een milieusticker in Frankrijk?

Tegenwoordig kun je er in heel veel landen niet meer omheen: de milieusticker. Maar wat is het eigenlijk precies? De milieusticker in Frankrijk, officieel bekend als het Crit’Air-vignet, is een gekleurde sticker die aangeeft hoe milieuvriendelijk jouw voertuig is. Deze milieusticker wordt altijd op de voorruit van jouw voertuig geplaatst en toont aan in welke mate jouw voertuig luchtvervuilend is volgens de regels in Frankrijk. De kleur van de sticker toont aan in welke klasse aan co2-uitstoot jouw voertuig is ingedeeld en in welke milieuzones je welkom bent in Frankrijk.

Het invoeren van de milieusticker door de Franse om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Dit allemaal om uiteindelijk het leven in Frankrijk fijner te maken en goed te zijn voor het klimaat. Het idee is als volgt: door voertuigen te classificeren op basis van hun milieuvriendelijkheid, kunnen steden en regio’s maatregelen nemen of blokkades opleggen om vervuilende voertuigen te weren op dagen met slechte luchtkwaliteit.

Wanneer moet je een milieusticker hebben in Frankrijk?

Een milieusticker is momenteel nodig in verschillende Franse steden en gebieden waar dit verplicht is en aangegeven staat (lees hieronder waar). Enkele van de bekendste steden met milieustickers in Frankrijk zijn Parijs, Lyon, Lille, Grenoble en Straatsburg. In deze steden zijn er dus milieuzones ingesteld waar alleen voertuigen met een bepaalde milieusticker mogen rijden. Het niet hebben van de juiste sticker kan resulteren in boetes (dit lees je ook hieronder).

De milieustickers zijn nodig om in sommige provincies of stadscentra door te rijden, waar dan een permanente milieuzone (ZCR: Zone à Circulation Restreinte) of een tijdelijke milieuzone (ZPA: Zone de Protection de l’Air) van kracht zijn. Deze lage-emissiezones zijn aangemerkt als een Zone à Faibles Emissions (ZFE) of een Zone à Faibles Emissions Mobilité (ZFE-m). Gemeentes en steden bepalen zelf welke regels er in hun zones gelden, zo mogen zij bepalen welke auto categorieën (waar en wanneer) toegang hebben.

Waar zijn de milieustickers in Frankrijk verplicht? Milieustickerzone kaart

Hieronder vind je een kaart en tabel met alle steden en regio’s waar jij een milieusticker nodig hebt. Let wel op, veel milieuzones zijn ook tijdelijk en momenteel niet actief (dit kun je in de laatste kolom lezen). Deze zones staan er wel bij aangezien het toch veel voorkomende zones zijn vooral in het vakantieseizoen. Tot slot staat onder deze tabel nog een landkaart van Frankrijk met alle milieuzones waar jij een vignet nodig hebt.

Stad/regioWelke categorie milieusticker toegestaan?
(lees verder voor uitleg)
Tijdelijk of permanente milieuzoneWanneer geldt het?
Annecy (zone urbaine des Pays de Savoie)AlleTijdelijkNiet actief, check reisadvies
ChambéryAlleTijdelijkNiet actief, check reisadvies
Clermont Auvergne MétropoleAllePermanentAltijd
Clermont-Ferrand / Puy-de-DômeAlleTijdelijkNiet actief, check reisadvies
Grenoble / Isère0, 1, 2 en 3PermanentAltijd
Lille (Rijsel)0, 1, 2 en 3TijdelijkActief, check reisadvies
Lyon0, 1 en 2PermanentAltijd
Marseille0, 1, 2 en 3PermanentAltijd
Montpellier0, 1, 2 en 3PermanentAltijd
Nice0, 1, 2 en 3PermanentAltijd
Parijs0, 1, 2 en 3Permanent Altijd behalve buiten 8:00 en 20:00
Disneyland ParijsGeenNooitNooit
Reims0, 1, 2 en 3PermanentAltijd
Rennes0, 1, 2 en 3TijdelijkNiet actief, check reisadvies
Rouen0, 1, 2 en 3PermanentAltijd
Saint Étienne0, 1, 2 en 3PermanentAltijd
StraatsburgAlle (soms tijdelijk 0, 1 en 2)PermanentAltijd
Toulouse0, 1 en 2PermanentAltijd
Helaas veranderen de milieuzones erg snel in Frankrijk, check daarom altijd even je route voor vertrek.

Ga je op reis en weet je nog niet hoe de tolkaart ervan Frankrijk uitziet? Bekijk deze dan in onze blog over Tolwegen in Frankrijk.

Hoe herken je een milieuzone in Frankrijk?

In Frankrijk worden milieuzones, ook wel bekend als Zones à Circulation Restreinte (ZCR) of Zones de Faibles Emissions (ZFE), duidelijk aangegeven met verkeersborden langs de wegen. Deze borden zijn essentieel voor bestuurders om te weten wanneer ze een milieuzone betreden en welke beperkingen er gelden.

Het herkennen van een milieuzone begint met het herkennen van het specifieke verkeersbord dat wordt gebruikt om de zone aan te duiden. Dit verkeersbord bestaat uit een wit bord met een rode cirkel in het midden. Boven aan het bord staat “Zone” en onderaan “Circulation Restreinte”. Soms kan de tekst “Circulation Restreinte” ontbreken, maar het symbool van de rode cirkel blijft altijd aanwezig als herkenningsteken van de milieuzone.

Naast het hoofdbord kunnen onderborden worden geplaatst om meer specifieke informatie te verstrekken over de toepasselijke voertuigen en tijden waarop de milieuzone van kracht is. Deze onderborden geven aan welke voertuigcategorieën worden beperkt in de zone, zoals oude dieselauto’s of voertuigen zonder de juiste milieusticker in Frankrijk. Ook geven ze aan wanneer de milieuzone wel en niet van toepassing is. Bijvoorbeeld op bepaalde dagen van de week of tijdens specifieke uren van de dag.

Milieuzone borden in Frankrijk herkennen
Milieuzone borden in Frankrijk vertaald.

Permanente milieuzones in Frankrijk en in welke steden?

Permanente milieuzones met milieusticker in Frankrijk zijn gebieden waar specifieke regels voor altijd gelden met betrekking tot de toegang van voertuigen. Dit met als doel de luchtkwaliteit te verbeteren en de impact op het milieu te verminderen. Deze regels kunnen variëren van beperkingen op basis van de emissienormen van voertuigen tot het verplicht stellen van een milieusticker of vignetten.

Enkele steden en regio’s in Frankrijk waar permanente milieuzones van kracht zijn, zijn onder meer:

 1. Parijs: De hele stad Parijs is een permanente milieuzone, bekend als de Zone à Circulation Restreinte (ZCR). Hier gelden beperkingen voor voertuigen op basis van hun emissieniveau.
 2. Grenoble: Grenoble heeft ook een permanente milieuzone, waar voertuigen moeten voldoen aan bepaalde emissienormen om toegang te krijgen tot het stadscentrum.
 3. Lyon: Bepaalde delen van Lyon zijn ook gemarkeerd als permanente milieuzones
 4. Marseille: In delen van Marseille gelden permanente milieuzones, zoals beperkingen op basis van emissienormen.
 5. Bordeaux: Bordeaux heeft ook permanente milieuzones, voornamelijk in het stadscentrum.

Het is belangrijk om voorafgaand aan je reis de specifieke regels en vereisten voor milieusticker in de betreffende stad of regio te controleren, aangezien deze kunnen variëren in Frankrijk en haar regio’s en dit kan zeker van invloed zijn op je reisplannen.

Tijdelijke milieuzones in Frankrijk

Tijdelijke milieuzones in Frankrijk worden vaak ingesteld tijdens periodes van verhoogde luchtverontreiniging, zoals bij extreme weersomstandigheden of tijdens evenementen die een grote toestroom van voertuigen kunnen veroorzaken. Deze zones kunnen variëren in duur, afhankelijk van de specifieke omstandigheden die de steden of regio’s vaststellen, en kunnen enkele dagen tot weken duren.

Lokale overheden kondigen ze vaak aan via verschillende communicatiekanalen, waaronder officiële websites, sociale media en informatieborden langs de weg. Daarnaast plaatsen ze ter plaatse verkeersborden om je te waarschuwen voor de tijdelijke beperkingen of verplichte milieusticker in delen van Frankrijk.

Om tijdelijke milieuzones in Frankrijk te herkennen, is het belangrijk om alert te zijn op deze communicatiekanalen en verkeersborden tijdens je reis. Als je van plan bent door een bepaald gebied te reizen tijdens een bekende periode van verhoogde luchtverontreiniging, is het verstandig om vooraf informatie in te winnen over mogelijke tijdelijke milieuzones en alternatieve routes te overwegen indien nodig.

Welke soorten kleur milieusticker heb je?

In Frankrijk word een milieusticker, ook bekend als Crit’Air-vignetten, uitgegeven in verschillende kleuren, afhankelijk van de milieuvriendelijkheid van het voertuig. Momenteel zijn er zes verschillende kleuren stickers:

Groen (0): Dit Crit’Air-vignet is bestemd voor elektrische voertuigen, wat betekent dat ze vrijwel onbeperkte toegang hebben tot milieuzones.

Paars (1): Deze milieusticker is bedoeld voor relatief nieuwe en schone voertuigen, inclusief voertuigen met gas- of hybride-installaties. Ze hebben over het algemeen toegang tot milieuzones in Frankrijk.

Geel (2): Voertuigen die onder deze categorie vallen, zijn iets ouder en vervuilender. Hoewel ze nog steeds toegang hebben tot de meeste milieuzones, wordt toegang tot Parijs vanaf 2024 beperkt.

Oranje (3): Deze categorie omvat voertuigen die nog steeds toegang hebben tot veel milieuzones, maar Parijs vormt hierop een uitzondering.

Rood (4): Oudere (diesel)voertuigen met deze milieusticker vallen onder deze categorie en hebben beperkte toegang tot milieuzones in Frankrijk.

Grijs (5): Voertuigen met zeer vervuilende, voornamelijk diesel, motoren dragen deze sticker. Momenteel hebben ze nog relatieve vrijheid, maar deze situatie zal naar verwachting binnenkort veranderen.

Het is belangrijk om de juiste kleur milieusticker te hebben die overeenkomt met de milieuprestaties van jouw voertuig. Dit omdat je deze sticker nodig hebt om bepaalde milieuzones binnen te gaan en je zo boetes voorkomt. Maar hoe weet je nou welke milieusticker jouw auto heeft in Frankrijk, dat lees je hieronder! Zonder de juiste sticker kan toegang tot bepaalde gebieden namelijk worden geweigerd en kun je mogelijk een boete krijgen.

Hoe weet ik welke milieusticker mijn auto nodig heeft?

Om te bepalen welke kleur milieusticker jouw voertuig nodig heeft in Frankrijk, moet je weten in welke classificatie jouw voertuig valt volgens de Euro-emissienorm. Deze normen zijn vastgesteld door de Europese Unie en stellen limieten aan de hoeveelheid schadelijke stoffen die voertuigen mogen uitstoten.

Een handige manier om dit te controleren is door naar de officiële websites van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) in Nederland of Certificat-air in Frankrijk te gaan. Op ovi.rdw.nl kun je je kenteken invullen en de classificatie van jouw voertuig bekijken. Op certificat-air.gouv.fr kun je onder de sectie ‘Connaître mon classement’ of ‘Determining my classification’ dan jouw gevonden informatie invullen. Dan krijg je in beeld welke milieusticker jij nodig hebt tijdens jouw reis naar Frankrijk.

Het is belangrijk om te vermelden dat sommige voertuigen met speciale aanpassingen, zoals gas- of hybride-installaties, mogelijk in aanmerking komen voor een andere milieusticker dan op basis van hun Euro-emissienorm alleen. Dus, als je twijfelt over welke kleur milieusticker jouw voertuig nodig heeft, kun je voor je naar Frankrijk gaat het beste contact opnemen met de fabrikant van je voertuig of jouw garage.

Is de Franse milieusticker ook geldig in andere landen?

Jazeker, de Franse milieusticker is niet alleen geldig in Frankrijk. De Franse milieusticker is ook in Spanje geldig, dit komt door het volgende. Voor voertuigen die in Nederland zijn geregistreerd, is er geen Spaanse milieusticker beschikbaar. Gelukkig zijn Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieustickers wel geldig in Spanje. Dit is natuurlijk ook superhandig voor het passeren van Frankrijk. Let echter op, in Barcelona zijn de Franse milieustickers niet geldig. In plaats daarvan moet je een dagkaart of een langdurige vergunning aanvragen, wat kan via deze website.

Verder heeft elk land heeft zijn eigen systeem voor het reguleren van de toegang tot milieuzones. Vandaar dat milieustickers van Frankrijk doorgaans niet erkend worden in andere landen.

Wat kost een milieusticker in Frankrijk?

De kosten voor een Franse milieusticker variëren, maar liggen doorgaans tussen de €3,70 en €4,80, exclusief administratie- en verzendkosten. Het is belangrijk op te merken dat sommige leveranciers extra kosten in rekening kunnen brengen voor spoedlevering of andere diensten. Zorg er dus voor dat je de totale kosten begrijpt voordat je de sticker aanschaft. Het niet hebben van de juiste milieusticker kan resulteren in boetes die hoger zijn dan de kosten van de sticker zelf. Zorg er daarom voor dat je de sticker op tijd aanschaft voordat je naar Frankrijk gaat om boetes te voorkomen.

Waar koop ik de milieusticker?

In Frankrijk kun je een milieusticker / Crit’Air-vignet, online kopen via de officiële website van Crit’Air: certificat-air.gouv.fr. Op deze website kun je eenvoudig een aanvraag indienen voor een milieusticker door het kentekenbewijs van je voertuig en andere vereiste documenten te uploaden, zie hoe je dit precies doet in het stappenplan hieronder.

Wij bevelen aan om jouw milieusticker ruim voor je reis naar Frankrijk aan te schaffen om vertragingen te voorkomen. Doe dit vooral als je van plan bent om milieuzones te betreden. Denk hierbij ook aan de dagen van verzending die erover heen gaan. In het ergste geval (in het hoog seizoen) kan je best uitgaan van 14 dagen verzendtijd voor jij jouw milieusticker uit Frankrijk ontvangt.

Is de milieusticker ook op een andere plek te koop?

Let op: De milieusticker kan alleen worden besteld via de officiële website. Zorg ervoor dat je dit minimaal 14 dagen voor vertrek doet vanwege de verzendtijd. Lokale aankoop of bestellen per post is niet mogelijk.

Belangrijk: Er zijn wel andere websites waar je de officiële milieusticker kunt bestellen, maar dit duurt altijd langer en is vaak duurder (soms tientallen euro’s in plaats van rond de vijf euro). Controleer op deze sites daarom ook de algemene voorwaarden, bijvoorbeeld inzake aansprakelijkheid als de sticker na bestelling niet aankomt. Voorkom gezeik en bestel jouw milieusticker gewoon op de site in ons stappenplan hieronder.

Stappenplan milieusticker aanvragen in Frankrijk

Hier is een eenvoudig stappenplan voor het aanvragen van een milieusticker in Frankrijk:

 1. Verzamel benodigde documenten: Zorg ervoor dat je het kentekenbewijs van je voertuig en andere relevante documenten bij de hand hebt. Denk bijvoorbeeld aan een kopie van je voertuigregistratie en identiteitsbewijs.
 2. Ga naar de officiële website: Bezoek certificat-air.gouv.fr, waar je de aanvraagprocedure kunt volgen. De website is beschikbaar in meerdere talen, waaronder Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans.
 3. Voer voertuiggegevens in: Vul de vereiste informatie in over jouw voertuig, zoals kenteken, voertuigidentificatienummer (VIN) en Euro-emissienorm.
 4. Upload benodigde documenten: Upload de gevraagde documenten, zoals een kopie van je kentekenbewijs.
 5. Betaal de kosten: Voltooi de betaling voor de milieusticker.
 6. Verifieer en verzend de aanvraag: Controleer zorgvuldig alle ingevoerde gegevens en documenten voordat je de aanvraag verzendt.
 7. Ontvang de milieusticker: Na goedkeuring van je aanvraag ontvang je de milieusticker per post op het opgegeven adres.
 8. Controleer de leveringstijd: Houd rekening met de leveringstijd van de milieusticker, vooral als je binnenkort naar Frankrijk reist. Vraag de sticker ruim van tevoren aan om vertragingen te voorkomen.
 9. Plak de milieusticker! Hoe je dit doet lees je onder het kopje: ‘Waar moet je een milieusticker plakken in Frankrijk?’.

Door deze stappen te volgen, kun je gemakkelijk een milieusticker voor je voertuig aanvragen en ben je klaar om milieuzones in Frankrijk te betreden.

Hoelang is de milieusticker in Frankrijk geldig?

De geldigheid van de milieusticker in Frankrijk is onbeperkt! Dit betekent dat eenmaal aangeschafte en correct aangebrachte milieustickers geldig blijven gedurende de levensduur van het voertuig. Tenzij er wijzigingen zijn in jouw voertuigregistratie of de milieunormen. Daarom hoef je geen nieuwe milieusticker aan te schaffen elke keer als je naar Frankrijk gaat. Tenzij je natuurlijk een nieuw voertuig koopt of je voertuiggegevens wijzigen. Het is namelijk belangrijk om te beseffen dat milieustickers persoonlijk zijn voor elk voertuig, dus als je een ander voertuig aanschaft, moet je een nieuwe milieusticker aanvragen.

Waar moet je een milieusticker plakken in Frankrijk?

In Frankrijk moet je de milieusticker rechtsonder in de hoek op de voorruit van jouw auto plakken, dit doe je aan de binnenkant van de auto. Plaats de sticker goed zichtbaar, zodat de autoriteiten deze gemakkelijk kunnen controleren wanneer je een milieuzone binnenrijdt. Zorg ervoor dat de sticker volledig is vastgeplakt en niet wordt bedekt door voorwerpen die het zicht kunnen belemmeren. Op die manier vermijd je eventuele boetes.

Heb je al een sticker rechtonders op je voorruit? Plak hem dan gerust er boven. Daarnaast ontvang je bij de milieusticker ook altijd een handleiding voor waar je heb moet plakken.

Wat als ik mijn milieusticker Frankrijk ben vergeten of als hij te laat binnen is gekomen?

Als je je milieusticker voor Frankrijk bent vergeten of als deze te laat is aangekomen, moet je tijdens jouw reis zo snel mogelijk actie ondernemen om mogelijke boetes te voorkomen. Je kunt een tijdelijke ontheffing aanvragen om een milieuzone binnen te gaan, afhankelijk van lokale regels. Hiervoor moet je helaas wel contact opnemen met de regio’s waar je doorheen wilt reizen. Als andere oplossing mag je ook nog de afbeelding die op de factuur staat gebruiken. Plaats de afbeelding van deze sticker zichtbaar achter de voorruit en neem ook de factuur mee voor het geval je een controle krijgt. Toch is het aan te raden om jouw milieusticker lekker vroeg uit Frankrijk te bestellen.

Hoe duur is een boete als je geen milieusticker hebt in Frankrijk?

De boete voor het niet hebben van een geldige milieusticker in Frankrijk kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de stad of regio waar de overtreding plaatsvindt. De boete voor het niet hebben van een geldige milieusticker in Frankrijk kan bijvoorbeeld oplopen tot €135. Het exacte bedrag van de boete wordt bepaald door de lokale autoriteiten en kan worden beïnvloed door factoren zoals de ernst van de overtreding en jouw type voertuig.

In 2023 en begin 2024 controleren dienstdoende agenten nog steeds de naleving van de milieusticker in de meeste gevallen. Als dit het geval is, loop je het risico op een boete van €68 voor een personenauto. In de praktijk is echter ook een waarschuwing mogelijk. Tegen het najaar van 2023 en begin 2024 wordt de controle gemoderniseerd door het inzetten van camera’s met kentekenherkenning. Deze camera’s verifiëren of jouw voertuig over een geldige milieusticker beschikt door de beelden te vergelijken met een database van kentekens van voertuigen die een milieusticker hebben ontvangen. Als jouw kenteken niet wordt herkend, ontvang je automatisch een boete thuis. Deze nieuwe technologie zal als eerste worden toegepast in de regio Parijs.

Het is dus erg belangrijk om te onthouden dat het hebben van een geldige milieusticker verplicht is wanneer je een milieuzone binnenrijdt in Frankrijk. Zorg er daarom altijd voor dat je de juiste sticker hebt om eventuele boetes te voorkomen tijdens je reis. Wil je nog meer boetes voorkomen in Frankrijk? Lees dan onze blog over wat allemaal verplicht is in jouw auto in Frankrijk.

Heeft een gehandicaptenvoertuig ook een milieusticker nodig in Frankrijk?

Personen met een Europese gehandicaptenparkeerkaart zijn vrijgesteld van de milieumaatregelen in milieuzones in Frankrijk. Dit betekent dat zij, ongeacht de emissienorm van hun voertuig, toegang hebben tot deze zones. Zelfs als hun voertuig niet voldoet aan de eisen voor een milieusticker. Het voertuig moet echter nog steeds voorzien zijn van de juiste milieusticker, hoewel deze niet zal worden gebruikt om de toegang tot de zone te regelen.

Belangrijk is dat de gehandicaptenparkeerkaart goed zichtbaar achter de voorruit van het voertuig moet liggen. Bovendien moet de houder van de gehandicaptenparkeerkaart zich in het voertuig bevinden tijdens het rijden of meerijden. De kaart is persoonsgebonden en kan daardoor niet in anderen landen gebruikt worden. Aangezien er geen kenteken op vermeld staat en de kaart dus niet aan een specifiek voertuig is gekoppeld.

Meer informatie over deze vrijstellingen voor gehandicapten in milieuzones is te vinden op deze website.

Veelgestelde vragen over de milieusticker in Frankrijk

Bekijk ook eens: