Ga jij met de auto op vakantie naar Frankrijk? Dan krijg je er sowieso mee te maken: Tolwegen. Lees hier alles over wat het zijn, waar de tolwegen in Frankrijk te vinden zijn (op onze tolwegen Frankrijk kaart) en alles over de kosten plus hoe je deze kan betalen!
Wat zijn tolwegen?
Tolwegen, in het Frans ook wel bekend als “péage,” vormen een cruciaal onderdeel van het uitgestrekte snelwegennetwerk van Frankrijk. Deze tolwegen bieden een snelle en efficiënte manier om door Frankrijk te reizen, maar het gebruik ervan is helaas niet gratis en brengt kosten met zich mee. Tolwegen zijn dus in feite betaalde snelwegen, waar bestuurders een vergoeding moeten betalen voor het gebruik van de weg.
Waarom zijn er tolwegen in Frankrijk?
Frankrijk heeft dus een heel uitgebreid netwerk aan snelwegen. Deze snelwegen, die vaak van erg goede kwaliteit zijn en de nieuwste technologieën bevatten, vereisen helaas enorme financiële investeringen en onderhoudskosten. Om deze investeringen te dekken en de infrastructuur te verbeteren, werd hiervoor het tolwegsysteem geïntroduceerd, dit gebeurde zelfs al voor het eerst in 1824.
De opbrengsten uit tolwegen worden dus rechtstreeks teruggeleid naar de wegeninfrastructuur. Hiermee worden niet alleen bestaande snel en tolwegen onderhouden, maar ook nieuwe snelwegen in Frankrijk gebouwd en verbetert. Tot slot, is een andere reden: het beheersen van het verkeer. Door wegen met tolpoortjes te voorzien, wordt het verkeer op de Franse snelwegen gereguleerd. Dit helpt opstopping tegen te gaat en zorgt voor een veel betere doorstroming en heeft ook nog een klimaatvriendelijk voordeel! 🙂
Waar zijn de tolwegen? Bekijk onze tolwegen Frankrijk kaart!
Om je reis makkelijker te maken, hebben wij een handige kaart gevonden met alle huidige tolwegen in Frankrijk. Deze kaart geeft een overzicht van de snelwegen waar tol wordt geheven en geeft een schatting van de tolprijzen, zodat je goed voorbereid en zonder verrassingen op pad kunt gaan. Let wel op! Deze prijzen zijn op basis van een normale personen auto, ook wel categorie 1 genoemd. Wil meer weten over de verschillende categorieën? Lees dan snel verder in deze blog of bekijk de onderstaande tolwegen in Frankrijk kaart.
In de kopjes hieronder gaan we nog dieper in op specifieke tolwegen, actieve tarieven en geven we handige tips voor het betalen en hoe je het beste kan reizen over de tolwegen kaart in Frankrijk. Ben je ook benieuwd naar de milieuzones kaart van Frankrijk? Lees dan onze blog waarin we je alles vertellen over de milieusticker in Frankrijk.
In welke tolcategorie valt mijn voertuig?
Voor we je vertellen hoeveel tol kost in Frankrijk, is het handig om eerst te weten in welke tolcategorie jouw voertuig past. Des te hoger jouw categorie, des te meer je betaald (met uitzondering van motoren). In totaal zijn er 5 categorieën:
- Categorie 1: Personenauto’s, busjes en campers tot 2 meter hoog. Dakkoffers en dergelijke worden daarbij gelukkig niet meegerekend, het gaat echt alleen om de hoogte van jouw voertuig.
- Categorie 2: Auto’s met een aanhangwagen/caravan en voertuigen tussen de 2 tot 3 meter hoog.
- Categorie 3: Vrachtwagens en bussen met 2 assen.
- Categorie 4: Vrachtwagens en bussen met 3 of meer assen.
- Categorie 5: Motoren.
Hoeveel kost tol in Frankrijk?
De kosten voor tol in Frankrijk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals je in de afbeelding hierboven ook kan aflezen. De tol ligt namelijk onder andere aan de afstand die je aflegt, jouw type auto (plus eventuele aanhanger) en soms zelfs het tijdstip van de dag. De (actieve) tarieven worden doorgaans weergegeven op borden bij tolpoorten en zijn ook beschikbaar op online platforms en apps.
Maar om je een indicatie te geven: een veelvoorkomende route, zoals de snelweg van Parijs naar Nice, kan variëren van ongeveer 20 tot 30 euro, afhankelijk van de gekozen snelweg en jouw voertuig. Voor kortere afstanden liggen de kosten uiteraard lager, het is dus wel slim om voor vertrek te zorgen dat je genoeg geld hebt op de manier dat jij wil betalen. Lees hier onder hoe je kan betalen op tolwegen in Frankrijk.
Hoe betaal ik tol op tolwegen in Frankrijk?
Nu je weet waar en hoeveel tol je moet betalen, is het tijd om te leren hoe je allemaal tol kan betalen. Gelukkig zijn er veel manieren, zodat je zeker weet dat het je op een manier lukt.
- Contant Betalen: Bij de meeste tolwegen in Frankrijk kun je vandaag de dag nog steeds contant betalen. Rij gewoon naar de juiste baan (met het cash icoon en neem een kaartje bij de ingang, vervolgens kun je contant betalen bij het verlaten van de tolweg. Ben je van plan niet met contant te betalen? Hou dan toch wel wat contant geld bij de hand of in de buurt, aangezien je vooral bij oudere tolpoorten (waar elektronische betaling niet mogelijk is) soms nog moet betalen met cash.
- Creditcard en bankkaarten: Creditcards en bankpasjes worden breed geaccepteerd bij tolpoorten. Rijd naar de kaartjesautomaat, neem een kaartje en betaal bij het verlaten met je kaart. Zorg er wel voor dat jouw bankkaart geschikt is voor gebruik in Frankrijk en heb eventueel je pincode bij de hand.
- Elektronische Tolbadge: Misschien wel de handigste manier om tol te betalen is via een elektronische tolbadge. Deze badges zijn kleine kastjes op je voorruit en communiceren draadloos met de tolpoorten. Met een tolbadge mag je gewoon zonder te stoppen door de speciale tolbadgebaan rijden en dan wordt de tol automatisch van jouw rekening afgeschreven. Een ander voordeel is dat sommige tolwegen kortingen aanbieden voor elektronische betalingen, dus het kan de moeite waard zijn om te investeren in een Frankrijk tolbadge.
Tolbadge, betaal automatisch op tolwegen in Frankrijk
Een tolbadge is dus een elektronisch apparaat dat aan de binnenkant van je voorruit zit. Deze kleine gadget maakt gebruik van draadloze technologie om snel en efficiënt tol te betalen wanneer je door een tolpoort rijdt.
Kosten van een tolbadge
De kosten van een tolbadge variëren afhankelijk van de tolmaatschappij en het type badge dat je kiest. Hier zijn enkele kosten waar je rekening mee moet houden:
- Aanschafprijs: De aanschafprijs van een tolbadge varieert meestal tussen de 10 en 30 euro. Dit is altijd een eenmalige betaling, vaak zelfs inclusief verzendkosten. Dan hoef je hem alleen nog zelf op een goede plek te monteren, maar dit wordt altijd uitgelegd op de verpakking.
- Servicekosten: Sommige tolmaatschappijen kunnen nog een jaarlijkse servicevergoeding in rekening brengen voor het gebruik van de tolbadge. Dit bedrag varieert ook en kan meestal tussen de 0 en 20 euro kosten.
- Tolgebruikskosten: Naast de aanschafprijs en servicekosten betaal je natuurlijk ook voor het daadwerkelijke tol. Het apparaatje brengt de kosten automatisch in rekening of stuurt een factuur na jouw reis.
Voordelen van een tolbadge in Frankrijk
- Tijdwinst: Met een tolbadge vermijdt je lange wachtrijen en kun je zo door de tolpoorten rijden.
- Gemak: Je hebt gelukkig geen contant geld nodig en hoeft geen kaarten invoeren.
- Internationale Bruikbaarheid: Veel tolbadges zijn ook geldig op andere Europese tolwegen zoals Italië, Spanje en Portugal. Let wel op dit verschilt wel per badge.
- Kortingen en Aanbiedingen: Sommige tolmaatschappijen bieden kortingen aan badgegebruikers, zo ben je uiteindelijk goedkoper uit dan met cash of kaart.
Onzichtbare tolwegen
De term “onzichtbare tolwegen” verwijst niet naar echte onzichtbare snelwegen, maar eerder naar tolwegen waar de betaling op een elektronische en naadloze manier wordt verwerkt, zonder dat voertuigen daadwerkelijk bij een tolpoort hoeven te stoppen. Dit innovatieve systeem, ook bekend als “Free-Flow” of “Flux libre” tolheffing, doormiddel van camera’s en sensoren wordt jouw tol automatisch in rekening gebracht.
Hoe werken de Flux libre tolwegen?
De flux libre zijn dus onzichtbare tolwegen in Frankrijk die in plaats van tolpoorten, camera’s boven de weg hebben. Deze camera’s registreren informatie zoals het kenteken, jouw tolbadge of een tolvignet. Momenteel zijn twee ‘ontzichbare’ tolpunten bekend op de A4 bij afrit Boulay (afrit 36) en op de nieuwe A79. De tol is op deze tolwegen gelukkig niet zo duur, zo ben je maximaal 5 euro kwijt voor deze weg. Hieronder volgt meer informatie over de beschikbare betalingsmogelijkheden:
Tol betalen op de A4 (afrit bij Boulay) en bij de A79 (tussen de A71 bij Montarault en Digoin):
Betaling op de A79 is op vier manieren mogelijk: namelijk met een tolbadge, doormiddel van kentekenregistratie, binnen 72 uur via de website, of binnen 72 uur bij een betaalautomaat in Frankrijk op een van de parkeerterreinen langs een van de tolwegen. Voor meer informatie en betaling binnen 72 uur na passage kun je terecht op aliae.com/en.
Kan ik tolwegen vermijden in Frankrijk?
Jazeker, is het mogelijk om tolwegen in Frankrijk te vermijden, helaas zou dit er waarschijnlijk wel voor zorgen dat jouw reistijd verlengt. Toch zijn hier enkele strategieën om tolwegen te vermijden en kosten te besparen:
- Gebruik Regionale Wegen: In plaats van snelwegen kun je er ook voor kiezen om regionale wegen te nemen. Deze wegen zijn vaak een stuk langer maar ook mooier! Zo doorkruisen ze namelijk vaak schilderachtige landschappen en pittoreske dorpjes, waardoor je nog mooier op vakantie gaat.
- Plan vooraf: Als je tolwegen volledig wilt vermijden, is het belangrijk om je route zorgvuldig te plannen. Gebruik online tolwegen in Frankrijk kaarten en apps om tolwegen op je route te identificeren en zoek hierbij alternatieve wegen.
- Gebruik de “Tolwegen vermijden” Optie: Veel GPS-systemen (Google Maps) en Frankrijk kaart-apps hebben een “tol vermijden” optie. Schakel deze functie in bij het berekenen van je route, en de navigatie zal automatisch proberen tolwegen te vermijden.
Houd er dus wel rekening mee dat het vermijden van tolwegen extra reistijd kan toevoegen, maar dit kan zeker rendabel zijn!
Nu kun je zorgeloos op reis!
Nu je alles over tol weet kun je in ieder geval zorgeloos over het snelwegen netwerk van Frankrijk rijden. Rij je in je vakantie ook door Duitsland? Lees dan alles wat je moet weten in onze blog: met de auto naar Duitsland. Of leer over alles wat verplicht is in de auto in Frankrijk, in onze blog: verplicht in auto Frankrijk