autoonderhouden.nl

Verplicht in auto Frankrijk: Checklist voor reizigers!

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Autorijden in Frankrijk kan een geweldige ervaring zijn, met schilderachtige landschappen en een rijke culturele reis. Het komt echter met een reeks regels en vereisten. In deze gids verkennen we alles wat u moet weten over het feit wat verplicht is in de auto in Frankrijk.

Waarom is het verplicht?

Frankrijk, bekend om zijn prachtige landschappen en pittoreske wegen, stelt strenge eisen aan de veiligheid van weggebruikers. De uitrusting die verplicht is in je auto in Frankrijk is ontworpen om ervoor te zorgen dat bestuurders goed voorbereid zijn op verschillende omstandigheden. Die de veiligheid verbeterd voor de bestuurder, inzittenden en andere auto’s bij de verschillende omstandigheden.

Wat is er verplicht in de auto in Frankrijk?

  • Veiligheidshesje: Een reflecterend veiligheidsvest is een must-have in elke auto die door Frankrijk reist. In geval van pech of ongeval moet je het vest dragen om je zichtbaarheid te vergroten. Dit draagt bij aan een snellere en veiligere afhandeling van situaties op de weg voor de bestuurder en inzittenden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je een veiligheidsvest binnen handbereik hebt.
  • Gevarendriehoek: Een gevarendriehoek is verplicht om andere weggebruikers te waarschuwen bij een noodsituatie. Deze zal je op een veilige afstand achter je voertuig moeten plaatsen, om zo naderend verkeer attent te maken op mogelijke gevaren van jouw situatie.
  • Milieusticker: Een milieusticker is in bepaalde steden Frankrijk verplicht als je in een milieuzone rijdt. Je toont met een milieusticker aan dat je auto voldoet aan de gestelde milieu-eisen om in deze zone te mogen rijden.

Verplichte documenten in je auto in Frankrijk

Naast de uitrusting die verplicht is in je auto voor in Frankrijk, is het ook essentieel om op de hoogte te zijn van de verplichte documenten die je bij je moet hebben. Deze papieren zijn niet alleen van groot belang om mogelijke boetes te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat je reis soepel verloopt.

  • Rijbewijs: Allereerst is daar natuurlijk je rijbewijs. Zonder dit document mag je niet achter het stuur kruipen. Je Nederlandse rijbewijs is geldig in Frankrijk.
  • Kentekenbewijs: Het kentekenbewijs van je auto is een ander cruciaal document. Zorg ervoor dat je zowel het deel voor het voertuig als het deel voor de eigenaar bij je hebt. In Frankrijk wordt hier vaak op gecontroleerd, en het niet kunnen tonen van deze documenten kan leiden tot ongemakken en boetes.
  • Verzekeringspapieren: Daarnaast is een geldige autoverzekering verplicht. Echter, het belangrijkste is dat je de verzekeringspapieren bij je hebt, inclusief het (digitale versie) groene kaartje. In geval van een ongeval of controle is het tonen van deze documenten van groot belang.

Welke boete riskeer ik als ik een van de verplichte items niet heb?

Als je niet een van de verplichte items bij je hebt in je auto in Frankrijk, riskeer je een boete. De hoogte van de boete kan variëren afhankelijk van het specifieke item dat ontbreekt en de omstandigheden van de overtreding. Over het algemeen kunnen de boetes variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. Op het niet bij hebben van jouw verplichte documenten staat een veel hogere boete dan op de items in de kofferbak. Maar het liefst betaal je helemaal geen boete. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle vereiste items bij je hebt tijdens het rijden in Frankrijk om boetes te voorkomen.

Wil je nog meer boetes voorkomen? Zorg dan ook dat je beschikt over een juiste milieusticker in de milieuzones in Frankrijk. Lees alles over Milieusticker in Frankrijk, in onze blog daarover.

Adviezen om bij te hebben in Frankrijk

Naast het de uitrusting en documenten die verplicht zijn in de auto in Frankrijk. Hebben we ook nog een advies uitgeschreven, waar het meenemen zeer handig is voor een soepele reis in Frankrijk.

  • Alcoholtesters: Hoewel niet langer verplicht, is het handig om alcoholtesters bij je te hebben. Het is altijd beter om extra voorzichtig te zijn, vooral als je van plan bent te genieten van Franse wijnen.
  • Reservelampjes: Zorg ervoor dat je reservelampen bij je hebt voor koplampen en remlichten. Vervanging ter plaatse kan handig zijn en voorkomt boetes.
  • EHBO-doos: Dit is niet verplicht in de auto in Frankrijk, maar wel extreem handig bij een ongelukje dat zelf of door een medepassagier opgelost kan worden met de inhoud van een verbanddoos.

Conclusie

In conclusie is het naleven van de uitrusting die verplicht is in je auto in Frankrijk niet alleen een wettelijke vereiste, maar het draagt ook bij aan een veiligere reiservaring. Zorg er daarom voor dat je altijd goed voorbereid bent voordat je de prachtige Franse wegen verkent. Hiermee voorkom je tevens ook onnodige boetes. Voor een extra goede voorbereiding naar Frankrijk, bekijk dan ook de volgende blog: Tolwegen Frankrijk. Staat er lange roadtrip gepland, ook door Duitsland? Of heb je binnenkort ook een rit door Duitsland gepland staan? Bekijk dan ook de blog wat er verplicht is in de auto in Duitsland, er zijn namelijk enkele verschillen met Frankrijk: Verplicht in auto Duitsland.

Bekijk ook eens: