autoonderhouden.nl

Voorkom Boetes: Dit is verplicht in je auto in Duitsland.

Wat is er verplicht in de auto in Duitsland? Lees het hier en kom niet voor onverwachtse verrassingen te staan.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Als je van plan bent om met de auto naar Duitsland te reizen, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Duitsland heeft specifieke regels en verplichtingen voor automobilisten, en het is essentieel om op de hoogte te zijn van deze voorschriften om problemen te voorkomen. In deze blogpost gaan we dieper in op de vereisten en items die verplicht zijn in je auto wanneer je door Duitsland rijdt. Of je nu een toerist bent of regelmatig naar Duitsland reist, deze informatie zal je helpen om veilig en in de handleiding met de wet te rijden. Aansluitend is het ook verstandig om in te lezen over de verkeersregels in Duitsland, een complete gids vind je in de blog verkeersregels Duitsland.

Wat is verplicht in de auto in Duitsland?

In Duitsland zijn er een aantal items verplicht die te allen tijde in een auto moeten worden meegenomen. Deze omvatten:

  1. Gevarendriehoek: Een gevarendriehoek die nuttig is in het geval van pech of een ongeluk. Dit waarschuwt andere weggebruikers van jouw aanwezigheid om verdere gevaarlijke situaties te voorkomen. Een gevarendriehoek plaats je ongeveer 200 meter achter de auto op een snelweg. Buiten de bebouwde kom plaats je de gevarendriehoek ongeveer 100 meter achter de auto. Heb jij nog geen gevarendriehoek in je auto, maar ga je toch binnenkort naar Duitsland? Neem dan een kijkje op deze link: Gevarendriehoek vergelijken.
  2. Veiligheidsvest: Een reflecterend veiligheidsvest dat zowel de bestuurder als alle medepassagiers moet dragen bij noodgevallen of pech. Met name is het belangrijk om te weten dat, het dus ook verplicht is dat je zelfs voor alle medepassagiers een veiligheidsvest in je auto in Duitsland moet hebben. Mis jij nog een of meerdere veiligheidsvest voor jezelf of medepassagier(s)? Via deze link schaf je een missende veiligheidsvest aan: Veiligheidsvest vergelijken.
  3. Verbanddoos: Een EHBO-kit die verplicht aanwezig moet zijn in de auto. Dit is naast de verplichting van de wet, ook extreem handig bij een ongelukje dat zelf of door een medepassagier opgelost kan worden met de inhoud van een verbanddoos. Let wel op, want als de verbanddoos ‘over de datum’ is, moeten je deze vervangen. Dit is vastgesteld omdat het verbandmateriaal slechts een bepaalde tijd steriel is. Mis jij nog een verbanddoos in je auto of is die over de datum? Bekijk dan deze link eens: Verbanddoos vergelijken.
  4. Milieusticker: Als je in een van de Duitse steden met een milieuzone rijdt, heb je een milieusticker op je auto nodig. Steeds meer steden vereisen een milieusticker, waardoor het bijna in heel Duitsland verplicht is. Ben je echter op doorreis en blijf je op de snelwegen, dan is een milieusticker niet nodig.
  5. Winterbanden: In Duitsland zijn van 1 november tot en met 15 april winterbanden verplicht op je auto. In de blog over wanneer winterbanden wisselen? en wanneer winterbanden in Duitsland, lees je hier meer over.

Verplichte documenten in je auto in Duitsland

Naast de uitrusting zijn er ook documenten die je altijd verplicht bij je moet hebben in de auto tijdens het rijden in Duitsland, namelijk:

  • Rijbewijs en identificatie. Je Nederlandse rijbewijs is geldig in Duitsland, maar zorg ervoor dat je altijd je identificatie bij je hebt, zoals een identiteitskaart of paspoort.
  • Kentekenbewijs. Het kentekenbewijs van je auto moet ook altijd binnen handbereik zijn.

Waarom zijn deze verplichtingen zo belangrijk?

De verplichtingen met betrekking tot de veiligheidsuitrusting in de auto in Duitsland zijn van essentieel belang om verschillende redenen, namelijk:

  • Veiligheid: Ze dragen bij aan de algemene veiligheid op de weg.
  • Wettelijke vereisten: Het niet naleven van deze verplichtingen kan tot boetes leiden. De Duitse autoriteiten nemen de handhaving ervan serieus.
  • Verantwoordelijkheid: Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers. Het hebben van de juiste uitrusting is een teken van verantwoordelijk rijgedrag.

Is een brandblusser verplicht in de auto in Duitsland?

Het is niet verplicht een brandblusser in een auto te hebben in Duitsland. Echter, is dit natuurlijk wel aan te raden. In België is bijvoorbeeld een brandblusser wel verplicht in de auto.

Met de motor

Als je met de motor op reis bent in Duitsland, zijn er weinig verplichtingen. Een gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos en winterbanden zijn alle vier niet verplicht bij je te hebben. Echter, is dit natuurlijk wel aan te raden. De milieusticker is daarin tegen wel verplicht, net zoals bij de auto. Er is dus een aanzienlijk verschil in vergelijking met wat verplicht is in de auto voor in Duitsland.

Speciale omstandigheden

Als je met een voertuigcombinatie reist, zoals een auto met een caravan of aanhangwagen met een geregistreerde maximale massa van meer dan 750 kilo rijdt. Ben je hierdoor verplicht om naast de eerder genoemde vereiste uitrusting ook twee wielkeggen in je auto te hebben.

Welke boetes riskeer je?

De hoogte van de boete voor het niet hebben van een van de spullen die verplicht in je auto zijn, varieert in Duitsland afhankelijk van het item dat ontbreekt. Als je bijvoorbeeld geen reflecterend hesje hebt, riskeer je een boete van 15 euro. Voor eenvoudige overtredingen wordt een Verwarnung (boete) opgelegd en bedraagt ​​de boete voor een eenvoudige overtreding maximaal 55 euro. De exacte hoogte van de boete is echter afhankelijk van de specifieke overtreding. Wil je meer weten over andere veelvoorkomende boetes in Duitsland? Lees dan de volgende blog om alles te weten te komen; Verkeersboetes Duitsland.

Wil je alles weten voor als jij met de auto naar Duitsland gaat, zoals wat verplicht is in Duitsland, waar tolwegen zijn of alle verkeersregels? Lees dan onze blog met checklist en alles wat je moet weten voor een zorgeloze reis.

Bekijk ook eens: