autoonderhouden.nl

De grote winterbanden wisselgids, wanneer, waarom en waar?

Lees hier alles over wanneer je winterbanden moet wisselen en waar het verplicht is. Door deze blog bereid je jouw auto voor op de winter!

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Wanneer naar winterbanden wisselen?

Wanneer moet je jouw winterbanden wisselen? Het juiste moment om jouw winterbanden te vervangen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder jouw regio en de verwachte weersomstandigheden. Over het algemeen is het een goed idee om jouw zomerbanden te vervangen door winterbanden zodra de temperatuur daalt en de kans op winterse neerslag toeneemt. Hieronder vind je enkele algemene richtlijnen:

 • Temperatuur: In veel regio’s wordt aanbevolen om winterbanden te monteren zodra de gemiddelde dagtemperatuur constant onder de 7 graden Celsius ligt. Banden speciaal voor de winter presteren namelijk beter bij lagere temperaturen dan zomerbanden.
 • Weersverwachting: Let op de weersvoorspelling. Als er sneeuw, ijs of andere winterse neerslag wordt verwacht, is het ook een goed idee om jouw zomerbanden te vervangen voordat er winterse omstandigheden optreden.
 • Je eigen comfort en veiligheid: Als je in een gebied woont waar winterse omstandigheden gebruikelijk zijn, overweeg dan om jouw winterbanden iets eerder te installeren dan aanbevolen. Zodat je in ieder geval goed voorbereid bent.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat winterbanden betere grip en betere remprestaties hebben dan zomerbanden bij lage temperaturen, dus ze zijn niet alleen nuttig op sneeuw, maar ook in koude en natte omstandigheden. Door op tijd jouw winterbanden te wisselen draag je bij aan een veilige rijervaring in de winter.

Ga je nog naar Duitsland deze winter? Lees dan ook onze blog over wanneer winterbanden in Duitsland.

Welke maand mijn zomerbanden wisselen?

De exacte maand wanneer winterbanden moeten worden vervangen door zomerbanden kan al snel variëren, dit is namelijk afhankelijk van de specifieke weersomstandigheden in jouw regio en het klimaat waarin je rijdt. Over het algemeen zijn er naast de punten hierboven wel enkele richtlijnen die je kan volgen:

 • Als de temperatuur begint te dalen en er kans is op vorst, ijs of sneeuw, overweeg dan om jouw zomerbanden te vervangen door winterbanden. Dit gebeurt meestal in de herfst tussen oktober en november. Het is verstandig om voor de eerste vorst, ijs of sneeuw al jouw banden voor de winter te hebben. Sommige mensen wachten tot de eerste tekenen van de winter verschijnen, terwijl je beter vroeg kan handelen om voorbereid te zijn.
 • Tot slot, zijn er ook veel garage die de volgende richtlijn aanhouden: “Wanneer er een ‘R’ in de maand zit heb je winterbanden nodig.” Dit zou dus betekenen van september tot maart. Echter vinden wij dit wel iets verouderd aangezien het tegenwoordig nog erg warm kan zijn in september of maart.

Let wel op! Zorg ervoor dat je op de weersvoorspellingen en temperaturen let, aangezien deze de prestaties van de banden kunnen beïnvloeden. Als je in een gebied woont waar extreem winterweer heerst, kun je de overgang wellicht sneller maken dan wanneer je in een milder klimaat zoals Nederland leeft. Voor specifiek advies over het beste moment wanneer jij jouw winterbanden kan vervangen, kun je ook altijd contact opnemen met jouw plaatselijke bandenexpert of garage. Of de bovenstaande richtlijnen aanhouden.

Zijn winterbanden verplicht in Nederland?

Het antwoord is simpel! Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. Er bestaat in Nederland namelijk geen wettelijke verplichting wanneer je jouw winterbanden moet gebruiken. Dit in tegenstelling tot sommige andere landen waar winterbanden op bepaalde tijden of onder bepaalde weersomstandigheden verplicht zijn, ben je benieuwd waar dit wel geldt? Lees dan het kopje: Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht?

In Nederland worden winterbanden dus wel sterk aanbevolen bij winterse omstandigheden zoals sneeuwval, ijs/hagel en gladde wegen. Deze banden kunnen onder deze omstandigheden de grip en veiligheid van jouw voertuig stukken verbeteren. Hoewel dit dus niet wettelijk verplicht is, kan het niet gebruiken van winterbanden de prestaties in de winter verminderen en het risico op een ongeval vergroten.

Let wel op! In Nederland is het wel verplicht dat je sneeuwkettingen of een alternatief antislipsysteem bij winterse omstandigheden zoals sneeuw of ijs gebruikt, indien aangegeven op verkeersborden. Het niet nakomen van deze verplichting kan leiden tot boetes van enkele honderden euro’s.

Waarom winterbanden?

Veel mensen ouderschatten winterbanden, vooral wanneer het niet zo koud is. Toch is het om veel redenen wel heel belangrijk om over te stappen op winterbanden. Hier zijn enkele redenen waarom je op tijd zou moeten overstappen op deze banden.

 • Verbeterde grip op gladde oppervlakken: Winterbanden zijn speciaal ontworpen om beter grip te bieden op sneeuw, ijs en natte oppervlakken. Het heeft een loopvlakpatroon met diepe groeven en lamellen die sneeuw en water afvoeren, waardoor het risico op slippen en aquaplaning wordt verminderd.
 • Kortere remafstanden: Daarnaast verbeteren winterbanden de remprestaties op koude en gladde wegen. Dit is van groot belang bij het voorkomen van ongevallen. Vooral omdat je dankzij een korte remweg in geval van nood veel sneller kunt stoppen.
 • Verbeterde stabiliteit en controle: Deze banden zorgen voor meer stabiliteit en controle in winterse omstandigheden, zoals bochten en heuvels, dit is vooral handig op wintersport of vakantie.
 • Verbeterde veiligheid: Banden op tijd wisselen verbetert dus de algehele veiligheid van jou en jouw voertuig wanneer koude winterse weersomstandigheden voorkomen. Het helpt het risico op ongevallen drastisch te verminderen.
 • Verleng de levensduur van jouw zomerbanden: Tot slot wanneer je jouw winterbanden op tijd wisselt kan het tijdens het koude seizoen de slijtage van jouw zomerbanden verminderen door ze niet bloot te stellen aan barre winterse omstandigheden. Dit verlengt daarom de levensduur van beide sets banden.

Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht?

Naast Nederland is in Europa een winterband vaak verplicht. Hieronder lees je waar en wanneer het verplicht is om naar winterbanden te wisselen. Houd er wel rekening mee dat de regelgeving voor winterbanden in Europa per land verschilt. Daarom is het belangrijk om de wetgeving en laatste informatie te controleren voordat je op reis gaat. Hieronder vind je een algemene tabel met informatie over waar en wanneer je winterbanden verplicht moeten wisselen in Europa.

Land op alfabetische volgordeVerplichte periode voor jouw winterbandenSoort winterbanden die je nodig hebt
BelgiëWinterse omstandighedenAanbevolen*
Duitsland1 november – 15 aprilM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Estland1 december – 1 maartM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Finland1 december – 28/29 februariM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Frankrijk1 november – 31 maartSneeuwkettingen of normale winter-
banden
IerlandGeen specifieke dataAanbevolen*
Italië15 november – 15 aprilM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Kroatië15 november – 15 aprilM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Letland1 december – 1 maartM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Litouwen10 november – 1 aprilM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
NederlandWinterse omstandighedenAanbevolen*
Noorwegen1 november – 15 aprilM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Oostenrijk1 november – 15 aprilM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Slovenië15 november – 15 maartM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Slowakije15 november – 31 maartM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
SpanjeGeen specifieke dataM+S of sneeuwvloksymbool –>
(Alleen in bergachtige gebieden)
Tsjechië1 november – 31 maartM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Verenigd KoninkrijkGeen specifieke dataAanbevolen*
Zweden1 december – 31 maartM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
Zwitserland1 november – 30 aprilM+S of sneeuwvloksymbool (zie de foto hieronder)
*Als in de kolom met ‘Soort winterbanden die je nodig hebt’ in de tabel ‘aanbevolen’ staat. Betekent dit dat het gebruik van winterbanden niet wettelijk verplicht is, maar wel sterk wordt aanbevolen door autoriteiten en verkeersveiligheidsexperts.
All season banden en winterbanden symbool
Sneeuwvloksymbool voor op winterbanden.

Moeten winterbanden op alle wielen?

Veel mensen denken dat winterbanden alleen maar op jouw aandrijvende wielen moeten, dit is echter niet zo! Jouw auto moet op alle vier de wielen winterbanden hebben voor optimale prestaties en veiligheid. Wij raden u ten zeerste aan om winterbanden op alle banden te monteren, niet alleen op de voor- of achterwielen, dit kan namelijk zelfs erg gevaarlijk zijn. Twee verschillende banden op een auto lijdt namelijk altijd tot onvoorspelbaar rijgedrag zoals slippen.

Dit is helemaal de bedoeling bij voertuigen, zoals 4×4’s en auto’s met vier wielaandrijving. Deze auto’s hebben banden voor de winter op alle vier de wielen nodig voor de beste prestaties en veiligheid. Het hebben van winterbanden op alle vier de wielen is zoals eerder benoemd een belangrijk aspect van rijden in de winter. Dit helpt bij het risico op uitglijden en ongelukken te verminderen.

Winterbanden wisselen, wacht er niet te lang mee!

Wil je wanneer je jouw winterbanden gaat wisselen nog even uitstellen? Hoe verleidelijk het ook is, is het naast niet verstandig in verband met de veiligheid. Ook zonde van jouw levensduur van de zomerbanden. Daarom raden wij aan om niet te lang wachten met het wisselen van jouw winterbanden. Vooral wanneer je veel rijdt in winterweer of op vakantie gaat in een koud land.

Dit geldt natuurlijk ook andersom wacht ook zeker niet te lang met het het vervangen van jouw winterbanden. Lees hier onze blog: wanneer zomerbanden wisselen.

Is jouw auto verder winter klaar?

Dus nu je weet wanneer je jouw winterbanden moet wisselen is het tijd om te checken of jouw auto helemaal klaar is voor de winter. Heb je al aan de volgende onderwerpen gedacht:

 • Bandenspanning, zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid bar in jouw autoband hebt. Anders heb je jouw winterbanden nog voor niks gewisseld. Ga je met een caravan op stap? Check dan ook de bandenspanning van jouw caravan.
 • Ga je met de (elektrische) auto naar Duitsland deze winter? Lees dan onze blog over all-season banden in Duitsland en elektrisch laden in Duitsland.
 • Doe tot slot een grondige controle van je auto voordat de winter begint. Controleer de remmen, accu, verwarming, verlichting, enzovoort om ervoor te zorgen dat alles goed functioneert!

Bekijk ook eens: