autoonderhouden.nl

Wanneer moet je jouw zomerbanden wisselen?

Het zonnetje begint weer te schijnen! Is het dan al tijd om jouw zomerbanden te wisselen? In deze blog lees je alles over wanneer je jouw zomerbanden moet wisselen, maar ook waar je op moet letten bij zomerbanden wisselen.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Waarom zou je zomer banden wisselen?

Wanneer jouw zomerbanden wisselen? Dit lijkt in eerste instantie niet zo noodzakelijk als naar winterbanden wisselen. Maar toch is het wel degelijk van belang om op tijd bij warmere temperaturen naar jouw zomerbanden te wisselen. Zomerbanden hebben namelijk een andere rubbersamenstelling gemaakt dan winterbanden en presteren daardoor veel beter bij hogere temperaturen, waardoor jij weer lekkerder kan rijden. Dit werkt als volgt:

In de winterse weersomstandigheden slijten de zomerbanden bijvoorbeeld veel sneller dan in mooi weer, omdat het rubber niet gemaakt is voor koude temperaturen. De banden gaan daardoor veel minder lang mee en deze slijtage kan erg gevaarlijke situaties voor jou en je bijrijders opleveren. Maar dit geldt ook voor te laat wisselen van je winterbanden. Ook dit komt door de samenstelling van het rubber, wat weer slijtage kan veroorzaken en dat zou natuurlijk zonde zijn. Het is dus zeker van belang dat je op tijd jouw winterbanden vervangt met zomerbanden. Maar wanneer kan je het beste jouw zomerbanden wisselen? Dat lees je hieronder!

Wanneer zomerbanden wisselen?

Het maakt niet heel veel uit wanneer je jouw zomerbanden wisselt of laat wisselen, zolang je het maar op tijd doet. Er zijn hier meerdere meetstaven voor. Zo heb je twee keer per jaar de zogeheten bandenwisselweken, die je kan aanhouden. Deze vallen elk jaar in de maand oktober en april. Een andere goede vuistregel die je aan kan houden is dat je jouw banden wisselt, wanneer de klok wordt verzet naar de zomertijd. Tot slot, kun je ook nog rekening houden met de weersvoorspellingen, zodra de temperaturen namelijk boven de 7 graden uitkomen is het tijd om de zomerbanden te vervangen!

wanneer zomerbanden wisselen

Waar moet je opletten wanneer jij jouw zomerbanden gaat wisselen?

Nu je weet wanneer je jouw zomerbanden moet wisselen is het slim om nog met een paar dingen rekening te houden. Hierdoor verleng je namelijk de tijd dat jouw banden meegaan en rijdt je nog langer met goede banden. Hiermee voorkom je weer autopech of zelfs een lekke band.

Leeftijd van je banden

Ten eerste, de leeftijd. Check voor het wisselen van je banden altijd eerst even de staat van jouw banden. Zijn deze namelijk niet al te oud of hebben ze veel slijtage? Lees hier alle tips over de staat en leeftijd van je banden!

Profieldiepte van je zomerbanden

Ten tweede, de profieldiepte. Het is slim om ervoor te zorgen dat jouw banden genoeg profieldiepte hebben, zodat jij veilig de weg op kan. Ben je benieuwd naar de minimale profieldiepte en hoe je het beste deze profieldiepte kan checken? Lees hier dan alles over de profieldiepte van jouw band!

Hoeveel bar in je banden en wanneer let je hierop tijdens het wisselen van zomerbanden

Tot slot, wanneer jij zomerbanden laat wisselen is het ook slim dat je jouw bandenspanning meteen controleert. Bij een te lage bandenspanning slijt de band namelijk veel sneller, waardoor slijtage op kan treden en je volgend jaar waarschijnlijk nieuwe banden kan gebruiken. Lees hier alles over hoeveel bandenspanning jij moet hebben!

Bandenspanning resetten

Wanneer je je zomerbanden hebt laten wisselen of zelf gewisseld dan is het van belang om je bandenspanning lampje te resetten. Hierdoor blijft het lampje niet steeds branden terwijl er niks aan de hand is.

Wanneer winterbanden?

Nu je weet wanneer je jouw zomerbanden moet wisselen, is het ook van belang om jouw winterbanden op tijd te wisselen. Dit is namelijk misschien nog wel belangrijker. Waarom dat zo is lees je in onze blog: Wanneer winterbanden wisselen.

Bekijk ook eens: