autoonderhouden.nl

Zijn winterbanden verplicht in Duitsland? Alles wat je moet weten!

Ga jij deze winter met de auto naar Duitsland? Lees hier dan alles over: wanneer je winterbanden in Duitsland moet hebben, waar ze aan moeten voldoen en waar je op moet letten!

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Waarom winterbanden in Duitsland?

Veel mensen onderschatten de nut van winterbanden. Toch is het om veel redenen wel heel belangrijk om over te stappen op winterbanden in Nederland, maar vooral wanneer je in Duitsland bent! Hieronder geven wij een paar redenen waarom je zou moeten overstappen op winterbanden:

  • Verbeterde grip op gladde wegen: Winterbanden zijn speciaal ontworpen om beter grip te hebben in de sneeuw, op ijs of op natte oppervlakken. Dit komt namelijk door het loopvlak met diepe groeven en lamellen die sneeuw en water afvoeren, waardoor het risico op slippen en aquaplaning wordt verminderd. Daarnaast zijn Duitse wegen vaak erg steil of minder goed begaanbaar bij winterse omstandigheden. Dit vergroot nog eens de urgentie van het wisselen naar winterbanden in Duitsland.
  • Kortere remwegen: Ook verbeteren winterbanden de remprestaties op koude en gladde wegen. Dit is van groot belang bij het voorkomen van ongevallen, omdat je door de korte remweg veel sneller kunt stoppen.
  • Verbeterde stabiliteit en controle: Deze banden zorgen voor veel meer stabiliteit en controle in winters weer, vooral in bochten en heuvels. Dit komt zoals eerder genoemd veel vaker voor in Duitsland en dat maakt winterbanden vooral handig op wintersport of vakantie.
  • Verbeterde veiligheid: Tot slot, banden op tijd wisselen verbetert dus de algehele veiligheid van jou en jouw voertuig wanneer koude winterse weersomstandigheden voorkomen. Het helpt het risico op ongevallen drastisch te verminderen, wat natuurlijk iedereen wil als ze ver van huis zijn!

Wanneer zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

De regels voor wanneer winterbanden in Duitsland verplicht zijn, kunnen erg onduidelijk zijn, maar als je je aan de onderstaande punten houdt, zit het helemaal goed! In Duitsland zijn winterbanden verplicht onder bepaalde weersomstandigheden en in bepaalde tijden van het jaar. Lees hier de algemene regels:

  • Weersomstandigheden: Een gekke regel, als volgens de Duitsers: ‘de wegomstandigheden dit vereisen’. Dit betekent dat als er sprake is van ijs, sneeuw, modder of gladheid, je verplicht bent winterbanden te gebruiken, bekijk dus goed van te voren naar het weerbericht of zorg dat je voor de zekerheid al over winterbanden beschikt voor je naar Duitsland vertrekt.
  • Verplichte periode: Winterbanden zijn dus in principe niet verplicht in een periode. Toch stelt Duitsland dat in Duitsland van 1 december tot en met 28 februari vaak winterse weersomstandigheden aanwezig zijn. Binnen deze data moet jouw voertuig dus wel verplicht worden voorzien van winterbanden.

Verschillende regels in verschillende deelstaten van Duitsland

Het is belangrijk om te vertellen dat de bovenstaande regels kunnen variëren afhankelijk van waar je in Duitsland bent. Zo hebben sommige staten strengere regels dan andere. We geven hieronder afwijkende data aan in het schema:

Nogmaals, Duitsland werkt dus niet met verplichte periodes. In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winters weer. Hieronder vind je richtlijnen per deelstaten in Duitsland en hun eigen adviezen met betrekking tot het rijden met winterbanden.

Regio’s in DuitslandWanneer winterbanden aanbevolen (algemene richtlijn)
Algemeen Duitsland, bij milde weersomstandigheden1 december t/m 28 februari
Beieren (Bayern), bij strenge weersomstandigheden1 november t/m 31 maart
Noordrijn-Westfalen (Nordrhein-Westfalen), bij strenge weersomstandigheden1 november t/m 15 april
Baden-Württemberg, bij strenge weersomstandigheden1 november t/m 15 april
Hessen, bij strenge weersomstandigheden1 november t/m 15 april
Nedersaksen (Niedersachsen), bij strenge weersomstandigheden1 november t/m 15 april
Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz), bij strenge weersomstandigheden1 november t/m 15 april
Saksen-Anhalt, bij strenge weersomstandigheden1 november t/m 15 april
Sleeswijk-Holstein (Schleswig-Holstein), bij strenge weersomstandigheden1 november t/m 15 april
Thüringen, bij strenge weersomstandigheden1 november t/m 15 april
Saksen (Sachsen), bij milde omstandigheden1 december t/m 31 maart
Winterbanden verplichtingen in Duitsland, nogmaals is dit slechts een voorspelling en een advies.

Welke banden zijn verplicht in Duitsland?

In Duitsland is het dragen van winterbanden in de winter dus verplicht. Maar dit betekent niet meteen dat alle winterbanden ook aan de Duitse eisen voldoen. De exacte specificaties voor in Duitsland goedgekeurde winterbanden zijn:

  • Winterbanden met het “M+S”-symbool: Winterbanden moeten gemarkeerd zijn met het “M+S”-symbool (modder en sneeuw). Dit symbool geeft namelijk aan dat de band logischerwijs geschikt is om te rijden in modderige of besneeuwde omstandigheden. Alle winterbanden moeten in ieder geval dit merkteken dragen.
  • Sneeuwvloksymbool (Alpensymbool): Het symbool “M+S” is verplicht, maar in sommige deelstaten of regio’s van Duitsland is mogelijk ook het Alpensymbool vereist. Dit symbool lijkt op een berg met een sneeuwvlok erin en geeft aan dat de band speciaal is ontworpen voor gebruik in de winter. Gelukkig hebben veel winterbanden beide symbolen, maar het is toch slim om deze op de zijkant van jouw band nog even te checken.
Wanneer winterbanden Duitsland

Of toch All season banden in Duitsland?

Heb je bijvoorbeeld geen winterbanden? Of wil je toch jouw All Season banden in Duitsland gebruiken? Dat kan! Sinds 2017 is de regelgeving in Duitsland wel aangescherpt. Momenteel heb je altijd in Duitsland All Season banden met het bovenstaande sneeuwvloksymbool nodig.

Wel is er één uitzondering op de regel. Tot 31 september 2024 worden in Duitsland banden met alleen M+S ook nog geaccepteerd, Dit geldt wel alleen als deze banden geproduceerd zijn voor 31 december 2017. Is de band dus na 2017 geproduceerd dan heeft jouw All Season band het sneeuwvloksymbool nodig. Dit kun je checken aan jouw DOT-code op de band, eindigt jouw DOT-code op 17 dan kun je hem nog gebruiken.

Wil je meer weten over All season banden in Duitsland, lees dan onze volledige blog hierover. hier vetellen we alles over: welke banden je nodig hebt in Duitsland, wat de risico’s zijn als je geen All Season banden in duitsland hebt en geven we tips over deze soort banden.

Zijn sneeuwkettingen naast winterbanden verplicht in Duitsland?

Sneeuwkettingen zijn nooit verplicht als het niet staat aangegeven met het hiervoor bedoelde verkeersbord. Zie je geen bord? Dan mag het bij sneeuw ook, mits je niet harder dan 50km per uur rijdt en ze monteert op ten minste twee wielen die jouw auto aandrijven. Heb je nog geen sneeuwkettingen? Dit is op skivakantie, vooral als je ver de bergen in rijdt, zeker een must. Bekijk hier verschillende sneeuwkettingen.

Winterbanden met sneeuwkettingen in Duitsland

Hoe oud mogen winterbanden zijn in Duitsland?

In Duitsland zijn er geen specifieke wetten met betrekking tot de leeftijd van jouw winterbanden en wanneer je deze moet wisselen. Dit betekent dat er geen maximum aantal jaren is vastgelegd waarin winterbanden moeten worden vervangen, dit hangt in Duitsland af van de staat van jouw banden.

Het bandenprofiel is een belangrijk meetelement hiervoor. De minimale profieldiepte voor winterbanden bedraagt ​​in Duitsland 1,6 mm, maar om een ​​optimale grip en veiligheid te garanderen wordt aanbevolen om winterbanden te vervangen wanneer het profiel kleiner is dan 4 mm.

Rijden zonder winterbanden in Duitsland? Let op boetes en verzekeringen!

Naast dat het rijden zonder winterbanden gevaarlijk kan zijn en ongelukken kan veroorzaken, kan je hier in Duitsland ook nog eens een flinke boete voor krijgen. Als je op de verkeerde banden rijdt, kun je een boete ontvangen van 60 euro. Belemmer je door jouw verkeerde banden ook nog is het verkeer? Dan staat hier ook nog een boete van 80 tot 120 euro op. Naast deze boetes krijg je voor het negeren van rijden met winterbestendige banden ook nog is één strafpunt, bij 18 strafpunten kan je zelfs je rijbevoegdheid kwijtraken in Duitsland. Wil je meer weten over de verkeersboetes in Duitsland? Lees dan de volgende blog; Verkeersboetes Duitsland.

Tot slot, stel dat je in een ongeval terecht komt. Dan kun jij zonder je winterbanden zelfs deels aansprakelijk gesteld worden, zelfs als je niet schuldig bent. Wij raden dus aan om in ieder geval in de winter met de goede winterbanden te gaan rijden in Duitsland.

Met de auto naar Duitsland

Nu je weet wanneer en welke winterbanden je nodig hebt in Duitsland. Is het van belang dat je je ook weet wat er voor de rest nog allemaal verplicht in jouw auto in Duitsland is. Weet je dat al? Neem dan nog een kijkje naar onze blog over alle verkeersregels in Duitsland. Zo weet je zeker dat je helemaal klaar bent om op vakantie naar Duitsland te gaan!

Meer weten over winterbanden in Nederland of Europa?

Ga je ook nog op vakantie naar andere landen of weet je niet meer precies wanneer winterbanden in andere landen dan Duitsland verplicht zijn? Lees dan alles wat je moet weten over winterbanden in Nederland en Europa in onze ultieme winterbanden gids: Wanneer winterbanden wisselen.

Wil je alles weten voor als jij met de auto naar Duitsland gaat, zoals wat verplicht is in Duitsland of alle verkeersregels? Lees dan onze blog met checklist en alles wat je moet weten voor een zorgeloze reis.

Bekijk ook eens: