autoonderhouden.nl

Teveel olie in auto, kan dit kwaad?

Teveel olie in je auto? Lees hier wat de gevolgen zijn voor je auto en hoe je dit probleem verder kan oplossen!

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Waar dient de olie in je auto eigenlijk voor?

Om het probleem ‘teveel olie in je auto’ te tackelen gaan we eerst dieper op de functie van de olie in. Want wat is nou het belang van olie in je motor? Net zoals ons hart bloed nodig heeft om soepel te werken, heeft de motor van je auto olie nodig om goed te kunnen functioneren. Die olie fungeert als een soort smeermiddel, waardoor alle bewegende delen van de motor soepel kunnen bewegen zonder vast te lopen of te slijten. Het beschermt de motor ook tegen schade die kan ontstaan door wrijving en hitte.

Maar hierbij geldt een belangrijke regel: alles met mate. Als je te veel olie toevoegt aan de motor, kan dat problemen veroorzaken, bijvoorbeeld het brandend oliepeil lampje. In plaats van de motor te helpen, kan een overvloed aan olie juist schadelijk zijn. Het is dus essentieel om de juiste hoeveelheid olie te gebruiken, zodat de motor op zijn best kan presteren en niet onnodig belast wordt.

Wat gebeurt er als je teveel olie in de motor doet?

Een motorblok is ontworpen om een specifieke hoeveelheid olie te bevatten. Dit zorgt voor optimale smering en prestaties van je auto. Als je de juiste hoeveelheid olie gebruikt, functioneert de oliepomp efficiënt en kan de motor de ideale oliedruk handhaven. Wanneer je teveel olie in je auto doet, een veelvoorkomende fout tijdens het verversen van olie wanneer je even niet oplet, kan het oliesysteem niet meer naar behoren werken.

Als de motor draait, stijgt de temperatuur in het motorblok, wat ook de temperatuur van de olie verhoogt. Bij een te hoge druk in het blok wordt overtollige olie gedwongen uit het systeem te ontsnappen via de carter ontluchting. Dit is een speciaal onderdeel dat is bedoeld om de druk binnen de grenzen te houden wanneer de motor opwarmt. De carter ontluchting, die meestal is aangesloten op de luchtinlaat van de motor, zorgt ervoor dat overtollige lucht uit het carter wordt gepompt. Wanneer er teveel olie aanwezig is, kan het zijn dat ook de olie wordt afgevoerd via deze ontluchting. Dit kan ervoor zorgen dat er olie mee wordt gepompt in de verbranding van de benzine. Dit zal je zeker gaan merken als je onderweg bent, want dit al de motor niet optimaal laten lopen.

Risico’s voor teveel olie in je auto

Het hebben van te veel olie in je auto kan verschillende risico’s met zich meebrengen. Onderstaand hebben we een aantal mogelijke problemen opgesomd die je kan gaan ervaren

  1. Hoge oliedruk: Een overvloed aan olie kan leiden tot een verhoogde oliedruk in het systeem. Dit kan schade veroorzaken aan afdichtingen, pakkingen en andere onderdelen die niet zijn ontworpen om met dergelijke druk om te gaan.
  2. Schuimvorming: Teveel olie kan de motorolie doen laten schuimen. Schuim in de olie kan de smerende eigenschappen verminderen omdat luchtbellen de vorming van een efficiënte oliefilm tussen bewegende onderdelen belemmeren.
  3. Oververhitting: Een teveel aan olie kan de motor oververhitten. Als er te veel olie is, kan deze niet effectief worden gekoeld, wat kan leiden tot oververhitting van de motor.
  4. Verhoogd brandstofverbruik: Een overmaat aan olie kan de draaiende weerstand in de motor vergroten, waardoor het brandstofverbruik kan toenemen. Dit zal je dan ook gaan merken in je portemonnee.
  5. Schade aan katalysator: Te veel olie kan leiden tot olieverbranding in de verbrandingskamer, wat op zijn beurt schadelijk kan zijn voor de katalysator en andere onderdelen.

Oorzaken van teveel olie in auto

Te veel olie in een auto kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende reden is het per ongeluk overvullen van de motorolie tijdens een olieverversing. Als je meer olie toevoegt dan nodig is, kan dit leiden tot te hoge olieniveaus. Het kan hierbij ook voorkomen dat je niet weet hoeveel olie er precies in de motor moet. Elke auto type heeft namelijk een verschil aan olie nodig. Kijk dus altijd eerst goed na hoeveel olie er in je auto moet.

Daarnaast kunnen lekkages in het oliesysteem ook bijdragen aan een teveel aan olie. Als er ergens in het motorblok of de olieleidingen een lek optreedt, kan er extra olie in het systeem terechtkomen. Het is daarom belangrijk om regelmatig het oliepeil te controleren en ervoor te zorgen dat het binnen het aanbevolen bereik blijft om mogelijke problemen te voorkomen.

Hoe kan je herkennen dat je teveel olie in je auto hebt?

Misschien heb je het zelf al gemerkt, maar er kunnen verschillende problemen optreden waaraan je kan herkennen dat er teveel olie in je motorblok zit. Komen de volgende symptomen dus overeen met wat je nu ervaart met je auto? Dan kan het zo maar eens zijn dat je teveel olie in je auto hebt. De makkelijkste manier om dit probleem te herkennen is wanneer het lampje op je dashboard gaat branden. Daarnaast kan de auto wat ‘raarder’ gaan doen dan normaal. Dit kan zijn dat die wat schokkerig rijdt en minder goed optrekt.

Daarnaast kan je teveel olie in je auto herkennen door blauwe of grijze rook die uit de uitlaat komt. Dit komt doordat er teveel olie wordt verbrand. Als laatst kan je het probleem herkennen wanneer de auto opeens te warm wordt of ongewone geluiden gaat maken. Mocht je dus een van deze problemen herkennen dan raden we je aan om de oliepeil zo snel mogelijk te controleren. Zo kan je schade aan de motor voorkomen.

Hoe controleer je het oliepeil?

Om te controleren of er te weinig of teveel olie in je auto zit kan je het olie gaan peilen. Om dit goed uit te voeren hebben we onderstaand stappenplan opgesteld:

  1. Parkeren op een vlakke ondergrond: Zorg ervoor dat je auto op een horizontaal oppervlak staat. Mocht dit niet zo zijn dan zal je verkeerde metingen krijgen.
  2. Motor uitschakelen en laten afkoelen: Zet de motor uit en wacht enkele minuten om de olie de kans te geven terug te vloeien naar het carter.
  3. Open de motorkap en zoek de oliepeilstok: open de motorkap van je auto en zoek de oliepeilstok. De oliepeilstok heeft meestal een opvallend handvat (geel gekleurd) en bevindt zich vaak in de buurt van de motor. Trek de peilstok er helemaal uit.
  4. Veeg de peilstok af: Gebruik een schone doek of papieren handdoek om de peilstok volledig schoon te vegen, zodat het niet de oude olie bevat. Alleen hierdoor kan je een nauwkeurige meting krijgen.
  5. Plaats de peilstok terug en trek hem er opnieuw uit: Steek de peilstok terug in de peilstokbuis en trek hem er dan weer uit.
  6. Controleer het oliepeil: Op de peilstok bevinden zich meestal markeringen voor het minimum- en maximumniveau. Het oliepeil moet zich tussen deze twee markeringen bevinden voor een goed niveau.
  7. Olie bijvullen indien nodig: Als het oliepeil onder het minimumniveau ligt, voeg dan olie toe volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Giet de olie langzaam in kleine hoeveelheden en controleer regelmatig het peil.
  8. Sluit de motorkap: Nadat je het oliepeil hebt gecontroleerd en eventueel olie hebt toegevoegd, sluit je de motorkap stevig.

Het verminderen van olie uit je olieblok

Mocht je erachter komen dat je teveel olie in je olieblok hebt, dan kan je dit zelf verminderen. Let wel op, want dit kan een klus zijn die meer geschikt is voor iemand die hier dagelijks mee bezig is. Het is dus eerder raadzaam om je auto langs de garage te brengen. Mocht je zelf een beetje handig zijn, dan kan je dit ook zelf uitvoeren door de afrapplug van de oliepan los te draaien. Pas wel op, want de olie komt er gelijk uitstromen.

Hoeveel olie moet er in mijn auto?

De hoeveelheid olie die je auto nodig heeft, hangt af van het specifieke model en de motor. De exacte specificaties voor oliecapaciteit staan meestal vermeld in het instructieboekje van je voertuig. Dit is een advies vanuit de fabrikant. Mocht je het dus niet weten dan is dit een manier om erachter te komen. Een andere manier om erachter te komen hoeveel olie er in je auto moet is deze website te gebruiken. Hierbij kan je je kenteken invullen, waarna je een advies krijgt over hoeveel olie je auto precies nodig heeft en welke olie geadviseerd is.

Bekijk ook eens: