autoonderhouden.nl

Help, mijn auto lekt olie!

Lekt jouw auto olie? In deze blog lees je alles over wat jij moet doen als jouw auto olie lekt. We geven oorzaken, oplossingen en tips, zodat jij precies weet wat je moet doen in het geval van olielekkage!

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Hoe herken ik een auto olielek?

Door het komen op deze blog, heb je vast het idee dat jouw auto olie lekt. Waarschijnlijk gaat het om de lekkage van jouw motorolie. Dit is namelijk een van de meest voorkomende vloeistoflekkages bij auto’s. Er zijn meerdere aanwijzingen die erop wijzen dat jouw auto olie lekt.

  1. Je kan een olielek heel makkelijk herkennen aan oliedruppels die onder je auto liggen of zelfs een olievlek onder jouw auto.
  2. Je kan ook een olielek vaststellen als er motorolie op jouw motorblok olie ziet zitten.
  3. Je oliepeil lampje is gaan branden
  4. Tot slot, hebben veel nieuwe auto’s een beschermplaat onder hun motor. Deze beschermplaat vangt lekkende olie op, het nadeel hiervan is dat het wel verborgen blijft. Om hier achter te komen moet je dus regelmatig jouw oliepeil controleren. Komt jouw oliepeil na het bijvullen onder de juiste hoeveelheid voordat je 1000 kilometer hebt gereden, dan heb je waarschijnlijk een lek. Lees hier alles over olie peilen en het bijvullen van motorolie. Pas wel op dat je jouw motorolie niet meteen na het rijden bijvult.

Een olielek hoeft trouwens niet altijd over motorolie te gaan. Vaak kun je aan de kleur herkennen welk soort olie er uit jouw auto lekt. Motorolie heeft altijd een donkere kleur. Als jouw lekkende olie een lichte kleur heeft, dan is er sprake van een andere soort olie, zoals bijvoorbeeld stuurbekrachtigingsolie, versnellingsbakolie, remolie of kan het zelfs om een koelvloeistof lekkage gaan. In dit geval kun je het beste jouw lek laten vaststellen bij een expert of garage.

Auto olie lekt

Wat zijn de oorzaken van een motorolie lek?

Er zijn erg veel verschillende oorzaken van olielekkage. Voor motorolielekkage is het meestal een probleem met de pakking. Alle motoren hebben pakkingen die de onderdelen afdichten. Wanneer de afdichting door veroudering of uitdroging verslijt, lekt er olie uit en ontstaan ​​er lekkages. Er zijn enkele afdichtingsfouten die kunnen leiden tot olielekkage.

  1. Lekkende Koppakking;
  2. Lekkende klepdekselpakking;
  3. Lekkende oliecarterpakking.

Naast kapotte, versleten of droge afdichtingen kunnen er ook defecte nokkenasafdichtingen, krukasafdichtingen, turbo’s, leidingen zijn of een kapotte bobine: lees hier over bobine vervangen. Het kan ook nog zijn dat een steenmarter leidingen heeft doorgeknaagd: hoe je dit voorkomt lees je in onze blog steenmarter verjagen.

Als jouw auto olie lekt, is het belangrijk om dus eerst uit te zoeken wat de oorzaak is. Als je handig genoeg bent kun je hier zelf achter komen, dit werkt als volgt: maak als eerste de onderkant van jouw auto helemaal schoon. Rij daarna een kort stukje om te zien waar de olie als eerste terecht komt en waar dus het lek zit. Als je het na deze methode nog niet zeker weet, is het een goed idee om het te laten controleren door een expert of jouw garage.

Hoe los ik mijn lekkage op?

Zodra je de locatie van de olielek dus heeft gevonden, kun je actie gaan ondernemen. Sommige kleine lekkages kunnen vaak eenvoudig verholpen worden met middelen zoals ‘leakstop’ verkrijgbaar bij garages en online. Meng deze additieven eenvoudig door jouw olie. De grote Teflon-moleculen in deze middelen sluiten de slijtageplekken. Daarnaast zijn de afdichtingen in de pakkingen flexibeler gemaakt om een ​​betere afdichting te bieden en olielekkage te voorkomen in de toekomst.
Let wel op! Zorg er bij aankoop voor dat je de juiste toevoegingen bestelt. Als je per ongeluk het verkeerde middel in de verkeerde olie doet, kan dat juist extra schade veroorzaken.

Lekt jouw motorolie nog steeds na het gebruik van additieven? Dan wordt het tijd om onderdelen te vervangen. Weet je welke onderdelen de oorzaak zijn en ben je handig genoeg? Dan kun je dit eventueel zelfs doen. Ben je toch niet helemaal zeker van je zaak? Schakel dan de hulp in van een garage of expert in.

Is het gevaarlijk dat mijn auto olie lekt?

Lang rijden met lekkende olie kan op korte termijn voor grote problemen zorgen. Er is niet genoeg olie om de draaiende delen in de motor te smeren, wat kan leiden tot “vastlopen”. Ook kan het zijn dat de tandriem plakkerig is door lekkende olie. Hierdoor wordt het tandriemrubber aangetast en slijt het sneller, waardoor de kosten verder stijgen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Ook zijn olielekken slecht voor het milieu. Gemorste olie vervuilt het grondwater en schaadt de natuur.

Het is dus verstandig dat je niet lang doorrijdt met een auto die olie lekt. Ook al Is het niet mogelijk om het lek direct te repareren? Zorg er dan gewoon voor dat er genoeg olie in jouw auto zit, zodat je kunt doorrijden naar uw bestemming of de garage en laat vervolgens de lekkage zo snel mogelijk repareren. Het is hierbij niet bevordelijk om teveel olie in je auto te hebben.

Hoe voorkom ik dat mijn auto olie gaat lekken?

In principe kun je niet heel veel doen aan het lekken van jouw olie, echter kunnen we wel wat tips geven waardoor je het enigszins kan voorkomen:

  1. Draai je bouten van de motor nog is aan. Onvoldoende aangedraaide schroeven kunnen ertoe leiden dat de pakking kromtrekt, scheurt of barst en dus begint te lekken.
  2. Mijdt aanrijdingen, dit klinkt natuurlijk heel logisch maar het gevolg van een aanrijding met vreemde voorwerpen of obstakels kan snel leiden tot schade aan het oliecarter.
  3. Tot slot, mijdt overmatige trillingen. Als je over slechte wegen rijdt kunnen naast dat de onderdelen van de ophanging (lees hier over de gevolgen en oplossingen van een problemen met de ophanging) defect raken, ook bepaalde bevestigingen losraken. Waardoor jouw auto olie kan gaan verliezen.

Bekijk ook eens: