autoonderhouden.nl

Help mijn auto lekt koelvloeistof, wat te doen bij lekkage?

Heb jij last van een koelvloeistof lekkage of heb je deze nog niet kunnen opsporen? Lees hier alles over wat je moet doen als jouw auto koelvloeistof lekt.

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Waarom is koelvloeistof zo belangrijk? (hoe werkt het koelsysteem)

Heb jij een koelvloeistof lekkage of moet je die nog opsporen? Voor we je vertellen hoe je deze koelvloeistof lek kan verhelpen, is het handig om te weten hoe koelvloeistof werkt. Koelvloeistof is belangrijk omdat het de warmte afvoert uit jouw motor, het bevriezen en koken van de vloeistof voorkomt, het bescherming biedt tegen roest, en jouw waterpomp smeert. Het speelt dus een cruciale rol bij het houden van een optimale temperatuur van jouw motor en beschermt tegen schade door oververhitting. Regelmatig onderhoud aan de koelsysteem en het gebruik van de juiste koelvloeistof zijn daarom essentieel voor een goede werking van jouw koelsysteem. Als jouw auto koelvloeistof lekt kan dit dus een erg groot probleem zijn.

Wat zijn de tekenen van een koelvloeistoflek?

Er zijn heel veel symptomen waardoor jij jouw koelvloeistof lekkage kan opsporen. De symptomen van een koelvloeistof lek zijn vaak wel afhankelijk van de omvang en locatie van het lek. Er zijn wel een paar tekenen die je mogelijk herkent als jouw auto koelvloeistof lekt.

 • Te hoge motortemperatuur: Een van de eerste en logische tekenen van een koelvloeistof lek is een verhoogde motortemperatuur. Als jouw motor heter wordt dan normaalgesproken en jouw thermometer rood kleurt, kan dit wijzen op een koelvloeistof lekkage.
 • Zichtbare lekken: Controleer regelmatig jouw koelvloeistofreservoir en alles hieromheen op zichtbare tekenen van lekken. Koelvloeistof is meestal licht van kleur (vaak groen, roze of oranje) en heeft een zoete geur, waardoor hij makkelijk te herkennen in. Ook kun je altijd even onder jouw auto kijken en zoeken een lek of naar een plasje koelvloeistof of druppelende koelvloeistof vanuit de motor.
 • Witte rook uit uitlaat: Heb jij opeens heel veel witte rook uit jouw uitlaat? Dan kan jij ook last hebben van een koelvloeistof lekkage, deze rook ontstaat namelijk als er in de verbrandingskamer van jouw auto koelvloeistof lekt. Bij het starten van de motor kan het uitlaatgas een zoete geur of witte rook afgeven. Is dit jouw probleem? Lees dan onze blog: witte rook uit uitlaat.
 • Regelmatig laag koelvloeistofpeil: Als je jouw koelvloeistof vaak moet bijvullen, kan het zijn dat jouw auto koelvloeistof lekt. Controleer jouw koelvloeistofpijl regelmatig en hou bij of hij niet te snel leeg gaat.

Als je een koelvloeistof lekkage vermoedt of hebt gevonden, is het belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Als het koelvloeistof lek blijft zitten, kan het de motor oververhitten en dit resulteert in ernstige motorschade.

Potentiële oorzaken van dat jouw auto koelvloeistof lekt

Een koelvloeistof lekkage kan verschillende oorzaken hebben. Als jij jouw koelvloeistof lekkage gaat opsporen is het slim om bij deze onderdelen te beginnen met controleren. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Radiatorschade: Radiator kan beschadigd zijn door steenslag, roest of veroudering. Als er een lek in jouw radiateur zit, kan er koelvloeistof uit lekken. Daarnaast kan een lek ook ontstaan door een probleem met de radiatordop. Als deze niet meer goed sluit of beschadigd is, lekt jouw auto ook koelvloeistof.
 • Versleten of beschadigde koelvloeistofslangen: de koelvloeistofslangen in jouw motor verplaatsen de vloeistof tussen verschillende componenten van het koelsysteem, zoals de radiator, waterpomp en motor. Versleten, kapotte of beschadigde koelspiralen kunnen ervoor zorgen dat jouw auto koelvloeistof lekt.
 • Een defecte koppakking: De koppakking vormt een afdichting tussen de cilinderkop en het motorblok. Door een beschadigde koppakking kan koelvloeistof de verbrandingskamer binnendringen, waardoor lekkages en witte uitlaatgassen ontstaan.
 • Lekkende waterpomp: De waterpomp is verantwoordelijk voor het circuleren van koelvloeistof door het koelsysteem. Als jouw waterpomp versleten is of een defecte onderdeel heeft, kan dit ook zorgen voor een koelvloeistof lekkage.
 • Een defecte warmtewisselaar: De warmtewisselaar is belangrijk voor de warmteoverdracht tussen de motor en de koelvloeistof. Als deze wisselaar beschadigd of kapot is, kan deze koelvloeistof lekken.

Gevolgen van een koelvloeistof lekkage

Het is erg belangrijk dat jij zo snel mogelijk jouw koelvloeistof lekkage gaat opsporen en voorkomt. Een koelvloeistof lek kan namelijk verschillende erge gevolgen hebben voor jouw voertuig. Ten eerste kan jouw motor natuurlijk veel sneller oververhit raken, wat uiteindelijk kan leiden tot motorschade en zelfs het afslaan van de motor tijdens het rijden. Deze oververhitte motor kan onder andere zorgen voor vervorming van de cilinderkop, schade aan de koppakking of vervorming van andere motoronderdelen.

Ten tweede kan jouw auto veel minder goed presteren, de motor kan afslaan, vermogen verliezen en zelfs kuren krijgen zoals haperen en trillen. Tot slot kan je ook nog problemen met het verwarmingssysteem krijgen, hier wordt koelvloeistof namelijk ook voor gebruikt. De koelvloeistof lekkage kan ervoor zorgen dat je verwarming niet werkt en hierdoor eventueel verdere airco/verwarming problemen krijgt.

Doorrijden met een koelvloeistof lekkage

Het is dus zeker niet aan te raden om door te rijden met een koelvloeistof lekkage. Dit kan zoals hierboven beschreven staat namelijk ernstige gevolgen veroorzaken. Daarom raden wij aan om zo snel mogelijk jouw koelvloeistof lekkage te gaan opsporen en te verhelpen. Dit kan met onze onderstaande tips zelf thuis, maar als je wat minder handig bent kun je dit ook aan jouw garage vragen. In dit geval moet je nog wel kort even naar jouw garage rijden bijvoorbeeld, kan dit? Dat lees je hieronder.

Kan ik een heel kort stukje rijden met een koelvloeistof lek?

Als je last hebt van een kleine lek dan kan je bijvoorbeeld kort naar huis of naar jouw garage rijden. Wij raden aan dit alleen te doen als je echt geen andere optie hebt. Zorg er wel voor dat voor je op de weg gaat jouw koelvloeistofreservoir helemaal vol bijvult en dat je jouw motor niet onnodig gaat verwarmen. Rij bij voorkeur ook pas op een koude dag of tijdstip en zorg dat jouw motor lekker koud is als je jouw auto start. Wij adviseren om niet langer te rijden dan 15 minuten. Maar dit blijft een afweging van jouw auto, koelvloeistof lek en wat je aandurft met jouw auto.

Koelvloeistof lekkage opsporen, hoe doe je dat?

Het opsporen van een koelvloeistoflek kan enige inspanning vergen en soms best lastig zijn, maar hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om jouw koelvloeistof lekkage te gaan opsporen:

 1. Controleer visueel: Bekijk eerst jouw motor goed. Open de motorkap en zoek naar eventuele zichtbare tekenen van lekkage. Denk hierbij aan natte plekken, vloeistofdruppels, witte vlekken of een plek van gedroogde koelvloeistof. Controleer hierbij vooral de onderdelen genoemd bij het kopje: Potentiële oorzaken van dat jouw auto koelvloeistof lekt. Maar vooral in het kort de radiator, de slangen, de waterpomp en de aansluitingen op lekken.
 2. Controleer het koelvloeistofniveau zonder te rijden: Controleer het niveau van jouw koelvloeistofreservoir met een tijdje er tussen zonder dat je gereden hebt. Als het niveau daalt zonder te rijden, kan dit wijzen op een vloeistoflekkage in de buurt van het reservoir.
 3. Controleer op witte uitlaatgassen: Als je auto witte uitlaatgassen produceert die zoet ruiken, kan dit zoals eerder benoemd wijzen op een lek in het koelsysteem en dan ligt het vaak aan een defecte koppakking. Controleer in dit geval dus jouw koppakking.
 4. Controleer op de verwarming: Heb je nog steeds jouw koelvloeistof lekkage niet kunnen opsporen? Dan kan het nog liggen aan jouw verwarming. Controleer of de verwarming goed werkt en of er een sterke geur van koelvloeistof aanwezig als je hem aanzet. Is dit het geval? Dan is er sprake van een lek in de buurt van de verwarming onderdelen.

Nog steeds niets kunnen vinden? Dan is het slim om een professionele monteur of garage jouw koelvloeistof lekkage te laten opsporen. Zij hebben namelijk de expertise, kennis en vaak de benodigde apparatuur zoals een koelsysteem(druk)tester om jouw lek snel en gemakkelijk vast te stellen.

Koelvloeistof lekkage zelf verhelpen stappenplan

Nu je het jouw koelvloeistof lekkage hebt kunnen opsporen. Is het tijd om hem te dichten. Let wel op, hoe je jouw koelvloeistof lek kunt stoppen, hangt wel af van de specifieke oorzaak en de ernst van het lek. Hier zijn in ieder geval enkele stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw auto niet meer koelvloeistof lekt.

 • Stopleak-producten: Er zijn verschillende stopleak-producten die zijn ontworpen om kleine koelvloeistoflekken te stoppen. Deze producten kun je aan de koelvloeistoffen toegevoegen om kleine scheuren en lekken in koelsystemen te dichten. Deze producten werken helaas alleen bij kleine koelvloeistof lekkage.
 • Speciale afdichtingsmiddelen: Voor grotere lekkages zijn ook speciale afdichtingsmiddelen verkrijgbaar, zoals lekkages van koppakkingen en scheuren in radiateurs en motorblokken. Deze producten zijn gemaakt om lang mee te gaan en helpen bij het dichten van grote lekken. Het moet worden aangebracht volgens de instructies van de fabrikant.
 • Vervang beschadigde onderdelen: Als het lek wordt veroorzaakt door ernstige schade aan onderdelen zoals de radiator, waterpomp of radiatorslangen, moet je deze beschadigde onderdelen waarschijnlijk vervangen. In dit geval is het raadzaam om een ​​professionele monteur te raadplegen om een ​​juiste diagnose te stellen voordat je onnodige dingen gaat vervangen of en de onderdelen verkeerd vervangt.

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van lekdichtende producten of kitten vaak een tijdelijke oplossing is. Het kan kleine lekken helpen dichten en de situatie tijdelijk oplossen, maar dit maakt jouw auto wel extra gevoelig dat hij alweer koelvloeistof lekt. Het is daarom altijd aan te raden om jouw koelvloeistof lekkage goed te gaan opsporen en het probleem op de juiste manier op te lossen.

Koelvloeistof bijvullen

Heb je jouw lek gerepareerd? Dan is het tijd om als laatste jouw koelvloeistof bij te vullen. Weet je nog niet helemaal hoe je dit doet? Lees dan onze blog: koelvloeistof bijvullen. Hier lees je alles over: waar, wanneer, hoe, waarom en hoeveel je jouw koelvloeistof bijvult. Daarnaast leggen we ook uit welke koelvloeistof je nodig hebt en geven we wat extra tips.

Mocht je de koelvloeistof niet zelf kunnen bijvullen, dan kan je dit ook altijd laten doen tijdens een kleine beurt in de garage.

Welke vloeistoffen kunnen nog meer lekken uit mijn auto

Heb je jouw koelvloeistof lek of lekkage nog niet kunnen opsporen? Dan kan het ook nog zijn dat iets anders in jouw auto lekt. Zo kan jouw auto ook motorolie lekken. Hoe je dit herkent lees je in die blog, verder kan het ook nog zijn dat jouw remvloeistof lekt en jij die remvloeistof moet bijvullen. Tot slot willen wij ook nog meegeven dat je jouw vloeistoffen beter niet kan bijvullen of controleren als jouw auto warm is. Hoe dit zit lees je in onze blog over: olie direct bijvullen na het rijden.

Bekijk ook eens: