autoonderhouden.nl

Waar moet ik opletten bij het koelvloeistof bijvullen?

Brand jouw koelvloeistof symbool op jouw dashboard? Lees hier alles over koelvloeistof zelf, het controleren, bijvullen, mengen en handige tips.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Wat is koelvloeistof?

Brand jouw koelvloeistof symbool? Voordat jij jouw koelvloeistof kan gaan bijvullen, mengen en controleren leggen we graag uit wat het is: Koelvloeistof, ook wel motorvloeistof of antivries genoemd, is een vloeistof die wordt gebruikt in het koelsysteem van jouw motor om de motor op optimale temperatuur te houden en oververhitting te voorkomen.

Koelvloeistoffen bestaan ​​meestal uit een mengsel van water en additieven. Water helpt warmte van de motor te absorberen en af ​​te voeren, en additieven verbeteren de koelvloeistofprestaties. Deze additieven bevatten vaak stoffen die corrosie voorkomen, afzettingen verminderen en het kookpunt van vloeistoffen verhogen, zodat ze efficiënt kunnen werken in de motor bij hoge temperaturen. Een belangrijke eigenschap van koelvloeistoffen is dat ze een lager vriespunt hebben dan water vandaar ook de naam Antivries. Dit voorkomt dat het koelsysteem bij lage temperaturen bevriest, wat de motor kan beschadigen. Door antivries met de koelvloeistof te mengen, blijft het koelsysteem ook bij lage temperaturen goed werken.

Wat is het verschil tussen koelvloeistof en antivries?

Koelvloeistof en antivries worden vaak door elkaar gebruikt en kun je ook samen bijvullen, maar verwijzen altijd naar dezelfde vloeistof. Koelvloeistof is namelijk de algemene term voor het mengsel van water en antivriesadditieven dat in het koelsysteem van de motor wordt gebruikt. Antivries is dus een speciaal ingrediënt in de koelvloeistof dat voorkomt dat vloeistoffen in de motor bij lage temperaturen bevriezen.

Waarom heeft jouw auto koelvloeistof nodig?

Jouw motor heeft koelvloeistof nodig om de motortemperatuur te regelen en bijvoorbeeld oververhitting te voorkomen. Hier zijn vier redenen waarom koelvloeistof bijvullen essentieel is voor de werking van jouw motor:

 1. Warmteafvoer: Koelvloeistof circuleert door het koelsysteem van de motor en absorbeert de warmte die opgewekt is tijdens het rijden. Deze warmte wordt vervolgens overgebracht naar de radiator waar het wordt afgevoerd door convectie (warmtestroom) en luchtstroom.
 2. Het voorkomt oververhitting: oververhitting van een motor kan ernstige schade veroorzaken, zoals smeltende onderdelen, vervorming van de cilinderkop en zelfs motorstoringen. De koelvloeistof voorkomt deze oververhitting door de motortemperatuur in te perken.
 3. Bevriesbescherming: Bij koud weer kan water in het koelsysteem van de motor bevriezen, waardoor scheuren in het motorblok en andere onderdelen kunnen ontstaan. Door het antivriesstofje in de koelvloeistof, wordt het vriespunt verlaagd en wordt voorkomen dat de koelvloeistof bevriest, waardoor de motor ook in koude omstandigheden kan blijven draaien.
 4. Corrosiebestendigheid: Door koelvloeistof te mengen met additieven die corrosie voorkomen en de interne componenten van het koelsysteem beschermen. Dit helpt de levensduur van de motor en een motorprestaties op niveau te houden.

Wanneer koelvloeistof bijvullen? (koelvloeistof controleren)

Door jouw koelvloeistof te controleren kun je supermakkelijk erachter komen of je deze moet bijvullen of niet. Daarnaast kun je het ook heel makkelijk weten als jouw koelvloeistof bijvullen symbool toont op jouw dashboard. Weet je niet hoe deze eruit ziet? Scroll dan even naar onder. Hier volgt in ieder geval alvast een mini stappenplan hoe jij jouw koelvloeistof kan controleren, zodat jij precies weet wanneer jij jouw koelvloeistof moet bijvullen:

 1. Zorg ervoor dat de motor koud is: Let op, je kunt het koelvloeistofpeil alleen controleren als de motor koud is. Dit voorkomt namelijk eventuele brandwonden en zorgt sneller voor nauwkeurige metingen.
 2. Open de motorkap en zoek het koelvloeistofreservoir: dit is meestal een transparant reservoir en heeft duidelijke “MAX”- en “MIN”-lijnen. Let wel op, verwar dit reservoir niet met het reservoir waar je jouw remvloeistof bijvult. Hieronder zie je een foto van het reservoir en het bijbehorende koelvloeistof symbool. Wil je zeker weten dat je waar je jouw koelvloeistof moet bijvullen? Lees dan het kopje hieronder.
 3. Niveaucontrole: kijk gemakkelijk door de transparante container om jouw koelvloeistofniveau te controleren. Als het peil tussen de markeringen “MAX” en “MIN” ligt, hoef je niks bij te vullen. Als het niveau te laag is en dus onder de “MIN”-lijn ligt, is het pas nodig dat jij jouw koelvloeistof gaat bijvullen. Is de remvloeistof na het bijvullen snel weer leeg? Dan kan dit komen door een lek (of zelfs door steenmarters) controleer in dit geval je leidingen voor het bijvullen.
Koelvloeistof bijvullen symbool
Koelvloeistof symbool op de dop van het koelvloeistofreservoir.

Waar koelvloeistof bijvullen?

Kun je aan de hand van bovenstaande informatie het koelvloeistof reservoir nog niet vinden? Geen probleem dit is best logisch aangezien de exacte locatie van het koelvloeistofreservoir per voertuigmodel en fabrikant kan verschillen, maar er zijn over het algemeen een paar plaatsen waar jij het kunt vinden:

 1. In de buurt van de grille: Bij sommige voertuigen bevindt het koelvloeistofreservoir zich achter de grille. Open de motorkap en vind de doorzichtige brandstoftank met deksel (zie bovenstaande foto).
 2. Aan de zijkant van de motorruimte: Het koelvloeistofreservoir bevindt zich ook vaak aan de zijkant van de motorruimte. Controleer daarom de zijkanten van de motorruimte en onthoud hierbij dat hij meestal dichter bij de voorkant van het voertuig zit.
 3. Als je jouw koelvloeistofreservoir nog steeds niet kunt vinden, raadpleeg dan de handleiding van jouw auto of google jouw auto indeling. De handleiding bevat gedetailleerde informatie en illustraties die u de exacte locatie van het koelvloeistofreservoir kunnen vertellen.

Koelvloeistof bijvullen symbool

Vaak hoef je niet eens jouw koelvloeistof zelf te controleren. Zo geeft een dashboardlampje aan wanneer er te weinig koelvloeistof in jouw auto zit. Het symbool voor het bijvullen van koelvloeistof kan variëren per voertuigtype en fabrikant, maar wordt meestal weergegeven in de vorm van een thermometer die omhoog wijst vanuit een water(tank). Daarnaast kan het koelvloeistof symbool ook aangeduid worden door de woorden “COOLANT” of “ENGINE COOLANT”.

Koelvloeistof bijvullen symbool
Koelvloeistof bijvullen symbool

Tot slot kan het pictogram ook verschijnen als een afbeelding van een motor of radiateur met een pijl die naar de radiateur wijst. Specifieke markeringen kunnen enigszins verschillen van voertuig tot voertuig. Dus als je het echt niet zeker weet, kun je het beste de gebruikershandleiding van jouw auto erbij pakken.

Hoe vaak koelvloeistof bijvullen?

Hoe vaak je jouw koelvloeistof moet bijvullen, kan natuurlijk afhangen van veel factoren. Zoals bijvoorbeeld jouw voertuig, de kwaliteit van jouw koelsysteem en jouw rijomstandigheden. Het is daarom in ieder geval een goed idee om het koelvloeistofpeil regelmatig te controleren, bijvoorbeeld tijdens het routine-onderhoud van jouw voertuig of als je toevallig de motorkap open hebt, het kost immers maar een blik.

Een goede vuistregel is: controleer het koelvloeistofpeil minimaal één keer per maand. Hierdoor merkt je namelijk snel eventuele wijzigingen, lekken of andere problemen. Vind je een koelvloeistof lekkage? Lees dan alles in onze blog hierover. Het is daarnaast ook belangrijk en vooral nuttig om het koelvloeistofpeil te controleren voordat je aan lange reizen of ritten begint. Deze regel geldt al helemaal als je met warm weer of naar een warm land op vakantie gaat.

Als je merkt dat jij regelmatig jouw koelvloeistof moet bijvullen of controleren, is het mogelijk dat het koelsysteem bijvoorbeeld lekt of niet goed werkt. Door een lek kan koelvloeistof eventueel zelfs in de verbranding kamer komen. Heb je problemen met een koelvloeistof lek? Dit kan je bijvoorbeeld merken aan dat er witte rook uit jouw uitlaat komt. In dit geval is het verstandig om onze blog hierover te lezen en indien nodig actie te ondernemen.

Kan je koelvloeistof bijvullen met warme motor?

Kortgezegd: nee, het is niet aan te raden om koelvloeistof bij te vullen en zelfs te controleren als jouw motor nog warm is van het rijden. Dit komt omdat het koelsysteem onder hoge druk kan komen te staan bij een warme motor ​​en de koelvloeistof zelf natuurlijk ook heet kan zijn, het zelfde geldt bij motorolie bijvullen met een warme motor. Dit kan resulteren in brandwonden, maar natuurlijk ook in onbetrouwbare waarden bij het controleren van jouw koelvloeistof. Daarom bevelen wij aan om na het uitzetten van jouw auto je minimaal 30 minuten wacht voordat je jouw koelvloeistofpeil gaat controleren en indien nodig bijvullen.

Tot slot, als je jouw koelvloeistofreservoir meteen na het rijden opent is er ook een kans dat door de druk er warme vloeistof op jouw kan komen. Wacht dus echt op het afkoelen en draag indien gewild bescherming.

Welke koelvloeistof heeft mijn auto nodig?

Om te bepalen welk type koelvloeistof jouw auto nodig heeft, kunt je het beste de informatie in jouw gebruikershandleiding van jouw voertuig lezen. Hierin staat namelijk gedetailleerde informatie over het type koelvloeistof en de aanbevolen specificaties/inhoud van de juiste koelvloeistof voor jouw voertuig.

Er zijn in ieder geval drie meest voor komende koelvloeistoffen: zoals op basis van organische zuurtechnologie (OAT), hybride organische zuurtechnologie (HOAT) en op ethyleenglycol gebaseerde koelvloeistof. Uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde effect alleen werkt de ene net iets beter in jouw motor.

Kan je soorten koelvloeistof mengen?

Over het algemeen raden wij het mengen van verschillende soorten koelvloeistoffen af, omdat verschillende soorten koelvloeistoffen niet geschikt aan elkaar zijn en dit kan tot ongewenste reacties kunnen leiden. Elk type koelvloeistof heeft namelijk specifieke chemische samenstellingen en eigenschappen.

Door verschillende soorten koelvloeistoffen te mengen, kunnen de additieven in de vloeistof met elkaar gaan reageren, waardoor afzettingen, sedimenten en zelfs verstoppingen in het koelsysteem kunnen ontstaan. Dit belemmert dan de warmteoverdracht, vermindert de efficiëntie van het koelsysteem en verhoogt het risico op oververhitting van jouw motor.

Als jij jouw koelvloeistof gaat bijvullen, is het dus altijd het beste om de aanbevolen koelvloeistof voor jouw auto bij te vullen. Om erachter te komen welke dat is kun je zoals eerder benoemd het beste in de gebruikershandleiding van jouw voertuig of fabrikant lezen.

Kun je koelvloeistof mengen en bijvullen met water?

Ja, koelvloeistof kan worden gemengd met water. Bij het bijvullen of onderhoud van het koelsysteem van een voertuig is het gebruikelijk om de koelvloeistof met water te mengen. Er zijn bijvoorbeeld ook heel veel koelvloeistoffen die in geconcentreerde vorm wordt verkocht en deze moeten zelfs voor gebruik met water worden verdund. echter staat dit dan duidelijk aangegeven op de verpakking.

Koelvloeistof bestaat over het algemeen ook uit een verhouding van 50% koelvloeistof en 50% water. Deze verhouding zorgt namelijk voor een optimale bescherming tegen vorst bij koud weer en tegen oververhitting bij warm weer. Het mengen van koelvloeistof met iets meer water heeft veel voordelen. Ten eerste verhoogt het de warmtecapaciteit en het kookpunt van de vloeistof, waardoor de motor beter bestand is tegen oververhitting. En ten tweede verlaagt het ook het vriespunt en voorkomt het dat jouw koelvloeistof bevriest als het heel koud is.

Waar moet je op letten bij het mengen van jouw koelvloeistof met water

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten bij het mengen van koelvloeistof met water. Hieronder volgen wat aandachtspunten:

 1. Zo is het belangrijk gedestilleerd water te gebruiken en geen kraanwater. Kraanwater kan namelijk mineralen, chemicaliën en andere verontreinigingen bevatten die jouw koelsysteem kunnen beschadigen of roest kunnen veroorzaken. Gedestilleerd water daarentegen is vrij van deze stoffen en kan jouw koelsysteem beter beschermen.
 2. Water bijvullen is een tijdelijke oplossing. Is je koelvloeistof bijna leeg en heb je even geen koelvloeistof? Dan is water en zelfs een beetje kraanwater een goede tijdelijke oplossing, maar zorg dan later wel dat je na het mengen ook weer koelvloeistof bijvult. Zodat je niet te veel water erin gooit en je wel genoeg percentage koelvloeistof door jouw koelsysteem hebt lopen.

Stappenplan koelvloeistof bijvullen

Nu we alles weten over koelvloeistof is het tijd om deze bij te vullen. Begint jouw koelvloeistof symbool te branden op jouw dashboard? Dan is het tijd om jouw koelvloeistof bij te vullen. Het koelvloeistof bijvullen is in ieder geval niet heel veel verschillend van het motorolie bijvullen Hieronder lees je in acht stappen hoe je dit eenvoudig doet:

Koelvloeistof bijvullen in 8 stappen

 1. Zorg ervoor dat jouw motor is afgekoeld. Voor je kan beginnen is het is belangrijk om ongeveer een half uur te wachten tot jouw motor volledig is afgekoeld. Zodat je veilig het koelvloeistofniveau controleert en bijvult. Dit voorkomt namelijk brandwonden bij eventuele druk en mogelijke schade aan het koelsysteem.
 2. Open de motorkap en zoek het koelvloeistofreservoir. Het koelvloeistofreservoir bevindt zich meestal aan de zijkant van de motorruimte en heeft een dop met het koelvloeistof symbool van een radiator erop. Raadpleeg indien nodig het kopje hierboven: ‘waar koelvloeistof bijvullen?’ of de handleiding van jouw auto voor de exacte locatie.
 3. Controleer het koelvloeistofniveau. Begin met het nogmaals controleren van het huidige niveau van jouw koelvloeistof in het reservoir. Het niveau zou tussen het minimum- en maximummerkteken moeten liggen. Als het niveau te laag is, moet je inderdaad jouw koelvloeistof bijvullen.
 4. Gebruik de juiste koelvloeistof. Zorg ervoor dat je de juiste soort koelvloeistof gebruikt die geschikt is voor jouw auto. Om hier achter te komen kun je het beste de handleiding lezen of het navragen bij jouw garage.
 5. Vul voorzichtig bij. Nu je jouw koelvloeistoftank heb gevonden kun je gaan bijvullen. Verwijder voorzichtig de dop van het koelvloeistofreservoir dus nadat de motor is afgekoeld en laat eventuele druk rustig ontsnappen. Gebruik een indien nodig een koelvloeistof schenktrechter om jouw nieuwe koelvloeistof geleidelijk aan jouw reservoir toe te voegen, zodat het reservoir niet overloopt en je niet knoeit. Vul de vloeistof bij tot het niveau tussen het minimum- en maximummerkteken ligt.
 6. Sluit het reservoir goed af: Plaats de dop stevig terug op het koelvloeistofreservoir en zorg ervoor dat deze goed vastzit, soms hoor je zelfs klik.
 7. Controleer op lekkages: Nadat je de koelvloeistof hebt bijgevuld, is het belangrijk om voor de zekerheid even te controleren op eventuele lekkages rond het reservoir. Controleer daarnaast ook op lekkages onder de auto nadat je een tijdje hebt gereden.
 8. En dat wat het bijvullen van jouw koelvloeistof. Vergeet alleen jouw motorkap niet dicht te doen ;).

Vul jouw koelvloeistof veilig bij

Het bijvullen van koelvloeistof is een eenvoudige taak, maar het is belangrijk om dit wel secuur en veilig te doen. Als je twijfelt aan je eigen kunnen of het liever aan professionals overlaat, kun je altijd jouw garage het laten doen. Wil je het extra veilig doen? Dan kun je nog onderstaande voorzorgsmaatregelen nemen:

 1. Zorg dat je de motor helemaal is afgekoeld. Dit voorkomt druk in de tank en eventuele brandwonden of andere gevaarlijke situaties.
 2. Draag handschoenen: dit voorkomt aanraking met chemicaliën en eventueel warme vloeistoffen.
 3. Gebruik een trechter en voorkom morsen. Dit kan namelijk roest en witte rook uit uitlaat veroorzaken.
 4. Tot slot, blijf secuur en geconcentreerd op het bijvullen, dan kan er niks mis gaan!

Bekijk ook eens: