autoonderhouden.nl

Steenmarter in je auto? Zo kun je hem verjagen!

Last van een steenmarter in jouw auto en wil je hem verjagen? Lees hier alles over de marter en onze tips om het te verjagen.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Voor je ze gaat verjagen: Wat zijn marters (ook wel steenmarters)?

Voordat we vertellen hoe jij steenmarter kan verjagen, kijken we eerst even naar wat de marter eigenlijk is: De marter ook wel steenmarters genoemd, is een middelgroot roofdieren en is lastig te verjagen. De steenmarter uit de familie van de marter heeft een slankere bouw en een stevigere staart en ziet er als volgt uit:

Steenmarter verjagen

De steenmarter heeft een kenmerkende vacht die een mengeling is van bruine, gele en witte kleuren en een kenmerkende witte nekvlek zoals ook op de foto hierboven. Ze zien er erg schattig uit maar hebben scherpe klauwen en tanden die perfect zijn aangepast voor hun rooftochten. De steenmarter is voornamelijk ‘s nachts actief, heeft een uitstekend reukvermogen en kan uitstekend in bomen klimmen en is soms lastig marters te verjagen.

Waarom zit de steenmarter zo graag in jouw auto?

Steenmarters hebben snel de neiging om onder jouw motorkap te kruipen en daar grote schade aan te richten. Er zijn verschillende redenen waarom de marters zich aangetrokken voelen tot auto’s:

 • Ten eerste door warmte en beschutting: Steenmarters zoeken vaak warme, beschutte plekjes op om te rusten en te schuilen, dit kan in huizen, holletjes en tuinen zijn maar dus ook evengoed auto’s. De motorruimte van een auto heeft namelijk ideale omstandigheden voor steenmarters, vooral tijdens het koude seizoen.
 • Ook komen ze af op geur: Steenmarters zijn nieuwsgierige dieren die worden aangetrokken door ongebruikelijke geuren, die zij interessant vinden. Zo houdt de marter van de motorruimte door de geuren van rubber, olie en andere stoffen die in het voertuig aanwezig zijn. Een voordeel, omdat de steenmarter zo goed kan ruiken, is hij ook makkelijk te verjagen door geuren. Dit lees je verder in deze blog.

Helaas verstopt de steenmarter zich niet alleen onder de motorkap, het kan namelijk ook verschillende onderdelen van jouw auto (expres) beschadigen. De marter kan kabels, slangen, isolatie en andere leidingen doorknagen, wat leidt tot storingen, gevaarlijke situaties en reparaties. Dit kan al snel leiden tot aanzienlijke kosten voor jou, het is dus erg belangrijk dat jij jouw steenmarter op tijd gaat verjagen.

Wat is het gevaar van steenmarters in jouw auto?

Het gevaar van steenmarters in je auto is dus voornamelijk de schade die ze kunnen veroorzaken, het is dus van groot belang dat je ze blijft verjagen. Hieronder vind je nog enkele potentiële risico’s als er een Marter in jouw auto leeft:

 1. Elektrische storingen: Steenmarters hebben de neiging om kabels en elektrische bedrading in jouw motorruimte door te bijten. Dit kan leiden tot elektrische storingen, zoals kortsluiting, uitval van verlichting, dat jouw auto niet start of zelfs het onverwacht uitvallen van belangrijke systemen tijdens dat je aan het rijden bent.
 2. Ook kunnen marters mechanische problemen veroorzaken: Als steenmarters bijvoorbeeld rubberen onderdelen of slangen in de motorruimte beschadigen of doorbijten, kan dit leiden tot lekkages van vloeistoffen zoals koelvloeistof, remvloeistof of motorolie lekt. Dit kan de prestaties van de auto beïnvloeden en in sommige gevallen gevaarlijke situaties veroorzaken zoals dat je remmen het niet meer doen. Lees in het geval van beschadigde remvloeistofbuizen onze blog over remvloeistof bijvullen.
 3. Tot slot brandgevaar: Steenmarters kunnen zelfs brand veroorzaken. Doordat de marters jouw kabels doorbijten kunnen hierdoor vonken ontstaan. Dit is vooral gevaarlijk als er brandbare vloeistoffen aanwezig zijn. Dit kan namelijk resulteren in een brand in jouw motor. Wat naast ernstige schade aan jouw auto, mogelijk zelfs jouw persoonlijk in gevaar kan brengen.

Gelukkig zijn marters over het algemeen niet agressief naar mensen toe, maar let wel op! Ze kunnen defensief reageren als ze zich bedreigd voelen of als je de steenmarter gaat verjagen. Dit kan in het ergste geval leiden tot bijtwonden of krassen van de steenmarter in jouw auto.

Is een marter doden illegaal?

Ja, het is in Nederland verboden om zonder toestemming een marter of steenmarter, te doden in plaats van verjagen. Marters worden beschermd door de Nederlandse Flora- en Faunawet (nu opgenomen in de Natuurbeschermingswet). Dit betekent dus dat het illegaal is om deze dieren te doden, te vangen of opzettelijk schade toe te brengen, gelukkig is dit ook helemaal niet nodig! In deze blog lees je hoe je legaal jouw steenmarter kan verjagen.

Het doel van deze wet is om het aantal marters te behouden en zijn leefgebied te beschermen. In Nederland worden conflicten tussen mensen en steenmarters meestal opgelost door voorzorgsmaatregelen te nemen en ze simpelweg te verjagen.

Welke maanden zijn steenmarters actief?

Steenmarters zijn in principe het hele jaar door actief in auto’s overal in Nederland, maar er zijn wel momenten/seizoenen dat marters sneller onder de motorkap auto’s kruipen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het weer en het broedseizoen van de marters. Over het algemeen zijn er gelukkig maar enkele maanden dat steenmarters vaak in auto’s worden gezien:

 • Zomer: in juli begint de marter met paren tot augustus. De marters zoeken hierbij warme veilige plekken, dit kunnen ook auto’s zijn.
 • Herfst: In de herfst, meestal van september tot november, zijn steenmarters actiever, aangezien zij zich moeten voorbereiden op de winter. Dit kan ertoe leiden dat ze ook op zoek gaan naar een warme en beschutte plek onder de motorkap van een auto. Of op geur eten gaan zoeken en hierbij de geuren in jouw auto verwarren.
 • Winter: Tot slot tijdens de wintermaanden (december tot en met februari) kunnen steenmarters vaak op zoek zijn naar warmte en beschutting. De motorruimte van jouw auto biedt dan een uitnodigende omgeving.

helaas zijn steenmarters het hele jaar door in auto’s te vinden, maar het is belangrijk om in deze bovenstaande tijden extra voorzichtig te zijn, omdat ze dan dus actiever zijn en sneller onder de motorkap van jouw auto kunnen kruipen.

Welke auto’s zijn gevoelig voor marters?

In principe kan en kruipt een steenmarter onder de motorkap van elke auto, ongeacht welk merk of model het is. Ze zijn niet specifiek gericht op een bepaald merk of soort auto. Wel zijn er een paar dingen die een auto extra aantrekkelijk maken voor steenmarters en de marter dus alleen maar uitnodigen in plaats van verjagen. Hieronder geven we graag een paar ontwerpkenmerken waarvan bekend is dat ze meer uitnodigend zijn voor marters. Enkele voorbeelden zijn:

 • Voertuigen met open motor: Bij voertuigen met een open motorcompartiment met een ruimte tussen de carrosserie en de motorkap, kan de steenmarter gemakkelijk binnendringen in de motor.
 • Dit zelfde geldt voor auto’s met veel ruimte en schuilplaatsen: Auto’s met ingewikkelde motoren met bijvoorbeeld veel schuilplaatsen zoals nissen en open plekjes kunnen ook snel een aantrekkelijke schuilplaats zijn voor de steenmarter.
 • Auto’s met veel draden en leidingen: Auto’s met veel open draden, slangen en leidingen onder de motorkap. Dit nodigt de marter uit om los te kunnen gaan.
 • Auto’s met biologisch afbreekbare materialen: sommige auto’s gebruiken biologisch afbreekbare materialen zoals soja of zelfs olie voor bedrading, smering en isolatie. Deze materialen kunnen snel steenmarters aantrekken omdat ze voor hun interessante geuren afgeven.

Heeft jouw auto al een keer eerder marters gehad? Verwijder dan de geur of neutraliseer deze met geuren die ze vies vinden (lees hieronder). Steenmarters ruiken ook elkaars geur en willen deze graag verjagen. Een steenmarter zal flink losgaan in jouw motor om de geur van eerdere steenmarters te verwijderen, dit zal resulteren in nog meer schade dan de eerste keer marters.

Wat te doen tegen steenmarters? Waar heeft een marter een hekel aan?

Er zijn veel manieren hoe jij jouw steenmarter kan verjagen. De marter heeft namelijk een hekel aan veel dingen zoals bepaalde geuren en geluiden. We leggen de genoemde punten verder onderin de blog uitgebreid uit. Dit is wat marters over het algemeen niet leuk vinden en helpt verjagen:

 • Sterke geuren: De marter heeft een gevoelig reukvermogen en heeft vooral een hekel aan geuren die sterk zijn. Geuren die ze niet leuk vinden, zijn bijvoorbeeld de geuren van mottenballen, ammoniak, pepermuntolie, citroengeur en bleekmiddel. Door deze geuren bij je auto te plaatsen, voorkom je al een stuk eerder dat steenmarters in jouw auto gaan zitten.
 • Geluid: Steenmarters zijn gevoelig voor specifieke hoge frequenties die voor mensen onhoorbaar zijn. Er zijn apparaten op de markt die ultrasone golven uitzenden en hiermee de marter kunnen verjagen. je kunt deze apparaten eenvoudig in de buurt van jouw auto installeren.
 • Fel licht: Steenmarters worden ook vaak gestoord door fel licht. Door simpel wat lampen of spotjes op je auto te zetten, kan dit al steenmarter overlast verjagen en voorkomen.
 • Fysieke barrières: Dit klinkt heel logisch maar het helpt! Plaats fysieke barrières rond jouw auto, zoals roosters, gaas of speciale marterbeschermingsproducten. Dit kan voorkomen dat steenmarters jouw motorruimte binnendringen. Let wel op! Zorg er wel voor dat het hek of rooster stevig vastzit en dat er geen openingen zijn waar de marter doorheen kan glippen. Als dit wel lukt, maakt die de plek voor de steenmarter namelijk extra fijn.

Niet elk middel is helaas 100% effectief, aangezien steenmarters slimme en aanpassende dieren zijn. Een combinatie van afschrikmiddelen en voorzorgsmaatregelen werkt daarom het beste. Dit kan de aanwezigheid van steenmarters rond jouw voertuig sterk verminderen en de beesten zelfs verjagen.

Marter gevonden? Zo kun je hem verjagen

Heb je een marter gevonden? Hieronder volgt een stappenplan hoe je de steenmarter of jouw marter veilig kan verjagen:

 1. Raak niet in paniek: Het is natuurlijk even schikken, maar het is belangrijk om je hoofd koel te houden. Jouw paniek kan de marter onrustig maken en kan hierdoor ook agressieve reacties uitlokken.
 2. De marter storen: probeer voorzichtig de steenmarter te hinderen en te verstoren om hem uit de auto te krijgen. Dit kun je makkelijk doen door hard te toeteren, jouw deur te openen en hard te sluiten of jouw motor te starten.
 3. Zet je auto open: Open alle ramen, motorklep en deuren in jouw auto. Zo geef je de marters alle ruimte om te ontsnappen.
 4. Is de marter weg? Controleer dan nu jouw auto op schade: Inspecteer jouw auto en vooral de motorruimte zorgvuldig op schade. Controleer hierbij alle bedrading, slangen en isolatie op bijtwonden of andere tekenen van schade. En doe hier indien nodig iets aan.
 5. Verwijder vervolgens de geur van de steenmarter: Zoals eerder genoemd kunnen steenmarters elkaar ook aantrekken met geuren, verwijder daarom deze geur. Zodat deze marters niet meer terug komen. Je kunt bijvoorbeeld geurzakjes gebruiken met mottenballen, ammoniak of speciale marterspray middelen (lees het kopje: Steenmarter verjagen met geur).
 6. Neem voorzorgsmaatregelen: Om toekomstige problemen naast door de geur nog meer te voorkomen kun je onderstaande kopjes ook nog toepassen. Lees bijvoorbeeld steenmarters verjagen met geluid of blokkades.

Als je merkt dat de marter in jouw auto deze niet wil verlaten, of als je niet zeker weet hoe je met de situatie moet omgaan. Is het wellicht een goed idee om contact op te nemen met een professionele verdelger voor verdere hulp of tips.

Steenmarter of marter verjagen met geluid

Het gebruik van geluid om steenmarters te verjagen is een van de effectiefste methodes die er zijn. De steenmarters hebben namelijk erg gevoelige oren. Er zijn veel gespecialiseerde apparaten, zoals ultrasone repellers verkrijgbaar die geluidsgolven uitzenden die niet waarneembaar zijn voor mensen, maar vervelend zijn voor de marters. Op deze site vind je meer dan 90 marterafschermingen, je hebt al goede geluidsensoren voor een paar tientjes.

Deze kleine apparaatjes kunnen worden geplaatst op zolders, garages, schuren en andere ruimtes waar steenmarters veel voorkomen, maar dus ook in auto’s. De afschermingen zullen herhaaldelijk geluiden maken die de marters storen en ervoor zorgen dat ze dat gebieden vermijden. Helaas varieert de effectiviteit wel af en toe. Sommige marters raken na verloop van tijd namelijk gewend aan geluiden en zo worden ze snel minder gevoelig voor deze methode. Daarom kan een combinatie van afschrikkende maatregelen zeker geen kwaad, hieronder hebben we nog twee oplossingen waarmee je steenmarters kan verjagen.

Steenmarter of marter verjagen met geuren of anti-marters spray

Er zijn verschillende geuren die vaak worden gebruikt om iris af te weren.

 • Anti-marters spray: Voor ongeveer 20 euro heb je anti-marter spray in huis. Dit verjagende goedje spray je gemakkelijk met de instructie in de handleiding in jouw auto.
 • Ammoniak: een in ammoniak gedrenkte doek of wattenbolletje kan ook goed helpen om marters te verjagen. De sterke geur van ammoniak kan de beesten afschrikken en weghouden van jouw auto.
 • Afweermiddelen zoals mottenballen: marters kun je makkelijk verjagen met de geur van insectenwerende middelen met in het bijzonder mottenballen of iets met citroen geur. Je kan deze geur makkelijk plaatsen in de buurt van ingangen of ergens in jouw motor, pas wel op voor brandgevaar!

Tot slot willen we nog even meegeven dat je wel voorzichtig moet zijn bij het gebruik van geur en gif. Sommige geuren zijn ook onaangenaam en ongezond voor de mens. Houd ze dus uit de buurt en bewaar/plaatst ze in een goed geventileerde ruimte. Bovendien kan een marter na verloop van tijd gewend raken aan bepaalde geuren, dus het kan nodig zijn om de geur regelmatig op te frissen of te veranderen om hem wel succesvol te verjagen.

Steenmarter en marter verjagen met fysieke blokkades

Je kan de marter het fysiek ook moeilijk maken door hem te verjagen met fysieke blokkades. Zo kun de openingen van jouw auto dichten met gaas of ander materiaal. Daarnaast kun je ook matten van gaas onder jouw auto leggen, dit kun je makkelijk zelf maken. Hier is een klein voorbeeld van een marterafscherming. Tot slot kun je ook nog in je motor voorzorgsmaatregelen nemen, zo bestaan er beschermslangen voor jouw bedrading. Hierdoor beperkt je de schade als er toch een steenmarter in jouw auto komt.

Extra tips om steenmarter te verjagen en te voorkomen in jouw auto!

Tot slot geven we graag nog een paar tips zodat jij jouw marter en steenmarter nog sneller kan verjagen.

 1. Voorkom voedsel in de buurt van jouw auto: Steenmarters worden aangetrokken door voedselresten of afval in de buurt van je auto of huis, en dan moet je ze onnodig verjagen. Zorg er daarom voor dat jij en jouw buren geen voedselbronnen in de omgeving hebben. Bewaar daarnaast ook geen voedsel met een lekkere geur in jouw auto.
 2. Reparatie van schade: Heb je al schade van steenmarters? Zorg er dan voor dat je de schade zo snel mogelijk herstelt. Naast dat het repareren van bedrading, isolatiemateriaal en andere beschadigde onderdelen kan voorkomen dat steenmarters opnieuw worden aangetrokken door de geur, is het ook super onveilig om te rijden met marter schade.
 3. Regelmatige controle: Blijf regelmatig controleren op tekenen van steenmarters in en rondom je auto, vooral als jouw buren hier ook al last van hebben gehad. Hoe eerder je het vind, hoe sneller je jouw steenmarter of marter kan verjagen en verdere problemen/schade te voorkomen.

Bekijk ook eens: