autoonderhouden.nl

Mijn auto start niet, oorzaken en oplossingen

Start jouw auto niet meer? Lees hier alles over de oorzaken, oplossingen en tips, zodat jij jouw auto weer kan starten.

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Mijn auto start niet meer

Niks is vervelender dat je in de auto stapt en dat jouw auto niet meer start. Er zijn heel veel verschillende redenen waarom een ​​auto ineens niet meer wil starten. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken beschreven. Natuurlijk wordt er ook uitgelegd hoe jij het probleem kunt oplossen. Het is echter altijd een goed idee om eerst de accu van uw auto te controleren. De meeste startproblemen worden namelijk veroorzaakt door de accu.

Er zijn zes dingen nodig om een ​​verbrandingsmotor te laten draaien. dit zijn:

 1. brandstof: benzine, diesel of gas
 2. Aandrijving: voor het afstemmen van bewegende delen
 3. Energie: elektrische ontstekingsstroom voor de werking van de startmotor
 4. Lucht: Creëert een mengsel van lucht en brandstof
 5. Olie: smering van bewegende delen
 6. Water: om de motor te koelen.

Als al één van deze systemen uitvalt, valt de hele motor uit. Het is dus van belang dat al deze factoren werken anders start jouw auto niet.

Auto doet helemaal niks bij het starten

Draai jij jouw autosleutel om en gebeurt er niets? Geen motorgeluid en geen verlichting in de auto. In dat geval, is het waarschijnlijk de accu en hierdoor werkt onder andere jouw startmotor en/of bougie niet. Het kan ook zijn dat je kabels zijn doorgeknaagd door een marter, lees hiervoor onze blog: steenmarter verjagen.

De startmotor is een van de minder besproken onderdelen van de auto, omdat het geen onderdeel is dat regelmatig moet worden onderhouden. Starters zijn echter essentieel en het heeft voldoende stroom nodig. Soms raakt de accu echter leeg of nemen de prestaties om verschillende redenen af, waardoor de starters of bougies de auto niet meer kunnen starten. Hieronder lees je hoe je dit kan oplossen.

Accu herstarten met startkabel

De eerste oorzaak van dat jouw auto niet start kan een stroomverbruiker zijn. Heb je bijvoorbeeld jouw koplampen laten branden of heb je te lang geluisterd naar jouw autoradio? In dit geval is de batterij van jouw auto leeg. Dit kan worden opgelost door startkabels of een accu lader te gebruiken. Als u startkabels gebruikt, moet u stroom krijgen van een andere auto. Je kan ook nog een startbooster of jumpstarter gebruiken dit is een soort draagbare accu die een grote hoeveelheid stroom afgeeft zodat je jouw auto weer kunt starten.

Let wel op! Pas op bij het zelf gebruiken van startkabels. Vooral als jezelf niet voldoende technische kennis hebt om dit 100% veilig te doen. Tegenwoordig zitten nieuwe auto’s namelijk vol met gevoelige, kostbare elektronica. Onjuist gebruik van startkabels kan jouw auto dus ernstig beschadigen. Bovendien, kun je de auto beschadigen die jouw starthulp aanbiedt. Tot slot, mogen elektrische auto’s helemaal geen andere auto’s starten aangezien dit ernstige gevolgen kan hebben voor de elektrische auto.

Auto start niet

Auto maakt tikkend geluid bij het starten

Start jouw auto niet, maar maakt hij wel een tikkend geluid? Dit kan aan twee dingen liggen:

 1. De accu is leeg of defect, probeer in dit geval jouw accu te herstarten. Lees hiervoor het kopje hierboven.
 2. De startmotor defect door slijtage. Werkt je auto nog niet na het gebruik van startkabel? Dan kan het dus aan de startmotor liggen, Je hoort vaak nog wel een tikkend geluid van het relais in de startmotor. Laat in dit geval jouw auto checken door een expert of garage.

Auto start wel, maar slaat niet aan

Auto start niet, maar kun je het startgeluid duidelijk horen? dan is er geen probleem met zowel jouw accu als de starter. Jouw auto start waarschijnlijk niet omdat er een probleem is met jouw motor. Hier zijn veel mogelijke oorzaken voor, maar het meest voor de hand liggende antwoord is dat de motor geen brandstof krijgt, geen lucht, geen vonk, of de samenspel van deze drie factoren is geblokkeerd. Helaas zijn hiervoor dus talloze redenen en vereisen een professionele diagnose in een werkplaats (behalve als je brandstoftank leeg is). Hieronder een aantal oorzaken die in de praktijk nog regelmatig voorkomen:

 1. De auto krijgt geen brandstof omdat de tank leeg is of de brandstofpomp defect is. Controleer in dit geval de brandstofmeter om dit uit te sluiten. Een andere oorzaak is per ongeluk de verkeerde brandstof in jouw tank doen.
 2. Er is geen vonk in de auto door een kapotte bobine: lees hier over bobine vervangen, defecte sensor of bedrading. Je kunt onder de motorkap kijken of er sporen van steenmarters zijn. Ze houden van kabels en bijten er namelijk graag in. Je herkent een steenmarter ‘aanval’ door kapotte opendraden rondom jouw motorkap.
 3. Andere oorzaken kunnen een gebarsten motor zijn, een kapotte EGR-klep of de startonderbreker herkent de sleutel om de een of andere reden niet. In dit geval kun je het beste een expert of garage inschakelen.

Auto start niet en geluid klinkt steeds langzamer

Ook hierbij is mogelijk jouw batterij accu of defect. In feite kun je een defecte startmotor uitsluiten, aangezien het geluid komt doordat deze werkt en draait. Wat je hoort is dat de auto wil starten maar niet kan starten. Het duurt even voordat het opstartgeluid vertraagt. Onvoldoende batterijvermogen om de starter snel genoeg te laten draaien. De accu heeft waarschijnlijk onvoldoende stroom om de startmotor snel genoeg rond te laten draaien om te starten.

Daarnaast kan het probleem niet alleen aan de accu liggen, maar ook bij de dynamo. Een dynamo laadt de accu op tijdens het rijden. De accu zal niet goed kunnen opladen als deze defect is of als je veel korte afstanden rijdt. Check bij deze klachten dus of je de accu kan herstarten en schakel anders experts in of jouw garage.

Auto start niet, maar dashboard lampjes wel

Ook hier kan de accu leeg zijn of kan de starter defect zijn. Accu’s hebben vaak een kleine reststroom om de lampen van jouw dashboard aan te houden. Hiervoor is namelijk niet veel kracht nodig. In dit geval kun je het beste testen of de accu nog voldoende capaciteit heeft. Lees onze tips over het gebruik van startkabels op jouw accu bij het kopje: Accu herstarten met startkabel.

Weet je het nog niet zeker?

Lukt het nog niet om vast te stellen waarom jouw auto niet start? Bel dan met jouw garage of pechhulp.

Bekijk ook eens: