autoonderhouden.nl

Met een accu lader mijn auto opladen, hoe doe ik dat?

Is jouw auto-accu leeg? Laadt deze dan weer op met een accu lader. Lees hier alles over accu laders, hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Wat is een accu lader?

Een accu lader voor een auto is een apparaat dat wordt gebruikt om de accu van een auto op te laden. Deze acculaders zijn ontworpen om alleen te werken op de accu van een auto. Hij heeft namelijk een veel hogere capaciteit dan andere batterijen en elektronische apparaten. Een acculader voor een auto is een handig apparaat om te gebruiken als je jouw auto voor een lange tijd niet gebruikt. Of voor als de accu van jouw auto is leeggelopen wat te zien is aan het acculampje dat brand.

Hoe werkt een accu lader?

Een accu lader voor een auto werkt door geleidelijk elektrische stroom naar de batterij/accu te sturen, waardoor de chemische reactie in de batterij wordt omgekeerd en de batterij wordt opgeladen. Het opladen van een auto-accu kan enkele uren duren. Dit is namelijk afhankelijk van de grootte van de accu en het vermogen van de lader. Dit is een langdurig proces in vergelijking met alternatieven die in een keer heel veel stroom geven aan jouw accu, zoals startkabel of een startbooster/jumpstarter.

Welke soorten accu laders zijn er?

Er zijn verschillende soorten acculaders voor auto’s, waaronder:

 1. Trickle chargers: deze acculaders zijn ontworpen om de accu van een auto langzaam op te laden over een langere periode. Trickle chargers zijn ideaal als je auto voor langere tijd stil staat en de accu niet dagelijks wordt gebruikt.
 2. Snelladers: deze acculaders zijn ontworpen om de batterij van een auto snel op te laden. Snelladers zijn handig als je snel de batterij van je auto moet opladen.
 3. Draagbare acculaders zijn draagbaar en worden gebruikt om de batterij van een auto op te laden als je onderweg bent en geen toegang hebt tot bijvoorbeeld een stopcontact. Dit is de meest voorkomende lader en werkt het beste in het geval van pech.

Naast de verschillende soorten is het belangrijk om een acculader te kiezen, die geschikt is voor de grootte en capaciteit van jouw accu. Een te kleine acculader kan de batterij van je auto niet goed opladen. Terwijl een te grote acculader jouw batterij juist kan beschadigen. Het is daarom ook belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen. Vooral bij het gebruik van een acculader om zo de accu van jouw auto veilig en efficiënt op te laden.

Welke accu lader heeft mijn auto nodig?

Om te bepalen welke acculader je auto nodig heeft, moet je weten wat de capaciteit van jouw accu van je auto is. Dit wordt uitgedrukt in ampère (A). De capaciteit van de accu van een auto kan worden gevonden in de handleiding van de auto of op de accu zelf. Wanneer je op zoek gaat naar een acculader voor je auto, is het belangrijk om een lader te kiezen die geschikt is voor de capaciteit van de accu van je auto.

Een algemene richtlijn voor het kiezen van een acculader voor een auto is om een lader te kiezen die ongeveer 10% van de capaciteit van de accu van je auto kan leveren. Bijvoorbeeld, als de accu van jouw auto een capaciteit heeft van 60 Ampère, dan zou je een acculader moeten nemen die minimaal 6 Ampère (A) kan leveren. Bovendien moet je bepalen welk type acculader geschikt is voor jouw auto. Sommige auto’s hebben een standaardloodzuuraccu, terwijl andere auto’s een AGM-accu, een gel-accu of een lithium-ion-accu hebben. Zorg ervoor dat je een acculader kiest die geschikt is voor het type accu van je auto. Dit vind je gelukkig terug in de handleiding van jouw acculader.

Daarnaast is het sowieso altijd verstandig om de handleiding van de acculader en de handleiding van je auto te raadplegen voordat je begint met het opladen van jouw accu.

Hoelang moet mijn accu opladen?

Hoe lang het duurt om een auto accu op te laden met een acculader, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn de grootte en capaciteit van de accu, de stroomsterkte van de acculader en hoe leeg jouw accu is. In principe duurt het opladen van een auto accu met een acculader enkele uren (ongeveer 6). Een trickle charger, die ontworpen is om de accu langzaam op te laden over een langere periode, kan tot 12 uur lang bezig zijn om een accu volledig op te laden. Een snellader, die ontworpen is om de accu snel op te laden. Zo kan hij jouw accu in 30-60 minuten opladen, maar ze zijn niet geschikt voor regelmatig gebruik. Omdat ze de levensduur van de accu kunnen verkorten.

Let wel op! Bij het gebruik van een acculader is het belangrijk om te weten wanneer jouw accu volledig is opgeladen, omdat overladen de accu kan beschadigen. De meeste moderne acculaders hebben een automatische uitschakelfunctie wanneer de accu volledig is opgeladen. Toch raden wij altijd aan om de handleiding van de acculader te raadplegen. Omdat hier specifieke informatie over de laadtijden en -capaciteiten van de acculader en jouw accu instaat.

Accu lader gebruiken in 7 stappen

Het opladen van een auto accu met behulp van een acculader kan gemakkelijk zijn als je de juiste stappen volgt. Hieronder vind je een stappenplan om een accu lader te gebruiken op een auto:

 1. Zorg ervoor dat de auto uitgeschakeld is en de sleutel uit het contactslot is gehaald.
 2. Zoek de accu van de auto. In de meeste auto’s is de accu onder de motorkap te vinden. Kun je jouw accu niet vinden? Kijk dan even in jouw auto-handleiding.
 3. Sluit de uitstaande acculader aan op de accu van de auto. De meeste acculaders hebben twee klemmen, een rode en een zwarte. Sluit eerst de rode klem aan op de positieve (+) pool van de accu en daarna de zwarte klem aan op de negatieve (-) pool van de accu.
 4. Heb je jouw acculader goed aangesloten? Zet dan de stroom aan. De meeste acculaders hebben een aan/uit-knop of -schakelaar die moet worden ingeschakeld om het opladen te starten.
 5. Wacht tot de accu volledig is opgeladen. De laadtijd kan variëren zoals je hierboven hebt kunnen lezen.
 6. Nadat de accu volledig is opgeladen, schakel je de acculader uit en haal je de klemmen los. Dit doe je in omgekeerde volgorde. Begin dus met de zwarte klem en haal deze los van de negatieve (-) pool van de accu. Haal vervolgens de rode klem los van de positieve (+) pool van de accu.
 7. Controleer nu of jouw accu goed is opgeladen en probeer de auto te starten. Als de auto start, dan is de accu waarschijnlijk goed opgeladen. Als de auto niet start, dan kan het zijn dat de acculader defect is of dat jij jouw accu moet vervangen.

Wat te doen als je auto nog steeds niet werkt na gebruik van een accu lader?

Belangrijk om te onthouden is dat een acculader geen wondermiddel is. Als de accu van je auto niet meer goed werkt of niet meer voldoende energie kan vasthouden, kan het zijn dat deze moet worden vervangen. Ook als de accu herhaaldelijk niet voldoende kan worden opgeladen, kan dit een teken zijn van een defecte accu. In dat geval is het slim om jouw accu te laten checken en eventueel te laten repareren bij jouw garage of expert. Daarnaast kan het niet starten ook aan andere dingen liggen. Lees hier onze blog voor alle eventuele oorzaken: auto start niet!

Andere alternatieven voor een accu lader

Als je auto niet start en je geen acculader bij de hand hebt, zijn er een paar alternatieven voor acculaders. Deze kun je gebruiken om een ​​auto met een lege batterij weer aan de praat te krijgen:

 1. Traditionele startkabels: lees hier alles over startkabels aansluiten.
 2. Startbooster en jumpstarter, een startbooster is een draagbaar apparaat waarmee je een ​​voertuig met een lege accu kan starten, zonder dat een ander voertuig nodig is. Het werkt als een startkabel, maar heeft een interne batterij die kan worden opgeladen via een stopcontact. Ze zijn handig in noodgevallen en zijn er in verschillende soorten voor verschillende voertuigtypes.

Bekijk ook eens: