autoonderhouden.nl

Jumpstarter en startbooster gebruiken, hoe doe ik dat?

Start jouw auto niet? Gebruik dan een startbooster of jumpstarter om jouw auto weer te starten. Hier lees je alles over jumpstarters en startbooster en hoe je ze gebruikt!

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Wat zijn jumpstarters en startboosters?

Een jumpstarter en startbooster is een apparaat dat gebruikt wordt om een auto of ander voertuig met een lege accu te starten, zonder dat er een hulpvoertuig nodig is. Het is eigenlijk een draagbare accu, die je kan aansluiten op jouw lege accu en zo stroom kan leveren om jouw motor te starten. Het is een handig hulpmiddel om een lege accu snel weer op te laden. En hierdoor een goed alternatief voor startkabels.

Wat is het verschil tussen een startbooster en jumpstarter?

Een jumpstarter en een startbooster zijn twee verschillende namen voor in principe hetzelfde apparaat. Daarnaast is het wel mogelijk dat er kleine verschillen zijn in de specificaties van een jumpstarter en een startbooster. Dit ligt vaak aan het merk en het model, maar over het algemeen worden de termen door elkaar gebruikt en verwijzen beide namen naar hetzelfde apparaat.

Hoe werkt een jumpstarter en startbooster?

Een jumpstarter en startbooster werkt op dezelfde manier als een startkabel, namelijk door een tijdelijke elektrische verbinding tot stand te brengen tussen twee accu’s. Het grootste verschil is dus dat je geen hulpvoertuig nodig hebt, omdat de jumpstarter al een accu bevat die voldoende energie kan leveren om jouw motor te starten. Doordat jij jouw startbooster of jumpstarter aansluit op de lege accu en de stroom aanzet, wordt deze stroom overgebracht van de jumpstarter naar de lege accu. Dit zorgt ervoor dat deze accu voldoende energie krijgt om de motor te starten.

Welke booster of starter heb jij nodig?

De startbooster die je nodig hebt, hangt af van het type motor en de grootte van jouw accu. Als algemene richtlijn kun je de volgende regels aanhouden: voor een auto met een benzinemotor, is een startbooster nodig met een vermogen van minimaal 300 tot 400 ampère. Voor een auto met een dieselmotor heb je een startbooster nodig met een vermogen van minimaal 600 tot 800 ampère. Let wel op! Dit zijn slechts richtlijnen en de specifieke vereisten voor jouw auto kunnen dus makkelijk verschillen.

In principe kun je stellen dat hoe groter de motor en accu zijn, hoe meer vermogen de startbooster moet hebben. Zoals eerder benoemd, is het dus belangrijk om de handleiding van de startbooster te lezen om te weten welke specificaties nodig zijn voor jouw auto. In de meeste gevallen staat dit ook aangegeven in de handleiding van je auto. Zorg er hierbij voor dat het aantal ampère overeenkomt tussen jouw accu en startbooster of jumpstarter. Durf je het toch niet helemaal met zekerheid te zeggen? Dan kun je ook bij jouw autogarage of dealer informatie opvragen over welke startbooster het meest geschikt is voor jouw auto.

Jumpstarter en startbooster aansluiten in 10 stappen

Als je de onderstaande stappen volgt weet je zeker dat jij veilig aan de slag gaat tijdens het aansluiten van jouw startkabels. Je kunt hetzelfde stappenplan volgen om een startbooster en jumpstarter op de juiste manier aan te sluiten op een auto. Het is echter wel altijd belangrijk om de specifieke instructies en aanbevelingen van de fabrikant van jouw apparaat te raadplegen. Zo ben je er zeker van dat je deze op de juiste manier aansluit en gebruikt.

  1. Plaats jouw jumpstarter of startbooster op een vlakke en stabiele ondergrond in de buurt van de auto. Zorg ervoor dat het apparaat uit de buurt is van hittebronnen en brandbare materialen.
  2. Zet de schakelaar van de jumpstarter of startbooster in de “off” positie voordat je begint met aansluiten.
  3. Sluit de rode kabel aan op de positieve pool (+) van de accu van de auto.
  4. Sluit de andere rode kabel aan op de positieve pool (+) van de jumpstarter of startbooster.
  5. Sluit de zwarte kabel aan op de negatieve pool (-) van de jumpstarter.
  6. Sluit de andere zwarte kabel aan op een ongeverfd metaaloppervlak in de buurt van jouw accu. Zoek naar een metalen deel dat niet op de batterij zit, maar wel dicht genoeg om de kabel aan te sluiten. Let op! Zorg dat de kabels nooit met de carrosserie van jouw auto is verbonden.
  7. Zet de schakelaar van de startbooster of jumpstarter op de “on” positie.
  8. Start de motor van de auto. Als de motor niet start, wacht dan een paar minuten en probeer het opnieuw.
  9. Als de motor is gestart, laat hem dan een paar minuten draaien om jouw accu op te laden.
  10. Nadat jouw auto gestart is, verwijder je de kabels in omgekeerde volgorde van hoe je ze hebt aangesloten. Dus, eerst de zwarte kabel van het chassis van de auto, dan de zwarte kabel van de jumpstarter, dan de rode kabel van de jumpstarter en tenslotte de rode kabel van de accu.

Wat te doen als je auto nog steeds niet werkt na gebruik de jumpstarter?

Tot slot, is het goed om te weten dat een jumpstarter, startbooster of startkabels niet altijd de oplossing zijn voor een lege accu. Als de accu te diep leeg is, te oud of kapot is. Zal een van deze oplossingen niet voldoende energie kunnen leveren om de motor te starten. In dat geval is het slim om de accu te laten vervangen of te laten repareren bij een garage. Daarnaast kan het niet starten ook aan andere dingen liggen. Lees hier onze blog voor alle eventuele oorzaken: auto start niet!

Andere alternatieven naast startbooster en jumpstarter aansluiten

Er zijn een paar alternatieven voor startboosters en jumpstarters. Die je kunt gebruiken om een ​​auto met een lege batterij weer aan de praat te krijgen:

  1. Traditionele startkabels: lees hier alles over startkabels aansluiten.
  2. Draagbare acculaders: een acculader is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om de accu van een voertuig op te laden. Het apparaat wordt meestal gebruikt wanneer de accu van het voertuig te zwak is om het voertuig te starten of wanneer de accu gewoon moet worden opgeladen.

Bekijk ook eens: