autoonderhouden.nl

Alle Dashboard Lampjes uitgelegd in een overzicht!

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Of je nu een doorgewinterde automobilist bent of net je rijbewijs hebt behaald, het is essentieel om te begrijpen wat de dashboard lampjes je vertellen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten lampjes, hun betekenissen, en waarom het zo belangrijk is om aandacht te schenken aan deze visuele signalen van je auto.

Waarom zijn dashboard lampjes belangrijk?

In de wereld van autorijden vervullen dashboard lampjes een cruciale rol die verder gaat dan alleen maar kleurrijk schijnen op het dashboard. Deze kleine lichtpuntjes fungeren als de boodschappers die ons waarschuwen voor mogelijke problemen en onderhoudsbehoeften in onze auto’s. Ze zijn als de zintuigen van je voertuig, die aangeven wanneer er iets niet helemaal in orde is. Door aandacht te schenken aan deze signalen, kun je proactief handelen en mogelijk grotere problemen voorkomen. Of het nu gaat om motorgerelateerde kwesties, brandstofefficiëntie of veiligheidsaspecten, dashboard lampjes bieden essentiële informatie voor een soepele en veilige rijervaring.

Verschillende kleuren dashboard lampjes

Je herkent ze vast wel, de verschillende kleuren dashboard lampjes. Om de betekenis goed te begrijpen zijn de lampjes onderverdeeld in verschillende betekenissen. Elk kleur lampje heeft zijn eigen betekenis en vereist verschillende acties.

Het klassieke groene lampje is vaak geruststellend; het geeft aan dat alles in orde is en dat je veilig op weg kan gaan. Daarnaast kan het betekenen dat iets is ingeschakeld, zoals de richtingaanwijzers.

Rood daarentegen is vaak synoniem met waarschuwingen en vereist onmiddellijke aandacht. Of het nu gaat om een oververhitte motor of een laag oliepeil, rood vertelt ons dat actie nodig is.

Oranje kan een waarschuwing zijn voor zaken die aandacht verdienen, maar niet kritiek zijn, zoals een naderende onderhoudsbeurt.

Kan je doorrijden bij een brandend dashboard lampje?

Het antwoord op de vraag “kan je doorrijden bij een brandend dashboard lampje” hangt erg af van het specifieke lampje dat oplicht. Sommige lampjes, zoals die voor de handrem of de koplampen, kunnen wellicht wachten tot je op een veilige plek kunt stoppen. Echter, wanneer het gaat om rode lampjes, de kleur van alertheid, is voorzichtigheid geboden. Rood geeft vaak kritieke problemen aan, zoals bovenstaand ook vermeld staat. Voorbeelden hiervan zijn een oververhitte motor of ernstige motorproblemen. In deze gevallen is doorrijden zeker niet verstandig. Je neemt een risico dat kan leiden tot grotere schade en kostbaardere reparaties.

Groene en oranje dashboard lampjes lijken misschien minder dringend dan de opvallende rode waarschuwingen, maar ook deze verdienen de nodige aandacht. Groene lampjes geven doorgaans aan dat een bepaald systeem actief is, zoals de koplampen of richtingaanwijzers. In dit geval kun je over het algemeen doorrijden zonder onmiddellijk te stoppen, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de informatie die het lampje overbrengt.

Oranje dashboard lampjes zijn de waarschuwingslampjes. Ze kunnen duiden op zaken zoals een naderende onderhoudsbeurt, problemen met het uitlaatsysteem of andere aandachtspunten. Hoewel je niet per se direct aan de kant van de weg hoeft te stoppen bij een oranje lampje, is het verstandig om zo snel mogelijk aandacht te besteden aan de melding. Doorrijden met een genegeerd oranje lampje kan op de lange termijn leiden tot ernstigere problemen en hogere reparatiekosten.

Het is verstandiger om aan de kant van de weg te stoppen zodra het veilig is om dit te doen. Negeer de lampjes niet als simpele decoratie, maar beschouw ze als de ‘gezondheidsmonitor’ van je auto. Door tijdig te reageren op de signalen die je auto geeft, voorkom je mogelijk grotere problemen en houd je niet alleen jezelf, maar ook je geliefde voertuig, op de lange termijn gezond en wel. Dus, de volgende keer dat een dashboard lampje begint te knipperen, geef er gehoor aan, parkeer veilig en geef je auto de zorg die het verdient.

Dashboard Lampjes en Milieuvriendelijk Rijden

In de autowereld spelen dashboard lampjes niet alleen de rol van ‘waarschuwers’, maar ze zijn eigenlijk ook goed voor het milieu. Een deel van de groene lampjes vertellen ons dat de auto slim omgaat met energie, zoals wanneer de motor even pauzeert bij het stoplicht. Specifieke oranje lampjes herinneren ons aan kleine verbeteringen, zoals een check-up voor de auto, die niet alleen de levensduur van het voertuig verbetert maar ook de natuur een handje helpt. Dus, dashboard lampjes zijn niet alleen handig voor jou, maar ook voor het milieu.

Betekenissen rode dashboard lampjes

Dashboard lampjes

Accuspanning laag (accu)

accu lampje

Gaat aan wanneer: Het acculampje brand wanneer de accuspanning in de auto te laag is.

Mogelijke oorzaken: Een zwakke accu door veroudering. Problemen met de dynamo of de laadkabels. Continu gebruik van elektronische apparatuur wanneer de motor is uitgeschakeld (zoals het aanzetten van je lampen)

Wat te doen: Start de motor om de accu op te laden. Als het lampje blijft branden, laat dan de accu en het laadsysteem controleren door een monteur. Mocht de accu leeg zijn dan kan je startkabels aansluiten om de auto te starten. Je kan de accu ook opladen met een accu lader.

Mogelijke gevolgen van negeren: Onvoldoende accuspanning kan leiden tot startproblemen en het stilvallen van de auto op ongewenste momenten.

Achterklep open

Dashboard lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje geeft aan dat de achterklep van de auto niet goed gesloten is.

Mogelijke oorzaken: De achterklep is niet correct gesloten of een defecte sensor die aangeeft dat de klep open is.

Wat te doen: Controleer of de achterklep volledig is gesloten. Als het lampje blijft branden terwijl de klep gesloten is, laat dan de sensor inspecteren en repareren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Een niet-gesloten achterklep kan leiden tot onveilige rijomstandigheden en schade aan de klep of andere delen van de auto.

Airbag uitgeschakeld

airbag lampje

Gaat aan wanneer: Als het airbag lampje brandt dan wordt er gewaarschuwd dat de airbag aan de passagierszijde is uitgeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Een defect in het airbagsysteem of een uitschakelschakelaar voor de passagiersairbag is geactiveerd.

Wat te doen: Laat het airbagsysteem zo snel mogelijk controleren door een professional.

Mogelijke gevolgen van negeren: Bij een ongeval kan het uitschakelen van de airbag de bescherming van de passagier verminderen, wat ernstig letsel tot gevolg kan hebben.

Batterij autosleutel bijna leeg

Batterij autosleutel bijna leeg

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de batterij van de autosleutel bijna leeg is.

Mogelijke oorzaken: De batterij in de autosleutel is verouderd. Problemen met de contactpunten in de sleutel.

Wat te doen: Batterij van autosleutel vervangen. Als het lampje blijft branden, laat dan de sleutel inspecteren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Een lege batterij in de autosleutel kan leiden tot het niet goed functioneren van het vergrendelings- en ontgrendelingssysteem van de auto.

Beweegbaar dak storing

Dashboard lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje signaleert een storing in het beweegbare dakmechanisme van de auto.

Mogelijke oorzaken: Technische problemen met het dakmechanisme of sensorstoringen die aangeven dat het dak niet goed gesloten is.

Wat te doen: Raadpleeg de handleiding voor specifieke instructies of laat de storing zo snel mogelijk verhelpen door een specialist.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van deze storing kan leiden tot problemen bij het openen of sluiten van het dak en mogelijke waterschade aan het interieur.

Gordel los

Dashboard lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat een inzittende zijn veiligheidsgordel niet draagt.

Mogelijke oorzaken: Een inzittende heeft de gordel niet omgedaan. In uiterste gevallen zijn er problemen met de gordelsensor.

Wat te doen: Zorg ervoor dat alle inzittenden hun veiligheidsgordels dragen. Als het lampje blijft branden, laat dan de gordelsensor controleren en repareren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Niet dragen van de veiligheidsgordel verhoogt het risico op letsel bij een ongeval.

Handrem aangetrokken

Handrem lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje geeft aan dat de handrem is aangetrokken.

Mogelijke oorzaken: De handrem is handmatig aangetrokken of problemen met de handremschakelaar.

Wat te doen: Controleer of de handrem volledig is losgelaten. Als het lampje blijft branden, laat dan de handremschakelaar controleren en repareren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Rijden met de handrem aangetrokken kan schade aan de remmen veroorzaken en de veiligheid beïnvloeden.

Lane assist uitgeschakeld

Lane assist lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt dat het rijstrookassistentiesysteem is uitgeschakeld.

Mogelijke oorzaken: De bestuurder heeft handmatig het systeem uitgeschakeld of technische problemen met het lane assist-systeem.

Wat te doen: Controleer of het systeem handmatig is uitgeschakeld. Als het lampje blijft branden, laat dan het systeem inspecteren door een professional.

Mogelijke gevolgen van negeren: Uitschakeling van het lane assist-systeem kan leiden tot verminderde rijstrookstabiliteit en veiligheidsrisico’s.

Motor oververhit

motor oververhit lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een oververhitte motor.

Mogelijke oorzaken: Onvoldoende koelvloeistof in het systeem (door bijvoorbeeld koelvloeistof lekkage), defecte waterpomp of thermostaat of problemen met de ventilatoren die de motor koelen.

Wat te doen: Stop onmiddellijk en zet de motor uit. Laat de motor afkoelen voordat je verder gaat rijden. Controleer het koelvloeistofniveau en vul indien nodig bij. Lees in deze blog alles over koelvloeistof bijvullen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een oververhitte motor kan ernstige motorschade veroorzaken, zoals het smelten van pakkingen en kromtrekken van cilinderkoppen.

Motorkap open

Motorkap open

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de motorkap van de auto niet goed gesloten is.

Mogelijke oorzaken: De motorkap is niet correct gesloten of een defecte sensor die aangeeft dat de motorkap open is.

Wat te doen: Controleer of de motorkap volledig is gesloten. Als het lampje blijft branden terwijl de motorkap gesloten is, laat dan de sensor inspecteren en repareren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Een niet-gesloten motorkap kan leiden tot onveilige rijomstandigheden en schade aan de motorkap of andere delen van de auto.

Naderingsalarm voorligger

Naderingsalarm lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat het systeem voor het detecteren van de voorligger een mogelijk risico signaleert.

Mogelijke oorzaken: Onvoldoende afstand tot de voorligger of technische problemen met het naderingsalarm.

Wat te doen: Verhoog de afstand tot de voorligger. Als het lampje blijft branden, laat dan het systeem controleren door een professional.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van het naderingsalarm kan het risico op een botsing met de voorligger vergroten.

Oliepeil laag

oliepeil lampje auto

Gaat aan wanneer: Het oliepeil lampje gaat branden wanneer het olieniveau in de motor te laag is.

Mogelijke oorzaken: Te weinig motorolie in het systeem, een olielek dat de olieniveaus doet dalen of een defecte oliedruksensor die onjuiste informatie geeft.

Wat te doen: Controleer onmiddellijk het olieniveau met de peilstok. Voeg indien nodig olie toe volgens de aanbevelingen in de handleiding. Let er wel op dat je niet teveel olie in je auto doet. Als het lampje blijft branden, raadpleeg dan een monteur om mogelijke lekken of sensorproblemen te verhelpen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Onvoldoende motorolie kan leiden tot oververhitting en ernstige motorschade, wat uiteindelijk tot dure reparaties kan leiden.

Parkeerrem ingeschakeld

Handrem lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje geeft aan dat de parkeerrem is ingeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de parkeerrem of problemen met het parkeerremsysteem.

Wat te doen: Controleer of de parkeerrem volledig is losgelaten. Als het lampje blijft branden, laat dan het parkeerremsysteem inspecteren en repareren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Rijden met de parkeerrem ingeschakeld kan schade aan het remsysteem veroorzaken.

Portier open

Dashboard lampje


Gaat aan wanneer:
Dit lampje waarschuwt dat een van de portieren niet goed gesloten is.

Mogelijke oorzaken: Een portier is niet correct gesloten of defecte deursensors die aangeven dat een portier open is.

Wat te doen: Controleer of alle portieren volledig zijn gesloten. Als het lampje blijft branden terwijl alle portieren zijn gesloten, laat dan de deursensors inspecteren en repareren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Rijden met een open portier kan leiden tot onveilige rijomstandigheden en schade aan de portieren.

Remvloeistof

Remvloeistof lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat het niveau van de remvloeistof te laag is.

Mogelijke oorzaken: Lekkage in het remsysteem of normale slijtage van remblokken die de remvloeistof verbruiken.

Wat te doen: Controleer onmiddellijk het remvloeistofniveau. Vul indien nodig bij met de juiste remvloeistof. Laat het remsysteem inspecteren door een professional.

Mogelijke gevolgen van negeren: Onvoldoende remvloeistof kan leiden tot verminderde remprestaties en verhoogt het risico op ongevallen.

Stuurbekrachtiging uitgevallen

Stuurbekrachtiging lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt dat de stuurbekrachtiging is uitgevallen.

Mogelijke oorzaken: Problemen met de stuurbekrachtigingspomp of gebrek aan stuurbekrachtigingsvloeistof.

Wat te doen: Stop de auto op een veilige plaats of controleer het stuurbekrachtigingsvloeistofniveau en vul indien nodig bij. Laat het stuurbekrachtigingssysteem inspecteren door een professional.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een falende stuurbekrachtiging kan leiden tot moeilijkheden bij het sturen, vooral op lage snelheden.

Stuurvergrendeling ingeschakeld

Stuurvergrendeling lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de stuurvergrendeling is ingeschakeld.

Mogelijke oorzaken: De stuurvergrendeling is handmatig geactiveerd of problemen met het stuurvergrendelingssysteem.

Wat te doen: Controleer de handleiding voor instructies om de stuurvergrendeling te ontgrendelen. Als het lampje blijft branden, laat dan het stuurvergrendelingssysteem inspecteren en repareren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Rijden met de stuurvergrendeling ingeschakeld kan schade aan het stuurmechanisme veroorzaken en de controle over de auto beperken.

Betekenissen oranje/gele dashboard lampjes

Dashboard lampjes

ABS (anti blokkeer systeem)

ABS lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor problemen met het antiblokkeersysteem (ABS).

Mogelijke oorzaken: Sensorproblemen in een van de wielen of fouten in het ABS-regeleenheidssysteem.

Wat te doen: Laat het ABS-systeem zo snel mogelijk controleren door een professional. In noodgevallen zal het voertuig nog steeds remmen, maar zonder ABS-functionaliteit.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van ABS-problemen kan de remprestaties beïnvloeden, vooral bij noodstops.

Aandrijflijn storing

aandrijflijn storing

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een storing in de aandrijflijn van de auto.

Mogelijke oorzaken: Problemen met de transmissie of sensorfouten in het aandrijfsysteem.

Wat te doen: Stop de auto op een veilige plek en laat de aandrijflijn onmiddellijk controleren. Rijd niet verder als het lampje knippert, omdat dit op ernstige problemen kan wijzen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van aandrijflijnproblemen kan leiden tot verdere schade en kostbare reparaties.

Aandrijf/stabiliteitsregeling

Aandrijf/stabiliteitsregeling lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat er problemen zijn met de aandrijf- en stabiliteitsregeling van het voertuig.

Mogelijke oorzaken: Sensorfouten in het regelsysteem of problemen met de aandrijfcomponenten of stabiliteitssensoren.

Wat te doen: Laat het aandrijf- en stabiliteitsregelsysteem inspecteren door een professional. Vermijd abrupte manoeuvres of hoge snelheden totdat het probleem is verholpen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van problemen met de aandrijf- en stabiliteitsregeling kan de voertuigstabiliteit in bochten en bij slechte wegomstandigheden beïnvloeden.

Accubereik laag

Accubereik laag lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje waarschuwt dat het bereik van de accu laag is, met name bij elektrische voertuigen.

Mogelijke oorzaken: Onvoldoende opladen van de accu of verouderde accu met verminderde capaciteit.

Wat te doen: Zoek onmiddellijk een oplaadpunt op en laad de accu bij. Als het lampje blijft branden, laat dan de accu controleren op mogelijke problemen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Een lege accu kan leiden tot stilvallen van het voertuig en vereist mogelijk een sleepdienst naar een oplaadpunt.

Achterruitverwarming ingeschakeld

achterruitverwarming symbool

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de achterruitverwarming is ingeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de achterruitverwarming of automatische activering bij bepaalde weersomstandigheden.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat de achterruitverwarming is ingeschakeld. Controleer of de achterruitverwarming is uitgeschakeld als deze niet nodig is om energie te besparen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Negeren van dit lampje heeft geen negatieve gevolgen, maar het kan de levensduur van de accu beïnvloeden als de achterruitverwarming onnodig aan blijft.

Automatische ruitenwisser actief

Automatische ruitenwisser lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de automatische ruitenwisserfunctie is geactiveerd en de ruitenwissers automatisch reageren op regensensoren.

Mogelijke oorzaken: Automatische modus geactiveerd bij regenachtige weersomstandigheden.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat de automatische ruitenwisserfunctie actief is. Pas de gevoeligheid van de regensensor indien nodig aan volgens de instellingen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van dit lampje heeft geen directe gevolgen, maar het kan de zichtbaarheid verminderen als de ruitenwissers niet goed zijn ingesteld.

Automatische start-stop motor

start-stop motor

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt dat de automatische start-stopfunctie is uitgeschakeld en de motor niet automatisch wordt uitgeschakeld bij stationair draaien.

Mogelijke oorzaken: Uitschakelen van de start-stopfunctie door de bestuurder of problemen met het start-stop-systeem.

Wat te doen: Controleer of de bestuurder de start-stopfunctie handmatig heeft uitgeschakeld. Laat het start-stop-systeem controleren als het lampje ondanks handmatige activering blijft branden.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van dit lampje heeft geen ernstige gevolgen, maar het kan het brandstofverbruik beïnvloeden als de automatische start-stopfunctie niet goed functioneert.

Bandenspanning laag

Bandenspanning lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een lage bandenspanning in een of meer banden.

Mogelijke oorzaken: Lage luchtdruk in een of meer banden of problemen met het bandenspanningssysteem.

Wat te doen: Wanneer het bandenspanning lampje brandt, controleer onmiddellijk de bandenspanning en pas deze aan volgens de aanbevelingen in de handleiding. Repareer of vervang een lekke band. Laat het bandenspanningssysteem controleren als het lampje blijft branden. Lees in deze blog meer over het bandenspanning lampje dat blijft branden.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een lage bandenspanning kan leiden tot verminderde brandstofefficiëntie, ongelijke slijtage van banden en het risico op klapbanden.

Bergrem ingeschakeld

Bergrem lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de bergrem is ingeschakeld, wat handig is bij afdalingen op steile hellingen.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de bergrem door de bestuurder.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat de bergrem is ingeschakeld. Schakel de bergrem uit als deze niet langer nodig is.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van dit lampje heeft geen directe gevolgen, maar het kan invloed hebben op de rijervaring bij afdalingen op steile hellingen als de bergrem niet wordt gebruikt wanneer dat nodig is.

Blind spot

Blind spot lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat er een voertuig of object zich in de dode hoek van de auto bevindt, zoals gedetecteerd door het Blind Spot Monitoring-systeem.

Mogelijke oorzaken: Aanwezigheid van een voertuig of object in de dode hoek.

Wat te doen: Controleer de dode hoek visueel voordat je van rijstrook wisselt. Raadpleeg de handleiding voor specifieke instructies met betrekking tot het Blind Spot Monitoring-systeem.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de waarschuwing kan het risico op aanrijdingen tijdens rijstrookwisseling vergroten.

Brandstofpeil laag

Brandstofpeil laag lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje waarschuwt dat het brandstofniveau in de tank te laag is.

Mogelijke oorzaken: Laag brandstofniveau in de tank.

Wat te doen: Zoek onmiddellijk een tankstation op en vul de brandstoftank bij. Houd rekening met het brandstofbereik om tijdig bij te tanken.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een laag brandstofpeil kan leiden tot stilstand van het voertuig en ongewenste situaties op de weg.

Brandstofsysteem storing

Brandstofsysteem lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een storing in het brandstofsysteem van het voertuig.

Mogelijke oorzaken: Problemen met de brandstofinjectoren, brandstofpomp of andere componenten.

Wat te doen: Laat het brandstofsysteem controleren door een professional. Vermijd langdurig rijden als het lampje knippert om verdere schade te voorkomen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van problemen in het brandstofsysteem kan leiden tot verminderde prestaties, hoger brandstofverbruik en mogelijke motorschade.

Buitentemperatuur laag

sneeuwvlok lampje auto

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de buitentemperatuur laag is, vaak wanneer het dicht bij het vriespunt komt.

Mogelijke oorzaken: Lage buitentemperaturen.

Wat te doen: Wees alert op mogelijke ijzel of gladde wegen, vooral bij temperaturen onder het vriespunt. Overweeg winterbanden en pas je rijstijl aan de wegomstandigheden aan.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de lage buitentemperatuurwaarschuwing kan leiden tot onvoorbereidheid op gladde wegen, wat het risico op ongevallen vergroot.

Dodehoekmonitor ingeschakeld

Dodehoekmonitor lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de dodehoekmonitor is ingeschakeld, wat betekent dat het systeem actief is om voertuigen in de dode hoek van de auto te detecteren.

Mogelijke oorzaken: Bestuurder heeft bewust of automatisch de dodehoekmonitor geactiveerd.

Wat te doen: Wees bewust van de dodehoekmonitor en vertrouw niet uitsluitend op het systeem. Blijf regelmatig visueel controleren voordat je van rijstrook wisselt.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de dodehoekmonitor kan leiden tot het missen van waarschuwingen over voertuigen in de dode hoek, wat het risico op aanrijdingen vergroot.

Elektronica storing

Elektronica storing lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een storing in het algemene elektronicasysteem van het voertuig.

Mogelijke oorzaken: Fouten in verschillende elektronische componenten of systemen.

Wat te doen: Laat het voertuig onmiddellijk controleren door een professional. Rijd niet verder als het lampje knippert, omdat dit kan wijzen op ernstige elektronische problemen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van elektronicastoringen kan leiden tot onbetrouwbare prestaties van veiligheids- en rijhulpsystemen.

Gladheid waarschuwing

Gladheid lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat het voertuig wegomstandigheden detecteert die mogelijk gladheid veroorzaken.

Mogelijke oorzaken: Lage temperaturen, regen, sneeuw of ijzel.

Wat te doen: Wees alert op de waarschuwing en pas je rijstijl aan de wegomstandigheden aan. Overweeg het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de gladheidswaarschuwing kan leiden tot verlies van controle over het voertuig op gladde wegen.

Koplamp hoogte afstelling

Koplamp hoogte afstelling lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat er een probleem is met de hoogteverstelling van de koplampen.

Mogelijke oorzaken: Fouten in het koplampsysteem of de hoogteverstellingsmechanismen.

Wat te doen: Laat de hoogteverstelling van de koplampen controleren en repareren door een professional. Pas je rijstijl aan om tegenliggers niet te verblinden totdat het probleem is opgelost.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van problemen met de hoogteverstelling van de koplampen kan leiden tot verminderde zichtbaarheid voor de bestuurder en verblinding van andere weggebruikers.

Koppeling intrappen

Koppeling intrappen lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de koppeling moet worden ingetrapt om de motor te starten of om te schakelen.

Mogelijke oorzaken: Voertuig staat in versnelling zonder dat de koppeling is ingetrapt of starten van de motor zonder de koppeling in te trappen.

Wat te doen: Trap de koppeling in voordat je de motor start of schakelt. Als het lampje blijft branden, kan dit wijzen op problemen met het koppelingssysteem; laat dit controleren door een professional.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de vereiste om de koppeling in te trappen kan leiden tot startproblemen of schade aan de transmissie.

Lamp regensensor storing

Lamp regensensor lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een storing in de regensensor die automatisch de ruitenwissers activeert bij regen.

Mogelijke oorzaken: Sensorfouten in het regensensor-systeem.

Wat te doen: Controleer de voorruit op obstructies die de werking van de regensensor kunnen belemmeren. Als het lampje blijft branden, laat dan het regensensorsysteem controleren en repareren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een storing in de regensensor kan leiden tot onbetrouwbare werking van de ruitenwissers bij regenachtige omstandigheden.

Luchtfilter vies

Luchtfilter lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt dat het luchtfilter mogelijk verstopt is door vuil en moet worden vervangen.

Mogelijke oorzaken: Verontreinigd luchtfilter.

Wat te doen: Controleer het luchtfilter en vervang het indien nodig volgens de aanbevelingen in de handleiding. Regelmatig onderhoud van het luchtfilter is belangrijk voor optimale motorprestaties.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een vies luchtfilter kan leiden tot verminderde motorprestaties en een hoger brandstofverbruik.

Luchtvering storing

Luchtvering lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje waarschuwt voor een storing in het luchtveringssysteem van het voertuig.

Mogelijke oorzaken: Problemen met luchtveringscomponenten zoals luchtdrukregelaars of luchtveringselementen.

Wat te doen: Laat het luchtveringssysteem controleren door een professional. Vermijd rijden op ruw terrein als het lampje brandt om verdere schade te voorkomen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van luchtvering storingen kan leiden tot onstabiele rijhoogte, ongemak tijdens het rijden en mogelijke schade aan het luchtveringssysteem.

Mistverlichting achter ingeschakeld

Mistverlichting achter lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de mistverlichting aan de achterzijde van het voertuig is ingeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de mistachterlichten bij mistige omstandigheden.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat de mistachterlichten zijn ingeschakeld. Schakel de mistachterlichten uit wanneer de weersomstandigheden verbeteren om verwarring met andere weggebruikers te voorkomen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de mistachterlichtwaarschuwing heeft geen directe gevolgen, maar het kan verwarrend zijn voor achteropkomend verkeer als de mistachterlichten onnodig aan blijven.

Motor storing

motor lampje brand

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een storing in het motorsysteem van het voertuig.

Mogelijke oorzaken: Sensorfouten, ontstekingsproblemen, brandstoftoevoerproblemen, enz.

Wat te doen: Laat de motor controleren door een professional. Rijd niet verder als het lampje knippert, omdat dit kan wijzen op ernstige motorproblemen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van motorstoringen kan leiden tot verminderde prestaties, hoger brandstofverbruik en mogelijke motorschade.

Noodloop actief

Noodloop auto

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat het voertuig in de noodloopmodus is, wat betekent dat het vermogen beperkt kan zijn om verdere schade te voorkomen.

Mogelijke oorzaken: Ernstige motorproblemen die de prestaties beïnvloeden.

Wat te doen: Stop de auto op een veilige plaats en laat de motor controleren door een professional. Rijd niet verder in de noodloopmodus om verdere schade te voorkomen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de noodloopwaarschuwing kan leiden tot ernstige schade aan de motor en hogere reparatiekosten.

Parkeersensoren ingeschakeld

Parkeersensoren lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de parkeersensoren zijn geactiveerd, meestal bij langzaam achteruitrijden of parkeren.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de parkeersensoren of automatische activering bij het selecteren van de achteruitversnelling.

Wat te doen: Wees bewust van de parkeersensoren en let op de waarschuwingssignalen bij nadering van obstakels. Schakel de parkeersensoren uit als ze niet nodig zijn om onnodige waarschuwingen te voorkomen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de parkeersensorwaarschuwing kan leiden tot schade aan het voertuig bij parkeren of manoeuvreren in krappe ruimtes.

Regensensor actief

Regensensor lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de regensensor actief is en automatisch de ruitenwissers aanstuurt op basis van gedetecteerde regen.

Mogelijke oorzaken: Automatische activering bij regenachtige weersomstandigheden.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat de regensensor actief is. Pas de gevoeligheid van de regensensor indien nodig aan volgens de instellingen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van dit lampje heeft geen directe gevolgen, maar het kan de zichtbaarheid verminderen als de ruitenwissers niet goed zijn ingesteld.

Remblokken versleten

Remblokken lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt dat de remblokken aan vervanging toe zijn.

Mogelijke oorzaken: Slijtage van de remblokken tot het minimale niveau.

Wat te doen: Laat de remblokken onmiddellijk vervangen door een professional. Wacht niet te lang, omdat versleten remblokken de remprestaties kunnen beïnvloeden.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van versleten remblokken kan leiden tot verminderde remkracht en verhoogt het risico op remproblemen.

Remlicht storing

Remlicht storing lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een storing in het remlichtsysteem van het voertuig.

Mogelijke oorzaken: Defecte remlichten, bedrading of sensoren.

Wat te doen: Controleer of de remlichten naar behoren werken. Laat de remlichten repareren als het lampje blijft branden, omdat dit de veiligheid op de weg beïnvloedt.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een storing in het remlichtsysteem kan leiden tot verminderde zichtbaarheid voor achteropkomend verkeer en verhoogt het risico op aanrijdingen.

Roetfilter storing

Roetfilter lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje waarschuwt voor een storing in het roetfiltersysteem van een dieselvoertuig.

Mogelijke oorzaken: Problemen met de roetfiltercomponenten of het regeneratieproces.

Wat te doen: Rijd gedurende een langere periode op hogere snelheden om het regeneratieproces van het roetfilter te activeren. Als het lampje blijft branden, laat dan het roetfiltersysteem controleren door een professional.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een roetfilterstoring kan leiden tot verminderde motorprestaties en emissieproblemen.

Ruitensproeivloestofpeil laag

Ruitensproeivloestofpeil lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een laag niveau van de ruitensproeivloeistof.

Mogelijke oorzaken: Onvoldoende ruitensproeivloeistof in het reservoir.

Wat te doen: Vul het ruitensproeivloeistofreservoir bij volgens de instructies in de handleiding. Controleer regelmatig het niveau van de ruitensproeivloeistof om ongemak tijdens het rijden te voorkomen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een laag niveau van de ruitensproeivloeistof kan leiden tot verminderde zichtbaarheid, vooral bij vuile voorruiten.

Schokdemper / vering storing

Schokdemper lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een storing in het schokdemper- of veringsysteem van het voertuig.

Mogelijke oorzaken: Problemen met schokdempers, vering of bijbehorende sensoren.

Wat te doen: Laat het schokdemper- en veringsysteem controleren door een professional. Rijd niet verder als het lampje knippert, omdat dit kan wijzen op ernstige problemen met de ophanging.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van schokdemper- of veringstoringen kan leiden tot verminderd rijcomfort en controle over het voertuig.

Sleutel mist

Sleutel mist lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de autosleutel niet correct wordt herkend of functioneert.

Mogelijke oorzaken: Problemen met de autosleutel of het sleutelsysteem van het voertuig.

Wat te doen: Controleer of de sleutelbatterij voldoende is opgeladen. Als het lampje blijft branden, laat dan de sleutel en het sleutelsysteem controleren door een professional.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een sleutelstoring kan leiden tot het niet kunnen starten van de auto of andere problemen met het sleutelsysteem.

Snelheidsbegrenzer ingeschakeld

Snelheidsbegrenzer lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de snelheidsbegrenzer is ingeschakeld en ingesteld op een bepaalde maximumsnelheid.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering en instelling van de snelheidsbegrenzer door de bestuurder.

Wat te doen: Houd rekening met de ingestelde maximumsnelheid en pas je rijstijl hierop aan. Schakel de snelheidsbegrenzer uit als deze niet langer nodig is.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de snelheidsbegrenzerwaarschuwing kan leiden tot overschrijding van de ingestelde maximumsnelheid en mogelijke overtredingen.

Standkachel ingeschakeld

Standkachel auto

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de standkachel is ingeschakeld, waardoor het interieur van het voertuig wordt verwarmd terwijl de motor is uitgeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de standkachel door de bestuurder.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat de standkachel is ingeschakeld. Zorg ervoor dat de standkachel is uitgeschakeld wanneer deze niet nodig is om onnodig batterijverbruik te voorkomen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de standkachelwaarschuwing heeft geen directe gevolgen, maar kan leiden tot onnodig batterijverbruik als deze onnodig aan blijft.

Stoelverwarming ingeschakeld

Stoelverwarming lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de stoelverwarming is ingeschakeld voor een of meer zitplaatsen in het voertuig.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de stoelverwarming door de bestuurder.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat de stoelverwarming is ingeschakeld. Schakel de stoelverwarming uit wanneer deze niet langer nodig is om energie te besparen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de stoelverwarmingwaarschuwing heeft geen directe gevolgen, maar kan leiden tot onnodig batterijverbruik als deze onnodig aan blijft.

Stuurverwarming ingeschakeld

Stuurverwarming lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje geeft aan dat de stuurverwarming is ingeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de stuurverwarming door de bestuurder.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat de stuurverwarming is ingeschakeld. Schakel de stuurverwarming uit wanneer deze niet langer nodig is om energie te besparen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de stuurverwarmingwaarschuwing heeft geen directe gevolgen, maar kan leiden tot onnodig batterijverbruik als deze onnodig aan blijft.

Verlichting probleem

Verlichting lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor een probleem met de verlichting van het voertuig, zoals een defecte lamp of een elektrisch probleem.

Mogelijke oorzaken: Lampstoring, elektrische problemen in het verlichtingssysteem.

Wat te doen: Controleer alle verlichtingselementen, inclusief koplampen, achterlichten, remlichten en knipperlichten, op eventuele defecten. Laat eventuele problemen met de verlichting onmiddellijk repareren door een professional.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van een verlichtingsprobleem kan leiden tot verminderde zichtbaarheid en veiligheid op de weg, en kan resulteren in verkeersovertredingen.

Voorgloeien actief

Voorgloeien lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat het voorgloeisysteem van een dieselvoertuig actief is, wat nodig is voor een efficiënte start bij koude temperaturen.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van het voorgloeisysteem of automatische activering bij lage temperaturen.

Wat te doen: Wacht tot het voorgloeiproces is voltooid voordat je de motor start, zoals aangegeven door het lampje. Voorgloeien is vooral belangrijk bij koude weersomstandigheden.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van het voorgloeien kan leiden tot moeilijkheden bij het starten van de motor, vooral bij lage temperaturen.

Voorruitontwasemer actief

Voorruitontwasemer lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de voorruitontwasemer is ingeschakeld, wat helpt om condens en ijs op de voorruit te verwijderen.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de voorruitontwasemer door de bestuurder.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat de voorruitontwasemer is ingeschakeld. Schakel de voorruitontwasemer uit wanneer deze niet langer nodig is om energie te besparen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de voorruitontwasemerwaarschuwing heeft geen directe gevolgen, maar kan leiden tot onnodig energieverbruik als deze onnodig aan blijft.

Water in brandstof

Water in brandstof lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje waarschuwt voor de aanwezigheid van water in de brandstof, wat schadelijk kan zijn voor de motor.

Mogelijke oorzaken: Aanwezigheid van water in de brandstoftank.

Wat te doen: Laat de brandstoftank aftappen en reinigen om water te verwijderen. Controleer op mogelijke lekkages in het brandstofsysteem en laat eventuele problemen repareren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van water in de brandstofwaarschuwing kan leiden tot motorschade en verminderde prestaties.

Betekenissen groene dashboard lampjes

Dashboard lampjes

Adaptive cruise control ingeschakeld

Adaptive cruise control lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de Adaptive Cruise Control (ACC) is ingeschakeld en actief is.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de ACC door de bestuurder.

Wat te doen: Pas de snelheid en volgafstand van het voertuig aan via het ACC-systeem volgens de verkeersomstandigheden. Schakel de ACC uit als deze niet langer nodig is.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de ACC-waarschuwing heeft geen directe gevolgen, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de geselecteerde snelheid en volgafstand voor een veilige rit.

Cruise control ingeschakeld

Cruise control lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de cruisecontrol is ingeschakeld en klaar is om de ingestelde snelheid te handhaven.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de cruisecontrol door de bestuurder.

Wat te doen: Stel de gewenste snelheid in en activeer de cruisecontrol volgens de instructies in de handleiding. Schakel de cruisecontrol uit als deze niet langer nodig is of bij verandering van verkeersomstandigheden.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de cruisecontrolwaarschuwing heeft geen directe gevolgen, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de geselecteerde snelheid voor een veilige rit.

Dimlicht ingeschakeld

Dimlicht lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat het dimlicht van de koplampen is ingeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van het dimlicht door de bestuurder.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat het dimlicht is ingeschakeld. Schakel het dimlicht uit wanneer grootlicht niet nodig is om andere weggebruikers niet te verblinden.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van het dimlichtlampje heeft geen directe gevolgen, maar het is belangrijk om dimlicht te gebruiken bij slechte zichtbaarheid.

Lane assist ingeschakeld

Lane assist lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de Lane Assist-functie is ingeschakeld, wat helpt bij het automatisch corrigeren van de rijbaanpositie.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van Lane Assist door de bestuurder.

Wat te doen: Houd de handen aan het stuur en wees bewust van de rijbaanpositiecorrecties door Lane Assist. Schakel Lane Assist uit als deze niet langer nodig is of bij verandering van rijbaan.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van het Lane Assist-lampje heeft geen directe gevolgen, maar het is belangrijk om zelf actief te sturen en niet volledig te vertrouwen op rijbaancorrecties.

Mistverlichting voor ingeschakeld

Mistverlichting voor lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat de mistlampen aan de voorzijde van het voertuig zijn ingeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de mistlampen door de bestuurder.

Wat te doen: Schakel de mistlampen uit wanneer deze niet langer nodig zijn om onnodig gebruik en mogelijke verblinding van andere weggebruikers te voorkomen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van het mistlampwaarschuwingslampje heeft geen directe gevolgen, maar onnodig gebruik kan storend zijn voor andere weggebruikers.

Rempedaal intrappen

Rempedaal lampje

Gaat aan wanneer: Dit lampje geeft aan dat het rempedaal is ingetrapt.

Mogelijke oorzaken: Fysieke activering van het rempedaal door de bestuurder.

Wat te doen: Druk het rempedaal volledig in bij het vertragen of stoppen van het voertuig. Laat eventuele problemen met het rempedaal onmiddellijk controleren door een professional.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van het rempedaalwaarschuwingslampje kan leiden tot verminderde remprestaties en verhoogt het risico op ongelukken.

Richtingaanwijzers aan

Richtingaanwijzers lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje geeft aan dat een of beide richtingaanwijzers zijn ingeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de richtingaanwijzers door de bestuurder.

Wat te doen: Schakel de richtingaanwijzers uit zodra de gewenste richting is ingeslagen of de rijstrook is verlaten. Zorg ervoor dat de richtingaanwijzers correct functioneren; laat eventuele storingen repareren.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van de richtingaanwijzerwaarschuwing kan leiden tot verwarring bij andere weggebruikers en verkeersonveilige situaties.

Stadsverlichting ingeschakeld

Stadsverlichting lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje geeft aan dat de stadsverlichting is ingeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van de stadsverlichting door de bestuurder.

Wat te doen: Er is geen specifieke actie vereist, dit is slechts een indicatie dat de stadsverlichting is ingeschakeld. Schakel de stadsverlichting uit wanneer deze niet langer nodig is om de accu te sparen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van het stadsverlichtingslampje heeft geen directe gevolgen, maar kan leiden tot onnodig energieverbruik als deze onnodig aan blijft.

Blauwe dashboard lampjes

Groot licht ingeschakeld

Groot licht lampje

Gaat aan wanneer: Dit dashboard lampje geeft aan dat het grootlicht van de koplampen is ingeschakeld.

Mogelijke oorzaken: Handmatige activering van het grootlicht door de bestuurder.

Wat te doen: Dim het grootlicht bij nadering van tegenliggers of bij het volgen van andere voertuigen. Schakel het grootlicht uit wanneer het niet langer nodig is om verblinding van andere weggebruikers te voorkomen.

Mogelijke gevolgen van negeren: Het negeren van het grootlichtwaarschuwingslampje kan leiden tot verblinding van andere weggebruikers, wat gevaarlijk is voor het verkeer.

Ander dashboard lampje

Mocht het dashboard lampje dat zijn gaan branden niet in bovenstaand overzicht staan, dan kan je altijd nog het onderhoudsboekje van je auto controleren. Hier staan namelijk ook alle lampjes met bijbehorende uitleg in te vinden. Hierdoor weet je altijd precies waarom het lampje is gaan branden en wat je eventueel moet gaan doen om het te verhelpen.

Dashboard lampjes uitlezen

Wanneer een lampje op je dashboard oplicht en je niet direct weet wat er aan de hand is, is het tijd om de hulp in te schakelen van een autogarage. Het uitlezen van de auto / het dashboard is een standaardprocedure die garages uitvoeren met gespecialiseerde apparatuur. Door je auto aan te sluiten op een diagnostische scanner, kan de monteur de codes ontcijferen die je auto genereert. Het is eigenlijk als een bezoek aan de dokter voor je auto, waarbij de garage de ‘gezondheidsstatus’ van je voertuig controleert. Deze service biedt nauwkeurige informatie over eventuele problemen, zodat de monteur snel de oorzaak kan vaststellen en de nodige reparaties kan uitvoeren.

Bekijk ook eens: