autoonderhouden.nl

Startskabels aansluiten in 10 stappen

Start jouw auto niet? Dan is waarschijnlijk jouw accu leeg! Gebruik in dat geval startkabels. Lees hier alles over startkabels en hoe je deze startkabels kan aansluiten.

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Wat is een startkabel?

Een startkabel is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om een ​​auto of ander voertuig met een lege accu te starten. Wanneer een acculampje brand dan geeft dat aan dat de accu leeg is. Hiervoor is ook een hulpvoertuig (hulpaccu) nodig, waarop je de startkabels kan aansluiten. Een sterke stroomkabel brengt een elektrische verbinding tot stand tussen een werkende accu en een lege. Door de accu met de startkabels aan te sluiten, kun je de lege accu opladen via de draaiende motor van een andere auto.

De startkabels bestaan uit een rode draad en een zwarte draad. Er zijn batterijklemmen aan beide uiteinden van de rode en zwarte draden. Dit wordt ook wel een krokodillenklem genoemd. De twee klemmen hebben dezelfde kleur (zwart of rood) als de kabel waarop ze zijn aangesloten. Gebruikers gebruiken batterijklemmen om de startkabels te kunnen aansluiten aan de corresponderende positieve (+) en negatieve (-) polen van beide batterijen.
Het klinkt vrij eenvoudig, maar volg deze veilige stappen om vonken en schade aan uw auto te voorkomen.

Startkabels aansluiten

Hoe werken startkabels?

Voordat we beginnen met het aansluiten van de startkabels is het handig om kort even te weten hoe deze kabels eigenlijk werken. Startkabels werken door een tijdelijke elektrische verbinding tot stand te brengen tussen twee auto-accu’s. Als jouw auto niet start omdat de accu leeg is, betekent dit dat de accu niet genoeg energie heeft om de starter te laten draaien en jouw motor te starten. Door een startkabel aan te sluiten op een goede accu van een andere rijdende auto, wordt via de startkabel stroom overgebracht van de goede accu naar de lege accu. Dit geeft de lege accu voldoende energie om de starter te starten en de motor te starten.

Technische verhaal van startkabels

Door het juist aansluiten van de beide startkabels zijn de positieve en negatieve elektroden van de batterijen verbonden met de elektrochemische cellen in de batterij. De elektrochemische reacties die in de cellen plaatsvinden, produceren de elektrische stroom die nodig is om jouw voertuig van stroom te voorzien. Door twee auto-accu’s met een startkabel te verbinden, stroomt er dus een stroom van de goede accu naar de lege accu via de startkabel, waardoor de elektrochemische reactie in de cellen van de lege accu wordt geactiveerd. Dit geeft de lege accu voldoende energie om de starter te starten en de motor te starten.

Startkabels aansluiten, welke heb je nodig?

Het is van belang dat je wel altijd de juiste startkabels gebruikt en aansluit. Hieronder staan drie factoren die voor jou kunnen verschillen:

  1. De lengte, diameter en kwaliteit van de koperen draad in de kabels.
  2. De capaciteit van de kabels, oftewel het aantal ampère.
  3. De soort, zijn de kabels voor een benzine of diesel auto bestemd.

Lengte van de startkabels

Natuurlijk kan de lengte verschillen. Dit heeft vaak ook te maken met diameter en volume. Kabellengtes van ongeveer 3 tot 3,5 meter zijn typerend voor een gemiddelde startkabelset voor auto’s. Dit is namelijk meer dan genoeg om twee auto’s aan elkaar te sluiten. Je hebt ook nog langere kabels, zo geeft een lengte van meer dan 4,5 of 5 meter wat meer speelruimte, bijvoorbeeld als een hulpverleningsvoertuig niet makkelijk dicht bij het pechvoertuig kan parkeren.

Capaciteit van de startkabels

Startkabels variëren sterk in de hoeveelheid stroom die ze aankunnen. De benodigde hoeveelheid is (voornamelijk) afhankelijk de grote van jouw auto. Zo zijn er startkabels tot 250A, 350A, 500A, 800A, 1000A en hoger, geschikt voor cilinderinhouden van 1600 cc, 3000 cc, 4000 cc, 4500 cc, 5500 cc, 7000 cc en hoger. Bovendien vereist een diesel met hetzelfde volume een kabel met een hogere stroomsterkte dan een benzinemotor. Je kunt in ieder geval deze regels volgen: Hoe meer ampère, hoe dikker de kabel. Je kunt jouw ampère terug vinden op de accu en anders in jouw onderhoudsboekje. Het is belangrijk om een ​​startkabelset te kiezen met voldoende stroomsterkte om het voertuig te starten met startkabels. Anders kan de kabel namelijk oververhit raken en beschadigd raken en zelfs jouw auto beschadigen.

Benzine of diesel (diameter van de startkabels)

Dit hangt vaak af van het type voertuig dat je aan de startkabels wil aansluiten. Bijvoorbeeld: benzine of diesel, auto of vrachtwagen? Startkabels met koperdraden met een grote diameter zijn vooral geschikt voor diesel. Hier is de aanloopstroom hoger, dus een dikkere startkabel is nodig om te voorkomen dat de kabel doorbrandt. Dunne startkabels zijn vooral geschikt voor benzine. Varianten met een grotere diameter zijn vaak geschikt voor beide typen verbrandingsmotoren. Over het algemeen is een dikte van ongeveer 16-25 mm voldoende voor benzine. Diesel moet een diameter hebben van 25-35 millimeter. Bij zware vrachtwagens is de vereiste diameter van 35-50 mm snel bereikt. Tip: er zijn ook startkabels die dik genoeg zijn voor benzine, diesel, auto’s en vrachtwagens. Echter is de regel is wel dat hoe zwaarder de kabel, hoe duurder hij is. Gebruik je alleen startkabels voor benzineauto’s? Dan kun je natuurlijk voor dunne goedkopere versie kiezen.

Startkabel aansluiten in 10 stappen!

Als je de onderstaande stappen volgt weet je zeker dat jij veilig aan de slag gaat tijdens het aansluiten van jouw startkabels:

Stap 1: Plaats de auto’s naast elkaar op een vlakke ondergrond, zorg ervoor dat de afstand tussen de auto’s niet te groot is en groot genoeg is om de startkabels tussen de accu’s uit te trekken.
Stap 2: Schakel beide auto’s uit en zorg ervoor dat de sleutel uit het contact is. Zorg er ook voor dat alle elektrische functies uitstaan, zoals: de radio, lampen en airco.
Stap 3: Open de kappen van beide auto’s en zoek de accu’s. De accu’s bevinden zich meestal voorin de auto.
Stap 4: Pak de startkabel en verbind de rode klem met de pluspool van de werkende auto-accu en de andere rode klem met de pluspool van de lege accu. Stap 5: Bevestig de zwarte klem aan de minpool van de werkende auto en de andere zwarte klem aan het ongeverfde metalen oppervlak van de lege batterijauto, bouten of metalen beugels. Let op! Zorg dat de kabels nooit met de carrosserie van beide auto’s zijn verbonden.
Stap 6: Start de motor van het werkende voertuig en laat deze een paar minuten stationair draaien.
Stap 7: Probeer de motor van de auto met de lege accu te starten. Als de motor niet start, wacht dan nog een paar minuten en probeer het opnieuw.
Stap 8: Zodra de motoren zijn gestart, laat u beide auto’s een paar minuten stationair draaien om de lege accu van de auto op te laden. Schakel hierna de hulpauto uit.
Stap 9: Verwijder de startkabels in de omgekeerde volgorde waarin u ze hebt aangesloten. Begin met zwarte klemmen en eindig met rode klemmen.
Stap 10: Rij ongeveer 20 minuten met de auto om de batterij volledig opgeladen te houden.

Wat te doen als auto nog steeds niet werkt na gebruik startkabels?

Soms kun je, zelfs met goede startkabels, jouw voertuig niet starten met een lege accu. Dan kan de accu zelf de boosdoener zijn. Hij kan tenslotte te diep leeg zijn, te oud of echt kapot zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat jouw dynamo niet meer goed werkt en je jouw accu dus hebt leeggereden. Ten slotte, is dit essentieel voor het opladen van de batterij. Als je niet kunt starten na gebruik van startkabels, overweeg dan ook deze optie. In dit geval is het slim om jouw auto even te laten checken door een expert of jouw garage.

Daarnaast kan het niet starten ook aan andere dingen liggen. Lees hier onze blog voor alle eventuele oorzaken: Auto start niet!

Andere alternatieven naast startkabels aansluiten

Nu je weet hoe je startkabels moet aansluiten, vertellen we graag ook nog even jou ander opties. Er zijn namelijk verschillende alternatieven voor startkabels om een ​​auto met een lege accu te starten. Enkele van deze alternatieven zijn:

  1. Startbooster en jumpstarter, een startbooster is een draagbaar apparaat dat kan worden gebruikt om een ​​voertuig met een lege accu te starten zonder dat een ander voertuig nodig is. Het werkt als een startkabel, maar heeft een interne batterij die kan worden opgeladen via een stopcontact of de sigarettenaansteker in de auto. Ze zijn handig in noodgevallen en zijn er in verschillende soorten voor verschillende voertuigtypes.
  2. Acculader, een acculader is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om de accu van een voertuig op te laden. Het apparaat wordt meestal gebruikt wanneer de accu van het voertuig te zwak is om het voertuig te starten of wanneer de accu gewoon moet worden opgeladen.

Bekijk ook eens: