autoonderhouden.nl

Acculampje brand? Dit zijn de oorzaken en oplossingen.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

In de wereld van autorijden, waar technologieën continue aan het evolueren zijn, zijn de eenvoudige indicatoren juist van belang voor een veilige en fijne rit. Een van deze indicatoren is het acculampje op het dashboard lampje van je auto. Hoewel het op het eerste gezicht op iets kleins lijkt is het toch vervelend als dit lampje gaat branden. Lees in het blog hieronder waarom dat zo is en wat je eraan kunt doen als het acculampje brand.

Betekenis acculampje

Het acculampje controleert als het ware de accu van je auto. Als hier iets mis mee is dan gaat het lampje op het dashboard rood branden en is er dus iets mis het laadsysteem van je auto. Bij een rood brandend lampje is het van belang dat je zo snel stopt met rijden. Rode lampjes zijn namelijk een indicator dat er iets mis is met een onderdeel van de auto of motor. Verder rijden kan serieuze schade veroorzaken aan de auto of het desbetreffende onderdeel.

Oorzaken en oplossingen van een brandend acculampje

Het acculampje kan branden om verschillende redenen, het is belangrijk om snel naar de oorzaak hiervan en te zoeken en het probleem aan te pakken. Hieronder zijn verschillende oorzaken en oplossingen van een branden acculampje te vinden.

Problemen met de dynamo

De dynamo is verantwoordelijk voor het genereren van elektrische energie. Hiermee kan de accu opladen. Als de dynamo dit niet goed kan doen gaat dan brand het acculampje. Deze problemen met de dynamo kunnen om verschillende redenen ontstaan. Dit kan komen door een defecte dynamo, maar ook door een kapotte riem die de dynamo aandrijft, of slechte elektrische verbindingen.

Om dit op te lossen moet je de dynamo laten controleren op mogelijke defecten. Indien nodig kan de dynamo worden gerepareerd of vervangen. Om zeker te weten dat alles goed is kan je ook de riem die de dynamo aandrijft controleren. Als deze versleten is kan je ook deze laten vervangen.

Defecte spanningsregelaar

Een spanningsregelaar zorgt ervoor dat de laadspanning van de accu naar de accu gaat. Als deze niet goed werkt kan dit als gevolg hebben dat de accu gaat over- of onderladen. Als dit het geval is brand het acculampje. Dit probleem is op te lossen door de spanningsregelaar te vervangen. Dit is een relatief eenvoudige oplossing en kan voorkomen dat de accu gaat over- of onderladen.

Versleten of defecte accu

Een accu heeft een beperkte levensduur. Dit betekent dat een accu niet oneindig mee zal gaan en na verloop van tijd slechter zal gaan werken of zelfs helemaal kapot zal gaan. Een slechte accu kan ervoor zorgen dat het acculampje gaat branden. Dit kan je alleen oplossen door de accu te laten vervangen. Dit is geen eenvoudige handeling en wij adviseren het dan ook om dit te laten doen door een professional. Let hierbij op dat de accu de juiste specificaties voor jouw auto heeft.

Problemen met de bedrading

Slechte bedrading, corrosie of losse verbindingen in het elektrische systeem van de auto kunnen het laden van de accu belemmeren. Dit zorgt er dan hoogstwaarschijnlijk voor dat het acculampje brand. De oplossing hierbij ligt vrij voor de hand. Dit los je op door de bedrading te inspecteren op beschadigingen, corrosie of losse verbindingen. Herstel of vervang de bedrading als dit het geval is. Het acculampje zal stoppen met branden als het goed is.

Sensorproblemen

Dit probleem zal voornamelijk bij moderne auto’s voorkomen. Moderne auto’s hebben sensoren die het laadsysteem bewaken. Als een van deze sensoren niet goed functioneert zal het acculampje gaan branden. Om dit op te lossen moet je de sensoren laten controleren. Vervang deze dan ook indien nodig. Indien mogelijk worden de sensoren ook gekalibreerd na de reparatie.

Overmatig stroomverbruik

Als je auto veel stroom gebruikt dan kan dit er toe leiden dat de accu niet genoeg stroom krijgt en niet voldoende wordt opgeladen. Dit kan komen als gevolg van defecte elektrische componenten of accessoires. Het is belangrijk dat je de oorzaak van het overmatige stroomverbruik direct identificeert. Repareer of vervang de defecte onderdelen en verminder indien mogelijk het stroomverbruik.

Gevolgen van een brandend acculampje

Als het acculampje brand kan het vervelende gevolgen hebben voor jou en jouw auto. Ten eerste kan een brandend acculampje ervoor zorgen dat je voertuigprestaties verminderen. Zo kan je merken dat je auto minder krachtig is en dat bepaalde dingen, zoals je airco minder goed werken. Dit is niet alleen vervelend voor de rijervaring, maar dit kan de veiligheid beïnvloeden. Je kunt problemen krijgen met het opstarten van je auto, vooral op onhandige momenten wil je dit voorkomen. Denk daarbij een koude winterochtend of een moeilijk te bereiken plek.

Het risico op accuproblemen wordt vanzelfsprekend groter als je niets aan een brandend acculampje laat doen. Dit wil je absoluut niet hebben. Het negeren van een acculampje kan ervoor zorgen dat de accu leeg raakt. Hierdoor heb je een grote kans dat je strand met een lege accu en dat je niet meer verder kunt redden. Dat kan best vervelend zijn als dit je overkomt op een plek waar nauwelijks andere mensen zijn. Hierbij kan je startkabels aansluiten of een accu lader gebruiken.

Het acculampje is geen losstaand component is jouw auto, maar het is onderdeel van het grote elektrische systeem van je auto. Het negeren van een acculampje dat brand kan leiden tot meer schade aan andere componenten die verbonden zijn aan het elektrische systeem van je auto. Mogelijk met enorme kosten als gevolg. Dit wil je absoluut voorkomen, want de schade kan oplopen tot enorme bedragen.

Conclusie

Het brandende acculampje is meer dan alleen een symbool op je dashboard. Het is een waarschuwing aan jou die aandacht verdiend en snel opgelost dient te worden om grotere problemen te voorkomen. Een acculampje dat brand kan verschillende oorzaken hebben. De meeste zijn vrij ingewikkeld op te lossen en kan je vaak niet zelf. Ga dan ook gelijk naar een autogarage als dit symbool verschijnt op je dasboard. Zo kan jij veilig de weg op en geniet jij van de beste rijervaring.

Bekijk ook eens: