autoonderhouden.nl

Zelf Batterij Autosleutel Vervangen op deze eenvoudige manier

Het vervangen van een batterij in je autosleutel is een eenvoudige klus. Lees deze blog en volg de stappen om kosten te besparen!

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Batterij autosleutel vervangen

Auto’s beschikken tegenwoordig altijd wel over een autosleutel waarmee een auto op afstand bediend kan worden. Hierdoor kan je de auto op een afstandje openen en sluiten. Sommige autosleutels zijn zelfs zo geavanceerd dat de deuren automatisch ontgrendelen als je er met de sleutel in de buurt komt. Wanneer je van de auto wegloopt zal de auto dan ook weer automatisch vergrendelen. Dit systeem wordt ook wel het keyless entry systeem genoemd. Ook voor het starten van de auto is in dit soort systemen de sleutel niet meer nodig. Wanneer de sleutel wordt opgemerkt in de auto kan je op de startknop drukken (tegelijkertijd met het rempedaal) waardoor de auto opstart.

De afstandbediening van je auto werkt op elektriciteit die gevoed wordt vanuit een batterij. Net als elke andere batterij, gaat deze in de zoveel tijd een keer leeg. Het kan zelfs zo zijn dat er een speciaal dashboard lampje gaat branden als de batterijen leeg zijn. Je snapt zelf natuurlijk ook wel dat dit niet een enorm grote batterij is die je bijvoorbeeld in je tv-afstandbediening zit. De batterij die in je autosleutel zit is altijd van klein formaat en wordt ook wel een knoopcelbatterij genoemd.

Wat doen als de batterij in je autosleutel leeg is?

Je zal het altijd zien, je bent onderweg en de batterij van je autosleutel is net leeg gegaan en je hebt een keyless entry systeem, wat dan? Gelukkig kan je met een lege batterij toch je auto starten. Veel moderne sleutels hebben namelijk toch een fysieke sleutel in de autosleutel verborgen. Dit wordt ook wel een noodsleutel genoemd. Je kunt de noodsleutel tevoorschijn halen door een klein knopje in te drukken of door wat kracht uit te oefenen op een schuifje die op de sleutel zit. Dit werkt tevens ook voor sleutels zonder een keyless entry systeem. Hiermee kan je ook altijd je auto openen.

Je bent er nog niet als je alleen je noodsleutel hebt. Vaak zit het sleutelgat in de deur ook nog verstopt. Veel moderne auto’s hebben namelijk geen zichtbaar sleutelgat waar je de deur kan openen. Dit sleutelgat zit vaak onder een afdekkapje naast de portier greep in de deur van de bestuurder. Hier zit dan aan de onderkant een kapje dat je kunt losklikken. Wanneer je dit hebt opengeklikt komt er alsnog een sleutelgat tevoorschijn waarmee je de deur kunt openen.

Het kan zijn dat het alarm van de auto afgaat. De auto kan de sleutel namelijk niet herkennen aan het unieke elektronische signaal van de sleutel. Start hierbij snel de auto om het alarm uit te krijgen. Ook hierbij zal je opzoek moeten gaan naar het sleutelgat, anders start de auto niet. Bekijk hiervoor in de buurt van het stuurkolom. Zit het sleutelgat hier niet? Bekijk dan je instructieboekje.

Waarom zelf batterij van autosleutel vervangen?

Het vervangen van een batterij in een autosleutel is doorgaans niet zo heel ingewikkeld. Je zou dit natuurlijk door een autogarage kunnen laten doen terwijl je auto een kleine beurt ondergaat, alleen brengt dit nadelen met zich mee. Ten eerste komen er hier natuurlijk extra kosten bij kijken. Je betaald niet alleen voor de batterij, maar ook voor het vervangen ervan. Daarnaast kan het natuurlijk ook wat tijd kosten, je moet namelijk naar de garage of naar de dealer en die hebben er ook nog tijd voor nodig om het uit te voeren.

Het zelf vervangen van de batterij in je autosleutel is dus goedkoper en sneller. Mocht je dus bijvoorbeeld op vakantie gaan en een zomercheck laten uitvoeren, dan kan het handig zijn om ook de batterij van je autosleutel te vervangen. Op deze manier ben je voorbereid voor de vakantie. Daarnaast is het vervangen van de batterij met deze blog ook vrij eenvoudig zelf te doen! Daarmee ben je onafhankelijk en heb je direct de oplossing bij de hand.

Welke batterij heb ik nodig?

Eerder hebben we al vermeld dat de batterij in een autosleutel ook wel een knoopcelbatterij genoemd, maar welke batterij heb je nou precies nodig? Het zou natuurlijk vervelend zijn als je de verkeerde batterijen besteld. Let er dus altijd goed op welke batterijen je nodig hebt. De batterij herken je door de oude batterij uit de autosleutel te halen. Later in deze blog beschrijven we hoe je dit kan doen. Op de batterij staat een code waarmee je kan herkennen welke batterij je nodig hebt. Deze code is vervolgens ook gelijk de type batterij die je nodig hebt. Daarnaast kan je ook altijd de handleiding van je auto bekijken. Hier staat meestal ook het type batterij in die je nodig hebt voor je autosleutel.

Tip: koop altijd wat extra batterijen als je ze online besteld. Zo bespaar je telkens de verzendkosten die hierbij komen kijken.

Hoelang gaat de batterij in een autosleutel mee?

Na verloop van tijd raakt elke batterij langzaam leeg. De batterij in je autosleutel natuurlijk ook, maar hoe lang gaan deze nou gemiddeld mee? Dit varieert altijd, omdat veel factoren hier invloed op kunnen hebben. Allereerst ligt dit aan de type batterij. Normale knoopcelbatterijen gaan doorgaans 1 tot 3 jaar mee. Dit hangt ook af van de frequentie van het gebruik en de kwaliteit ervan. Gebruik je de autosleutel vaak, dan zal die ook logischerwijs sneller leeg gaan. Mocht je lage kwaliteit batterijen gebruiken dan zullen deze ook sneller leeg gaan.

Daarnaast hangt de levensduur van de batterij ook af van de afstand tot de auto. Sommige moderne autosleutels hebben namelijk een functie waarbij de sleutel (als het ware) communiceert met de auto wanneer deze in de buurt komt. Dit kan de levensduur beïnvloeden, omdat de sleutel dan voortdurend signalen uitzendt en voortdurend bezig is.

Ook warme en koude temperaturen kunnen de levensduur verkorten. Batterijen presteren namelijk het best bij gematigde temperaturen. Dit is bijvoorbeeld ook te herkennen aan de accu’s van elektrische fietsen. Wanneer het koud is, zullen deze ook sneller leeg gaan.

Wat heb je nodig om de batterij te vervangen?

Wanneer je de batterij in een autosleutel gaat vervangen dan heb je een aantal dingen nodig. Zo heb je ten eerste natuurlijk een nieuwe batterij nodig. Let er wel op dat je de juiste koopt en gebruikt. Kijk hiervoor naar het type en de voltage van de lege batterij. Een voorbeeld van een knoopcelbatterij is het type CR2023.

Daarnaast heb je mogelijk een schroevendraaier of sleutel nodig. Dit om de behuizing van de sleutel los te halen. Hierdoor kan je makkelijk bij de batterij om hem te vervangen. Daarentegen hebben sommige autosleutels geen schroeven en kunnen deze simpel worden geopend door ze uit elkaar te klikken.

Als laatst kan een pincet handig zijn om de lege batterij er makkelijker uit te halen. Dit om eventuele schade te voorkomen. Ook is het handig om de nieuwe batterij erin te zetten. Het vervangen van de batterij in een autosleutel kan namelijk best precies werk zijn. De batterij moet namelijk precies op de goede plek zitten wil deze optimaal werken.

Hoe vervang ik de batterij in mijn autosleutel?

De batterij in een autosleutel vervangen is vrij eenvoudig. Onderstaand een stappenplan om dit uit te voeren.

  1. Open de sleutelbehuizing: Als de sleutelbehuizing vast zit met schroeven dan heb je hier een bijpassende schroevendraaier voor nodig. Mocht de sleutelbehuizing geen schroeven hebben dan kan je de behuizing voorzichtig open klikken of schuiven. Pas wel op voor eventuele beschadigingen.
  2. Open de sleutelbehuizing: Open de sleutelbehuizing en leg de schroeven apart. Deze heb je namelijk later weer nodig. Raak deze dan ook niet kwijt.
  3. Verwijder de oude batterij: Verwijder de oude batterij door deze simpelweg uit zijn plek te schuiven. Wees ook hier voorzichtig, want je kan de sleutel beschadigen. Hiervoor kan je ook nog een pincet gebruiken om heel precies te werk te gaan.
  4. Plaats de nieuwe batterij: Plaats de nieuwe batterij op dezelfde manier als dat je de oude batterij verwijderd hebt. Controleer eerst nog wel even of je de goede batterij vervangt. Vergelijk beide batterijen met elkaar en kijk of ze hetzelfde type zijn.
  5. Sluit de behuizing: Sluit de behuizing op dezelfde manier als dat je de behuizing geopend hebt.
  6. Test de autosleutel: Test de autosleutel en kijk of deze goed werkt. Mocht hij niet werken dan zal de batterij waarschijnlijk niet goed zijn of niet goed op zijn plek zitten.

Tips voor een langere levensduur van je batterij

Gaat je autosleutel batterij nou snel leeg? Of heb je geen zin om de batterij van je autosleutel te vervangen? Dan hebben we een aantal tips om de levensduur te verlengen. Gebruik ten eerste de autosleutel met mate. Gebruik deze alleen wanneer je hem ook daadwerkelijk nodig hebt. Houdt de sleutel ten tweede droog en schoon. Water en stof kan de batterij beschadigen, waardoor deze sneller defect of leeg aan gaan.

Daarnaast is het beter om extreme temperaturen te vermijden. Hitte kan de batterij namelijk negatief beïnvloeden. Laat je sleutel dan ook niet in de zon achter. Mocht je de batterij zelf gaan vervangen, gebruik dan ook hoogwaardige kwaliteit batterijen. Goedkope batterijen kunnen namelijk sneller leeg raken. Goedkoop is duurkoop!

Bekijk ook eens: