autoonderhouden.nl

Alles wat je moet weten over een kleine beurt + DIY checklist.

Een kleine beurt is belangrijk voor de levensduur van je auto, maar wat houdt het precies in? Waarom zou je een kleine beurt laten uitvoeren? Wanneer? En oeveel kost het? Lees het in deze blog!

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Wat houdt het in?

Een kleine beurt is een kleine onderhoudsbeurt voor je auto. In de garage controleren monteurs jouw voertuig op de meest essentiële punten. Daarnaast worden er onderdelen vervangen en kleine reparaties uitgevoerd waar nodig is. Bij sommige garage’s die extra service willen verlenen gaan ze ook nog eens de auto uitlezen. De volgende onderdelen van jouw auto worden in ieder geval gecontroleerd en/of vervangen bij een kleine beurt:

 • Remmen, -klauwen, -schijven en blokken.
 • Banden, -spanning, profieldiepte en beschadigingen.
 • Vloeistoffen:
  • Remvloeistof
  • Koelvloeistof
  • Ruitenwisser vloeistof
  • Vervangen van motorolie
 • Filters en bougies, luchtfilter en oliefilter.
 • En het koelsysteem.

Waarom een kleine beurt voor jouw auto?

Met een kleine onderhoudsbeurt voorkom je vaak later grote ongemakken en dure reparaties. Daarnaast is het mogelijk om problemen en slijtage in een vroeg stadium te ontdekken. Zo nu en dan een kleine onderhoudsbeurt kan zeker geen kwaad. Ook is het gewoon een prettig idee dat je auto in orde is, zeker als je op vakantie gaat naar de zon of de sneeuw. Een kleine beurt is daarnaast ook aan te raden als je een lange reis gaat maken.

De belangrijkste redenen op een rij:

 • Kapotte of versleten onderdelen merk je op tijd op voordat ze schade aanrichten.
 • Regelmatig onderhoud kan geld besparen: minder schade = minder kosten.
 • Je gaat altijd met een veilig gevoel op pad.

Wat kost een kleine beurt?

Hoeveel een kleine beurt kost voor een auto kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van de auto (bij vervangen van onderdelen, type olie. etc.), de regio waarin je woont en de garage of dealer die de service uitvoert. Over het algemeen omvat een kleine beurt regulier onderhoud en inspectie van de belangrijkste componenten van de auto, zoals olie- en oliefilter vervanging, controle van remmen, bandenspanning, verlichting, en vloeistofniveaus.

De kosten kunnen ook variëren afhankelijk van eventuele extra werkzaamheden die nodig zijn, zoals vervanging van luchtfilters. Toch kunnen wij een kleine schatting geven. Zo kost een kleine beurt gemiddeld tussen de €100,- en €150,- exclusief de aanschaf van nieuwe onderdelen. Helaas kunnen deze kosten wel erg verschillen, afhankelijk van het automerk en autotype. Onderdelen van bepaalde automerken zijn namelijk duurder dan bij andere automerken.

Hoe vaak en wanneer een kleine onderhoudsbeurt?

Moderne auto’s geven een signaal af als er een onderhoudsbeurt nodig is. Bij oudere auto’s voer je doorgaans een kleine beurt uit na iedere 15.000-20.000 kilometer, of elk jaar. Vroeger werd er om de grote beurt ook een kleine onderhoudsbeurt uitgevoerd, maar dat is tegenwoordig niet meer nodig. Auto’s zijn kwalitatief een stuk beter dan vroeger, waardoor er minder onderhoud nodig is. Echter is het nog steeds verstandig om regelmatig een kleine onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.

Wat is het verschil tussen een kleine en grote beurt?

Een grote beurt is een stuk uitgebreider dan een kleine onderhoudsbeurt. Bij een kleine beurt worden minder onderdelen bekeken en vervangen dan bij een grote beurt. Daarnaast is een grote onderhoudsbeurt gemiddeld twee keer zo duur als een kleine beurt. Zo kijken ze bij een kleine beurt niet dieper naar: de motor, koppeling, distributieketting, elektrische controle en sommige filters. Daarnaast kan het zijn dat er bij een grote beurt meer onderdelen aan vervanging toe zijn dan bij een kleine beurt.

Wat is het verschil tussen een kleine beurt en een APK?

Een kleine onderhoudsbeurt is niet hetzelfde als een APK keuring. Het belangrijkste verschil is dat een APK verplicht is. Echter, zijn er meer grote verschillen, zoals: bij een kleine onderhoudsbeurt onderhouden ze daadwerkelijk jouw auto, bij een APK wordt alles alleen gecontroleerd. Een voorbeeld hiervan is dat er bij een kleine beurt de olie wordt vervangen. Bij een APK check wordt dit alleen gecontroleerd en het eventueel bijvullen van de motorolie waar nodig is.

Kun je een kleine beurt ook combineren met jouw APK?

Je kunt een kleine beurt en een APK-keuring zeker combineren. Dit is een handige manier om zowel periodiek onderhoud als de verplichte APK-check te laten uitvoeren tijdens één garagebezoek. Dit is erg tijdbesparend aangezien je auto op zowel de wettelijke vereisten als mechanische staat wordt gecontroleerd. Zorg er hierbij wel voor dat je een garage kiest, die deze gecombineerde service kan geven en duidelijke afspraken met je maakt over wat er zal worden gedaan en hoeveel het zou kosten voordat het werk begint. Het is een kosteneffectieve en efficiënte aanpak om ervoor te zorgen dat je auto veilig en goed onderhouden is.

De kosten hiervan zouden ongeveer rond de €150,- tot €400,- liggen, echter is dit sterk afhankelijk van jouw auto, garage en staat van de auto.

Handige checklist

Mocht je eerst je auto zelf willen nakijken voordat deze een kleine beurt krijgt, dan kan je onderstaande checklist nalopen. Dit is een uitgebreide checklist, waarin elke stap beschreven is die een monteur ook naloopt tijdens het uitvoeren van een kleine beurt. Mocht je de kleine beurt zelf willen uitvoeren dan is dat ook mogelijk. Volg hierbij wel altijd de richtlijnen van jouw autofabrikant.

Stap 1: Oliecheck en -vervanging. Controleer het oliepeil om een gezonde motor te waarborgen en vervang de olie indien nodig. Bekijk hierbij ook of jouw oliefilter aan vervanging toe is.

Stap 2: Luchtfilterinspectie. Check jouw luchtfilter op verstopping of viezigheid. Dit is vooral handig als er warm weer aankomt.

Stap 3: Remmen en remvloeistof. Controleer de remblokken en -schijven op slijtage. Goed werkende remmen en voldoende remvloeistof zijn namelijk van levensbelang bij het rijden. Check hierbij ook even jouw remvloeistof en vervang deze indien nodig. Meer weten over hoe je de remmen kan checken? Lees dan onze blogs: Remvloeistof bijvullen, remblokken vervangen en remklauwen vervangen.

Stap 4: Bandencontrole. Check de juiste bandenspanning en goede bandenconditie. Deze verbeteren namelijk de grip en verlengen de levensduur van jouw banden.

Stap 5: Verlichting. Goed werkende verlichtingselementen zorgen voor veiligheid op de weg, vooral ‘s nachts. Denk hierbij aan het controleren van al jouw koplampen, achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers en andere verlichtingselementen.

Stap 6: Accu en koelvloeistof. Een gezonde accu en correcte koelvloeistof zorgen ervoor dat je auto betrouwbaar start en op de juiste temperatuur blijft. Controleer de staat van de accu en zorg ervoor dat de polen schoon zijn en check het niveau en de staat van de koelvloeistof, lees hierover onze blog: koelvloeistof bijvullen.

Stap 7: Uitlaat en ophanging. Check bij deze kleine beurt ook nog even de uitlaat en jouw ophanging op eventuele beschadigingen, roest of slijtage. Een goed onderhouden uitlaat en ophanging voorkomen geluidsproblemen en verzekeren een soepele rit.

Stap 8: Vloeistoffen en distributieriem. Zorg ervoor dat de ruitensproeivloeistof en distributieriem in goede staat zijn voor een probleemloze werking. Vul deze vloeistoffen bij en indien nodig kun je jouw distributieriem vervangen.

Stap 9: Bougies en bobines. Nog vollediger jouw kleine beurt doen? Controleer dan ook nog even de staat van de bougies en bobines vervang ze indien nodig. Wil je meer weten over bougies? Lees dan onze blog bougies vervangen. Verse bougies houden je motor efficiënt. Bobines vervangen? Dat is weer handig voor de efficiëntie van jouw motor.

Stap 10: Proefrit en finale inspectie. Een proefrit en laatste inspectie waarborgen dat je auto in topconditie is en klaar voor de weg. Test hierbij vooral even de werking van jouw remmen en luister goed naar eventuele ongewone geluiden of trillingen.

Klaar! Nu je auto de kleine beurt heeft gehad, ben je klaar om zorgeloos de weg op te gaan!

Bekijk ook eens: