autoonderhouden.nl

Alles over het vervangen van jouw distributieriem!

Moet jij jouw distributieriem vervangen? Dit is geen eenvoudige klus. Lees hier daarom eerst alles over het vervangen van jouw distributieriem, waaronder wanneer, waarom en wat de kosten zijn van het vervangen van jouw riem.

Moeilijkheidsgraad: gevorderd

Inhoudsopgave:

Wat is een distributieriem?

Voordat we vertellen over een distributieriem vervangen, leggen we uit wat het is. Een distributieriem is een riem die zich in de motor van jouw auto bevindt. Deze riem verbindt de krukas met de nokkenas. Dit is belangrijk omdat de krukas, de nokkenas aandrijft, die op zijn beurt de kleppen in de cilinderkop van de motor bedient. Hierdoor opent en sluit de inlaat- en uitlaatklep op het juiste moment, waardoor jouw motor optimaal kan werken. De nokkenassensor en krukassensor meten hierbij de positie en snelheid van de krukas en geeft deze informatie door aan het motormanagementsysteem.

De distributieriem zorgt er dus voor dat de draaiende delen in jouw motor perfect synchroon met elkaar draaien. De riem is vaak gemaakt van rubber en heeft aan de binnenkant tanden, die in een speciale groef vallen. Ook wel de poelies van de krukas en nokkenas genoemd. De distributieriem is dus een essentieel onderdeel van de motor, maar is ook een slijtageonderdeel. Na verloop van tijd kan de riem verslijten, uitdrogen of beschadigd raken door bijvoorbeeld dat jouw auto olie lekt, waardoor deze vervangen moet worden om motorschade te voorkomen. Het is daarom belangrijk om de vervanging van distributieriem op tijd te vervangen.

Wanneer distributieriem vervangen?

De vervangingsinterval van de distributieriem varieert per automerk, -model en -type, en is afhankelijk van de kilometerstand van de auto en/of de leeftijd van de riem. In het onderhoudsboekje van de auto of via de website van de fabrikant kun je de specifieke vervangingsinterval voor jouw auto opzoeken.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de distributieriem te vervangen tussen de 80.000 en 120.000 kilometer, of om de 5 tot 7 jaar (afhankelijk van wat het eerst wordt bereikt). Echter, sommige fabrikanten geven aan dat de distributieriem langer mee kan gaan, terwijl andere juist een kortere vervangingsinterval aanbevelen. De tijd dat jij jouw distributieriem moet vervangen kan ook nog verschillen aan het soort riem. Lees hiervoor het kopje: welke distributieriemen zijn er?

Naast de bovenstaande regel, zijn er nog andere factoren die de levensduur van de distributieriem kunnen beïnvloeden. Zo kan warmte, vochtigheid, vuil en ouderdom van de riem of een tekort aan olie (lees hier alles over olie bijvullen) ervoor zorgen dat deze eerder vervangen moet worden. Het is daarom belangrijk om regelmatig de staat van de distributieriem te controleren en bij twijfel een specialist te raadplegen.

Waarom is een tijdige vervanging zo belangrijk?

Op tijd jouw distributieriem vervangen is erg belangrijk, omdat een gebroken of versleten distributieriem ernstige motorschade kan veroorzaken. Als jouw distributieriem breekt, kan dit bijvoorbeeld een botsing veroorzaken tussen de zuigers en kleppen van jouw motor. Dit kan leiden tot hoge kosten, aangezien je wellicht jouw cilinderkop, zuigers, kleppen of zelfs de hele motor moet vervangen.

Een preventieve vervanging van de distributieriem voorkomt dus schade en kosten. Daarnaast voorkom je ook dat je met pech langs de weg komt te staan. Tot slot, zorgt het tijdig vervangen van jouw distributieriem ook voor een betere werking van de motor. Daarentegen, kan een versleten distributieriem ook leiden tot slechtere prestaties, hoger brandstofverbruik en zelfs motorstoringen. Kortom, op tijd jouw distributieriem vervanging is essentieel voor de levensduur en prestaties van jouw motor.

Wat zijn de kosten van distributieriem vervangen?

De kosten om jouw distributieriem te vervangen kunnen variëren door verschillende factoren, zoals het merk en model van jouw auto. Maar ook de omvang van de reparatie en de tarieven van de autogarage. Over het algemeen kan het vervangen van een distributieriem erg hoge kosten met zich mee brengen.

De kosten van het vervangen van een distributieriem kunnen variëren tussen 300 euro tot meer dan 1000 euro, afhankelijk van de bovenstaande factoren. Het is handig om te onthouden dat een preventieve vervanging van de distributieriem over het algemeen veel goedkoper is dan het vervangen van een gebroken riem. Een gebroken distributieriem kan namelijk tot ernstige motorschade leiden, waardoor jouw reparatiekosten veel hoger liggen.

Welke soorten distributieriemen zijn er?

Er zijn verschillende soorten distributieriemen die je kan vervangen, waaronder:

 1. Rubberen distributieriem: Deze flexibele riem gemaakt van rubber en glasvezel wordt vaak gebruikt in oudere en sommige moderne auto’s en heeft een beperkte levensduur. Het moet meestal om de 80.000 tot 120.000 kilometer vervangen worden, afhankelijk van het automerk en -model.
 2. Stalen distributieketting: Deze distributieketting wordt meestal gebruikt in moderne auto’s en is gemaakt van gehard staal. Deze type is duurzaam en gaat meestal langer mee dan een rubberen distributieriem. Ook vereist dit type riem meestal minder onderhoud en hoef je deze distributieriem minder snel te vervangen.
 3. Getande distributieriem: Dit is een rubberen distributieriem met tanden die in de nokkenaswielen en krukaswielen passen. Dit type distributieriem heeft een langere levensduur dan een reguliere rubberen distributieriem. Maar toch blijft het belangrijk om net zoals de reguliere rubberen band deze te checken tussen de 80.000 en 120.000 kilometer
 4. Dubbele distributieriem: Dit laatste type distributieriem bestaat uit twee distributieriemen die samenwerken om de krukas en nokkenassen van de motor aan te drijven. Dit type riem wordt gebruikt in sommige auto’s met grote motoren.

Het type distributieriem dat in een auto wordt gebruikt, hangt af van het automerk en -model, en de motorconfiguratie. Het is belangrijk om de juiste vervangende riem te gebruiken bij een reparatie of vervanging. Je kan dit terug vinden in jouw onderhoudsboekje.

Hoe kan ik controleren of ik mijn distributieriem moet vervangen?

Om te bepalen of het tijd is om de distributieriem van jouw auto te vervangen, kun je verschillende stappen ondernemen:

 1. Raadpleeg jouw autohandleiding. Controleer de handleiding van jouw auto om te zien wat de aanbevolen vervangingsinterval is voor jouw distributieriem. Het is belangrijk om deze interval te respecteren en de riem op tijd te vervangen.
 2. Controleer de fysieke conditie van jouw riem. Als je jouw motorkap opent, kun je de distributieriem bekijken om te zien of er scheuren, slijtage, scheiding van lagen, rafels en/of andere sporen van beschadiging of slijtage zijn. Twijfel je over de conditie van jouw distributieriem? Benader dan een expert of jouw garage, zodat je weet dat jij jouw distributie riem moet vervangen.
 3. Controleer de kilometerstand. Controleer jouw kilometerstand en vergelijk deze met de aanbevolen vervangingsinterval van de distributieriem. Als de auto de 80.000 tot 120.000 heeft bereikt sinds de vorige vervanging, is het waarschijnlijk tijd om deze te vervangen of in ieder geval te checken.
 4. Luister naar vreemde geluiden. Tot slot, kun je naar jouw motor luisteren. Let op ongebruikelijke geluiden die kunnen duiden op een probleem met jouw distributieriem, zoals een fluitend of snerpend geluid.

Kan ik de distributieriem zelf vervangen?

Het vervangen van een distributieriem is een complexe klus die veel precisie en kennis vereist. Daarnaast heb je bij het vervangen van jouw distributieriem speciale gereedschappen nodig en het kan riskant zijn als het niet op de juiste manier wordt uitgevoerd. Als je geen ervaring hebt, Raden wij niet aan om jouw distributieriem zelf te vervangen.

Een kleine fout bij het vervangen van de distributieriem kan namelijk al leiden tot ernstige schade aan de motor van jouw auto, waardoor deze wellicht zelfs niet eens meer kan functioneren. Het is daarom aan te raden om een ervaren en gekwalificeerde monteur te raadplegen om de distributieriem te vervangen. Zij hebben namelijk de kennis, ervaring en gereedschappen om deze klus snel, veilig en efficiënt uit te kunnen voeren, zodat je erop kunt vertrouwen dat je auto goed wordt onderhouden en veilig op de weg blijft.

Hoe wordt een distributieriem vervangen?

Het vervangen van een distributieriem is zoals eerder uitgelegd dus een complexe en nauwkeurige klus die vaak speciaal gereedschap en kennis vereist. Om je toch een beeld te geven, omvat het vervangen van de distributieriem de volgende stappen:

 1. Demontage van het oude distributiesysteem: De monteur zal jouw oude riem, spanrol, geleiderol en andere componenten verwijderen. Om dit te doen moeten de aandrijfriem, het koelsysteem, de ventilator en andere componenten eerst gedemonteerd worden.
 2. Inspectie van de componenten: Voordat de nieuwe distributieriem wordt geïnstalleerd, zal de monteur de componenten zoals de spanrol, geleiderol en waterpomp inspecteren op slijtage en schade. Indien nodig worden ook deze componenten vervangen.
 3. Installeren van de nieuwe riem: Uiteindelijk wordt de nieuwe distributieriem geïnstalleerd en op de juiste spanning gebracht. Dit vereist vaak een speciale tool om de juiste spanning van de riem te controleren.
 4. Afstelling van het distributiesysteem: Nadat de nieuwe riem is geïnstalleerd, zal de monteur het distributiesysteem afstellen en controleren op juiste werking. Dit houdt vaak het afstellen van de ontstekingstiming en andere instellingen in.
 5. In elkaar zetten van de motor: Na het vervangen van de distributieriem worden de motorcomponenten weer allemaal op de juiste plek gemonteerd, inclusief de aandrijfriem, koelsysteem, ventilator en andere componenten.

Bekijk ook eens: