autoonderhouden.nl

Nokkenassensor

Wat is een nokkenassensor?

Een nokkenassensor is een elektronisch apparaat dat is gebruikt in de motor van een voertuig om de positie en rotatiesnelheid van de nokkenas te meten. Indirect meet de sensor ook de snelheid van de distributieriem, omdat die even snel draait. De nokkenas is een belangrijk onderdeel van de motor dat de kleppen opent en sluit op het juiste moment, wat nodig is voor de verbranding van brandstof en lucht in de cilinders van de motor.

De nokkenassensor leest de positie van de nokkenas en stuurt deze informatie naar het motormanagementsysteem van het voertuig. Hierbij zal het motormanagementsysteem de informatie gebruiken om de brandstoftoevoer, ontstekingstiming en andere motorparameters te optimaliseren om de prestaties van de motor te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

Als de nokkenassensor defect raakt, kan dit leiden tot problemen zoals slechte stationair draaien, haperingen tijdens acceleratie of een storing in de motor. In dat geval moet de sensor worden vervangen om de normale werking van de motor te herstellen.

Waar zit de nokkenassensor?

De exacte locatie van de nokkenassensor kan variëren afhankelijk van het specifieke voertuig en de motorconfiguratie. Over het algemeen bevindt de nokkenassensor zich op een gemakkelijk bereikbare plaats op de motor, vaak op of nabij de nokkenas zelf of op de cilinderkop. Vaak zit de sensor ook in de buurt van de krukas.

In sommige voertuigen bevindt de nokkenassensor zich aan de voorkant van de motor, terwijl in andere voertuigen deze aan de achterkant van de motor te vinden is. Ook kan het zijn dat de sensor aan de zijkant van de motor geplaatst is.

Om de exacte locatie van de nokkenassensor te vinden, is het het beste om de handleiding van het voertuig te raadplegen of een monteur te raadplegen. In het algemeen kan de sensor ook worden herkend aan een draad of kabel die eruit komt en die is aangesloten op de bedrading van het voertuig.

Symptomen kapotte nokkenassensor

Een defecte nokkenassensor (niet te verwarren met een krukassensor) kan verschillende symptomen veroorzaken die wijzen op problemen met de motor van het voertuig. Hierbij enkele van de meest voorkomende symptomen van een kapotte nokkenassensor:

 1. Slecht stationair draaien: De motor kan onregelmatig stationair draaien of zelfs afslaan bij het stationair draaien.
 2. Verminderde acceleratie: De auto kan langzamer reageren op het gaspedaal en een vertraagde acceleratie hebben.
 3. Verhoogd brandstofverbruik: Een kapotte nokkenassensor kan leiden tot een inefficiënte verbranding van de brandstof in de motor, waardoor het brandstofverbruik van het voertuig kan toenemen.
 4. Motorstoring: De Check Engine-lampje op het dashboard kan gaan branden als de nokkenassensor defect raakt, omdat dit een probleem is dat het motormanagementsysteem detecteert.
 5. Slechte prestaties: De prestaties van de motor kunnen afnemen, waardoor het voertuig minder soepel rijdt en minder vermogen heeft.
 6. Moeilijk starten: Een defecte nokkenassensor kan het starten van de motor bemoeilijken, wat resulteert in een langere starttijd of zelfs het niet starten van de motor.

Hoe vervang je een nokkenassensor?

Het vervangen van een nokkenassensor kan variëren afhankelijk van het specifieke voertuig en de motorconfiguratie. Hieronder volgen echter enkele algemene stappen die u kunt volgen om een nokkenassensor te vervangen:

 1. Zoek de nokkenas sensor op: Raadpleeg de handleiding van het voertuig om de locatie van de nokkenas sensor te vinden. Over het algemeen bevindt de sensor zich op een gemakkelijk bereikbare plaats op de motor, vaak op of nabij de nokkenas zelf of op de cilinderkop.
 2. Maak de bedrading los: Trek de connector van de bedrading van de sensor los door het lipje van de connector in te drukken en het voorzichtig los te trekken.
 3. Verwijder de sensor: Verwijder de nokkenas sensor uit zijn bevestiging door de bout of clip los te draaien waarmee deze op zijn plaats wordt gehouden.
 4. Plaats de nieuwe sensor: Plaats de nieuwe nokkenas sensor op zijn plaats en draai de bevestigingsbout of clip vast. Zorg ervoor dat de sensor stevig op zijn plaats zit.
 5. Sluit de bedrading aan: Sluit de connector van de bedrading van de sensor aan door deze voorzichtig op zijn plaats te duwen totdat deze vastklikt.
 6. Test de motor: Start de motor en laat deze draaien om te controleren of de nieuwe nokkenas sensor correct functioneert. Controleer ook of de Check Engine-lampje uit is.

Bekijk ook: