autoonderhouden.nl

Nokkenas

Wat is een nokkenas?

Een nokkenas is een onderdeel van een verbrandingsmotor dat helpt bij het openen en sluiten van de kleppen. Het is een cilindrische stalen as met daarop nokken of uitstulpingen die op bepaalde momenten de kleppen van de motor bedienen. De nokkenas staat hierbij in verbinding met de distributieriem.

De nokkenas werkt doordat deze is verbonden met de krukas van de motor. Wanneer de krukas ronddraait, draait de nokken as ook mee. De nokken op de as bewegen vervolgens de kleppen omhoog en omlaag, waardoor er brandstof en lucht de verbrandingskamer binnenkomt en uitlaatgassen worden afgevoerd.  De nokkenassensor en krukassensor meten hierbij de positie en snelheid van de krukas en geeft deze informatie door aan het motormanagementsysteem.

Waar bevindt de nokkenas zich?

Een nokkenas bevindt zich in de cilinderkop van een verbrandingsmotor, bovenop de cilinders. In een typische viercilinder motor zijn er twee nokkenassen, één voor de inlaatkleppen en één voor de uitlaatkleppen. De nokkenas is meestal parallel aan de krukas geplaatst en wordt aangedreven door de krukas via een tandwielsysteem, een ketting of een riem.

Wanneer nokkenas vervangen?

Wanneer een nokkenas aan vervanging toe is, kan dit verschillende symptomen veroorzaken, zoals een verlies aan vermogen, een verhoogd brandstofverbruik, een onregelmatige stationair draaiende motor, een ratelend geluid uit de motor en uitlaatgassen die meer vervuild zijn dan normaal. Als deze symptomen optreden, kan het nodig zijn om de nokkenas te vervangen.

De nokkenas bevindt zich in de cilinderkop van de motor, bovenop de cilinders. Om een nokken as te vervangen, moet de cilinderkop worden verwijderd en moeten de kleppen, tuimelaars en hydraulische klepstoters worden gedemonteerd. Vervolgens kan de oude nokken as worden verwijderd en de nieuwe nokken as worden geïnstalleerd, gevolgd door het opnieuw opbouwen van de cilinderkop en het afstellen van de klepspeling. Het vervangen van een nokken as is een complexe procedure en moet meestal worden uitgevoerd door een ervaren monteur.

Hoe vervang je een nokkenas?

Het vervangen van een nokkenas kan een complexe klus zijn. Hieronder vind je de algemene stappen die je moet volgen om de nokkenas te vervangen:

  1. Demonteer de cilinderkop: Om de nokken as te vervangen, moet de cilinderkop worden verwijderd. Dit vereist het verwijderen van de kleppendeksel, de nokkenasketting of -riem, de hydraulische klepstoters en de nokvolgers.
  2. Verwijder de oude nokken as: Na het demonteren van de cilinderkop, kan de oude nokken as worden verwijderd. Dit vereist het verwijderen van de nokkenaslagers en het trekken van de nokken as uit de cilinderkop.
  3. Installeer de nieuwe nokken as: De nieuwe nokkenas moet op de juiste manier worden geïnstalleerd. Dit vereist het plaatsen van de nokken as in de cilinderkop en het bevestigen van de nokkenaslagers.
  4. Monteer de cilinderkop: Nadat de nieuwe nokken as is geïnstalleerd, kan de cilinderkop worden gemonteerd. Dit vereist het installeren van de klepstoters, de nokvolgers, de nokkenasketting of -riem en de kleppendeksel.
  5. Stel de klepspeling af: Na het monteren van de cilinderkop, moet de klepspeling worden afgesteld. Dit vereist het handmatig afstellen van de klepstoters en de nokvolgers.
  6. Test de motor: Nadat de nokken as is vervangen en de cilinderkop is gemonteerd, moet de motor worden getest om ervoor te zorgen dat alles correct werkt. Dit vereist het starten van de motor en het controleren op eventuele afwijkingen, zoals ongewone geluiden of trillingen.

Nokkenas aanschaffen

Wil je een nokken as bestellen, maar weet je nog niet welke (er in jouw auto past)? Dan raden wij de volgende site aan. Klik op de onderstaande knop en vul vrijblijvend jouw kenteken of automodel in, om super snel te kijken welke nokken as er in jouw auto past!

Bekijk ook: