autoonderhouden.nl

Krukassensor

Wat is een krukassensor?

Als je een autoliefhebber bent, heb je vast wel eens gehoord van een krukassensor. Maar wat is het nu precies? Een krukassensor is een essentieel onderdeel van de motor van je auto. Het meet de positie en snelheid van de krukas en geeft deze informatie door aan het motormanagementsysteem. Hierdoor kan het motormanagementsysteem de ontstekingstijd en de brandstoftoevoer regelen, waardoor de motor soepel en efficiënt blijft draaien. Dit is hetzelfde proces als de nokkenas en de nokkenassensor.

Waar zit de sensor?

De krukassensor is meestal te vinden aan de achterkant van de motor, in de buurt van de krukaspoelie en de distributieriem. Het bestaat uit een magnetische sensor en een tandwiel dat op de krukas is gemonteerd. Wanneer de tanden op het tandwiel langs de sensor passeren, wordt er een magnetisch veld opgewekt. Dit stelt de sensor in staat om de positie en snelheid van de krukas te meten.

Gevolgen defecte krukassensor

Een defecte krukassensor kan leiden tot verschillende problemen met de motor van je auto. Als de sensor niet goed werkt, kan het motormanagementsysteem de ontstekingstijd en brandstoftoevoer niet goed regelen. Dit kan leiden tot verminderde prestaties en een verhoogd brandstofverbruik. In sommige gevallen kan een defecte krukassensor er zelfs voor zorgen dat de motor helemaal niet meer start. Als je vermoedt dat je krukassensor defect is, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Hoe vervang je een krukassensor?

Het vervangen van een krukassensor kan een uitdagende taak zijn, maar het is zeker mogelijk om het zelf te doen met de juiste gereedschappen en kennis. Hier is een beschrijving van de stappen die je moet volgen om een krukassensor te vervangen:

 1. Maak de accu los: Voordat je begint, moet je de negatieve kabel van de accu losmaken om te voorkomen dat er per ongeluk kortsluiting ontstaat.
 2. Zoek de krukassensor: De krukassensor bevindt zich meestal op de achterkant of zijkant van de motor, in de buurt van de krukaspoelie. Raadpleeg de handleiding van je auto of zoek online om de locatie van de sensor te vinden.
 3. Maak de sensor los: Maak de elektrische connector van de sensor los en verwijder eventuele klemmen of bevestigingen die de sensor op zijn plaats houden. Gebruik indien nodig een schroevendraaier of tang om de bevestigingen los te maken.
 4. Verwijder de oude sensor: Trek de oude sensor voorzichtig uit de motor. Als de sensor vastzit, kun je deze voorzichtig loswrikken met behulp van een schroevendraaier. Wees voorzichtig dat je de sensor of de krukaspoelie niet beschadigt.
 5. Plaats de nieuwe sensor: Plaats de nieuwe sensor op dezelfde locatie als de oude sensor en duw hem voorzichtig op zijn plaats. Controleer of de sensor stevig vastzit.
 6. Bevestig de sensor: Bevestig de klemmen of bevestigingen om de sensor op zijn plaats te houden. Sluit de elektrische connector van de sensor aan.
 7. Sluit de accu aan: Nadat je klaar bent met de installatie van de nieuwe krukassensor, sluit je de negatieve kabel van de accu weer aan.
 8. Test de sensor: Start de motor en controleer of de nieuwe sensor goed werkt. Controleer op eventuele waarschuwingslampjes op het dashboard en luister of de motor soepel loopt.

Het is belangrijk om te onthouden dat als je niet zeker bent van je vaardigheden als monteur, het altijd een goed idee is om de hulp in te roepen van een professional om de krukassensor te laten vervangen.

Hoe test je de sensor?

Als je vermoedt dat de krukassensor van je auto niet goed werkt, zijn er verschillende tests die je kunt uitvoeren om te controleren of dit het geval is. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden om een krukassensor te testen:

 1. Controleer de bedrading en aansluitingen: Controleer de bedrading en aansluitingen van de sensor om te zien of er sprake is van beschadigingen of losse verbindingen. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de bedrading visueel te inspecteren en ervoor te zorgen dat alle verbindingen stevig vastzitten.
 2. Meet de spanning: Sluit een multimeter aan op de sensor om de spanning te meten terwijl de motor draait. De sensor moet een consistente spanning afgeven, anders kan dit wijzen op een defecte sensor.
 3. Controleer de sensor op schade: Controleer de sensor op fysieke schade, zoals barsten of beschadigingen aan de sensorbehuizing of het tandwiel. Als de sensor beschadigd is, moet deze worden vervangen.
 4. Controleer de weerstand: Sluit de multimeter aan op de sensor en meet de weerstand. De weerstand moet binnen de opgegeven specificaties van de fabrikant vallen. Als dit niet het geval is, kan dit duiden op een defecte krukassensor.
 5. Scan de foutcodes: Als je auto een boordcomputer heeft, kun je de foutcodes scannen om te zien of er problemen zijn met de krukassensor. Als de boordcomputer aangeeft dat er een probleem is met de krukassensor, moet deze waarschijnlijk worden vervangen.

Krukassensor aanschaffen

Wil je een krukassensor bestellen, maar weet je nog niet welke (er in jouw auto past)? Dan raden wij de volgende site aan. Klik op de onderstaande knop en vul vrijblijvend jouw kenteken of automodel in, om super snel te kijken welke krukassensor er in jouw auto past!

Bekijk ook: