autoonderhouden.nl

Olie bijvullen? Hoe kan je de motorolie bijvullen in jouw auto?

In deze blog leer je alles over wanneer, welke en hoe je motorolie moet bijvullen in je auto. Ook leren we de beste manier om olie te peilen!

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Niets is vervelender dan in je auto stappen en dat je oliepeil lampje gaat branden. Het is dan tijd dat je in jouw auto olie gaat bijvullen, maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? Een tip kunnen we je alvast geven: rij zeker niet verder zonder dat je jouw olie gaat bijvullen. In deze blog leer je alles over wanneer, welke en hoe je motorolie moet bijvullen. Daarnaast leggen we ook uit hoe je het beste jouw olie kan peilen.

Waarom is motorolie bijvullen zo belangrijk?

Om jouw motor het langst mee te laten gaan en het gezondst te houden is het erg belangrijk dat jouw motor genoeg olie heeft. De olie in jouw automotor heeft namelijk meerdere functies. De belangrijkste functie van motorolie is om jouw automotor te smeren, zodat alle onderdelen binnen jouw motor zonder contact kunnen bewegen. Daarnaast zorgt de motorolie er ook voor dat jouw motor goed onderhouden wordt. De motorolie voert namelijk warmte, verbrandingsresten en slijtagedeeltjes af. Het is dus super belangrijk, daarom leren wij jou hoe jij jouw motorolie kan bijvullen in je auto.

Genoeg motorolie zorgt dus voor minimale wrijving, waardoor naast het brandstofverbruik daalt, ook de motorprestaties toenemen en er dus minder slijtage ontstaat. Goede motorolie verlengt dus zelfs de levensduur van de jouw automotor. Het is dus erg verstandig dat jij jouw olie van je auto altijd op tijd gaat bijvullen.

Wanneer en hoe vaak moet ik mijn olie bijvullen?

Er zijn twee manier waarop je kan weten of jij je olie bij moet vullen. Manier één is heel simpel:

Soms geeft een lampje op jouw dashboard aan dat je jouw olie moet bijvullen. Een rood lampje in de auto met het icoon (hieronder) wil zeggen dat jouw oliepeil te laag is of dat er iets anders mis is met jouw olie. Het is belangrijk om jouw auto direct te stoppen en de jouw olie te peilen en indien nodig bijvullen, hoe dit moet lees je hieronder. Blijft het rode lampje branden na het bijvullen? Rij dan niet verder en schakel professionele hulp in. Of begint jouw lampje alweer te branden na het bijvullen als je nog geen duizend kilometer gereden hebt? Dan kan het zijn dat jouw motor olie lekt, lees dan hier alles over de oorzaken, oplossingen en tips bij het lekken van de motorolie.

Symbool Olie bijvullen auto en peilen

De tweede is iets meer werk, maar hierdoor weet je precies jouw hoeveelheid motorolie. Namelijk olie peilen. Olie pijlen lijkt heel moeilijk, maar wij hebben goed nieuws! Met de volgende 6 makkelijke stappen weet jij precies hoe jij jouw olie kan peilen en dus wanneer je jouw auto motorolie moet bijvullen.

Olie peilen stappenplan

Als je de volgende 6 stappen volgt weet jij precies of jij jouw olie moet bijvullen:

 1. Parkeer jouw auto op een vlakke ondergrond zodat het oliepeil waterpas staat en dus niet beïnvloed kan worden door hoe de auto staat geparkeerd.
 2. Zorg voor een koude motor. Je meet het oliepeil het best als de motor koud is. Dit komt omdat de motorolie, in een koude motor naar beneden is gezakt en dus voorkomt dat de olie in jouw motor achterblijft. Heb je dus net gereden? Wacht dan minimaal 10 minuutjes voor je jouw olie gaat peilen en motorolie gaat bijvullen.
 3. Haal de oliestok uit de motor en maak deze schoon met een doek. Als die mooi schoon is kun je namelijk goed zien tot waar het oliepeil komt zonder dat olie resten dit onduidelijker maken.
 4. Steek de oliepeilstok met een snelle beweging helemaal in de motor en er weer uit. Het is erg belangrijk dat je de stok er helemaal insteekt, anders meet je het oliepeil niet nauwkeurig.
 5. Nu kun je jouw oliepeil van de peilstok lezen. Dit werkt als volgt, er staan namelijk twee streepjes op de stok: een minimum en een maximum. Tussen de twee streepjes zit één liter verschil. Zit jouw oliepeil tussen de twee streepjes, dan is de motorolie bijvullen niet nodig en kun je weer verder rijden. Is je oliepeil te laag? Dan kun je het beste ongeveer een halve tot een liter motorolie bijvullen om weer netjes tussen het minimum en maximum te komen. Is jouw oliepeil te hoog na het bijvullen? Dan kun je het beste naar de garage gaan. Rijden met te veel motorolie kan namelijk lekkage veroorzaken en zelfs erge schade aan jouw auto verrichten.

Met welke olie moet ik mijn auto bijvullen?

De motorolie die je moet bijvullen verschilt per type auto. Er zijn veel soorten motoroliën, zo verschilt vaak de viscositeit, oftewel de dikte van de motorolie. Echter is het wel heel makkelijk te achterhalen welke soort olie het beste is voor jouw motor en jij moet bijvullen. Wij geven je hieronder twee simpele manieren hoe jij de beste motorolie kunt achterhalen, zodat jij meteen aan de slag kan met jouw auto olie bijvullen.

 • De beste olie voor jouw motor staat altijd in het serviceboekje van je auto. In dit boekje staat vaak een origineel olie nummer aangegeven welke olie je moet gebruiken. Het maakt trouwens niet uit welk merk je koopt, als het soort olie maar overeenkomt.
 • Je kan ook heel makkelijk jouw motorolie laten bepalen door deze website. Vul je kenteken of type auto in en je ziet gelijk welke olie jij moet bijvullen.

Olie bijvullen stappenplan

Nu je weet wanneer en welke motorolie jij moet bijvullen kan je officieel beginnen met het olie bijvullen in jouw auto. Als je de volgende 4 stappen volgt weet je zeker dat het helemaal goed gaat komen.

 1. Voordat je de motorolie gaat bijvullen in je auto is het handig om altijd nog even een keer je olie te peilen. Hierboven lees je hoe je dat goed en makkelijk doet!
 2. Zorg dat je de juiste olie hebt, dit kun je met de tips hierboven nogmaals checken. Het goede nieuws is dat je maar maximaal één liter nodig hebt, dit komt dus door het feit dat de twee streepjes op de peilstok 1 liter uit elkaar zitten. Zit jouw oliepeil dus onder de tweede streep dan kun je gerust een hele liter bijvullen.
 3. Heb je jouw olie gepeild en heb je de juiste olie bij de hand? Dan kan het bijvullen van de olie beginnen! Gebruik wel een trechter, zo voorkom je namelijk knoeien. Heb je geen trechter? Kartonnen trechters zijn vaak gratis verkrijgbaar bij veel tankstation.
 4. Controleer na het bijvullen voor de zekerheid of er voldoende olie in de motor zit of dat er niet teveel olie in je auto zit. Wacht voordat je dit controleert eerst even een klein half uurtje zodat alle olie is gezakt. Heb je toch iets te veel motorolie laten bijvullen? Dan kun je zoals eerder verteld het beste naar de garage gaan. Rijden met te veel motorolie kan namelijk lekkage veroorzaken en zelfs erge schade aan jouw auto verrichten.

Mocht het toch niet lukken, dan kan je altijd langs gaan bij een garage om bijvoorbeeld een kleine beurt uit te laten voeren. Hierbij wordt de olie standaard vervangen.

Conclusie

Dus nu hoef jij nooit meer bang te zijn dat jouw auto dashboard weer aangeeft dat je olie moet bijvullen. En weet je altijd de beste motorolie die jij in jouw auto kan bijvullen. Heb je nog vragen of lukt het motorolie bijvullen bij jouw auto niet zelf? Schakel dan een expert of jouw garage in. Vaak kunnen ze je zelfs al telefonisch helpen en tips geven!

Bekijk ook eens: