autoonderhouden.nl

Luchtfilter

Wat is een luchtfilter?

Een luchtfilter in een auto is een onderdeel van het luchtaanzuigsysteem dat de lucht die de motor binnenkomt, zuivert van vuil, stof, pollen en andere verontreinigingen voordat deze de motor bereikt. Het doel van dit onderdeel is om de motor te beschermen tegen het binnendringen van vuil en stof, wat de prestaties en de levensduur van de motor kan beïnvloeden.

Een luchtfilter kan gemaakt zijn van papier, foam of katoen en bevindt zich meestal in een luchtfilterbehuizing aan de zijkant of bovenkant van de motor, afhankelijk van het specifieke model en merk van de auto. Het is belangrijk om regelmatig de staat van de filter te controleren en indien nodig te vervangen of schoon te maken.

Wanneer luchtfilter vervangen?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om het luchtfilter van uw voertuig minstens één keer per jaar of elke 19.000 tot 24.000 kilometer te vervangen, of vaker als je in een omgeving met veel stof of verontreinigingen rijdt. Het exacte vervangingsschema kan echter variëren, afhankelijk van factoren zoals het type voertuig, de rijomstandigheden, de kwaliteit van de lucht in uw omgeving en het type luchtfilter dat wordt gebruikt.

Om te bepalen wanneer uw filter moet worden vervangen, is het raadzaam om de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant van uw voertuig te volgen. Deze informatie is meestal te vinden in de voertuigonderhoudshandleiding. Het is ook een goed idee om regelmatig visueel te controleren op de toestand van uw luchtfilter. Als het er vuil, stoffig of verstopt uitziet, kan het nodig zijn om het eerder te vervangen, zelfs als de aanbevolen onderhoudsinterval nog niet is bereikt. Het vervangen van een vuil filter kan bijdragen aan een betere luchtcirculatie in uw voertuig, wat kan resulteren in verbeterde prestaties en brandstofefficiëntie. Stinkt je auto airco? Dan kan het zijn dat de lucht filter vervangen moet worden.

Hoe vervang je een luchtfilter?

Het vervangen van een luchtfilter is over het algemeen een eenvoudige taak en kan vaak zonder gereedschap worden gedaan. Hier zijn de stappen om dit onderdeel te vervangen:

 1. Open de motorkap van de auto en zoek de luchtfilterbehuizing.
 2. Verwijder de bevestigingsclips of -schroeven van de luchtfilterbehuizing om toegang te krijgen tot het filter.
 3. Verwijder de oude filter uit de luchtfilterbehuizing.
 4. Controleer de staat van het oude luchtfilter. Als het vuil, stoffig of beschadigd is, moet het worden vervangen.
 5. Plaats het nieuwe luchtfilter in de luchtfilterbehuizing, zorg ervoor dat het goed past en op zijn plaats klikt.
 6. Bevestig de bevestigingsclips of -schroeven van de luchtfilterbehuizing om het luchtfilter veilig te stellen.
 7. Sluit de motorkap van de auto.

Schoonmaken van een luchtfilter

Het schoonmaken van een luchtfilter is alleen van toepassing op herbruikbare luchtfilters, zoals die gemaakt van foam of katoen. Hier zijn de stappen om een herbruikbaar filter schoon te maken:

 1. Verwijder het luchtfilter uit de luchtfilterbehuizing volgens de bovenstaande stappen 1-3.
 2. Gebruik een luchtpistool of een zachte borstel om het losse vuil en stof uit het luchtfilter te blazen of te borstelen. Doe dit in de richting van de luchtstroom om te voorkomen dat het vuil dieper in het filter wordt geduwd.
 3. Vul een emmer of gootsteen met water en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel.
 4. Plaats het filter in het water en laat het weken voor de aanbevolen tijd volgens de instructies van de fabrikant van de filter.
 5. Spoel het filter grondig af met schoon water om alle zeepresten en vuil te verwijderen.
 6. Laat het filter volledig drogen voordat je het terugplaatst in de luchtfilterbehuizing.
 7. Plaats het gereinigde filter terug op zijn plaats waar die vandaan komt

De aanschaf van een luchtfilter

Wil je een nieuwe bobine bestellen, maar weet je nog niet welke (er in jouw auto past)? Klik dan op onderstaande knop en vul vrijblijvend jouw kenteken of automodel in, om super snel te kijken welke filter er in jouw auto past!

Bekijk ook: