autoonderhouden.nl

Help, mijn auto airco stinkt!

Stinkt jouw auto airco? Lees dan nu de oorzaak, oplossing en hoe je een stinkende auto airco kan voorkomen.

Moeilijkheidsgraad: gevorderd

Inhoudsopgave:

Niets is vervelender dan dat je op een warme dag je auto airco aanzet en dat hij onwijs stinkt! Naast dat het super vervelend is, is een stinkende auto airco ook nog is slecht voor je gezondheid. In deze blog lees je alles over de oorzaak en oplossing van een auto airco die stinkt. Daarnaast geven we ook nog wat tips over hoe je een stinkende airco kan voorkomen. Weet je trouwens zeker dat jouw airco stinkt? Het kan namelijk ook zijn dat jouw bekleding stinkt, lees hier hoe je jouw bekleding kan reinigen.

Waarom stinkt een airco?

Een auto airco werkt mede doordat het systeem vocht onttrekt uit jouw auto. Hierdoor voelt de lucht al snel aangenaam koeler aan en beslaan bijvoorbeeld jouw autoramen in de winter minder snel. Naast dat deze vocht onttrekking veel voordelen heeft, heeft het helaas ook nadelen. Hieronder lees je waarom jouw auto airco stinkt:

De airco is door al het opgenomen vocht namelijk een broedplaats voor schimmels en bacteriën en als je hier niks aan doet wordt dit alleen maar erger. Door al deze ophopingen van schimmels en bacteriën op het raster van jouw verdamper, zorgt dit voor een vuile airco. Deze vuile airco zorgt er uiteindelijk voor dat jouw auto airco stinkt. Dit kan ook komen door een slechtwerkende luchtfilter.

Mijn auto airco stinkt

Risico’s van een stinkende airco

Naast dat jouw auto erg vies ruikt, is zo’n airco vol met schimmels en bacteriën ook erg slecht voor jouw gezondheid. De vieze airco kan ervoor zorgen dat jij en jouw bijrijders veel sneller ziek worden. Zo verhoogt het feit dat jouw airco in jouw auto stinkt ook de kans op: niezen, benauwdheid, hoesten, verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen, griep en zelfs hooikoorts. Wij raden dus aan dat je zeker niet te lang met een stinkende airco rijdt, zelfs als je deze niet aanzet.

Hoe kan ik mijn airco reinigen?

Wil jij dus dat jouw auto airco niet meer stinkt? Dan kun je eigenlijk maar één ding doen: het airco systeem laten reinigen. Er zijn hier meerdere manieren voor, namelijk vier. Hieronder wordt per manier uitgelegd wat het inhoud en hoe het werkt.

  1. Ozon reiniging
  2. Gas reiniging
  3. Reiniging op basis van schuim
  4. Reiniging op basis van vloeistof

Auto airco reinigen met ozon reiniging

Ozonreiniging reinigt niet alleen de airconditioning, maar daarnaast ook het hele interieur van de auto. De behandeling uitgevoerd door een ozon generator verwijdert de stank grondig en doodt schimmels en bacteriën, maar niet de fysieke vervuiling. Oftewel de vervuiling op de verdamper en het pollenfilter blijven plakken. Hierdoor komt de stank waarschijnlijk snel terug.

Daarom raden we deze reiniging methode niet aan. Ook omdat je jouw voertuig na het reinigen goed moet ventileren, aangezien het inademen van deze ozon reiniging schadelijk is voor jouw gezondheid. Daarnaast is het ook een erg dure methode in vergelijking met de andere oplossing. Tot slot, duurt deze behandeling ook veel langer, omdat de auto dus minimaal 24 uur geventileerd moet worden.

Auto airco reinigen met gas reiniging

Gas airco reiniging is gelijk aan ozonreiniging, maar minder iets intensief. Een vernevelaar of gasspuitbus geeft gas af om onaangename geuren te verwijderen in jouw airco. Net als ozonbehandeling doodt het schimmels en bacteriën, maar verwijdert het geen vervuiling. Voordeel van gas reiniging is dat het iets goedkoper is en minder lang moet geventileerd worden dan ozon reiniging.

Auto airco reinigen op basis van schuim

In tegenstelling tot de vorige twee oplossingen pakt schuimreiniging de vervuiling wel direct bij de bron aan en voorkomt dit nog sneller dat jouw auto airco stinkt. Het middel wordt rechtstreeks met een spuitbusje op de verdamper gespoten. Toch zou deze methode eventuele schimmels en bacteriën aan de binnenkant van de verdamper niet bereiken. Dit komt omdat het schuim helaas te dik is om door het fijne raster te komen. Hierdoor kan het dus zijn dat er slechts van korte duur sprake is van een frisse geur in jouw auto. Ook bij deze methode wordt het daadwerkelijk probleem niet bij de oorspronkelijke bron opgelost als jouw vervuiling ook al in de verdamper van jouw airco zit. De effectiviteit bij veel bacteriën en schimmels is daardoor minimaal.

Auto airco reinigen op basis van vloeistof

De reinigingsmiddelen op basis van vloeistof worden ook direct op de verdamper toegepast, maar dan kan de vloeistof wel door het fijne raster. Dit komt namelijk door de dunne substantie en het feit dat de verdamper/raster op hoge druk wordt gespoeld, hierdoor verdwijnen alle schimmels en bacteriën samen met de bron van deze vervuiling.

Auto airco zelf reinigen

Wil jij er zelf voor zorgen dat jouw auto airco niet meer stinkt? Bij aankoop van een spuitbus schuim-, gas- of vloeibaar-reinigingsmiddel kun jij makkelijk je eigen airco reinigen. Echter is de kans groot dat met deze producten de stank veel sneller terugkeert. Daarom raden wij aan bij aanhoudende klachten en hardnekkige geuren, om jouw airco grondig te laten reinigen door een expert of bij jouw garage. Want naast de onaangename lucht is het dus ook zeker niet goed voor de gezondheid van iedereen in jouw auto.

Hoe voorkom ik dat mijn airco gaat stinken?

Tot slot, geven wij graag een goede tip om te voorkomen dat je auto airco begint met stinken en in de toekomst nog stinkt. Het is namelijk verstandig om jouw auto met een droge airco te parkeren. Dit doe je door jouw airco een paar minuten voor aankomst uit te zetten. Zo heeft de verdamper en airco onderdelen de gelegenheid om op te drogen, waardoor de ontwikkeling van bacteriën en schimmels al erg verminderen. Daarnaast is het altijd slim om jouw airco op tijd te laten checken, vooral als hij begint de stinken. Wij raden aan om minimaal elk jaar een keer goed aan jouw airco te ruiken, om te kijken of jij actie moet ondernemen. Wil je meer tips om je airco te onderhouden? Lees dan onze blog over airco bijvullen.

Airco wordt niet koud

Door het stinken van jouw airco kan het ook zo zijn dat hij niet meer koud of warm wordt. Echter hoeft dit niet alleen aan de filter te liggen. Lees in dat geval onze blog over airco wordt niet koud.

Conclusie

Dus, je airco van jouw auto stinkt? dan kan je zeker jouw eigen airco reinigen. Echter is dit vaak van korte duur. Daarom raden we dus aan om bij hardnekkige geuren en aanhoudende klachten altijd even een expert of jouw garage naar jouw airco te laten kijken. Zo weet je zeker dat je bij warm weer veilig en vooral jouw frisse airco aan kan zetten!

Bekijk ook eens: