autoonderhouden.nl

De ultieme handleiding voor het bijvullen van jouw auto airco!

Ga jij jouw auto airco (laten) bijvullen? Lees hier alles over oorzaken, oplossingen en kosten van het bijvullen van jouw airco.

Moeilijkheidsgraad: gevorderd

Inhoudsopgave:

Wat is het bijvullen van jouw auto airco?

Wil jij jouw auto airco bijvullen? In de blog vertellen we je alles van de kosten tot hoe je zelf jouw auto airco kan bijvullen, maar eerst leggen we even uit wat het is: Het bijvullen van een auto airco verwijst naar het proces waar je het koelmiddelniveau in het systeem bijvult. Een koelmiddel (niet te verwarren met koelvloeistof bijvullen) is vaak een gasvormige stof zoals R134a die in het airconditioningsysteem circuleert, dit gas absorbeert warmte uit de lucht en koelt de lucht hierdoor af. Na verloop van tijd kan het zijn dat jouw koelmiddelpeil is afgenomen door lekkages of verdamping, hierdoor kan jouw airco wellicht niet meer zo goed koelen.

Door de auto airco bij te vullen, wordt het tekort aan of het lage niveau van jouw koelmiddel in het systeem aangevuld. Dit wordt meestal gedaan door een vulslang aan te sluiten op de laadpoort van de airco en zo het juiste type en de juiste hoeveelheid koelmiddel toe te voegen. Let wel op, het klinkt wellicht makkelijk gezegd dan gedaan. Het bijvullen is namelijk een erg zorgvuldige en nauwkeurige taak. Als je dit goed doet, zorgt het bijvullen ervoor dat jouw airco van jouw auto optimaal werkt.

Wanneer moet je jouw airco bijvullen?

Als het koelmiddelpeil in de auto-airco te laag is, moet de dus auto-airco meestal worden bijgevuld. Er zijn verschillende situaties waarin je jouw auto airco moet bijvullen.

 • Verminderde koelprestaties: merk je dat jouw airco niet meer zo goed koelt zoals vroeger? Dan kan dit erop duiden dat jouw koelmiddelniveau laag is. En dus nodig moet worden bijgevuld. Lees hier meer over in onze blog: help mijn airco wordt niet koud.
 • Airco blaast warme lucht: Als er warme lucht uit jouw ventilatieopeningen komt terwijl je de airco hebt, is er mogelijk ook een probleem met het koelmiddelpeil.
 • Zichtbare lekkage: Zie jij tekenen van vloeistoflekkage onder jouw auto of in de buurt van de airco? Dan kan het zijn dat er koelmiddel uit jouw systeem lekt. Let wel op het kan ook zijn dat je een koelvloeistof lekkage hebt.

Het is belangrijk om te weten dat de airco van jouw auto niet regelmatig hoeft worden bijgevuld, tenzij het lekt natuurlijk. Dit komt omdat het koelmiddel in een gesloten systeem circuleert, onder normale omstandigheden neemt het niet snel af.

Hoe vaak moet je de airco van jouw auto bijvullen?

Als jouw airco goed werkt en je geen tekenen van slechte koelcapaciteit of lekkage hebt opgemerkt, hoeft je eigenlijk nooit jouw auto airco bij te vullen. Toch is het wel belangrijk om jouw airconditioningsysteem regelmatig te controleren (volgens de aanbevelingen van jouw autofabrikant). Dit kan het controleren van koelmiddelniveaus en andere aspecten van het airconditioningsysteem omvatten om ervoor te zorgen dat jouw airco optimaal blijft functioneren.

Als je jouw airco echter regelmatig moet bijvullen of als je terugkerende klachten hebt, dan is er mogelijk een lek in jouw aircosysteem. In dit geval is het belangrijk om het lek te repareren of laten repareren in plaats van simpelweg steeds bij te vullen. Bijvullen zonder de lekkage op te lossen, zorgt ervoor dat je jouw airco alleen maar zelf moet bijvullen of nog meer kosten als je jouw airco laat bijvullen maakt.

Hoelang duurt airco bijvullen van jouw auto?

Hoe lang het bijvullen van jouw airco duurt tot hij vol is, hangt af van verschillende factoren. Zoals de grootte van de airconditioner, de hoeveelheid koelmiddel die moet worden bijgevuld en de ervaring/expertise van de persoon die het gaat bijvullen. Maar gemiddeld kost het bijvullen van airco 30 minuten tot een uur. Wil je tijd besparen? Dan kan je dit altijd laten doen terwijl jouw auto ook een kleine beurt ondergaat. Dit scheelt weer een extra keer rijden!

Het is echter wel heel belangrijk op te merken dat het bijvullen van jouw airco niet het enige is dat tijd kost. Als er andere problemen worden gevonden, zoals lekken of defecte onderdelen, kan het logischerwijs langer duren voordat jouw airco helemaal is bijgevuld en klaar voor gebruik.

Welk koelmiddel voor in jouw airco heb je nodig?

Het specifieke koelmiddel dat nodig is voor in de airco van jouw auto is afhankelijk van het merk, het model en het bouwjaar van jouw auto. De meest gebruikte koelmiddelen in airco’s van auto’s zijn R134a (tetrafluorethaan) en R1234yf (2,3,3,3-tetrafluorpropaan).
Om het geschikte koelmiddel voor jouw airco te bepalen, raden we de onderstaande stappen aan:

 • Zie gebruikershandleiding: In de gebruikershandleiding van jouw auto vind je vaak specifieke informatie over het type koelmiddel dat het beste is voor jouw airco en er al in zit. Zoek naar het hoofdstuk ‘Airconditioning’ of ‘Specificaties’ in het boekje.
 • Controleer het label op jouw airco: Soms heeft een airconditioner een label, deze bevindt zich meestal in de buurt van de vulklep van de airco. Dit label bevat informatie over het type en de vereiste hoeveelheid koelmiddel voor optimale werking.
 • Weet je het nog steeds niet zeker? Raadpleeg dan een professionele monteur: Als je vragen hebt of toevallig geen toegang heeft tot de bovenstaande informatie, dan raden we je aan te vragen welk koelmiddel jouw auto nodig heeft. Experts, fabrikanten of garages helpen graag bij het bepalen van het juiste koelmiddel voor een bepaald auto-airconditioningsysteem. Dit kan vaak zelfs over de telefoon.

Het gebruik van het goede koelmiddel is wel erg belangrijk, de verkeerde kan jouw airco namelijk flink beschadigen. Daarom raden we aan de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen en nooit zo maar iets bij te vullen.

Benodigdheden voor het zelf bijvullen van jouw auto airco

Om zelf de airco van je auto bij te vullen, heb je een aantal benodigdheden nodig. Hieronder vind je de korte lijst:

 • Koelmiddel: Zorg ervoor dat u het juiste koelmiddel gebruikt voor het airconditioningsysteem van uw voertuig. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw voertuig of laat een professional de juiste koelvloeistof controleren.
 • Vulslang met koppeling: je hebt een vulslang nodig om het koelmiddel in het systeem bij te vullen. Zorg ervoor dat de laadslang een connector heeft die past op de oplaadconnector van de auto airco. Het kan verschillen afhankelijk van het automodel, wil je zeker weten dat hij past vul dan op deze site jouw auto in en vergelijk vulslangen, je hebt er al een vanaf €10.
 • Manometer: Een manometer is handig om de druk in jouw airco te controleren. Hiermee kun je de druk aflezen en ervoor zorgen dat deze binnen het juiste bereik ligt. Zodat jouw airco optimaal werkt.

Nu je alles hebt kun je beginnen aan het stappenplan hieronder!

Stappenplan zelf bijvullen

Hieronder vind je een algemeen stappenplan voor het bijvullen van de airco van jouw auto. Let wel op dat het bijvullen van het airconditioningsysteem van een auto een technische en zorgvuldige taak is. Als je niet zeker bent van je eigen kunnen, is het raadzaam om een ​​professionele monteur te raadplegen.

 1. Zoek de vulpoorten. Raadpleeg indien nodig de gebruikershandleiding van jouw voertuig om de locatie van de koelmiddelpoorten te vinden. Deze poort bevindt zich meestal onder de motorkap van de auto dichtbij de airco.
 2. Druk controleren: Controleer daarna de druk in het systeem met behulp van een airconditioningmanometer. Dit zal je helpen bepalen hoeveel koelmiddel je moet bijvullen. De druk kan variëren afhankelijk van het type koelmiddel en de omgevingstemperatuur.
 3. Sluit vervolgens de vulslang aan: Sluit de vulslang aan op de laadpoort aan de lagedrukzijde van de airconditioning (dit staat aangegeven). Zorg ervoor dat de verbinding goed vastzit en dat er geen lekken zijn.
 4. Voeg nu de koelmiddel toe. Vul het systeem langzaam met de juiste hoeveelheid koelmiddel volgens de instructies van de fabrikant van het koelmiddel. Dit kan met behulp van een vulmachine of een koelmiddelvulslang. Let bij het vullen van koelmiddel op de manometer om er zeker van te zijn dat de druk binnen het juiste bereik ligt. Koppel daarna alles af en ga verder naar de volgende stap.
 5. Controleer de druk opnieuw. Controleer na het bijvullen van koelmiddel nogmaals de druk in het systeem om er zeker van te zijn dat je nu wel genoeg koelmiddel hebt.
 6. Sluit de airco helemaal en voilá.
 7. Controleer de airconditioning: start nu de auto en zet jouw airco aan om hem te controleren of deze goed werkt en koele lucht produceert. Controleer wellicht ook even op lekkage of andere problemen.

Houd er rekening mee dat dit een algemene stapsgewijze handleiding is. Specifieke stappen en vereisten kunnen verschillen per voertuigmodel en type airconditioning. Volg altijd de instructies van de fabrikant, het koelmiddel en/of professionele experts om het meest nauwkeurige en goede resultaat te krijgen.

Wat kost airco bijvullen?

Wil je jouw airco toch niet zelf bijvullen? Gelukkig zijn de kosten van jouw airco bijvullen niet heel hoog aangezien het niet zo lang duurt om te doen. Wel zijn de kosten voor het bijvullen van jouw auto airco afhankelijk van verschillende factoren, zoals jouw garage, het type koelmiddel en aanvullende werkzaamheden. Over het algemeen kan het bijvullen van een auto airco tussen de €50 en €150 kosten.

Let wel op! Soms houdt het bijvullen van een airconditioningsysteem meer in dan alleen het bijvullen van koelmiddel. Een professionele monteur of garage controleert het systeem vaak ook op lekken, meet de druk en kan ook nog andere controles uitvoeren aan jouw airco. Hierdoor weet je wel zeker dat jouw systeem correct gaat werken. Deze aanvullende services kunnen natuurlijk ook van invloed zijn op de kosten.

Tips zodat jouw auto airco deze zomer langer meegaat!

Om af te sluiten geven wij graag nog wat tips, zodat jouw de airco nog langer meegaat en niet zo snel moet worden bijgevuld. Hieronder volgen enkele tips:

 • Controleer de airco regelmatig. Check om de tijd bijvoorbeeld even de afdichtingen rond jouw airco, zoals de laadpoorten en leidingen kunnen na verloop van tijd verslijten of beschadigd raken. Controleer de afdichtingen en andere onderdelen zoals de luchtfilter regelmatig op tekenen van slijtage, scheuren of lekken. Als u een probleem opmerkt, kun je de afdichting vervangen voordat deze begint te lekken.
 • Gebruik de airco het hele jaar door: ook in de winter of bij lage temperaturen is het nuttig om jouw airconditioning regelmatig te gebruiken. Hierdoor blijven systeemcomponenten gesmeerd en voorkom je dat afdichtingen of onderdelen uitdrogen en wellicht gaan lekken. Ook als je geen verkoeling nodig hebt, is het slim om jouw airco minimaal één keer per maand een paar minuten aan te zetten.
 • Reinig jouw airco regelmatig. Na een tijdje kunnen vuil, stof en bacteriën in jouw airconditioner ophopen, hierdoor neemt de efficiëntie vaak sterk af. Laat jouw airco regelmatig reinigen door een professional of doe dit zelf. Hoe je dit doet lees je in onze blog: help mijn auto airco stinkt.
 • Vermijd plotselinge temperatuurveranderingen: Probeer plotselinge temperatuurveranderingen te vermijden, vooral wanneer je jouw airco aanzet. Stel geleidelijk de gewenste temperatuur in en begin niet meteen met de koudste stand. Dit is verstandig zodat het systeem zich dan geleidelijk kan aanpassen en overbelasting voorkomt.
 • Rijd met gesloten ramen: Als je jouw airconditioning gebruikt, is het een goed idee om de ramen gesloten te houden. Dit minimaliseert koelluchtverlies en verhoogt de efficiëntie van het systeem en vermindert mogelijk het koelmiddelverbruik of ook overbelasting.

Door zuinig te zijn met je airco, heb je veel minder kans dat jij jouw airco weer moet onderhouden of moet bijvullen en bespaar je kosten.

Bekijk ook eens: