autoonderhouden.nl

Help, mijn auto airco wordt niet koud!

Word jouw airco niet koud? Lees hier alles over de oorzaken, oplossingen en tips, zodat jouw airco weer koud wordt in dit warme weer!

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Waarom wordt mijn autoairco niet koud?

Er zijn vier redenen waarom jouw auto airco waarschijnlijk niet (heel) koud wordt, hieronder bespreken we ze kort:

 1. Laag koelmiddelpeil (niet te verwarren met koelvloeistof): Een van de meest voorkomende redenen waarom een ​​airconditioning in een auto niet werkt, is een laag koelmiddelpeil. Dit kan worden veroorzaakt door lekken in het systeem of normaal koelmiddelverlies na verloop van tijd. Als het koelmiddelpeil te laag is, zal de airconditioner niet goed werken.
 2. Verstopte condensor: jouw condensor aan de voorkant van jouw auto helpt het koelmiddel in jouw airco af te koelen voordat het door het systeem ‘gepompt’ wordt. Als deze condensor verstopt raakt met vuil, insecten of ander materiaal, kan dit de luchtstroom belemmeren en de koeling dus sterk laten afnemen
 3. Compressorstoring: de compressor in jouw airco comprimeert het de koelvloeistof en ‘pompt’ het door het airconditioningsysteem. Een defecte compressor kan leiden tot slechte koeling. Dit kan te wijten zijn aan versleten onderdelen of een elektrisch probleem.
 4. Ventilatorproblemen: ventilatoren zijn verantwoordelijk voor het circuleren van lucht door uw airconditioner. De koeling kan in het gedrang komen als de ventilator niet goed werkt. Dit kan te wijten zijn aan een motorstoring of een elektrisch probleem.

Oorzaak vaststellen en oplossingen

Nu we weten welke vier dingen het niet koud worden van jouw airco kunnen veroorzaken, moeten we weten hoe we achter kunnen komen welk probleem bij jou aan de hand is. Dit kom je te weten door de stappen hieronder:

 1. Controleer het koelsysteem op lekkage. Een van de meest voorkomende problemen met airconditioners is het gebrek aan koelmiddel. Het airconditioningsysteem is normaal gesproken een gesloten systeem, er hoort dus geen vloeistof verloren te gaan. Als dat wel zo is, heb je ergens waarschijnlijk dus ergens een lek. Zoek naar olieafzettingen op of rond de slangen van jouw airconditioner. Olievlekken kunnen namelijk wijzen op een koelmiddellek. Je kunt daarnaast ook eventueel elektronische lekdetectoren aanschaffen waarmee je kleine lekkages eenvoudig kunt opsporen. Als er door jou lekken worden gevonden, moet je jouw auto naar een expert of garage brengen voor reparatie van jouw airconditioning, tenzij je natuurlijk heel handig bent. Maar in veel gevallen kunnen veel componenten niet worden gerepareerd en moeten onderdelen dus echt helemaal vervangen worden. Wil je meer lezen over deze oorzaak en de oplossing? Lees dan onze blog: Airco bijvullen.
 2. Kijk als tweede naar de voorkant van jouw aircocondensor. Deze zit meestal voor de radiator. Zit hier veel vuil? Reinig de condensor dan door al het vuil zoals bijvoorbeeld zand en bladeren te verwijderen.
 3. Controleer de airconditioningcompressor (AC-pomp) onder jouw motorkap. Als de luchtstroom in orde is, maar er alleen hete lucht uit de ventilatieopening komt en dan wordt jouw airco dus niet koud, is er mogelijk alleen een probleem met de compressor. Jij kunt dan eenvoudig controleren of de koppeling is ingeschakeld oftewel of deze draait. In de meeste auto’s bevindt de compressor zich aan de voorzijde van het motorblok, net achter de radiateur. Let wel op! Jouw motor moet draaien met de airconditioning aan om de compressorkoppeling te controleren. Jouw compressor ziet eruit als een kleine motor met aan het eind een groot wiel (poelie). Dit wiel (de compressorkoppeling) zou zoals eerder benoemd moeten draaien. Is dit niet het geval? Dan duidt dit op een probleem met de compressor.
 4. Controleer daarnaast ook de spanning van de compressorriem rond om het wiel van de compressor. Als deze riem te veel speling heeft, hebt u mogelijk een nieuwe A/C-riem nodig.
 5. Controleer op bevriezing. Als uw airconditioner in het begin koel is, maar na een paar keer gebruiken niet koel aanvoelt, heeft u mogelijk bevroren onderdelen. Te veel lucht en vocht in het systeem kunnen componenten laten bevriezen. Bevriezing kan ook worden veroorzaakt door verzadigde filterdrogers, slechte luchtfilters of verdampers. Het systeem een ​​tijdje uitschakelen en openzetten lost het probleem tijdelijk op. Als het probleem aanhoudt, moet het systeem door een expert of garage worden gereinigd of leeggemaakt met een vacuümpomp.

Nog steeds niet zeker van waarom jouw auto airco niet koud wordt?

Weet jij nog niet waarom jouw airco niet koud wordt? Dan is het slim om je airco te laten controleren bij een expert of garage. Zo kan het nog zijn dat jouw koelmiddelpeil te laag is. Helaas kun je de airconditioning van jouw auto niet zelf bijvullen. Het bijvullen en onderhouden van auto-airco’s is onderworpen aan strikte regels die zijn vastgelegd in de Europese regelgeving. Daarom moet je voor het onderhoud van het auto-airconditioningsysteem contact opnemen met een expert of garage. Dit komt omdat wanneer je het airconditioningsysteem vult, je vacuüm moet gebruiken om het airconditioningsysteem te legen, voordat je het opnieuw vult en controleert. Hier is onder andere het onderstaande apparaat voor nodig.

Airco wordt niet koud oplossing

Stinkt je airco naast het niet koud worden ook?

Heb jij toevallig ook al aan jouw auto airco geroken? Als hij niet lekker ruikt, kan het ook nog aan de filter liggen. Zo kan de filter verstopt of dicht zitten door allemaal bacteriën en vuil. Lees hier alles over: airco auto stinkt.

Hoe kan je airco problemen voorkomen?

In principe kan je er niks doen dat je auto airco langzaam steeds minder koud wordt. Wel hebben wij vier tips om jouw airco beter te onderhouden, zodat hij langer meegaat:

 1. Laat je auto eerst afkoelen door je ramen open de zetten. Hierdoor hoeft je airco veel minder te koelen.
 2. Zet de airco eerder uit voordat je bij jouw bestemming bent. Zo kan de airco al opdrogen en afkoelen.
 3. Laat jouw auto altijd op tijd checken en reinigen, dit gebeurd vaak al bij een grote beurt.
 4. Tot slot, is het verstandig om je airco regelmatig aan te zetten, zodat hij went aan het aanstaan een kwartiertje per week is al voldoende!

Bekijk ook eens: