autoonderhouden.nl

Bougies vervangen, symptomen en stappenplan!

Wil jij jouw bougies (laten) vervangen of weet je nog niet zeker of dit nodig is? Lees hier alles over bougies, hoe je jouw bougies kan vervangen, de symptomen en hoeveel dit gaat kosten.

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Wat is een bougie?

Voordat we alles vertellen over jouw bougies vervangen en de symptomen, leggen we kort even uit wat het nou eigenlijk is. Een bougie is een klein, maar erg belangrijk onderdeel in het ontstekingssysteem van jouw auto. De bougie heeft als doel om een elektrische vonk te genereren die nodig is om het lucht-brandstofmengsel in jouw motor te ontsteken.

Bougies vervangen en symptomen

Waarom bougies vervangen?

Door regelmatig jouw bougies te vervangen, blijft jouw motor optimaal presteren en lopen. Let wel op na een tijdje kunnen jouw bougies verslijten. Dit kan al snel leiden tot problemen zoals moeilijk starten, onregelmatigheid bij stationair draaien en meer brandstof gebruik. Het tijdig vervangen van jouw bougies zorgt er dus voor een betere verbranding, een soepelere motor en een langere levensduur van jouw motor. Maar wanneer weet je nou of je jouw bougies moet vervangen? Lees alles over wanneer en welke symptomen wijzen op het bougies vervangen hieronder.

Wanneer bougies vervangen?

Regelmatig vervangen van bougies is dus belangrijk om jouw motor het beste te laten draaien. De exacte vervangingstijden/meetstaven verschillen per automerk, model en rijstijl. Maar er zijn in ieder geval een paar algemene richtlijnen waarmee je rekening mee kunt houden. Daarnaast vindt je in de hieronder alle symptomen die wijzen op dat jij jouw bougies moet vervangen.

Over het algemeen raden we aan om de bougies elke 30.000 tot 160.000 kilometer te vervangen, afhankelijk van de bougie en de soort motor. We raden je daarom graag aan om de specifieke aanbevelingen van jouw autofabrikant in het onderhoudsboekje te volgen. Bovendien zijn er andere factoren die de levensduur van jouw bougies kunnen beïnvloeden, zoals: de rijomstandigheden, brandstofkwaliteit en jouw rijstijl. In sommige gevallen moet je mogelijk jouw bougies eerder vervangen als je problemen hebt zoals: Slechte acceleratie, startproblemen of het haperen van jouw auto/motor.

Als algemene regel raden wij ook nog aan om de bougies te laten inspecteren als onderdeel van een check bij jouw garage. Een professionele monteur zal de staat van jouw bougies makkelijk beoordelen en de juiste vervangingstijd aanbevelen.

Symptomen dat jij jouw bougies moet vervangen

Soms moet je de bougies van je auto vervangen. Maar hoe weet je wanneer het tijd is? Hier zijn een paar duidelijke signalen die erop kunnen wijzen dat je bougies aan vervanging toe zijn:

 1. Moeilijk starten: Als je auto slecht start, vooral als het buiten koud is, kunnen versleten bougies het probleem zijn. Ze kunnen moeite hebben om de vonk te creëren die nodig is om de motor te laten draaien.
 2. Slome acceleratie: Merk je dat je auto traag reageert wanneer je gas geeft? Het kan zijn dat je bougies versleten zijn en niet goed functioneren. Hierdoor krijgt de motor niet genoeg kracht om snelheid op te bouwen.
 3. Schokkerig stationair draaien: Als je auto onstabiel loopt wanneer hij stilstaat, of als het toerental steeds op en neer gaat, kunnen versleten bougies de boosdoener zijn. Ze kunnen niet de juiste vonken produceren, waardoor de motor onregelmatig gaat draaien.
 4. Hoger brandstofverbruik: Als je opeens meer benzine verbruikt dan normaal, zonder dat je rijgedrag is veranderd, kunnen de bougies versleten zijn. Slechte bougies leiden tot een inefficiënte verbranding, waardoor je auto meer brandstof nodig heeft.

Als je deze signalen herkent, is het verstandig om je bougies te laten controleren en mogelijk te vervangen. Een monteur kan je hierbij helpen. Ze zorgen ervoor dat je auto weer soepel en efficiënt rijdt. Let wel op, het hoeft niet altijd aan de bougies te liggen. De bovenstaande symptomen kunnen namelijk ook komen door dat je jouw bobine moet vervangen of jouw distributie moet vervangen.

Kan je doorrijden met een kapotte bougie?

Het is over het algemeen niet aan te raden om door te rijden met een kapotte bougie. Ik zal je uitleggen waarom. Een kapotte bougie kan leiden tot motorproblemen, zoals een onregelmatige loop, haperingen tijdens het rijden en verminderde prestaties van de auto. Het kan ook invloed hebben op het brandstofverbruik, waardoor je meer brandstof moet gebruiken dan normaal. Bovendien kan doorrijden met een kapotte bougie andere onderdelen van de motor beschadigen, wat kan leiden tot kostbare reparaties.

Dus, als je vermoedt dat een bougie kapot is, is het verstandig om zo snel mogelijk deze te vervangen of naar een garage te gaan om het te laten te laten vervangen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw auto goed blijft presteren en verdere schade wordt voorkomen.

Wat kost een bougie en het vervangen?

Het is lastig om een precieze prijs te noemen, omdat de kosten van een bougie en het vervangen ervan kunnen variëren. Bougies kunnen qua prijs variëren, afhankelijk van het merk en het type bougie dat je kiest. Gemiddeld genomen kun je rekenen op prijzen tussen de €5 en €20 per bougie. Wil je weten welke bougies in jouw motor passen, vul dan in de onderstaande link jouw auto in en zie welke bougies er worden geadviseerd!

Wat betreft het vervangen van bougies, als je het zelf kunt doen, bespaar je natuurlijk op arbeidskosten. Als je niet veel ervaring hebt met auto’s, is het verstandig om het door een professionele monteur te laten doen. De kosten voor het laten vervangen van bougies kunnen variëren afhankelijk van de monteur en het type auto dat je hebt. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten voor het vervangen van bougies bij een autogarage ergens tussen de €50 en €150 liggen.

Bougies zelf vervangen

Het vervangen van bougies is een relatief eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren, mits je over de juiste gereedschappen en basiskennis beschikt. Hier is een stappenplan om je te begeleiden bij het zelf vervangen van bougies:

 1. Verzamel de benodigde materialen: Je hebt een bougiesleutel, een ratel met een verlengstuk, een bougieborstel en nieuwe bougies nodig die geschikt zijn voor jouw auto. Zorg ervoor dat je de juiste bougies koopt die passen bij het merk en model van jouw voertuig (check dit door een auto toe te voegen op de bovenstaande link).
 2. Zorg er eerst voor dat jouw motor afgekoeld is om bijvoorbeeld verbrandingsgevaar te voorkomen.
 3. Zoek de bougies op: Open de motorkap en zoek de bougies op. Ze bevinden zich meestal op de cilinderkop, meestal onder een rubberen of plastic afdekking. Raadpleeg indien nodig de handleiding van jouw auto om de exacte locatie van de bougies te vinden.
 4. Verwijder de bougiekabels: Trek voorzichtig aan de bougiekabels om ze los te maken van de bougies. Zorg ervoor dat je de kabels niet gewoon aan de kabels zelf trekt, maar aan de rubberen doppen die op de bougies passen.
 5. Verwijder de oude bougies: Gebruik de bougiesleutel en een ratel met een verlengstuk om de oude bougies los te draaien. Draai ze tegen de klok in totdat je ze met de hand kunt verwijderen. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent en de bougies hierbij niet beschadigt.
 6. Controleer de nieuwe bougies: Controleer de nieuwe bougies om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn en dat de elektroden niet beschadigd zijn.
 7. Plaats de nieuwe bougies: Plaats de nieuwe bougies in de bougiegaten en draai ze met de hand vast totdat ze stevig zitten. Gebruik vervolgens de bougiesleutel om ze nog een kwartslag verder aan te draaien. Wees voorzichtig om de bougies niet te strak aan te draaien om beschadiging te voorkomen.
 8. Sluit de bougiekabels aan: Sluit de bougiekabels weer aan op de nieuwe bougies in de juiste volgorde. Zorg ervoor dat alle kabels stevig op zijn plaats zitten.
 9. Herhaal de stappen voor alle bougies die je gaat vervangen: Herhaal de bovenstaande stappen voor elke bougie die je wilt vervangen.
 10. Controleer de installatie: Controleer nogmaals of alle bougiekabels stevig zijn aangesloten en of de bougies goed zijn geplaatst.
 11. Sluit de motorkap: Sluit de motorkap en start de motor om te controleren of alles naar behoren werkt. En check of de symptomen voor het vervangen van de bougies weg zijn.

Bougies aanschaffen

Wil je een bougie bestellen, maar weet je nog niet welke (er in jouw auto past)? Dan raden wij de volgende site aan. Klik op de onderstaande knop en vul vrijblijvend jouw kenteken of automodel in. Zo kun je super snel kijken welke bougies er in jouw auto passen!

Bekijk ook eens: