autoonderhouden.nl

Airbag lampje brandt? Ontdek de oorzaken en oplossingen.

Is jouw airbag lampje gaan branden? Lees in deze blog alles over de oorzaken en oplossingen, zodat je weer veilig de weg op kunt!

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Betekenis airbag lampje brandt

Wanneer er een dashboard lampje begint te branden is dat natuurlijk heel vervelend en al helemaal als het lampje van de airbag begint te branden. Een airbag is een belangrijke veiligheidsinnovatie en geeft een veilig gevoel tijdens het rijden, maar wat betekent dit lampje nou precies? Als het airbag lampje brandt betekent dit dat er een probleem is met de airbag in jouw auto. Dit lampje gaat branden als er een storing ontstaat in de airbag. Hoe ernstig deze storing is weet je van tevoren niet en in het ergste geval werkt je airbag helemaal niet meer als je betrokken raakt bij een ongeval.

Waarom zijn airbags dan nou eigenlijk zo belangrijk? Heel simpel, airbags zijn een van de belangrijkste veiligheidsinnovaties van de afgelopen eeuw. De kans is 52% kleiner dat jij te overlijden komt bij een ongeluk als je goed werkende airbags in je auto hebt. Airbags geven daardoor niet alleen een veiliger gevoel, maar maken deelnemen aan het verkeer ook een stuk veiliger voor jou en jouw passagiers.

Oorzaken en oplossingen van een airbag lampje dat brandt

De airbag is afgegaan

Het branden van een airbag lampje kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is dat een van de airbags is afgegaan. Het airbag lampje brandt in dit geval niet zomaar. Je voertuig is vrijwel zeker bij een ongeval betrokken geweest. Een airbag kan maar eenmaal afgaan. Als deze is afgegaan zal de airbag vervangen moeten worden voor een nieuwe airbag.

In de meeste gevallen is de auto bij een ongeval total loss, omdat de kosten van het repareren hoger zijn dan de totale waarde van de auto. Dit is niet altijd had gevoel, bijvoorbeeld bij een lichte botsing. Als de airbag dan niet is afgegaan zal een kleine reparatie voldoende zijn, zoals het vervangen van de airbag, lichten laten maken en je bumper repareren. Dat deze reparaties klein zijn wil niet zeggen dat ze goedkoop zijn. Het repareren van je auto kan al snel in de duizenden euro’s lopen en daarmee niet rendabel zijn. Hierdoor kan het in veel gevallen beter zijn om een schadeauto te verkopen om de kosten zo laag mogelijk te houden voor jezelf.

Storing van de sensoren

Een ander veelvoorkomend probleem is dat er een storing is met de sensoren van de airbag. Dit betekent dat de sensoren door slijtage of een storing in het systeem een foutmelding geven naar het dashboard. De sensoren werken hierdoor niet meer zoals gewenst en dit kan tot gevaarlijke situaties lijden als je betrokken bent bij een ongeval, omdat de airbags vaak niet werken bij een storing in de sensoren. Deze storing zitten niet altijd in het dashboard zelf, maar kunnen ook in de gordel zitten.

Als de sensoren storen is dit vaak heel makkelijk op te lossen. Je vervangt de sensoren en je reset de airbag module (hieronder meer over een airbag module). Net zoals veel reparaties aan je auto is het vervangen van sensoren niet goedkoop. Je bent per airbag sensor al snel €200,- tot €600,- kwijt aan werkloon en de onderdelen. Geen goedkoop grapje, maar wel heel verstandig! Je airbag lampje brandt in ieder geval niet meer dan.

Lege back-up accu

Een lege back-up accu is net zoals de twee hierboven genaamde oorzaken een veel voorkomende oorzaak. De back-up accu is een kleine extra accu in de auto die de airbag van stroom voorziet. Bij een lege back-up accu zal de airbag vaak niet werken in oude auto’s. Tegenwoordig is de technologie sterk geëvolueerd en zijn de airbags van moderne airbags niet afhankelijk van back-up accu’s. Wanneer de back-up accu leeg is komt dit vaak door een defect of het laten aanstaan van je lichten als je niet meer gaat rijden. Hierdoor zal ook het airbag lampje niet branden.

Dit probleem is vaak gemakkelijk op te lossen door je accu weer op te laden met een accu lader. De back-up accu wordt vervolgens weer opgeladen door de grote accu. Gebeurd dit niet dan is het vaak mogelijk om de back-up accu apart op te laden of te vervangen. Heb je nou vaker problemen met je accu gehad, dan is een lege back-up accu vaak de oorzaak van het brandende airbag lampje.

Een versleten clockspring

Een andere oorzaak van een brandend airbag lampje is een versleten of kapotte clockspring. De clockspring zorgt ervoor dat er via het stuur elektrische signalen door je auto worden doorgegeven en andersom. De clockspring is als het ware een soort veer die tijdens het draaien van je stuur uitrekt. Een clockspring kan ook beschadigd raken. Dit gebeurd vaak door slijtage, slechte reparaties en draaien van het stuur als de auto stilstaat. In deze gevallen brandt het airbag lampje en werkt de airbag niet meer.

In de meeste gevallen is het vervangen van de clockspring voldoende om dit probleem op te lossen. Deze reparatie kan wel aan de dure kant zijn en erg variëren. Zo kosten de onderdelen tussen de €400,- en €1000,- en liggen de arbeidskosten vrijwel altijd hoger dan €100,-. Hierdoor kan het vervangen van de clockspring jou €500,- kosten, maar ook meer dan €1000,-.

Storing in de airbag module

Naast dat er een storing in de sensoren van de airbag kan zitten is het ook mogelijk dat er een storing in de airbag module zit. De airbag module is een computer die regelt dat de airbags opengaan bij een ongeval en met welke druk deze opengaan. De airbagmodule is verantwoordelijk voor het bewaken en controleren van de airbags en andere veiligheidssystemen in de auto.

Als de airbagmodule een storing heeft of kapot is gegaan, dan brandt het airbag lampje op het dashboard. Een storing kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er iets mis zijn met de bedrading van de airbag module, is er kortsluiting ontstaan als gevolg van water in de module of de airbags zijn afgegaan. In het laatste geval zit er een zogenaamde ‘crash data’ op de airbag module, waardoor deze gereset moet worden.

Wanneer je een probleem hebt met de airbag module is dit op twee manieren op te lossen. De eerste manier is het resetten van de airbag module. Zoals hierboven vermeld zal het resetten van de airbag module ervoor zorgen dat de ‘crash data’ verwijderd worden. Online zijn er verschillende partijen die resetten aanbieden door middel van speciale software, hierdoor zou het airbag lampje op het dashboard weer moeten verdwijnen. Het nadeel hiervan is dat je niet zeker weet of de airbags dan ook weer goed werkt.

Hierdoor is het in de meeste gevallen verstandig om de airbag module dan ook te laten vervangen. Als er geen crash is geweest kan je vaak ook geen ‘crash data’ verwijderen. Ook is het voor mensen die goed werkende airbags belangrijk vinden verstandig om de airbag module te vervangen. Hier hangt dan helaas wel een prijskaartje aan.

Het vervangen van de airbag module is een lastige taak voor een automonteur. Het is erg arbeidsintensief en kan leiden tot gevaarlijke situaties voor de automonteur. Een airbag die uit het niet in je gezicht afgaat is absoluut niet prettig en zit niemand op te wachten. Daarnaast zit de module ook diep in de auto geïntegreerd, waardoor er vaak het een en ander gedemonteerd worden voordat de automonteur aan de slag kan met de airbag module. De kosten van een airbag module kunnen variëren van €200,- tot €700,-. De arbeidskosten variëren ook van €200,- tot €700,-, waardoor je er niet gek van moet opkijken als de kosten voor een nieuwe airbag module boven de €1000,- kunnen oplopen.

Gevolgen van airbag lampje dat brandt

Het airbag lampje dat brandt kan ook gevolgen hebben. Deze gevolgen kunnen voor jou erg vervelend uitvallen. Het lampje geeft aan dat er een probleem is met de airbag, het zou kunnen dat de airbag niet werkt en dat de airbags niet opengaan bij een ongeval. De kans op letsel is vele malen groter en het risico is het absoluut niet waard.

Wat ook nog belangrijk is om te weten, vooral als je een auto rijdt die na 1 januari 2018 in gebruik is genomen. Met een brandend airbag lampje kom je niet door de APK-keuring heen. Dit houdt in dat jij niet meer op de openbare weg mag rijden met je auto totdat jij jouw auto laat repareren. Als je een auto rijdt die voor 2018 in gebruik is genomen heeft dit geen gevolgen voor een APK-keuring.

Conclusie

Heb jij nou last van een airbag lampje dat brandt? Neem dan vooral geen risico’s en ga goed onderzoeken wat de oorzaak kan zijn. Neem dit dan ook erg serieus, want een kapotte airbag is geen grapje. Heb jij de oorzaak gevonden kijk dan of jij het zelf kunt oplossen. In de meeste gevallen is dit niet het geval en is het verstandig om de airbag of een van de onderdelen die op de airbag van toepassing zijn te laten repareren bij een autogarage. Op deze manier kan jij snel weer veilig en zorgeloos de weg op.

Bekijk ook eens: