autoonderhouden.nl

Bandenspanning lampje blijft branden, zo krijg je hem weg!

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Tijdens het autorijden is er niets zo vervelend als een dashboard lampje dat blijft branden. In vele gevallen kan het zijn dat het bandenspanning lampje blijft branden. Een constante herinnering dat er iets mis is met de bandenspanning van je auto geeft geen fijn gevoel tijdens het rijden. Het zorgt voor irritatie en een onveilig gevoel. Je weet namelijk nooit wanneer er nou echt iets mis is met je banden als het lampje al een tijd brandt. Gelukkig zijn er stappen die je kan ondernemen om dit weer goed werkend te krijgen en je bandenspanning lampje alleen te laten branden wanneer dit ook echt nodig is. In deze blog leggen we je alles uit over het thema: bandenspanning lampje blijft branden, wat zijn de oorzaken en hoe kan je dit lampje uit zetten?

Wat betekent het als het bandenspanning lampje brand?

Om het probleem “bandenspanning lampje blijft branden” goed uit te leggen gaan we eerst dieper op de betekenis van dit lampje in. Het begrip geeft al iets van de betekenis weer, maar een bandenspanning lampje is een lampje dat gaat branden wanneer er iets mis is met de bandenspanning van een (of meerdere) banden. Het lampje gaat branden wanneer de spanning van de band met meer dan 20% afwijkt van de voorgeschreven spanning.

Een van de mogelijke oorzaken van het brandend bandenspanning lampje, is dat je een lekke band hebt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de banden al lang niet meer zijn opgepompt en daarom onder de aanbevolen spanning ligt. In beide gevallen is het van belang dat je gaat onderzoeken wat de oorzaak hiervan is.

Oorzaken van bandenspanning lampje blijft branden

Wanneer je bandenspanning lampje brand dan is het van belang om te gaan onderzoeken wat de oorzaak hiervan is. Mocht je tot de conclusie komen dat een van je banden (of alle vier) onder de aanbevolen spanning ligt dan raden we je aan om dit zo snel mogelijk op te lossen. Hiervoor kan je meestal naar het dichtstbijzijnde tankstation rijden, waar je voor €0,50 je banden kan oppompen. Weet je niet precies wat de aanbevolen bandenspanning moet zijn? Lees dan onze blog over hoeveel bar er in je autoband moet.

Wanneer je banden op de juiste spanning hebt gezet dan zal het lampje in sommige gevallen automatisch uit gaan. Mocht het bandenspanning lampje blijven branden dan kan het zo zijn dat je het lampje moet “resetten”. Hiermee geef je eigenlijk een signaal aan de computer in de auto af dat de bandenspanning opnieuw gemeten moet worden.

Een andere oorzaak van het bandenspanning lampje dat blijft branden, is dat de TPMS sensoren aan vervanging toe zijn. Dit doordat de sensor simpelweg kapot is gegaan of na verloop van tijd aan vervanging toe is.

Lampje bandenspanning blijft branden na oppompen

In eerdere alinea hebben we aangegeven dat je de banden allereerst moet controleren op spanning. Hierbij is het ook belangrijk om te kijken naar eventuele schade die aanwezig is op de band, waardoor er veel lucht ontsnapt. Wanneer je zeker weet dat de banden op de juiste spanning staan dan kan je het bandenspanning lampje gaan resetten. Hiermee zorgt je ervoor dat het lampje dat blijft branden, zelfs na het oppompen, zal verdwijnen.

Het resetten van je lampje kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Zo hebben sommige auto’s een speciale knop waar het bandenspanning tekentje op staat. Deze knop dien je in te houden totdat het bandenspanning lampje gaat knipperen. Wanneer je hem los laat dan zal het lampje gereset zijn.

Mocht je geen knopje voor de bandenspanning in je auto hebben dan kan het zijn dat je het lampje moet resetten via de instellingen op het dashboard van de auto. Navigeer hierbij naar de instellingen van je bandenspanning. Hier zal ook de optie aanwezig zijn om het lampje te resetten.

Andere manieren om je bandenspanning lampje te resetten is door speciale diagnoseapparatuur te gebruiken of een reeks handmatige handelingen door te voeren. Hierbij raden we je aan om dit te laten doen door een ervaren monteur, omdat de auto uitgelezen moet worden. Wel raden we je aan om eerst de handleiding van je auto te lezen en te kijken wat er hierbij wordt vermeld over het resetten van het lampje. Zo weet je ten alle tijden hoe je dit lampje op de juiste manier kan resetten.

Bandenspanning lampje blijft branden

Tips voor het voorkomen van een brandend bandenspanning lampje

Mocht het bandenspanning lampje steeds blijven branden dan is dit vaak geen goed teken. Het onderhoud is erg belangrijk wil je optimaal gebruik maken van je banden. Daarom raden we je aan om de bandenspanning altijd op de juiste hoeveelheid bar te hebben. Volg hierbij het aanbevolen hoeveelheid die aangegeven is vanuit de fabriek. Check de bandenspanning ook altijd wanneer de band koud is. Bij warmte zet het lucht in de band uit wat voor verkeerde metingen kan zorgen.

Daarnaast raden we je sterk aan om de banden regelmatig visueel te controleren op schade. Door schade kan de band namelijk ook langzaam lucht verliezen waardoor het bandenspanning lampje blijft branden. Als laatst raden we je aan om overbelasting te voorkomen. Elke band heeft namelijk een maximale draagkracht die hij kan hebben. Wil je weten wat de maximale draagkracht van jouw band is? Lees het dan in onze blog over de loadindex van banden.

Bekijk ook eens: