autoonderhouden.nl

Bobine

Wat is een bobine?

Voordat jij jouw bobine gaat vervangen is het slim of te weten wat het is. Bobines worden gebruikt in zowel benzinemotoren als dieselmotoren en zijn een belangrijk onderdeel van het ontstekingssysteem van jouw voertuig. De ontstekingsbobine is een elektrisch onderdeel dat wordt gebruikt om een verbrandingsmotor te ontsteken. Het doel van dit onderdeel is om de laagspanning van jouw accu om te zetten in een veel hogere spanning. Deze hoge spanning creëert een vonk in de bougies van jouw motor.

Hoe werkt een dit onderdeel?

De bobines werken als volgt: wanneer er stroom door de primaire spoel van de ontstekingbobine loopt, wordt er een magnetisch veld gecreëerd. Dit magnetische veld resulteert vervolgens in een spanning in de secundaire spoel, als jouw ontstekingsbobine goed werkt is deze spanning veel groter dan de spanning die in de primaire spoel wordt gecreëerd. Deze hoge spanning zorgt uiteindelijk via jouw bougiekabels dat er een vonk in jouw bougies ontstaat, door deze vonk ontsteekt de brandstof in de cilinders. En hierdoor start jouw motor!

Wanneer moet ik mijn bobine vervangen?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een kapotte of slechte bobine. Hier zijn enkele veel voorkomende symptomen die er op wijzen dat jij ze moet vervangen:

  1. Problemen bij het starten van de motor, echter kan dit aan veel meer liggen, lees hier alle oorzaken en oplossingen: Auto start niet.
  2. Slechte motorprestaties, haperen, veel brandstof gebruik of minder vermogen.
  3. Problemen met de bougies.
  4. Motorcontrolelampje brandt.

Als je een van deze symptomen ervaart, kun je het beste even jouw bobine checken.

Hoe kan jij dit onderdeel zelf vervangen?

Het vervangen van een dit onderdeel kan afhankelijk van type auto en motor verschillen, maar vaak doorloop je dezelfde stappen bij de meeste auto’s. Hier is een stappenplan voor het vervangen van een bobine:

  1. Zoek de bobine op.
  2. Maak de bedrading los.
  3. Verwijder het oude onderdeel.
  4. Installeer het nieuwe onderdeel.
  5. Start de motor en controleer. Start de motor en controleer of deze goed loopt en of er vonken worden gegenereerd door de bougies.

Wil je een uitgebreider stappenplan en/of meer weten over bobine, zoals de kosten, tips en uitgebreidere uitleg? Lees dan onze blog over: bobine vervangen

Ben je niet zeker van jouw vaardigheden en twijfel je om dit onderdeel zelf te vervangen? Dan raden we aan dat je hulp inschakelt van een expert of jouw garage.

Bobine aanschaffen

Wil je een nieuwe bobine bestellen, maar weet je nog niet welke (er in jouw auto past)? Dan raden wij de volgende site aan. Klik op de onderstaande knop en vul vrijblijvend jouw kenteken of automodel in, om super snel te kijken welke bobine er in jouw auto past!

Bekijk ook: