autoonderhouden.nl

Kan je direct je olie bijvullen na het rijden?

Een belangrijk aspect van je auto is natuurlijk de motorolie. De olie zorgt voor de smering, de bescherming, de reiniging en de koeling van de motor. Daarom is het van belang dat je je oliepijl op orde hebt. Mocht je onderweg zijn en je motorolie lampje gaat branden dan moet je op een paar dingen letten. In deze blog bespreken we alles over het olie bijvullen na het rijden.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Waarom motorolie bijvullen?

De olie in een automotor heeft veel verschillende functies. Zo zorgt de motorolie ervoor dat de bewegende onderdelen in een auto gesmeerd blijven. De olie wordt hiervoor gebruikt om de wrijving tussen de onderdelen te verminderen, waardoor slijtage en schade voorkomen wordt. De onderdelen die worden gesmeerd door de olie zijn de zuigers, drijfstangen, nokkenas, krukas en andere bewegende delen van de motor.

Naast de smering zorgt de motorolie ook voor de koeling van de motor door warmte te absorberen en af te voeren. Op deze manier wordt de motor minder snel oververhit en kan jij zonder problemen door blijven rijden. Als laatst zorgt de motorolie voor bescherming bij de onderdelen van je auto. Zo voert de olie vuil, roet en andere verontreinigingen af die anders in de motor konden ophopen. Zo blijft de motor schoon en zal het minder snel voor defecten zorgen. Ook biedt de motorolie een beschermende lag op metalen oppervlakken om corrosie en roest te voorkomen. Kortom, de motorolie is essentieel bij een motor en zal altijd goed bijgevuld moeten zijn.

Kan je olie bijvullen na het rijden?

Over het algemeen wordt het altijd aangeraden dat je je olie en andere vloeistoffen zoals koelvloeistof en remvloeistof bijvult wanneer je motor koud is. Wanneer je oliepeil lampje is gaan branden, wacht dan heel even met bijvullen na het rijden. De reden hiervan is dat het oliepijl beter te meten is. De olie heeft namelijk een tijd nodig om naar het carter te stromen, waar de olie gemeten kan worden met de peilstok. Mocht je de olie meteen bijvullen na het reiden, dan kan het zijn dat de olie warm is en zich in de motor of andere onderdelen bevindt. Mocht je dan de status van de olie gaan meten met de oliepeil, dan zal dit voor onnauwkeurige metingen zorgen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld te veel motorolie bijvullen in je auto wat voor veel problemen kan zorgen. Een voorbeeld hiervan is dat te veel olie kan zorgen voor overdruk in het oliedruk systeem, waardoor lekkages en schade ontstaat bij de afdichtingen en pakkingen.

Om het oliepeil het best te kunnen meten en bij te vullen, parkeer je de auto ten eerste op een vlakke ondergrond en laat je de motor minstens tien minuten afkoelen. Hierdoor kan de olie terugstromen naar de carter, waardoor je de oliepeil nauwkeurig kan meten. Mocht je hier zien dat de oliepeil wat aan de lage kant ligt, dan kan je het bijvullen. Controleer na het bijvullen altijd het oliepeil opnieuw om er zeker van te zijn dat de juiste hoeveelheid olie aanwezig is. Alleen zo kan je optimaal gebruik maken van je motor en zal je mogelijke schades kunnen voorkomen.

Wat moet je doen als je de verkeerde olie hebt bijgevuld?

Het is belangrijk om de juiste motorolie bij te vullen in je auto. Anders kan dit zorgen voor schade, meer brandstofverbruik en meer olieverbruik. Het is niet een enorm probleem, want de verkeerde motorolie zal geen enorme invloed hebben op de werking van de motor. Wel is het aan te raden om een olieverversing te laten uitvoeren bij een garage. Hierbij halen ze de olie uit de motor en verversen ze de olie met het juiste type. Zo kan de motor weer optimale prestaties leveren waarvoor hij ontworpen is.

Mocht je de olie bijvullen na het rijden met een ander type olie dan kan dit wel voor problemen zorgen. Een voorbeeld is de versnellingsbak olie. Dit is namelijk een heel ander soort type olie die de werking van de verbrandingsmotor zal beïnvloeden. In dit geval zal je zeker snel moeten ingrijpen door naar een autogarage in de buurt te gaan.

Symptomen wanneer je olie moet bijvullen tijdens het rijden

Mocht je motorolie lampje nog niet gaan branden dan zijn er zeker nog symptomen waar je op kan letten of je olie bijgevuld moet worden. Tijdens het rijden kan je op de volgende symptomen letten:

  1. Oliedrukwaarschuwing: De oliedrukwaarschuwing in je dashboard kan ten eerste aantonen dat de oliedruk te laag is. Dit kan betekenen dat er te weinig olie in het systeem zit.
  2. Lawaai in de motor: Een afname van de oliedruk kan zorgen tot rare harde geluiden in de motor. Je kan bijvoorbeeld tikkende geluiden horen. Dit komt door de wrijving en/of de slijtage van de motoronderdelen.
  3. Vermogensverlies: Een te laag oliepeil kan zorgen voor het verlies van vermogen. De motor krijgt hierdoor minder smering, waardoor hij het moeite kan hebben met het op volle kracht werken. De acceleratie wordt hierdoor langzamer dan normaal.
  4. Oververhitting: Een tekort aan motorolie kan zorgen voor een oververhitting in de motor. Zoals eerder vermeld zorgt de motorolie ook voor een verkoeling bij de motor. Mocht de motor te heet worden dan kan dit leiden tot schade.
  5. Blauwe rook uit uitlaat: Als er olie verbrand wordt in de verbrandingskamer dan kan dit leiden tot blauwe rook uit je uitlaat. Wanneer dit gebeurt dan zal dit meestal te maken hebben met een olielekkage of een probleem met de oliesmering.

Welke olie is voor mijn motor geschikt?

In de blog is duidelijk geworden dat je goed je olie moet bijvullen na het rijden. Ook hebben we besproken dat de juiste olie belangrijk is voor je motor, maar hoe weet je welke motorolie je moet gebruiken voor je motor? In de auto is een onderhoudsboekje aanwezig waarin staat welke olie geschikt is. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de juiste olie is aangegeven op de oliedop of peilstok. Als laatst kan je altijd contact opnemen met de fabrikant van de auto. Allerlei manieren om achter de juiste olie te komen voor jouw auto!

Bekijk ook eens: